Защо не?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
gazara

Мнение от gazara »

[quote="bbb"][quote="gazara"]Abe Filip(i)ne ,ti o6te li oplakva6 sadbata si i diskriminatciata spriamo teb,za tolkova vreme vmesto da si gubi6 vremeto v foruma da be6e si nameril rabota....[/quote]

Ami toi si ima rabota, pak i poluchava poveche ot teb, ama ne e doshal zaradi trohite ot chujdata sofra.[/quote]

Bravo!Radvam se 4e ima rabota ,tova e hubava novina!Hubava novina e 4e polu4ava pove4e ot men,lo6ata e 4e ima apetit i trohite ne mu stigat!Da mine na razdelno hranene.....a ti kakav(kakva) se iaviava6 ofitcialnia mu govoritel li?
nikito

Мнение от nikito »

Generally speaking, the unemployment rate drops as the level of education rises. For people with less than nine years of education, the unemployment rate was 15.9% in 2004, compared to just 5.8% for university graduates. However, even though the unemployment rate for people with university degrees remains low, it was higher in 2004 than five years prior. This is because the labour force grew faster than the number of jobs in this group.
.................................................
Labour Market and Education
18 EMPLOYMENT IN QUÉBEC: KEY FIGURES
това е копнато от където, виждате по-горе от къде, и мисля че (жалко че не мога да копна таблиците, щот не знам как) е верно.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

bbb написа:
gazara написа:Abe Filip(i)ne ,ti o6te li oplakva6 sadbata si i diskriminatciata spriamo teb,za tolkova vreme vmesto da si gubi6 vremeto v foruma da be6e si nameril rabota....
Ami toi si ima rabota, pak i poluchava poveche ot teb, ama ne e doshal zaradi trohite ot chujdata sofra.
Абе виж сега, не знам конкретния случай но мога да ти кажа че големите претенции трябва да имат и голямо покритие. Специално в ИТ сферата е Гаранция-Франция че ако си голям мозък няма проблем и от $70000 да почнеш (дали си имигрант - местен - неместен - преместен с местен или разместен университет няма значение, важното е кво си правил и кво можеш).
А ти как го виждаш тва с трохите - да стане някой местен (дето дядо му и баща му са изградили страната такава каквато е - с възможност да приема такива като нас и да им дава шанс) и да каже: Айде мойто момченце, седни на мойто място, на топла държавна доживотна службица за $75000/година, па аз ша ода да паса козите !
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

gazara написа:[Bravo!Radvam se 4e ima rabota ,tova e hubava novina!Hubava novina e 4e polu4ava pove4e ot men,lo6ata e 4e ima apetit i trohite ne mu stigat!Da mine na razdelno hranene.....?
Че кво лошо виждаш в това, да има апетит, в случая, да се бори за това, за което е учил, и което наистина заслужава! Ами точно, защото не се задоволява с трохите, има амбицията да се бори, за нещо по-добро!
Защо неискаш да приемеш истинската реалност, за която той най-търпеливо обяснява,а търсиш под вола теле!
Остани си със здраве! :wink:
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Без да искам ми се е дублирало мнението!
За това второто го трия.
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
bateto

Мнение от bateto »

По добре недоволен човек ,отколкото доволна свиня.
Това беше подписа на Пепон ,който казваше много истини.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

krimon написа: Аз бих казала в този случай, че е такъв пазара на труда в момента, а не че има дискриминация към имигрантите ... мисля, че в този форум има доста бг програмисти, които са доволни от реализацията си в твоята област .
И двете са вярни. Пазара вече не етолкова зле колкото беше преди година и повече, но е доста далеч от това което бил около 2000 та година, когато не малка част от тука пишещите доволни от реализацията си бг програмисти са започвали в Канада. По това време е имало голям глад за такъв вид специалисти и не е било никакъв проблем да те извикат на интервю без да имаш канадски опит , и на което да можеш да обясняваш как това кото си правил в БГ е същото , което се прави тук (по съвета на Lub0 ) .

Е, от 2001 - 2002 настъпва икономическата криза, която засяга много тежко и ИТ сектора. Хиляди ИТ специалисти , вкл. и програмисти са съкратени за кратко време. Тези хора излизат на пазара на труда със канадски опит, повечето и с канадско образование, и не малко от тях със стаж от големи и известни компании. В резултат на това, отношението търсене/предлагане в ИТ сектора е силно дебалансирано. За всяко ИТ място броя на кандидатурите скача на 50 и повече. От тях поне 10 са на хора с местни имена, место образование и опит. При това положение, съвсем естесвено , компаниите въобще не си губят времето да се занимават с останалите 40 кандидати - те просто не достигат до интервю, съответно и привилегията да обясняват каквото и да било за стажа си във БГ на хората от компаниите.

Като обобщение: Когато има голямо тжрсене на някакъв вид специалисти, нокой не се интересува много много от къде идваш и много други неща. И обратното, когато прелагането на работна ръка е не е поне в равновесие със търсенето, първата "цедка" е наши - ваши.

Преди време четох една статистика за hidden market - т.н. скрит пазар на труда, ( с други думи това са рабортните места които въобще не се обявяват никъде ) . Ако не се лъжа за Канада беше към 80 % , за Кебек 85 %, а за САЩ - 40 %. С други думи 80 - 85 % от свободните работните места не могат да бъдат видяни по друг начин освен с връзки.

Ето това е едно от нещата което определено не е наред в Канада.

Другото е че поради технологично по-слабо развитата си икономика ( от САЩ ) дължащо се и на неефективното използване на човешкия ресурс (резултат донякъде на широко разпространената практика на връзкарство ) , пазара на труда е доста по лош от този във САЩ например. Преди около 2 години, по време на рецесията, безработицата в САЩ се покачи до 6 % , което беше повод за сериозни тревоги в икономическите среди. За сравнение, наскоро средната безработица в Канада спадна до 6.4 % ( от 8 - 9 % през изминалите няколко години ) и това бе повод за голяма радост !

krimon написа:
.. И още мисля, че е доста по-трудно с други професии, а не точно с тази - програмист. Не си ли съгласен ? Или мислиш, че търсенето на програмисти в други части на света е по-добро и би ти било по-лесно да се реализираш с добра заплата ?

П.П. Пък аз си мислех да изкарам един курс за програмиране :wink:, за да взимам големите заплати.
Не мисля че в другите професии е по-лесно. Обаче както ти каза преди това, останала сис със впечатление че просто нямат никакъв проблем с намирането на работа и вземат големите пари. Е , не е точно така.
Прочети добре и постинга на Lub0 за стажа. Според него ако нямаж стаж ..... няма и да имаш , щото никой няма да те наеме. Въпреки че вярвай ми, хора без стаж се наемат, дори с едното колежче се наемат, дори и без кой знае какви познания се наемат ама това става по оня другия начин за ония скритите "само" 80 - 85 % работни места.

Сега, моля ви да не ме квалифицирате като плачковец или негативист , защото те не обосновават мнението си със аргументи и анализи и полагат никакви усилия за да постигнат нещо ... те са просто недоволни. Определено моя случай не е такъв.

Cheers !
Последно промяна от filipne на Нед Мар 19, 2006 12:11 pm, променено общо 1 път.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bateto написа:По добре недоволен човек ,отколкото доволна свиня.
Сега остава да се уточни що е то човек и що е то свиня ... За да си човек, задължително ли трябва да си недоволен? А ако си доволен, това означава ли, че със сигурност си свиня? ... :roll:
Obey gravity ... It's the law!
Аватар
Doktora

Мнение от Doktora »

Протестирам -значи съществувам!
Док.........
TROUBLEMAKER
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

VanBC написа:
Сега остава да се уточни що е то човек и що е то свиня ... За да си човек, задължително ли трябва да си недоволен? А ако си доволен, това означава ли, че със сигурност си свиня? ... :roll:
"Недоволния" човек се стреми напред и постига нови неща , докато доволния няма за какво да се бори, и да постига защото всичко така или иначе му е наред !
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

VanBC написа:
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Разковничето е в зукинито, както каза Анксели преди време. :lol:
Let it go...
survivor

Мнение от survivor »

filipne написа:
"Недоволния" човек се стреми напред и постига нови неща , докато доволния няма за какво да се бори, и да постига защото всичко така или иначе му е наред !
Според мен хронично недоволният каквото и да постигне пак ще е недоволен, така че няма за какво да се юрка. Познавам такива вечно недоволни и те просто не могат да бъдат щастливи. Човек може да е недоволен от конкретната ситуация в която се намира, ама когато ситуациите се менят, а той си остава пак толкова недоволен, тогава вече става малко съмнително.
А за варианта човек да си има план, да върви по него, да е доволен от постигнатото и да продължава напред не съществува ли? Ако това е да си доволна свиня, определено го предпочитам :D

Аз ще кага и още едно - дори да си недоволен, когато парата отива в свирката, а не в двигателя, недоволството ти вече не е градивна сила и по никакъв начин няма да те избута напред.
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

:thumbsup: Евала filipne, едно наистина добре обосновано мнение и като човек от ИТ сектора съм съгласен с него. :)

Според мен даже в Кебек е към 90% за ИТ сектора скрития пазар. Нещата в Кебек като цяло винаги са по-комплицирани от останалата Канада. Най-често едва след като една позиция не може да бъде запълнена по вътрешен ред или с референции, едва тогава се обявява на борсата. В САЩ прозрачността е изключително силна.

Съгласен съм че "скрития пазар" на позиции е едната странност, но наред с това смятам че другата е изискването на "Канадски опит". Причините за това според мен са външни -- т.е главно се коренят, че икономическия растеж на Канада се дължи на този на САЩ. Докато САЩ има вече съградени ценности за това че прозрачността и уменията са по-важни от това дали има един кандидат има локален опит или е от нашите; то в Канада тези неща са изостанали.

Част от картинката е, че Канада за съжаление ще остане дълго още фоллоуър на световната икономическа сцена отколкото да се стреми за лидерство както някои европейски държави. Липсата на кураж в политическите среди, постоянни вътрешни конфликти (като Кебекския сепаратизъм и сега високото вдигнатите носове в Алберта) и това че не може да използва ефективно хората които пристигат всяка година, е част от този скрит разстеж който Канада постоянно пропуска и не вярвам това положение да подобри скоро.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз да си кажа - връзки не е точният израз,ама никак .Става дума за професионални контакти, дори не е нужно да го познаваш този човек от Канада,а някога да си роботил с него. Като цяло въпросният човек може да те препоръча,но това въобще не значи че ще те наемат на работа, единственно може да ти помогне да те викнат на интервю и от там нататък зависи единственно само от теб самият.
За мен лично всичко това се е наложило поради факта че масово се лъже в СВ -тата и после на практика не могат да приложат това което са твърдели че умеят, и се оправдават с факта че в Канада било по различно. Затова на повечето работодатели им се иска да имат гаранции за уменията на даден кандидат преди да го наемат. Канадският опит също за това се иска, работодателя може да звъне и да провери дали това което казваш е истина,нали се сещате че да да звънеш в някаква държава на някакъв телефон не значи нищо,та аз мога да им дам домашният си телефон за тази цел.
Има и още нещо,всяка една обява за работа струва пари ,да наемеш рекруторска фирма още повече, по малките фирми които нямат цели отдели занимаващи се с това предпочитат да спестят тези пари .
Във Франция това също се практикува,даже и по големите фирми,но там предлагат възнаграждение ако доведеш човек който фирмата хареса и наеме,тук получаваш само потупване по рамото. :?
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

IRA, абсолютно точно!

Скритият пазар не е проблем за Канада. Тук изобщо не съм съгласен с filipne.

Работодателят е този, който решава как да наема хора и как му е по-изгодно (кои сме ние, че да му казваме как да си търси работници :lol: ).

Конкуренцията за работни места е наистина голяма и хората лъжат на поразия в резюметата си. Много по-малко губене на време и средства е да се довериш на препоръката на човек, на когото вярваш. Това не се нарича връзкарство, а employee referral program. Такива програми има в много фирми и за препоръчването на кадърен човек се плаща специална премия!

Иначе за процентите, които толкова се смятаха в тази тема, мога да кажа само, че те могат да ни кажат (евентуално) каква е вероятността да си намерим работа и толкоз. Няма гаранция, че няма да попаднем в онези 6%, дето нямат работа. А ако сме в другите 94% не е ясно дали това сме искали да работим и колко $$$ ще получаваме :P
Заключено