въпрос относно стажа
въпрос относно стажа
Здравейте и ние започваме подготвянето на документите за Кебек след дълги разговори и спорове вече сме на едно мнение.
Имам един въпрос във връзка със стажа. Аз съм придружаващ кандидат и имам стаж около 6 години сега съм по майчинство и счетоводителката ми е загубила трудовата книжка и се чудим какво да правим. Невъзможно е да си направя нова и да си събера стажа. Днес ходихме до НОИ за това удостоверение, но казаха да им занеса трудовата си книжка и едно заявление да попълня и ще ми го издадат което не е вариант. Четох във форума, че може в НАП да се издаде, но ако на интервюто ми я поискат пак не става. В краен случай си мислихме да пишем, че нямам стаж но с това проучване страх ни е да се стане така че ги лъжем.
Предварително благодаря на всички които ми отговорят.
Имам един въпрос във връзка със стажа. Аз съм придружаващ кандидат и имам стаж около 6 години сега съм по майчинство и счетоводителката ми е загубила трудовата книжка и се чудим какво да правим. Невъзможно е да си направя нова и да си събера стажа. Днес ходихме до НОИ за това удостоверение, но казаха да им занеса трудовата си книжка и едно заявление да попълня и ще ми го издадат което не е вариант. Четох във форума, че може в НАП да се издаде, но ако на интервюто ми я поискат пак не става. В краен случай си мислихме да пишем, че нямам стаж но с това проучване страх ни е да се стане така че ги лъжем.
08.03.2011-Виена
05.04.2013-Интервю
03.04.2014-Получени документи в Сидни
01.08.2014-Направени медицински
05.04.2013-Интервю
Re: въпрос относно стажа
Здравей! Удостоверението от НОИ го издават наистина срещу трудова книжка, а справката от НАП няма да ти свърши работа според мен. Най-добре е да си събереш стажа по възможност или поне от последните години колкото за процедурата. Въпреки че би трябвало да няма проблем, ако не изпратиш документи за стаж, напоследък са почнали да искат.Megi_82 написа:Здравейте и ние започваме подготвянето на документите за Кебек след дълги разговори и спорове вече сме на едно мнение.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
В това е проблема не мога да го събера. В малките градове си хубав докато им работиш после ставаш най черния. Той стажа ми е в 3 фирми и съм убедена че няма да го нанесат. Затова си мислих да напиша че нямам стаж но незнам как ше стане с тия проверки.
08.03.2011-Виена
05.04.2013-Интервю
05.04.2013-Интервю
- nedelcheva_n
О,стажа е важен нали ти дават точки за него.Както каза емили отивай в НОИ там ще ти извадат справка.
По принцип нямат право да ти откажат нанасяне на стажа. Но аз имам друга идея: предполагам, че като си напускала не си поискала да ти издадат УП-2. Това е Удостоверение за пенсиониране - образец 2 и всяка фирма е длъжна освен трудова книжка да издаде такова удостоверение при напускане, но практиката в БГ показва, че никой не го прави, освен при поискване от работника. Така че предполагам и на теб не са ти издали. Отиваш и искаш да ти издадат такова, нямат право да откажат, а ако откажат - подаваш сигнал в Инспекцията по труда и ще си получиш УП-тата, а те по принцип са с по-голяма тежест в НОИ, отколкото трудовата книжка за доказване на стажа.Megi_82 написа:В това е проблема не мога да го събера. В малките градове си хубав докато им работиш после ставаш най черния. Той стажа ми е в 3 фирми и съм убедена че няма да го нанесат. Затова си мислих да напиша че нямам стаж но незнам как ше стане с тия проверки.
Желая ти успех!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Megi_82 пише в началото че е придружаващ канадидат. Значи няма да получи точки за стаж. Друг е въпроса ако има специалност от търсените. Тогава ще трябва да доказва поне 1 от последните 5 години стаж по тази специалност за да получи допълнителните точки.nedelcheva_n написа:О,стажа е важен нали ти дават точки за него.
Тя няма да получи точки за стаж, разбира се и може да не изпраща документи за стаж. Аз я съветвах как по принцип може да си събере стажа от изгубената трудова книжка, защото той би и трябвал и в други случаи - не само за процедурата.loginn написа:Megi_82 пише в началото че е придружаващ канадидат. Значи няма да получи точки за стаж. Друг е въпроса ако има специалност от търсените. Тогава ще трябва да доказва поне 1 от последните 5 години стаж по тази специалност за да получи допълнителните точки.
Една година стаж през последните пет години по съответната специалност е необходимо да докажеш, ако си завършил преди повече от 5 години образованието си, без значение каква е специалността и това важи за водещия кандидат.
Условието да кандидатстваш като квалифициран работник е да си завършил професионалното си образование до 5 г. назад преди да си подадеш документите или да имаш 1 г. стаж по специалността през последните 5 г / ако си го завършил преди повече от 5 г./.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
След като от Виена ми дърпаха ушитеemili_vn написа:Тя няма да получи точки за стаж, разбира се и може да не изпраща документи за стаж. Аз я съветвах как по принцип може да си събере стажа от изгубената трудова книжка, защото той би и трябвал и в други случаи - не само за процедурата.

Попълнете теста в официалния сайт на министерството по емиграционите въпроси.Само така ще бъдете сигурни,че сте подходящи за селекция.
УП -3 ! Това е формуляра. На мен от нои това ми казаха ,
че приемат ако ти липсва оргинална книжка. И всичко се праща в Сф, или ги носиш лично в стая 107
Успех
че приемат ако ти липсва оргинална книжка. И всичко се праща в Сф, или ги носиш лично в стая 107
Успех
Не знам кой в НОИ ти е казал, че формуляра е УП - 3 / но в НОИ вече доказаха и в Пловдив, и в Бургас и в Стара Загора, че не знаят какво правят там и какви документи издават в тая институция/. Та малко разяснения за всички, на които им предстои да подават документи или да доказват стаж без трудова книжка:Karadjova написа:УП -3 ! Това е формуляра. На мен от нои това ми казаха ,
Успех
Наистина ако липсва трудовата книжка, документът, който може да я замести и да докаже стажа е УП, издадено от всяко предприятие, в което е упражнявана дейност на трудов договор. УП означава Удостоверение за пенсиониране, което се издава при поискване от предприятието при напускане или по-късно. УП-то е 2 вида: УП - 2 или Удостоверение за пенсиониране - образец 2: издава се за времето, през което работника или служителя е работил в предприятието на пълен работен ден / законоустановено работно време - 8 часа/. Такова удостоверение не се издава при работа на 4 часа например. УП - 3 / образец 3, се издава за работа на непълно работно време/ 4 часа, 2 часа, 40 часа в месеца и т.н. според договорката с работодателя/
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012