За пестенето на пари в Канада....

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено

Колко CAD ви остават месечно след плащане на всички разходи?

Анкетата свършва на Пет Мар 25, 2005 1:21 pm

между 0 и 100
13
26%
между 100 и 500
17
34%
между 500 и 1000
7
14%
между 1000 и 1500
6
12%
над 2000
4
8%
много повече
3
6%

Общо гласове: 50
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

rath10 написа:
yaiuat написа: Или аз днеска си купувам къща с пазарна цена 40 000 обаче я изплащам 15 години и
kade sa tezi kasti po 40 000?
ste si kupia 3 s godishnata zaplata sled danaci i posle ste gi davam pod naem na tezi koito jiveiat s godini tuk i ne iskat da si kupiat, a predpochitat da plastat naem
много данъци плащаш.
защо не се възползваш от офертата дето даваше тук и да започнеш да правиш малко пари, че си го закъсал :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sara написа:тръгна се от пестенето и пак се стигна до избутването на месеца и мизерстването :)
дадените примерни (от не си спомням кой и мен) са за демонстрация, че кошниците от 200лева и 500кад са доста различни и не са равни!
при това важен фактор е какъв е процентът на тези пари от заплата/дохода на човек :)
и тоя минимум от 8000 е минимум, но тези дето пестят по 500кад не получават толкова!

хайде със здраве
за да вземаш заплата дето ти коментираш трябва в Квебек да знаеш поне 2 езика (английски/френски и български) да имаш някакво местно образование/стаж и да бачкаш здраво.
за да спестяваш повече от 500 на месец и да живееш според статута ти (а не да взимаш 5000 и да живееш в паланка за 300) трябва да знаеш 3 езика и да имаш сериозно местно образование/стаж

А сега се яви в БГ с три езика и едно образование от БГ и едно от Канада и ми говори за 200 лв на месец

Ако се затрудняваш питай кипъра и милото за какви 200 лв на месец говорят и месеца колко дена е :wink:

4тиримата които познавам върнали се от тук, 3ма бяха професионалисти тук и сега в БГ взимат >20000 годишно и плачат всеки ден, как в Канада им било по-добре и с >50000 в Канада си позволявали дори до Куба и Карибите по ЕДИН път в година да отидат, а сега всеки празник трябва да ходят до Гърция, Турция и Италия.
4тия нищо не правеше тук, .... нищо не прави в БГ, нищо няма да прави и на Луната :)
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

dani oplakvat li se naistina s 20000 v BG ili se sheguvash?
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

bgmontreal написа: А сега се яви в БГ с три езика и едно образование от БГ и едно от Канада и ми говори за 200 лв на месец
Зависи каква ти е професията, може и 4 езика да знаеш и пак да си работиш за 200 лв. ако работата ти няма много връзка с чужди езици. Има и една малка подробност - в Канада може и да изкараш канадско образование, а може и не - обаче в БГ със сигурност няма как да имаш канадско образование.
bgmontreal написа:за да спестяваш повече от 500 на месец и да живееш според статута ти (а не да взимаш 5000 и да живееш в паланка за 300) трябва да знаеш 3 езика и да имаш сериозно местно образование/стаж
Нещо не разбрах - за да живееш нормално в Канада и да спестяваш по 500 долара на МЕСЕЦ (а не на 2 седмици както обикновено идват paychecks тук), трябва да знаеш 3 езика и да имаш сериозно местно образование/стаж ? Wow ! Малко пресилено, не мислиш ли ?
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Абе кой е този дето пести много повече?!?/от 2000/
Кандидат съм за осиновяване! Вече сам мога да си сменям памперса, ям 2 пъти на ден и имам само едно изискване гледачката да не е по възрастна от 25 г. защото съм малко палав и ще трябва да издържа на по-големи натоварвания :infant: :giavol:
Изображение
Аватар
sara
Рошава гарга

Мнение от sara »

bgmontreal написа: А сега се яви в БГ с три езика и едно образование от БГ и едно от Канада и ми говори за 200 лв на месец

Ако се затрудняваш питай кипъра и милото за какви 200 лв на месец говорят и месеца колко дена е :wink:
аз съм го правила... с диплома не от канада, а от другаде! и с 3 езика (та и повече).. та няма нужда никого да питам :)
и започнах с по-малко от 200 лева... и имам не един познат и приятел , някои даже без работа са били (и някои вече не са в бг)!

както и митето каза, зависи от сферата. не всички сме в бизнеса на недвижимите имоти или ит примерно :)

хайде със здраве
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

miteto написа:
Зависи каква ти е професията, може и 4 езика да знаеш и пак да си работиш за 200 лв. ако работата ти няма много връзка с чужди езици. Има и една малка подробност - в Канада може и да изкараш канадско образование, а може и не - обаче в БГ със сигурност няма как да имаш канадско образование.
bgmontreal написа:за да спестяваш повече от 500 на месец и да живееш според статута ти (а не да взимаш 5000 и да живееш в паланка за 300) трябва да знаеш 3 езика и да имаш сериозно местно образование/стаж
Нещо не разбрах - за да живееш нормално в Канада и да спестяваш по 500 долара на МЕСЕЦ (а не на 2 седмици както обикновено идват paychecks тук), трябва да знаеш 3 езика и да имаш сериозно местно образование/стаж ? Wow ! Малко пресилено, не мислиш ли ?
живеене нормално и според социалния статус е ДООООСТА различно.

в БГ нормално живеене:
наем в Младост 3/Люлин/Надежда 3 - 100 лв.
телефон - 15 лева
ток и отопление - 60 лв.
ядене - 75 лв

заплата (такава каквато дават тук за здрава работа) - 350.

Това е по пресен случай пратен ми по емайл - ТОВА Е НОРМАЛНО ЖИВЕЕНЕ.

Тук нормално живеене включва телевизор и други АБСОЛЮТНО ненужни екстри, ноооооооооооо в БГ включва кафета, приятели, гости, среда, РОДИТЕЛИ и т.н.

Не ме разбирайте грешно, моята теза е че ако се полагат същите усилия в БГ, както полагат хората тук, то в БГ "хленча" ще се намали с 40%. (учене на език, пускане на 1000 резюмета, учене на друга професия/занаят)

Също опита/езика/образованието и т.н. придобити тук в Канада ще са 100 пъти по-ценени в БГ, отколкото тук.

Едно време когато бях в БГ, имах вуйчо лекар в САЩ, а сега имам баща пенсионер в БГ - надявам се да схванете какво искам да кажа/имам предвид :wink:
Pepon

Мнение от Pepon »

[quote="bgmontreal]
Едно време когато бях в БГ, имах вуйчо лекар в САЩ, а сега имам баща пенсионер в БГ[/quote]

Ei tova za men e tochno v 10-ta. Ne e samo vajno kade si, a nai-veche koi si i s kogo se sabirash. Tuk v Canada i s 2 puti po 50k pak si edin g-n Nikoi i shte si ostanesh takav cial jivot. Zatova praviia-struvam, no edin den rano ili kasno se pribiram v BG.

:beer:
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
speedy

Мнение от speedy »

Pepon написа:Ne e samo vajno kade si, a nai-veche koi si i s kogo se sabirash. Tuk v Canada i s 2 puti po 50k pak si edin g-n Nikoi i shte si ostanesh takav cial jivot. Zatova praviia-struvam, no edin den rano ili kasno se pribiram v BG.

:beer:
Това дали си "никой" си зависи от личността, а връзката с парите не е право пропорционална. Пък и 2х50к не са кой знае колко пари. По-важното е не да се смяташ за голяма работа, щото познаваш CEO-то на BMO Royal Scotia-Mosha bank или министъра на електрозадвижването, а да си си на мястото. А за да знаеш дали си си на мястото се иска добра лична преценка. Иначе ще стоиш като зелено копче на бяла риза. Забелязал съм, че хората, които я имат успяват да си намерят мястото, и в България, и в Канада.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
huba

Мнение от huba »

bgmontreal написа:Не ме разбирайте грешно, моята теза е че ако се полагат същите усилия в БГ, както полагат хората тук, то в БГ "хленча" ще се намали с 40%. (учене на език, пускане на 1000 резюмета, учене на друга професия/занаят)
I az mislia taka.No moje i da zahlenchat oshte poveche niakoi,hora razni. :)
speedy написа: А за да знаеш дали си си на мястото се иска добра лична преценка. Иначе ще стоиш като зелено копче на бяла риза. Забелязал съм, че хората, които я имат успяват да си намерят мястото, и в България, и в Канада.
Tochno. :beer:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

bgmontreal написа: живеене нормално и според социалния статус е ДООООСТА различно.

в БГ нормално живеене:
телефон - 15 лева
ток и отопление - 60 лв.
ядене - 75 лв

заплата (такава каквато дават тук за здрава работа) - 350.
Съгласен съм с тебе за повечето неща, само като се опре до цифрите не знам как ги размятваш така с лека ръка, при положение че си счети.
Наем за 100 лв. ? Да, ама за СТАЯ (супер-мизерна), не за апартамент от какъвто и да е вид и живееш с хазаина в един апартамент(обикновено бабка-терминатор). Просто отвори някой от БГ-сайтове за наеми и ще видиш че боксониери почват от 90 ЕВРО, а гарсониери от 120 ЕВРО за посочените от теб квартали.
Телефон 15 лв ? Ми то само абонамента е 12 лв ! Телефон без почти никакви междуградски е ~25 лв (забележи, за международни разговори въобще на става въпрос. Я кажи как си се обаждал на вуйчо ти в САЩ за 15 лв/месец).
Ток и отопление 60 лв ? Може, ама през лятото. През зимата става поне х2 !!!
Не искам да се заяждам, но искам да те видя как изкарваш със 75 лв за храна цял месец, че и го наричаш "в БГ нормално живеене" :evil:
Ти нали все казваш "common-sense", да не се говори тука за заплати от по 150000 долара, сега ти го казвам същото: цинично е да се говори че със 350 лв заплата в БГ можеш да живееш под наем "нормално" ! Пак ти казвам, не знам кой ти ги е пращал тези цифри по и-мейл, ама са толкова далече от истината, че няма накъде !
P.S. Момент, че не довърших калкулацията - и кво излиза: наем, отопление, ток, вода, храна, телефон = 250лв. Заплата 350 лв. Начи на месец чисти 100 лв на плюс - пей сърце. Шшш ало, вие дет' сте в България, разбрахте ли кви яки пачки трупате всеки месец, я да спрете да мрънкате, че като ми дойдете тука на гумените домати и хормоналното месо (и всеки месец поне 1000 долара на червено), ше ви питам кон боб яде ли !!!
P.S.S. Reality check - hellooo, anybody home ?
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

За да подкрепя miteto, в Люлин - телефон над 20 лв, ток над 35 лв, парно над 80 лв вода над 15 лв. (апарт 60 кв, 2 радиатора) За наема не знам ама 100 малко ми се види.
А 75 лв за храна това е по два и нещо на ден. Хич не виждам как ще стане.
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
toncho

Мнение от toncho »

Pepon написа:Tuk v Canada i s 2 puti po 50k pak si edin g-n Nikoi i shte si ostanesh takav cial jivot. Zatova praviia-struvam, no edin den rano ili kasno se pribiram v BG.
ае пепон,

на колко години си?
много си прав - който си е господин никой, си е такъв за цял живот.
и в БГ да се прибере и с пари и без пари пак ще си остане г-н никой защото това не е географско понятие.
Аватар
totev

Мнение от totev »

в БГ нормално живеене:
телефон - 15 лева
ток и отопление - 60 лв.
ядене - 75 лв

Незнам кой ти е подал тази информация приятелю, но мисля че си много далеч от истината. Това е абсолютно нереално. Или пък си говорим за неща от преди 10-15 год. май-май.Винаги се кефя на някакви тотално свежи мисли като тая.Този наем май е за гараж , малко по луксозен , може би с канал че да си поправяш колата сам в неделя сутринта.ТЕЛЕФОН 15 лв. ТИ луд ли си таксата е 13лв. , е ако ще се обаждаш само в полицията /то май и това не е безплатно/ тези пари могат и да ти стигнат.Ядене 75лв.-все още съм студент едно ядене ми идва към 2лв*30 дни=60лв Супер ще имам десетачка да се напия-Може би веднъж на месец, но все пак ще съм гладен и ще ме хване бързо....
Стига толкова. не си заслужава.Не обичам да говоря с цифри , предпочитам с проценти.
Моята гледна точка:
вземаме аз и жената средни заплати-30% за наем от моята и съм много горд че живея в хубав едностаен апартамент на 15мин. от центъра в Пловдив-това сериозно.Чист късмет остават Х пари с които си живеем добре, не се оплаквам.
Просто не си заслужава да спорим, но много се смях като прочетох постинга ти.
Навсякъде е различно мисля че почти нищо не ме задържа тук.
Иначе Даник винаги се кефя на нещата които пишеш за канадските финансови пинизи.Продължавай...Аре наздраве имам още 5.5лв от месечния бюджет за поркане... :beer: упс,с тая бира-4
...мразя мастика без айрян...
Аватар
totev

Мнение от totev »

я вече се повтаряме , то много навалица станала тука ей.
ТИ Торонтовския я да не знаш много 13лв е таксата, тая за дванаисет са за пенсионери , но важат само ако предварително си заявил кога ще ти е сексуален ден щот се включват и 32секунди телефонен секс.
Живота е готин , маи се напих чак от десетачката и борч направих -към ЛЕВ, то тука отпускат кредити в кръчмата и без кредитна история.
Еййййй, гъзари сме си ниййй.
поздрави.
...мразя мастика без айрян...
Заключено