Най-добре да се открие сметка в канадски долари в българска банка (ОББ) например. И банков трансфер. Таксите са, грубо, до 50$ общо в 2те банки. И то за суми над 100к$. При окончателно пренасяне човек носи много лични неща по багажа и само кеш му липсва да се мотае.
Ако имате близки роднини, най-лесно е те да открият сметката. Иначе ще трябва да идете до България

После можете безкасово да си ги прехвърлите в левове в удобен ден и курс.
Няма несигурни банки в България. За ПИБ вървят някакви слухове. Междубанковите трансфери вътрешно за България също са евтини. Така че можете да прехвърлите парите в последствие и в друга банка.
За транспорт, аз лично кола бих си взел от Канада. Напоследък заглеждам акорд купетата. Няма ги в Европа.
Аз довлякох едва ли не всичко, инструменти, винтоверти, телевизор, други уреди. Почти всичко подмених в първите 1-2 години с по-хубави и нови модели. За транспорт, препоръчвам ви от България да се ангажира фирма, защото после тя се оправя на терен с предмитните складове, документация и тн. Която е много повече при пристигането. Имат си агенти във всеки град. Той ще ви поеме палета, 1-2 листа документи, списък с вещите, бил оф ладинг, изходна митническа декларация и мисля, това е, без гаранции за изчерпателност.
На мен 2 пъти ми се наложи да поръчам частично контейнер, с палети. 1я път ми излезе +1000$ на договореното, заради такса предмитен склад в София. На 2я път вече се бях опарил, минах през софийска фирма, и го избегнахме това. Цената излезе по-ниска.
Здравното осигуряване ще си го задвижите на местна почва. Отива се до НАП и се пускат 2-3 декларации. Хубаво е ако преди да емигрирате сте подали молба за прекратяване, заради напускане на страната. Така се дължат минимум такси.
Друго, което се оказа съществено, входящата митница е хубаво да е близо до адреса ви по местоживеене по лична карта. На мен ми се наложи да си вадя за 24 часа лична карта със софийски адрес. За да освободя на софийска митница.
Нещо специфично от Канада за донасяне, нищо не се сещам на момента. Докарайте си личните неща. Транспортът не е много скъп. Аз си докарах холовата гарнитура от естествена кожа и не съжалявам. В бг цените са по-височки. Може би има по-голям избор на дрехи, с 1 идея повече в Канада. Но пък в България има доста по-евтини и доста качествени алтернативи в Лидл и Кауфланд. Само дето не са маркови

Трябва предварително да си прецените бройката на палетите. А нещата винаги излизат повече от предвиденото.
Вие кога смятате да се местите, кога смятате да започнете да се подготвяте?
Например при автомобилите, трябва да е била ваша собственост поне 6 месеца преди заминаването (и мисля, да е ваша собственост 6 месеца след пристигането), за да се квалифицира за безмитен внос.
Евентуално може да вземете 2 коли + багаж и да напълните един контейнер. След това едната да я продадете.