Какво се изисква за отварянето на български православен храм
Какво се изисква за отварянето на български православен храм
Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси
Мерси
Re: Какво се изисква за отварянето на български православен
Не знам дали си наясно каква епопея беше да се създаде българска църква в Монтреал, а така както си задал въпроса звучи сякаш искаш да отваряш кватален интернет клуб, а в действителност нещата са доста по-сложни.legioner написа:Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси
Предполагам че едно от изискванията е е да си ръкоположен от Българската Православна Църква свещенник, пък и мисля че решението за създаване на храм е в тяхната компетенция.
Това е сайта на българската патриаршия, има посочени начини за контакт - питаш там:
http://www.bg-patriarshia.bg/"
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Браво !legioner написа:Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Стефан Цанев
- ablood
- Обратна връзка:
Аз пък не вярвам човекът да има каквито и да е проблеми с отварянето на храм, стига да може да го финансира. Българската православна църква (доколкото е единна) не държи монопол върху глобалното изповедание на вярата.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Не знам какво разбираш под "глобалното изповедание на вярата", но ако наистина условието е това да е български православен храм, то да - БПЦ е монополист в това отношение. Алтернативата за която се сещам е да си регистрираш нова собствена религия.ablood написа:Аз пък не вярвам човекът да има каквито и да е проблеми с отварянето на храм, стига да може да го финансира. Българската православна църква (доколкото е единна) не държи монопол върху глобалното изповедание на вярата.
А имаш ли представа колко българи ходят на църква и колко често го правят? Също така, имаш ли идея колко би струвала само издръжката, както и как възнамеряваш да я финансираш? Не ми се рови из архива, но си спомням че преди няколко години в една стара тема някой повдигна въпроса че свещите които се продават в църквата били твърде скъпи?!legioner написа:Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси
- ablood
- Обратна връзка:
По този въпрос се спори от четвърт век, макар че в един момент с помоща на правителството и полицията единият алтернативен синод (на партиарх Максим) влезе със сила във владение на почти всички не-частни църковни имоти в БГ.Koko написа:Не знам какво разбираш под "глобалното изповедание на вярата", но ако наистина условието е това да е български православен храм, то да - БПЦ е монополист в това отношение. Алтернативата за която се сещам е да си регистрираш нова собствена религия.ablood написа:Аз пък не вярвам човекът да има каквито и да е проблеми с отварянето на храм, стига да може да го финансира. Българската православна църква (доколкото е единна) не държи монопол върху глобалното изповедание на вярата.
Европейският съд за правата на човека също отсъди в полза на Максим. Макар и загубил имотите синодът на Инокентий обаче продължава да използва името и печатите на БПЦ и води нови дела за парче от баницата.
Освен ако канадските власти не изискват храмът да бъде благословен от синода на Неофит (наследник на Максим) за да функционира, не виждам какъвто и да е проблем в откриването му.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
- Bistra
- Напуснал форума
Аз смятам, че отварянето на български ресторант ще е по-рентабилно и полезно за българите. Мухъта да не лицемерничи, ами бързо да започне да говори "Истината"!

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Коко, не знаеш кой стои за ника, може да е богат и грешен и да иска да се разкае за греховете си ...Koko написа:А имаш ли представа колко българи ходят на църква и колко често го правят? Също така, имаш ли идея колко би струвала само издръжката, както и как възнамеряваш да я финансираш? Не ми се рови из архива, но си спомням че преди няколко години в една стара тема някой повдигна въпроса че свещите които се продават в църквата били твърде скъпи?!legioner написа:Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
Стефан Цанев
Стефан Цанев
Мухи, човека не пита как да се покае, а как да си отвори храм.myhata II написа:Коко, не знаеш кой стои за ника, може да е богат и грешен и да иска да се разкае за греховете си ...Koko написа:А имаш ли представа колко българи ходят на църква и колко често го правят? Също така, имаш ли идея колко би струвала само издръжката, както и как възнамеряваш да я финансираш? Не ми се рови из архива, но си спомням че преди няколко години в една стара тема някой повдигна въпроса че свещите които се продават в църквата били твърде скъпи?!legioner написа:Някой има ли представа какво се изисква за отварянето на български православен храм в Канада, или на да ме препратите към място или човек който би искал да сподели как става?
Мерси
Както написах и по-горе, според мене трябва да се пита в БПЦ, а нали знаеш - ако имаш пари, много неща могат да бъдат направени.
Мислех че разкола е вече в миналото и БПЦ има един патриарх - Неофит.ablood написа:По този въпрос се спори от четвърт век, макар че в един момент с помоща на правителството и полицията единият алтернативен синод (на партиарх Максим) влезе със сила във владение на почти всички не-частни църковни имоти в БГ.
Европейският съд за правата на човека също отсъди в полза на Максим. Макар и загубил имотите синодът на Инокентий обаче продължава да използва името и печатите на БПЦ и води нови дела за парче от баницата.
Освен ако канадските власти не изискват храмът да бъде благословен от синода на Неофит (наследник на Максим) за да функционира, не виждам какъвто и да е проблем в откриването му.
А иначе ми трудно някак да си представя човек да има частна църква, най-малкото колко легитимни документи би издавала такава църква?
- Bistra
- Напуснал форума
Отваряйки храм? Мухахахахаха...myhata II написа:
Коко, не знаеш кой стои за ника, може да е богат и грешен и да иска да се разкае за греховете си ...

Според мен е

В темата за радио Светлина написа, че не е вярващ. Сега ще отваря храм. WTF?!

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Всъщност като се замислих, в Канада има човек който знае как се прави български православен храм - Игнат Канев.Bistra написа:Отваряйки храм? Мухахахахаха...myhata II написа:
Коко, не знаеш кой стои за ника, може да е богат и грешен и да иска да се разкае за греховете си ...![]()
Според мен е
В темата за радио Светлина написа, че не е вярващ. Сега ще отваря храм. WTF?!
Мухи, ти нали все се хвалиш че познаваш всички българи в Торонто, какво ти пречи да му се обадиш и да го питаш?
- optics
- Модератор
Легионера ви пусна муха и хрупа пуканки.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Легионера е тотален кукундрел. Баси въпроса.........optics написа:Легионера ви пусна муха и хрупа пуканки.
Най-важното за да бъде български православен храм е да бъде "осветен" от български православен свещеник, нищо повече.
Храм???????? Колко голям? Защо не малък параклис? Също е "Божи храм", само дето ще струва в десетки пъти по-евтино и няма да има нужда от постоянен свещеник, църковно настоятелство, борд на директорите и т.н.