Marto написа:Е да де, но тук ги обвиняваха, че са нарушили тези закони (имаш предвид имиграционните закони, нали?), а то се оказа просто един случай на аутсорстване.
Марто, не си съвсем прав. Аутсорсването си е едно на ръка, обаче внасянето на пришълци с измислени временни разрешения за работа е нещо, което просто трябва да се изкорени в момента поради съвсем ясни и очевадни причини. Това с RBC е много малка част от ставащото в страната, особено в IT сектора. Не мога да разбера канадския екзекютив мениджъмънт, защо са се хванали като удавници за сламка за тази изключителна глупост - аутсорсинг НА ВСЯКА ЦЕНА и с всички средства. Ситуацията във фирмата, за която работя е още по-изтървана. На мен лично ми натресоха един екип от 4-5 подобни (с годините бройката им варираше), които в разгара на най-голямата криза работеха при нас явно съвсем официално. За тяхната работа мога да ти гарантирам, че ако бях пуснал дори еднократно само една обява, щях да получа няколко стотин качествени резюмета от местни специалисти. Тази ситуация в момента е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМА и на всичкото отгоре е като воденичен камък за самите фирми. Ежедневно, дори ежечасно ми се налага да се разправям на различни нива в корпорацията с образи, които не само не им е ясно какво трябва да правят, ами и трябва да употребявам неимоверни усилия, не само да им разбирам "английския", но и да ги накарам да схванат поне най-елементарните и важни положения от официалните корпоративни политики, които уж трябва да знаят наизуст и да спазват като закон. Безразборният аутсорсинг с единствена цел - bottom line-a, е въжможно най-деструктивната сила, която унижожава всички остатъци на наличната корпоративна култура. Това ми минава през ръцете вече над 5 години в глобална корпорация с над 160 хиляди служители и нещата се повтарят на всички нива. Куриозното при мен беше, че съвсем наскоро прекратиха договора с индийската фирма, при което симпатягите на минутата си стегнаха багажа и си заминаха, като на тяхно място пристигна наше момче по нов договор с американска фирма. Какво излиза, че всъщност сериозни фирми с локални човешки ресурси могат да предложат доста по-изгоден аутсорсинг договор от въпросните индийци, които влачеха народ с работни визи от другия край на света. Е, извинявай, но моите наблюдения през тези години са, че ако се ЗАБРАНИ изцяло тази процедура, то това не само ще помогне на местните специалисти, но ще направи и огромна услуга на задръстените от глупав и недалновиден мениджмънт канадски и американски корпорации в борбата им за оцеляване на пазара.
ПП. Гледам мадам Грани Смит отново е извадила грандиозни заключения относно синдикалната ситуация. Няма как, все някой трябва да създава хумор в иначе сериозната дискусия. По този повод една буквално комична ситуация, която всъщност се оказва честа практика в местните синдикализирани сборища. Един ден гледам една обява (всъщност две) в някаква местна краун корпорацийка. Търсят едновременно мениджър на нещо си и синиър мениджър на същото нещо. Това веднага ми се наби в очи и почвам да чета дългия списък с изисквания. Тази за синиър мениджъра иди-дойди, изискванията са сравнително адекватни, макар и тези за експириънс да се разминаваха тотално с разбиранията ми за "синиър", но както и да е. Почвам да чета и тези за мениджъра, при което падам от стола - всички изисквания са буквално технически hands-on с по няколко години максимум опит с това-онова. Когато споделих учудването си с един колега, който беше минавал през подобна коронясана корпорацийка, той се засмя и ми обясни каква всъщност е далаверата. По принцип синдикалната мафия, особено тази коронясаната, никак не обича да приема в редиците си IT специалисти, а трябва да го направят по задължение. Затова решават генерално въпроса, като слагат едно "мениджър" на позиция, в която няма нищо мениджърско. Така хем вълка сит, хем агнето стои извън синдикалната кошара.