Аз бях казал, че няма да пиша по тая тема, но реших да се намеся, без да взимам страна и да изказвам мнение, само голи факти.
apple написа:Колкото за децата на българските емигранти то голяма част сами ги оттучват или изобщо не ги научават на български език. Поощряват ги даже, че българското е срамно. Така, че няма нужда канадците да правят каквито и да било усилия в тази посока. Ако почна да давам пирмери току виж някой се разпознал и ще настане врекавица.
Аз съм възможно най-лошият пример за БГ-патриот, но синът ни говори и пише на български перфектно (заслугата е преди всичко на майката). Разбира от звучни/беззвучни съгласни, пълен/непълен член, подлог, сказуемо и т.н., всеки българин, който го види се шашка.
Извод: Заслугата е на жените българки. Познавам доста българи, женени за чужденки, и децата не знаят грам български!
Индианци:
Наскоро от жена ми научих (която е спец по тия въпроси), че немалка част от земята в North Vancouver е собственост на индианците, и че е lease-вана за 99 години. Наскоро за някои части lease-ът е изтекъл и имало разправии заради новите цени, които индианците искали за lease.
Извод: Добре е да си индианец в Канада в 21-и век.
Аз контрирах жена си с въпроса защо е така, след като обикновено победените, а не победителите плащат репарации, но тя не ми отговори.

PS:
Индианците в БК притежават
огромни количества земя. Ако можеха свободно да я търгуват, всичките щяха да са милиардери. Ща щастие, законът ги ограничава. Докога ? Докато някой политик реши, че индианците са страдали толкова много, че трябва да бъдат компенсирани чрез допълнителни права и свободи ...
Disclaimer: Аз съм "Господин Никой" в тая страна и нямам никакви претенции, всичко написано от мен е "just thoughts".