За детските лекарства

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Galaxy

За детските лекарства

Мнение от Galaxy »

Знае ли някои как стои въпроса с плаштането на детските лекарства в аптеките?Безплатни ли са, процент ли се плаща от сумата?Наложими се преди нова година да заведа дъщерята на лекар ,прегледа я и ми изписа рецепта.Отидох в аптеката и свят ми се зави като видях сумата.Платих,но още се питам дали след като дъщеря ми е здравно осигурена няма право на безплатни лекарства,дали отиваики в аптеката не трябва нещо да представя?
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Мога да говоря единствено от собствен опит.2 пъти на Теди са й изписвали лекарства и не съм платила и стотинка в аптеката. Веднъж имаше нещо като обрив и изписаха крам за овлажняване на кожата и не знам си какво и той понеже не е лекарство се плащаше. Това само с карт - малади. Тя друга застраховка няма.
И на мен са ми изписвали антибиотик и го платих, ама беше някаква смешна сума - 7 долара.
Изписвали са ми и дно лекарство за гъбичка на нокътя, което струва 100 долара - платих към двайсет и няколко долара. Нямам застраховка.Това е моят опит с лекарствата тук - доволна съм от адекватната намеса на лекарите и от смешните цени на лекарставата, които плаща пациента. А за детето всичко е безплатно, поне такъв е моят опит.
Joy

Мнение от Joy »

Има лекарства които са покрити от държавната застраховка, други, които се покриват само от някои частни и трети, които не се покриват. Без значение дали е дете или възрастен. Има и варианти за частично покритие като при мама кенга. Всичко зависи от лекарството и от застраховката. Питайте лекаря си при изписването на рецептата покрива ли се лекарството или не!

Възможно е при вас в самата аптека да е станало объркване със застраховките...Трябваше да питате и в самата аптека дали има възможност за покритие на лекарството (какво беше между другото?)
Galaxy

Мнение от Galaxy »

Лекарствата са :Novamoxin(антибиотик),инхалатор(Aerochamber max masque enfant) и два аерозола за инхалациа(FloVENT HFA ,APO-SALVENT CFC FREE) и след като съм платила дали биха ми върнали поне 4аст от сумата,ако по принцип за тях се полага такава.
Bingi Bingi

Мнение от Bingi Bingi »

Когато синът ми беше на 10 месеца също пи Novamoxin по лекарско предписание. Не съм платила нито цент. Представих само здравната карта.Не съм много сигурна, но до някаква възраст ( 6 годинки) лекарствата с рецепта са безплатни. Желая бързо оздравяване.
Joy

Мнение от Joy »

Galaxy, и антибиотика и инхалаторите (и двата) се покриват от държавната застраховка. Върни се в аптеката и уточни защо не са ти приспаднати. Вероятно има нещо за уреждане по застраховката и след това ще ти върнат парите. Просто питай! Мъжът ми така беше купил някакъв антибиотик почти за стотина дол. и се сетихме за парите чек след около година, но си ни ги върнаха до стотинка. Върви с картата-солей и квитанцията и изясни нещата!
Galaxy

Мнение от Galaxy »

Благодаря на всички,които ми писаха.Утре със сигурност ще отида в аптеката и ще говоря за това.
Аватар
Mi-na
Обратна връзка:

Мнение от Mi-na »

И на мен не ми е ясно как стои въпросът с лекарствата, защото на големият ми син му изписаха антибиотик за пръста и не платих нищо, а на малкото му изписаха FLOVENT I VENTOLIN и си ги платихме на цени в аптеката. По-късно ми ги върнаха от застраховката. На моя приятелка изписаха същите препарати заради дъщери4ката и, в аптеката им казали, 4е не дължат нищо. Следващата рецепта ще бъде за многократно взимане на лекарствата и ще видя дали ще ги шлащаме.
мразя да ме настъпват по опашката!
Joy

Мнение от Joy »

Mi-na написа:И на мен не ми е ясно как стои въпросът с лекарствата, защото на големият ми син му изписаха антибиотик за пръста и не платих нищо, а на малкото му изписаха FLOVENT I VENTOLIN и си ги платихме на цени в аптеката. По-късно ми ги върнаха от застраховката. На моя приятелка изписаха същите препарати заради дъщери4ката и, в аптеката им казали, 4е не дължат нищо. Следващата рецепта ще бъде за многократно взимане на лекарствата и ще видя дали ще ги шлащаме.
Мина, Фловен и Вентолин са безплатни. Вероятно имаш някакъв вид частна застраховка от работата и аптеката не е имала данни за нея. Не си взимала антибиотика и инхалаторите по едно и също време и с една и съща застраховка?

Значи, всяка застраховка трябва да е регистрирана в съответната аптека за да могат те да си получат парите. Ако не си имала данни или потвърждение за застраховката ти, е възможно да си ги платиш. Но пък аптекарите би трябвало да те информират за постъпките които да направиш за да си получиш обезщетението.
Всичко зависи от това КАК си застрахована за лекарствата. Това е.
Аватар
Mi-na
Обратна връзка:

Мнение от Mi-na »

Joy, ти ме посъветва да отида в детската болница, когато имах проблеми с малкият. в интерес на истината бях във възторг от бързината и вниманието, с които се отнесоха към нас. Да, двата слу4ая с антибиотика и лекарствата за астмата са изолирани.
Когато отидохме в аптеката и дадох рецептата ми поискаха здравната карта и ми казаха, 4е ще струва около 100 $ , веднага последва въпросът дали имам някаква допълнителна застраховка, дадох им картата , провериха нещо и ми казаха, 4е до няколко дни застрахователите ще възстановят сумата, така и стана след около седмица ги полу4их по пощата. Въпросът в слу4ая е принципен, защо в някои слу4аи лекарствата се покриват от здравната карта, а в други не.
мразя да ме настъпват по опашката!
Joy

Мнение от Joy »

Не съм аптекар за да какжа със сигурност как работи системата с лекарствата, но съдя по моя собствен опит.
Аз като получавам лекарства питам и разпитвам до посиняване. :lol:
Предполагам, че в първия случай си била на държавна, във втория вече ти е влязла в сила частната, но не си имала директна регистрация в самата аптека с нея. Или пък в двата случая си била в две различни аптеки и в едната имаш регистрация, в другата-не. На мъжа ми по същия начин като при теб му възстановиха разходи за очен преглед по частна застраховка. Аз пък наскоро получих фловент и антибиотик без да плащам и да ми възстановяват впоследствие. :roll:Попитах я веднага коя застраховка иска, тя каза "момент да проверя с картата", щракна, каза-"става" и не поиска данни за частната. Но в Жан Кутю принципно си имам регистрация с картата солей.

Мисля, че аптекарката е проверила по номера на картата ти, видяла е че не си регистрирана в аптеката (предполагам същия е проблема и на Galaxy) и затова те е попитала за частна. :roll: :roll:

Само предполагам каква е работата. :roll:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ако имаш частна застраховка обикновено ти плащаш в аптеката след което пращаш бележките и застрахователите ти връщат парите. Има и такива от които могат да теглят директно, то си зависи от застрахователя. В аптеката по принцип трябва да те питат каква застраховка имаш ( мен п принцип винаги до сега са ме питали,но аз все от различни аптеки купувам)за да знаят откъде да си вземат парите, ако не кажеш че имаш частна застраховка, ще вземат парите от кебекарският план, а те като засекат че имаш частна ще те карат да върнеш парите след време, това може и да е след 2 години:D . Ако имаш допълнителна застраховка нищо от лекарствата не ти се покрива от кебекарският план, всичко е към застрахователя.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
mborodin
Обратна връзка:

Мнение от mborodin »

Извинявам се за намесата си,но и мен ме заинтригува темата.Искам да попитам защо е необходимо да имаш частна застраховка или така се печелят повече привилегии в здравните услуги?И какво точно ти осигурява държавната здравна застраховка?
Изображение
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

mborodin написа:Извинявам се за намесата си,но и мен ме заинтригува темата.Искам да попитам защо е необходимо да имаш частна застраховка или така се печелят повече привилегии в здравните услуги?И какво точно ти осигурява държавната здравна застраховка?
Аз имам допълнителна здравна застраховка в работата и съм длъжна да осигурявам и съпруга ми. Миналата година я използвах най-вече за зъболечение. За щастие още не ми се е налагало даходя по лекари и да купувам лекарства, но имам и там някакво покритие (при лекарствата). Както някой по-горе беше писал, трябва да съобщиш в RAMQ, когато си сключил такава и тогава застрахователя плаща, а не RAMQ.
Joy

Мнение от Joy »

mborodin написа:Извинявам се за намесата си,но и мен ме заинтригува темата.Искам да попитам защо е необходимо да имаш частна застраховка или така се печелят повече привилегии в здравните услуги?И какво точно ти осигурява държавната здравна застраховка?
Печелят се привилегии и те са различни при различните застраховки, с различна степен на покритие. Основно ти се покриват платните мед. услуги като зъболечение, очни, разни леч. масажи и прочее, но също така от лекарствата се покриват някои по-нови и по-скъпи, които не се покриват от държавната застраховка. За сметка на това пък си и плащаш като поп разбира се (в смисъл, удържат си солидно мамицата им :lol: ). :?
Заключено