Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
pumpy

Re: Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Мнение от pumpy »

demococcus написа:filipne, Uspial, poumpy - преместих ви дискусията за позициите и заплатите в тази тема, където можете да си я продължите, ако искате. Ще ви помоля тук да се ограничим до зимните фактори и напътствията за търсене на препитание, касаещи новопристигналите. Благодаря за разбирането!
:y: :y: :y: :y: :y: :y:
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Rhea написа:... По принцип, тук никой не е умрял зимата и всичко е съобразено с природните условия. Просто, Канада е сива и студена през този период и човек трудно свиква с мисълта, че това е избраната от него страна.
A, баш пък никой да не е умрял ...
Тука толкова много хората се депресират зимата, че е масов спорт да се хвърлят пред влака на метрото.

Не за друго, ами всички прозорци на големи сгради не се отварят, а ако има външни обществени тераси се държат заключени. Малко като в Лас Вегас. Та хората, като им е отнето това изконно право (да се хвърлят през терасите), остава само да скачат пред метрото. :rofl:

Но все пак май българи не се занимават с тия спортове, така че наистина никой българин не е умрял ... зимата ...
но че си е депресиращо, няма спор.
:devil:
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
troll

Мнение от troll »

Понеже си говорим за мечки, ще се опитам да разкажа на Кана за срещата си с мечката така, че да е от полза на хората тръгнали за тук.
Щото, в същност, тук даваме съвети, не толкова за да се оправите, колкото да не се провалите т.е. да срещнете мечка!
Истината е , че не си прецених правилно възможностите, което ако направите и вие можете да се озовете в неприятна ситуация в Канада.
Затова трябва да се познавате добре, да имате колкото може повече информация и да поемате само добре пресметнати рискове.
Затова не един път ви предлагам да си тествате уменията още от БГ. Обадете се на произволен човек и се опитайте да се разберете с него. Обадете се на обява за даване под наем. Там вие командвате парада. Питайте собственика каква е печката, а хладилника, какъв тип е отоплението и изолирана шумово ли е сградата.
Щото тука все пак се стараят като са къщи или дуплекси, но като строят блок, дето ще се дава под наем, изпускат всичката изолация щото тя струва много пари. За предпочитане е да разбирате като говорят.
А мечката я усетих твърде късно и се появи отпред, в дясно и пресече празното място пред мен отдалечавайки се.Смятам, че сетивата ми са се попроменили с годините и оттогава не ходя в гората.
А и винаги напомням, че всичкото дето го пиша е за първите три месеца, ама ...
Май тук е мястото да наблегна, че е трудно да изпълниш решенията дето си взел.
Та като почнеш с такава работа и особенно ако трудно си я достигнал е много много малко вероятно да я оставиш.Не че парите са малко, или нещо си тъп, ама като знаеш как случайно, след много трудности си зел тази работа е трудно да я напуснеш.А и ако си релативно работен и можещ, хората от фирмата ще те оценят и ще искат и те да останеш.И ще ти стане приятно там, което не толкова лошо.
Ако вие напуснете по правилния начин една фирма, винаги можете да се върнете в нея. Ако те ви изгонят е малко вероятно.
Е ако се върнете скоро, може малко да ви цъкнат с заплатката, щото явно сте на зор, ама туй се яде.
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
troll

Мнение от troll »

Абе как българин ще се депресира?
Най-много да се напие. Да изпусне сгъстения въздух през свирката. И на другия ден е като нов.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Rhea написа:Здравейте,
Мисля, че в желанието си да успеем, забравяме, че има и психологична страна на въпроса - кога е най-добре да пристигнем в Канада. Моето мнение е, че стреса по преместването е достатъчно голям и няма нужда да се добавя и сивата зима като капак. Връщайки се назад в годините, отчитам, че на нас много ни помогна факта, че пристигнахме през Юни. Всичко беше чисто и зелено и това ни сгряваше сърцата на първо време и право да си кажа, май само това ни ги сгряваше първите 6 месеца. За да се приспособим към Канада ни трябва време и поне нещо малко да ни хареса в началото. Не мисля че то може да е само от материялен характер. По принцип, тук никой не е умрял зимата и всичко е съобразено с природните условия. Просто, Канада е сива и студена през този период и човек трудно свиква с мисълта, че това е избраната от него страна.
Аз пък си мисля, че зимата беше най-подходящото време! То ти ако свикнеш на хубаво още от началото то после как ще се бориш??? :)
...Колкото до мечките...Аз съм срещала мечка на живо. Попогледахме се малко, после тя се обърна и си отиде... 8)
haimana

Мнение от haimana »

Julian_04 написа:...Колкото до мечките...Аз съм срещала мечка на живо. Попогледахме се малко, после тя се обърна и си отиде... 8)
:rofl: , щом чак мечката се плаши, ясна е работата.

От тукашни авджии съм чувал, че мечка по-лесно се спира със спрей отколкото с пищов. Все пак, кебекарските мечки може да са с по-различен характер и това да не важи за тях :devil:

По темата
Не знам дали е тъпо да идвате в началото на зимата. В началото всичко е ново интересно и дори неудобствата се приемат някак по-леко. Това обаче е само в началото и е много индивидуално колко точно ще продължи. От друга страна идвате да живеете в Кебек, а това включва и зимите и летата(тук пак стигаме до мечката и гората :) )
Ние избягахме от кебекарската мечка след втората зима и сега гоним мечките в БС :D , ама това си е нашата меча история.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Както винаги haimana е много скромен!
Тука писаха вестниците, че е изял сума кебекарски мечки и с любезното съдействие на Кабекското правителство се е прехвърлил в БК за да развива приятелството между двете провинците и щото те имат много мечки.
:D :D :D
Каква е поуката за новодошлите?
Ако не ви харесва чак толкоз в Монреал, щото въпреки, че ония от Кебек сити ще писнат до небесата, КЕБЕК е Монреал и северни гори, то фащайте гората т.е. местете се в Канада колкото си щете.
Тука има едно предаване по телевизията, което ме пощури първите дни и си съставих едно мнение, което няма да разяснявам сега, но което е пример, че бързите и емоционални мнения не винаги са верни, дори при мен. :D
Та предаването е за семейства, които са се загубили.
Примерно става Жан, на около 40, години и казва всичките си имена, а тук те понякога са много и казва, че търсят заедно с майка му(70) баща му и сестра му. Приказва пет минути за разни неща дет си спомня и след 2-3 седмици се появява сестра му за буйна радост на всички. Разправя че случайно нейна колежка е гледала предаването и й е казала, а баща им е умрял преди 2 години.
Ква е историята?
Преди 25-30 години бащата с голямата си дъщеря отиват във Ванкувър да търсят работ, щото тук не намирали. Не искам да чувам въпроси какво ги е накарало да мислят така. Просто факт. Та отишли там(емигрирали един вид) и като си намерили работа и се оправили зели да се опитват да контактуват другата половина от семейството, ама туй било към две години по късно и те си били сменили адреса.
Аз продължавам да гледам туй предаване като извънземно, но вече отдавна разбирам, че тук има не малко хора за които туй е нормално.
В същност, няма начин да се измери и докаже предварително и достоверно дали ще "се оправите в КВЕБЕК/ пътем казано ако го напшеш с големи букви е провинция, ако само първата е голяма е града/" и ако не се оправите в КВЕБЕК и се преместите другаде, дали ще "се оправите там", ама си струва да се опита за някои.

Ех, всичко изглежда много сложно и много несигурно, но в същност е доста просто и доста сигурно и лесно.
Само не бива да се правят груби грешки и човек трябва да знае къде отива и дали иска да ходи там.
Последно промяна от troll на Вто Мар 02, 2010 6:47 pm, променено общо 1 път.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Тема "Как да не срещнем мечка"
За децата.

Бързам да ви спра да не би да зашиете съвсем заслужен шамар или да му издърпате ухото на "малкото чудовище" , ако някой ви гледа, щото това е достатъчно основание да го земат и пратят на по сигурно място.
Тук не изкарват ученици на дъската, щото се стресират.
Отговаря се основно от място и то без да ставаш. Е ако трябва да пишеш нещо за всички се налага да излизаш на дъската, но с напредването на технологиите, ще махнем и туй.
Даскала може само в мръсните си сънища да подръпва ушето или да пляска врътлето или дупето на някой малчуган.
Мъдрите треньори по различни спортове не преподават без помощник от другия пол.
Ако вашето дете отиде при който и да е учител и каже , че го малтретирате, каквото и да значи това, ще му осигурят защита от вас.
Един път годишно в училищата правят срещи с някоя дето е насилвана от баща си и чичовците си и тя разправя на всички деца за туй, за да разберат децата кво е тва и ако има таквоз нещо да репортват.А ако не е тъй могат да бъдат щастливи колко е добър баща им.Докато тя разправя всички вият и ахкат, предполага се, щото са възмутени.
Ако една ученичка се оплаче, че даскала и я е поканил у тях след часовете, то даскала има тежки проблеми, но ако не се оплаче, може да се оженят, ако родителие на ученичката са съгласни, но е добро възпитание да го направят след като тя завърши училището, но преди туй не е незаконо, де. Само си живеят заедно.
Педофилията не е нещо непознато тук.
Мионреал е доста известен с широтата на възгледите си в света. Но се трае само във виртуалното пространство, а и в центъра. Парк Жан Драпо, се споменава често.Иначе в кварталите има известна непоносимост, а в селата наоколо има случай на саморазправа.Те не са толкоз цивилизовани.
Изобщо аз смятам, че кебекарите ще ви харесат.
Проблема е, че вие не им харесвате. :D

Мод: пренесено във вики, тема "Насилие върху деца".
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Аз дойдох края на септември с малко пари и до края на зимата яко бачках по вкл Събота. Напролет - КОФИ, веселба, всички междучасия в парка, излети със съучениците, активитета... Наесен пак работа.

Мисля, че КОФИ през зимата би било много по-тъпо.

Също така правете си сметката, че със започването на лятната ваканция трудовия пазар се наводнява с нискоквалифицирани временни работници (колежанчета) и работата тип "каквато и да е" става по-недостижима даже и от висококвалифицираната.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
troll

Мнение от troll »

ablood е ОК!
Разликата между нас е, че той се е адаптирал по-бързо и напълно и въпреки, че от време на време говори/ пише по правилно от мен и праи на български едни кебекарски изказвания, аз си оставам българин отвсекъде, който от немай къде се е променил малко. Ама много малко! И от немай къде! Съвсем!
А иначе, тук почват да обевяват работни места за ученици във ваканция след януари-февруари-март и хората си кандидатстват и към май знаят къде ще работят през ваканцията.
Е има други , които се конкурират с емигрантите и понякога ги бият, но никога не са по-успешни.Щото емигрантите не са по-добри, но са по-мотивирани.
Немат избор! :D
Аватар
troll

Мнение от troll »

Може би най-важното е да намерите бързо правилния подход за оценяване.
Кое е скъпо и кое евтино. Не за вас, а за другите.
Щото ако за вас е евтин мерцедес за 50 000 када, то тука можете веднага да го продадете за около 35 000.
т.е. вашата оценка е доста завишена и заради това сте склонни да се хващате на какви ли не обяви.И да загубите доста пари.
Аз обичам бяло саламурено сирене и мразя да го плащам скъпо затова отвреме на време ходя в Provigo club да си го купя по 25.оо за кутия 3.оо кг. Може и да го има по-евтино и по-хубаво ама аз или не знам къде е или ми е много далеч.На кутията пише FETA !
Това е магазин, които има амбицията да продава на едро и има различни цени ако купиш 1 или 3 примерно. Аз отдавна имам вярна преценка за тукашните цени и просто влизам и си взимам нещата и ако на касата ми обявят сума дето не ми харесва ще я дискутирам и ще оставя нещата ако нещо не съм разбрал.
Та в тоз магазин аз не се разхождам или не разглеждам артикулите, а просто "прелитам" и взимам сирене, кисели краставички и вода "Перие" по 24 парчета по половин литър в пластмасови бутилки.
Та прехвърчам един път и се натъквам на следния разговор на чист БГ език:
"Стига де!
Остави ме на мира!
Ма кво само гледаш!
Ми интересно ми е !
Е кво ти е толкоз интересно?
Ми кое колко струва!
Ами то веднага се вижда!
Е как ще се вижда веднага, като не е ясно туй за либра ли е или за килограм и ако е за либра колко струва на килограм"
Което трябва да ви убеди, че в Монреал има и други освен вас, които разбират български, макар че не си личи от пръв път.
Цената тук се дава на тегло или на обем.
Обикновено се дава на тегло и е в либри
1 либра = 0.454 килограма (демек половин килограм)
По общинските пазари домашните домати ги продават на ози.
Тука вече е сложно. Щото една oz= почти на 0.030 литра.
Така продават и алкохола в САК–а, ама има означение и в милиЛитри.
Аз лично най-обичам вержите (3 стъпки)((туй го пиша само за да стресна новобранеца, туй още не им трябва))
Земята/пръста в пепиниерите/разсадниците я продават на вержи(т.е. кубична вержа = 3 стъпки*3 стъпки*3 стъпки)
А в Канедиън тайър биноклите са разграфени във вержи (3 стъпки= 36 инча/пуса= 91.44 сантиметра т.е. към един метър)
А дървата за горене ги продават в корди (4 стъпки* 8 стъпки* 16 инча/пуса)
А обувките, дрехите и шапките поне се пробват. :D
Аватар
radkoT

Мнение от radkoT »

Еееее...... една смислена тема да видя в тоя форум .
Трол, продължаваи в същия дух ,мисля че си доста полезен за новодошлите :y:
Аватар
troll

Мнение от troll »

Благодаря radkoT!
Ма още по-добре е да помогнеш!
Сподели кво мислиш по всякакви въпроси свързани с емиграцията и всичко е ОК. :D
:D :D
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Леле колко си приказлив, чак не мога да ти се нарадвам... :rofl:
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Ок, де, ама темата е за зимата все пак.

А миналата зима такъв сняг валя, че едва, се виждаше по улицата къде са паркирани колите. Горе долу стигаше до покривите.
Наложи се моята 45 минути да я откопавам с една лопата. През тия 45 минути колата, разбира се, работеше. А накрая сякаш ме бяха поливали с кофи вода под якето. Много зор. ;)
ъъъъ, което ми напомня .... купете си лопата, ако идвате зимата. Много важно! :rofl:

Едва ли бих си давал толкова зор, ако след още час-два нямаше да мине оттам снегорина, че да изчисти улицата. Тогава щяха да ми лепнат солена глоба и да ми вдигнат колата. Всъщност може би вместо всичкия тоя зор 60-70$ глоба не е чак толкова лошо. Ако ви поочистят колата от снега и я пренесат някъде да не пречи.

Тая зима лопатата не съм я вадил нито един път. Така си стои в апартамента. Но не се знае какво ще е другата зима ...
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола