Може би най-важното е да намерите бързо правилния подход за оценяване.
Кое е скъпо и кое евтино. Не за вас, а за другите.
Щото ако за вас е евтин мерцедес за 50 000 када, то тука можете веднага да го продадете за около 35 000.
т.е. вашата оценка е доста завишена и заради това сте склонни да се хващате на какви ли не обяви.И да загубите доста пари.
Аз обичам бяло саламурено сирене и мразя да го плащам скъпо затова отвреме на време ходя в Provigo club да си го купя по 25.оо за кутия 3.оо кг. Може и да го има по-евтино и по-хубаво ама аз или не знам къде е или ми е много далеч.На кутията пише FETA !
Това е магазин, които има амбицията да продава на едро и има различни цени ако купиш 1 или 3 примерно. Аз отдавна имам вярна преценка за тукашните цени и просто влизам и си взимам нещата и ако на касата ми обявят сума дето не ми харесва ще я дискутирам и ще оставя нещата ако нещо не съм разбрал.
Та в тоз магазин аз не се разхождам или не разглеждам артикулите, а просто "прелитам" и взимам сирене, кисели краставички и вода "Перие" по 24 парчета по половин литър в пластмасови бутилки.
Та прехвърчам един път и се натъквам на следния разговор на чист БГ език:
"Стига де!
Остави ме на мира!
Ма кво само гледаш!
Ми интересно ми е !
Е кво ти е толкоз интересно?
Ми кое колко струва!
Ами то веднага се вижда!
Е как ще се вижда веднага, като не е ясно туй за либра ли е или за килограм и ако е за либра колко струва на килограм"
Което трябва да ви убеди, че в Монреал има и други освен вас, които разбират български, макар че не си личи от пръв път.
Цената тук се дава на тегло или на обем.
Обикновено се дава на тегло и е в либри
1 либра = 0.454 килограма (демек половин килограм)
По общинските пазари домашните домати ги продават на ози.
Тука вече е сложно. Щото една oz= почти на 0.030 литра.
Така продават и алкохола в САК–а, ама има означение и в милиЛитри.
Аз лично най-обичам вержите (3 стъпки)((туй го пиша само за да стресна новобранеца, туй още не им трябва))
Земята/пръста в пепиниерите/разсадниците я продават на вержи(т.е. кубична вержа = 3 стъпки*3 стъпки*3 стъпки)
А в Канедиън тайър биноклите са разграфени във вержи (3 стъпки= 36 инча/пуса= 91.44 сантиметра т.е. към един метър)
А дървата за горене ги продават в корди (4 стъпки* 8 стъпки* 16 инча/пуса)
А обувките, дрехите и шапките поне се пробват.