тук виждам 3-ма души; ако не си намерила повече, много е вероятно наистина да не съществуват други, защото те си имат ордери и бордове както знаеш и имената на всички ги има в интернет.krimon написа:Аз се запознах наскоро със семейство бг доктори, които за 2 години са приравнили дипломите си и в момента мъжът работи като общо практикуващ лекар, а жената си чака специализацията за 1 година, защото иска да работи като педиатър, какъвто е. И двамата не са знаели почти френски език, тук учат първо КОФИ, после взимат изпита си към Office québécois de la langue française, следват по 4 професионални изпита и разрешително за практикуване. Двамата са имигрирали в Монреал през 2004 г.peter_pan написа:Досега за цялата имиграция на българи в канада не ми е известен случай на 1 БГ доктор, който да е успял да почне работа като такъв.
А ето какво научих от Интернет за българските медици в Монреал:
Dr. Gloria Jeliu - педиатър
Dr. Helen Gantchev – детски психолог
Dr. Jean Tchervenkov - изследовател и хирург, специалист в трансплантации на органи в Университета МагГил.
Разбира се, има още много други, които не съм намерила. Това, че на теб не са ти известни, не означава, че не съществуват.
Но, добре е да се знае, че има поне 3-ма. Общия брой на БГ имигрантите в Монреал е около 5 000, като всяка година влизат сигурно към 500-600, и този брой също не нараства защото същия брой напуска. Значи за последните 6-7 години може да са минали към 8000 българи през този град - това разбира се са си чисти спекулации от моя страна. На този фон имаме 3-ма реализирани, което е 0,034%
Аз мисля, че това е много срамно. Процента на реализирани хора в професиите им е не по-голям от 3-4% за българите.
Аз желая успех на оставащите, но тези които тръгват би трябвало да отдават значение и на мнения като моето, че после пътя обратно за много е срамен и това е причината поради която не се връщат. Други пък нямат пари за обратни билети след 3-4 години в Монреал.