pumpy написа:
А това според коя теория ? И ако е така, защо в този свят все още има и рецесивни гени - да са изчезнали преди поколения.....
tanyatais написа:
Именно

Носейки гени на синеоки и чернооки ,детето може да бъде и с едните и с другите очи ,
без оглед на рецесивния и доминантен ген 
Ама вие сериозно ли?
Теорията се казва Генетика и у нас се учи в 10-ти клас.
Искате лекция ли? Добре. Ще го обясня с думи прости:
В допълнение на казаното от eva-vet-eva:
Черните (и всички нюанси на кафявото) очи са доминантни - "А".
Сините (и всички нюанси на зелено-синьо-сиво) очи са рецисивни - "а".
Всеки човек носи по 2 гена за цвят на очите, като при среща на "А" с "а", винаги на очите избива доминантният цвят А, т.е. човекът е черноок. Но той остава да носи рецисивния цвят а скрит и готов да участва в комбинация и евентуално проявление при следващо/щи поколение/я. Няма как да "изчезне" рецисивът!
Например:
Ако един мъж е черноок, то той носи или 2 доминантни гена АА, или 1 доминантен А и 1 рецисивен а, т.е. Аа - зависи от това какво е наследил от родителите си. Ако приемем, че този мъж носи Аа и създаде поколение със синеока жена, която, щом е синеока значи носи само 2 рецисивни гена аа, то за тяхното дете вероятните генетични комбинации са точно четири, а именно: Аа:Аа:аа:аа. При първите две комбинации детето ще е чернооко, а при вторите- синеоко, т.е. 50:50.
Но, ако този мъж носи само АА (доминантни гени), тогава за тяхното дете вероятните генетични комбинации ще са: Аа:Аа:Аа:Аа, т.е. въпреки, че майката е синеока, детето няма шанс да е синеоко, а ще е 100% чернооко.
Друг пример, моята скромна персона: аз съм със сини очи, а и майка ми, и баща ми са тъмнооки. Но и единият ми дядо, и другата ми баба бяха синеоки и затова и двамата ми родители носят по един рецисив а за сини очи. И късмет - на мен се е паднала комбинацията аа, за да съм със сини очи. Докато сестра ми пък е с кафяви. Т.е. тя носи или АА, или Аа. Божа работа. Ако някога си роди синеоко дете, значи нейната комбинация със сигурност е Аа.
Последен пример: двама синеоки родители носят единствено аа (рецисив) всеки от тях. Следователно, колкото и деца да си народят, те всички ще са синеоки, защото липсва доминантен ген А. Т.е. всички възможни комбинации за техните деца ще са аа.
Е..., освен, ако съседът не се е намесил де

... например
Това е теорията.
И пак повтарям, не съм биолог и не претендирам за висок научен стил на изказа.
Хубаво е човек като задава задачка, да се е подготвил с отговора все пак!
Хайде със здраве!