Дентална медицина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Dr. D.Anastasov

Дентална медицина

Мнение от Dr. D.Anastasov »

Здравей те, имали някои, който е преравнявал диплома по дентална медицина в Канада? Възможно ли е директно да се явиш на изпит за лиценз? Имали някой, който е кандидатствал по програма 3113 Dentists? "Dental assistant" можели да се практикува свободно? И вобще каква е ситуацията със специалноста в Канада ще съм много благодарен на всяка информация?
Аватар
roumensp

Re: Дентална медицина

Мнение от roumensp »

Dr. D.Anastasov написа:Здравей те, имали някои, който е преравнявал диплома по дентална медицина в Канада? Възможно ли е директно да се явиш на изпит за лиценз? Имали някой, който е кандидатствал по програма 3113 Dentists? "Dental assistant" можели да се практикува свободно? И вобще каква е ситуацията със специалноста в Канада ще съм много благодарен на всяка информация?
Първо си купуваш самолетен билет до Нунавут, след като кацнеш, подаваш дипломата за прЕравняване на самата аерогара и на третия ден получаваш сертификат за квалифициран delivery boy.
Ти си толкова доктор, колкото аз съм тайландска стриптизьорка. :rofl:
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Anti-dentite!
leaf

Мнение от leaf »

Аватар
hoyden
Обратна връзка:

Мнение от hoyden »

Учиш всичко наново, даже и за дентал асистант.
Наскоро имахме на стаж един асистент, който в страната си е бил зъболекар. Учи се 1 година, за да се вземе диплома, за хигиенист - 3 години.
От самолета, право в кабинета - забравяш за тази опция!!!

“Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.” Алберт Айнщайн
pumpy

Мнение от pumpy »

:)
Сега и от извора:
Кацнали в Канада: май 2004, лиценз след училище: януари 2010 и януари 2012.
Директно с изпит за лиценз - забрави. Разликата между това, което учим в БГ и това, което ти трябва за този изпит тук в Канада е от земята до небето. Не, че не става, но имаш право само на ДВА опита. Трябва да си учил на място, където се учат подобни неща за да минеш. Преди ставаше и аз имам позната, която е минала, но нямаше лимит на единия от изпитите и можеше човек да се подготви по-лесно. Жена ми стигна до половината и я приеха в училище и се отказа от "директния лиценз". С днешния си опит, НИКОИ от нас двамата не би се хванал на хорото с изпита/лиценза, защото училището е НЕЗАМЕНИМО;

Да учиш се влиза трудно, но аз лично не съжалявам за всеки един долар и ден, които съм дал за да ходя на училище пак;

Аз започнах работа като сестра в кабинет на ПЕТИЯ ден след като кацнах, при положение, че кацнах в петък и уикенда не би трябвало да се брои, защото тогава не можех да ходя на интервюта. Сряда след кацането си работех като дентален асисистент. Редно е да отбележа, че имам френска гимназия и подготве от английската като частен ученик. Също така и по няколко месеца на живо във Франция и Лондон да си упражнявам знанията;

За хигиенист се учи 2-3 години, зависимост от колежа и програмата. Аз и това съм правил - интересна професия; Затова и при мен лиценза за зъболекар се забави с 2 години и го получих през януари 2012. Относно хигиената, от колеги чувам, обаче, че напоследък пазара в Монреал е наситен и работа се намира трудно;

Всички останали приказки по-горе бих ги прескочил директно - нямат особена стойност ;)
Dr. D.Anastasov

roumensp написа:
Dr. D.Anastasov написа:Здравей те, имали някои, който е преравнявал диплома по дентална медицина в Канада? Възможно ли е директно да се явиш на изпит за лиценз? Имали някой, който е кандидатствал по програма 3113 Dentists? "Dental assistant" можели да се практикува свободно? И вобще каква е ситуацията със специалноста в Канада ще съм много благодарен на всяка информация?
Първо си купуваш самолетен билет до Нунавут, след като кацнеш, подаваш дипломата за прЕравняване на самата аерогара и на третия ден получаваш сертификат за квалифициран delivery boy.
Ти си толкова доктор, колкото аз съм тайландска стриптизьорка. :rofl:
Значи си една доста добра тайландска СТРИПТИЙЗЬОРКА и ако нямаш инфо по темата по добре не пиши съжалявам и за двата поста имаха грешки, но ги писах полузаспал. Сарказма беше повече от излишен, при условие че и ти си сгрешил в поста си.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Подобни постове са проява на неуважение към пишещите тук. При положение, че можеш да пишеш нормално, прави го по-често и няма да има сарказъм.
Dr. D.Anastasov

pumpy написа::)
Сега и от извора:
Кацнали в Канада: май 2004, лиценз след училище: януари 2010 и януари 2012.
Директно с изпит за лиценз - забрави. Разликата между това, което учим в БГ и това, което ти трябва за този изпит тук в Канада е от земята до небето. Не, че не става, но имаш право само на ДВА опита. Трябва да си учил на място, където се учат подобни неща за да минеш. Преди ставаше и аз имам позната, която е минала, но нямаше лимит на единия от изпитите и можеше човек да се подготви по-лесно. Жена ми стигна до половината и я приеха в училище и се отказа от "директния лиценз". С днешния си опит, НИКОИ от нас двамата не би се хванал на хорото с изпита/лиценза, защото училището е НЕЗАМЕНИМО;

Да учиш се влиза трудно, но аз лично не съжалявам за всеки един долар и ден, които съм дал за да ходя на училище пак;

Аз започнах работа като сестра в кабинет на ПЕТИЯ ден след като кацнах, при положение, че кацнах в петък и уикенда не би трябвало да се брои, защото тогава не можех да ходя на интервюта. Сряда след кацането си работех като дентален асисистент. Редно е да отбележа, че имам френска гимназия и подготве от английската като частен ученик. Също така и по няколко месеца на живо във Франция и Лондон да си упражнявам знанията;

За хигиенист се учи 2-3 години, зависимост от колежа и програмата. Аз и това съм правил - интересна професия; Затова и при мен лиценза за зъболекар се забави с 2 години и го получих през януари 2012. Относно хигиената, от колеги чувам, обаче, че напоследък пазара в Монреал е наситен и работа се намира трудно;

Всички останали приказки по-горе бих ги прескочил директно - нямат особена стойност ;)
Ето това се казва отговор адски съм благодарен, а като асистент припечелва ли се достатъчно да се преживява? Примерно асистентска заплата плюс някаква работа, която жена ми си намери(неквалифицирана, понеже тя е адвокат, но това не я топли в Канада) ще ни стигат ли с две малки деца сме? А относно теста аз изтеглих примерен да имаше въпроси, който не можах да схвана. Целта ми е да си практикувам професията там ясно ми е, че пътя е дълъг но не ми е ясно какъв е. Благодарение на твоя пост мъглата взе да се вдига :). Ти по "skilled workers program" ли кандидатства?
pumpy

Мнение от pumpy »

Dr. D.Anastasov написа: Ето това се казва отговор адски съм благодарен, а като асистент припечелва ли се достатъчно да се преживява? Примерно асистентска заплата плюс някаква работа, която жена ми си намери(неквалифицирана, понеже тя е адвокат, но това не я топли в Канада) ще ни стигат ли с две малки деца сме? А относно теста аз изтеглих примерен да имаше въпроси, който не можах да схвана. Целта ми е да си практикувам професията там ясно ми е, че пътя е дълъг но не ми е ясно какъв е. Благодарение на твоя пост мъглата взе да се вдига :). Ти по "skilled workers program" ли кандидатства?
Значи така съвсем няма да се получи. Трябва да промениш червената фраза преди всичко. А това значи часове и дни четене в интернет - иначе разочарованието е голямо и скоро започваш да си мислиш " трябваше да избера Англия, а не гадната Канада"
Аз като аиситент първия месец изкарах 680 долара, в Montreal, а наема ми беше 695. Не бях на пълно работно време обаче, но пак нях супер щастлив от тази заплата и най-вече от опита, а не от парите.

Относно теста. изпита/ лиценза, само за инфо ще ти каза, че с жена ми сме изхарчили около 20к, за около 4 години, за да се подготвим и да мине тя първата част на изпита/лиценза и да бъдем приети и двамата в училище. Това са курсове, практика, машина и оборудване вкъщи да пилим и да се подготвяме за практически изпити, подготовка за интервюта, опити да разберем въпросите от тестовете и т.н. и т.н.

Пътят е дълъг и труден, но успеха е изключително сладък. Ако си решен и имаш време и много желание СТАВА.

Иначе, аз бях по кебекарската програма, като хигиенист.
Dr. D.Anastasov

Ти от къде имаше стаж като хигиенист? И парите, който си инвестирал от бг ли ги имаше или там ги изкара(ако въпроса ти се струва неуместен може да не отговаряш), понеже като видях заплатата ти каква е била не знам как си оцелял. Извинявам се, че коментирам опита ти, просто искам да знам какво да очаквам във финансово отношение и дали е по силите ми.
pumpy

Мнение от pumpy »

Стажа нямаше значение реално. Имах го от България. Но имах колега, който замина като зъболекар. Все едно стажа е за да покриеш точките. Ако 3113 е между приеманите професии, то можеш да кандидатстваш директно по нея. През 2001 не беше в Кебек и аз трябваше да намеря начин. Можеш ли да кажеш колко време се занимаваш със стоматология и колко с хигиена всеки ден ?
Относно парите ги бяхме изкарали от БГ. Аз знаех, че ще е Канада от 1998, жена ми завърши през 1998, аз през 2000 и целенасочено работехме и събирахме пари за да можем да заминем през 2004 с достатъчно за да се справим. Затова и първата ми заплата нямаше значение. Обаче в Кебек е доста по-евтино, отколкото другаде. Освен това за мен парите през първите години не са били цел. Целта беше училище/лиценз.
Dr. D.Anastasov

Благодаря за инфото
Публикувай отговор