РАЗОЧАРОВАНИЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД ИНТЕРВЮТО......

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
peter_pan
Обратна връзка:

Мнение от peter_pan »

krimon написа:
peter_pan написа:Досега за цялата имиграция на българи в канада не ми е известен случай на 1 БГ доктор, който да е успял да почне работа като такъв.
Аз се запознах наскоро със семейство бг доктори, които за 2 години са приравнили дипломите си и в момента мъжът работи като общо практикуващ лекар, а жената си чака специализацията за 1 година, защото иска да работи като педиатър, какъвто е. И двамата не са знаели почти френски език, тук учат първо КОФИ, после взимат изпита си към Office québécois de la langue française, следват по 4 професионални изпита и разрешително за практикуване. Двамата са имигрирали в Монреал през 2004 г.

А ето какво научих от Интернет за българските медици в Монреал:

Dr. Gloria Jeliu - педиатър
Dr. Helen Gantchev – детски психолог
Dr. Jean Tchervenkov - изследовател и хирург, специалист в трансплантации на органи в Университета МагГил.

Разбира се, има още много други, които не съм намерила. Това, че на теб не са ти известни, не означава, че не съществуват.
тук виждам 3-ма души; ако не си намерила повече, много е вероятно наистина да не съществуват други, защото те си имат ордери и бордове както знаеш и имената на всички ги има в интернет.
Но, добре е да се знае, че има поне 3-ма. Общия брой на БГ имигрантите в Монреал е около 5 000, като всяка година влизат сигурно към 500-600, и този брой също не нараства защото същия брой напуска. Значи за последните 6-7 години може да са минали към 8000 българи през този град - това разбира се са си чисти спекулации от моя страна. На този фон имаме 3-ма реализирани, което е 0,034%
Аз мисля, че това е много срамно. Процента на реализирани хора в професиите им е не по-голям от 3-4% за българите.
Аз желая успех на оставащите, но тези които тръгват би трябвало да отдават значение и на мнения като моето, че после пътя обратно за много е срамен и това е причината поради която не се връщат. Други пък нямат пари за обратни билети след 3-4 години в Монреал.
точно така мисля по въпроса:)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Ти сам си го написал: това са чисти спекулации от твоя страна. Аз не съм правила научно проучване кои са българите, които практикуват тази професия в Монреал, това е само на първо четене - нямам нито достъп, нито желание да преглеждам списъците на ордерите, за да ти доказвам, че хората, които имат качества и желание могат да се "доберат" до желаната реализация. Освен 3-та, които споменаваш, съвсем съзнателно си пропуснал 2-та, за които говорех: дошли 2004 г. и 2006 г. с получено разрешително да практикуват.

Да не забравяме и 3-та бг зъболекари, които практикуват в Монреал. Те също са някакъв вид доФтори. :wink:

Спекулациите ти по-горе с цифрите са забележителни, имайки предвид, че до скоро офицално не можеха да имигрират медици. От тези евентуални 8000 българи, колко са били с такова образование ? Или съвсем не познаваш българи, които са се реализирали, но не в сферата на медицината ? Ако искаш да почна да ти изброявам, защото даже в канадската интернет енциклопедия за приносите на отделните страни в тукашното общество фигурират над 100 известнии българи. За Монреал най-много можем да се гордеем с Антон Чипев, достигнал върховете на политиката като заместник министър на имиграцията през 80-те години.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Мнение от hullboy »

Питар Пан.

Каде е тази Канада която ти описваш?
От твоите приказки излиза че всички имигранти от БГ са доктори и зъболекари.
Ами ако от кандидатстващите от БГ имигранти да кажем 500 човека на година само 3 - ма са доктори а другите са с други професии това да го броим ли или не за разлизацията в професята доктор.?
Аз като трагвах за Канада през 1996 в списъка с професии за федерална Канада нямаше доктори. Ако някой доктор въпреки това е трагнал за Канада кой му е крив. Хората ясно са написали че не търсят такива. Може да са имали точно в предвид трудното приравняване.

Къде са тези Бг. имигранти които работели на 3 смени, разминавали се в къщи с жената, с децата , с приятели, и понеже нямало с кого да си контактуват си контактували само с пияниците и бездомните които се събрали в градинката до Новотела пред централна гара.
Аз в Оттава не познавам един който да работи на смени камо ли нощна такава.:)
Напротив познавам хора с фирми. Половинита Бг футболен отбор в Оттава имат такива.
Във вторник от 18 часа е тренировката в петък от 18 часа са мачовете срещу други отбори.
Играеме на игрище като стадион Васил Левски с трева, с осветление, съблекалня с душове. Играеме се с топка за 150 КАД с качествени обувки, екипи които хората могат да си позволят за разлика от БГ където се играе на асфалта в училищния двор гол до кръста с гуменки за 3 лева от Женския пазар и като паднеш на асфалта се контузваш за 1 месец.:)
След това ходим на заведение за по няколко бири и вечеря. Така 2 пъти в седмицата. Има момчета от отбора които играят и за други отбори да кажем в интрнационален отбор и това се повтаря с другия отбор още 1-2 пъти в седмицата.
Те станаха 3-4 вечери от седмицата по заведеня, социален живот и контакти със други хора ама не пияници и социаладжии.
Къде остана всичко това за което ти пишеш?
Работа на смени, никакво изилизане по заведения, никакъв социален живот, контакти с пияници и соцяладжии само.
АЗ такъв живот който ти описваш в Канада не виждам.:)
Аватар
ваня-71

Мнение от ваня-71 »

Извинявай,Питър Пан, ти имаш ли деца?Ние имаме 3,да са живи и здрави,двете са ни близнаци.Нямаш никаква представа колко е трудно да се гледат деца тук,особено 3 със заплати средните за страната.За 17г. семеен живот не само,че не постигнахме нищо,но стана и по-зле,при това,че не сме прекъсвали да работим.Така,че това го обеснявай на някой,който незнае какво точно търси в Канада.Извинявам се за хладният тон,но само така може да реагира една многодетна майка,нали? :madgo:
NaviD

Мнение от NaviD »

Повечето написани неща са верни, просто защото в голяма страна като Канада има всичко. Може би определение за Монреал като най-мръсен град е малко крайно. Аз видях и мръсни квартали и чисти, но вторите преобладават. Видях и българи без всякакъв блясък в очите, видях и крайно ентусиазирани, видях и мислещи за къщи, а видях и такива, на които им остават по 1000-2000 долара на месец и пак не са доволни. Хора различни. Видях и семейство, което се прибира в Бг.

За 1000 лева в България е имало цели теми. Може би тук е мястото да се пишат конкретни цифри, но е много трудоемко. Само ще кажа на тези, които идват тепърва, че с първата работа ,която ми попадна ( в завод ) точно си покривам всички разходи, но жена ми не работи и без да пипам детските. Това в България го постигнах някъде на 6-тата година във фирмата в която работех. И за двата случая става въпрос без поддръжка на кола.

За себе си мога да кажа, че съм доволен, че дойдох в Канада, въпреки, че първите 2 седмици проклинах деня, в който съм чул за имиграционната им програма ( и още се псувам от време на време). Сега си давам сметка, че изоставяйки един уреден живот на малко под средното ниво и започвайки от нулата тук няма как да не ти е трудно. Но видях с очите си за какво става въпрос, а това е безценно като опит. Спокойствието, което цари тук трябва да се усети, не може да се опише.

Какви са переспективите и ползите от престоя тук?
- въпросните канадски паспорти не знам кому са нужни, освен ако някой не иска да ходи в САЩ
- възможността да научиш някой език и да го упражняваш
- възможността да учиш нещо както трябва - с практика във фирми и тн, а не както в ТУ Сф - инженери, невиждали струг и фреза
- ако не се поддадеш на хилядите възможности за харчене може да спестиш някой лев
- нелоши фондове за пенсии и обучение
- да направиш някои пътувания, които без щатска или канадска виза са трудно достъпни и доста скъпи ( в Канада има доста места за посещение ). В моя случай е дори възможност изобщо да отида някъде в чижбина, защото иначе все излизаха други приоритети, пък и да спестяваш 2-3 години за една 10 дневна екскурзия до Италия и Франция за двама :?

В заключение може да се каже, че Канада си заслужава да се види, усети и дори помирише ( живеещите в Монреал знаят какво имам предвид) :D и човек да си прецени допада ли му или не. Според мен в Канада се живее по-добре от България. Тези, които имат хубави и високо платени работи или собствен бизнес( много над 1000 лева ) според мен спокойно могат да си направят една екскурзия и тогава да мислят. Тук никой не ни чака и конкуренцията е сериозна - там където бачкам, имигрантите сме само инженери :D :shock: Който не е готов да разботи каквото и да е и дойде с малко пари и без език дупе да му е яко.

Във форума има хора, чиито мнения са много обективни - например sasho71 ( без моментите в които се шегува ) и доста други, но не искам проблеми и няма да ги спомена. сашо е пич и знам, че няма да се разсърди. Има и хора, чиито мнения са крайни, и според мен едностранчиви и необективни, никога не знаеш под влиянието на какви емоции някой е написал нещо.

peter_pan е прав, че България се развива бързо и според мен след 7 години ( след влизане в еврозоната ) заплатите ще се около 800 евро, но това не означава, че ще стане по-добро място за живеене.

Относно лекарите и стоматолозите не само според мен не допускат лесно завършили е други държави да практикуват, за да поддържат високо ниво на заплатите - питайте sasho71 лошо ли ще ти е, ако завършиш медицина в Канада...че дори и за медицинска сестра.

А за тези, които мислят и за старините си със сигурност мога да кажа, че живота на бг пенсионера е на светлинни години от този на канадския такъв...

И да не забравяме, че макар и с цената на доста загуби, човек винаги може да се върне в България.
Аватар
djohn3

Мнение от djohn3 »

Относно перспективите пред BG, за които говори Питър Пан, може и на някои така да му изглеждат нещата, и че до 7г нещата ще се променят - "дай боже", макар че до тогава едва ли ще имам приятели които да са останали тук и да се възползват пряко от това . Наистина последната година има голямо раздвижване на трудовия пазар и така погледнато, човек може да си помисли че нещата вървят към оправяне, но моето мнение е, че просто хора като мен, след като им писна да чакат това "оправяне", си стегнаха куфарите и заминаха да работят за възнагреждението което смятат че заслужават, и не говоря за Канада, а за цял свят. Те тук работеха на добри за българските стандарти работни места и именно тези места се запълват, но от хора с по-ниска компетентност и умения. Вярвайте ми цели бизнеси в момента се съсипват поради липса на знаещи и можещи хора. Работя над 10 години и контактувам предимно с управители и ръководен състав на фирми и е много жалко да виждам как нивото на служителите драстично спада - е управителите са си същите :), но говоря за изпълнителния състав. Работа която преди 3-4 години сме я свършвали с 5 минутен телефонен разговор, сега се разпростира до половин дневни обяснения и насоки, за да разбереш след известно време, че нищо не е направено като хората и нещата са се "осрали". Та за цялата тази терада ми е мисълта за парите - как щели да се научат да плащат - еми да, ама не. Виждайки че бизнеса им се проваля, след като са ги напуснали качествените им хора, шефовете са готови да платят на новоназначен служител не-повече от това което са плащали досега и обяснението е, е бизнеса не им го позволява. А защо е така, ами защото те искат да си запазят и даже леко да вдигнат своя стандарт (нали все пак имат бизнес от толкова години), а живота в BG толкова поскъпна (но само за тях, служителите щом стоят за тези заплати, значи се оправят), ама времената били трудни и приходите спадали (ами спадат, като работата цикли), и не можели да си позволят да плащат повече. Е мислех си ще мине време и ще се усетят - е минаха почти 3 години - нещата се влошават :evil: :evil:. Така че за BG перспективите - не съм оптимист.
Странджата

Мнение от Странджата »

Питър Панчев, като се вдигнели цените , щели да се вдигнат и заплатите :lol: заплата 250лв , хляб 1лв - заплата 1000 лв хляб , 3лв , голямо развитие , за духовната дупка да не говорим , бегай в Китай и остави птиците да избират сами :lol:
Аватар
Bubi

Мнение от Bubi »

И освен това тук постоянно се визират градове като София, Варна и Пловдив, където много хора вече вземали 1000лв заплати. Но те не са цяла България. В моят град малко хора вземат такива заплати, но разходите са си същите. Да не говорим, че много хора работят за минималната заплата по разни фабрики и цехове. В старата ми фирма хората вземат точно 192 лв заплата, а работят при отвратитерни условия /при около 55 градуса лятото/ и повече от 8 часа дневно. Но безработицата е огромна и те просто нямат избор. На мен също Канада не ми харесва в много отношения, но съм реалистка и мисля, че като цяло живота тук е доста по-лесен.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ваня-71 написа:Извинявай,Питър Пан, ти имаш ли деца?Ние имаме 3,да са живи и здрави,двете са ни близнаци.Нямаш никаква представа колко е трудно да се гледат деца тук,особено 3 със заплати средните за страната.
Аз не знам обаче защо си мислиш, че с 3 деца тук ще ти стане по-лесно :shock: Напротив, ще ти е много по-трудно. Ще ти трябва поне 2 бедрум, кеото е поне 1300$, храната, ако държиш на качество що годе, ще иде поне 700$, транспорта е много скъп... Докат намериш детски градини бая ядове ще береш, да не говорим, че ще ти е необходим педиатър за децата, който току-така не се намира...Ако само мъжа ти работи, дупе да му е яко, 3000$ чисто на месец не знам как ще ги изкарва...Не знам какви са ви професиите и как смятате да я карате тука, но за мен това е твърде смело и безотговорно.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

NaviD написа:- питайте sasho71 лошо ли ще ти е, ако завършиш медицина в Канада...
ако не откача докат завърша ще обяснявам подробно :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
ваня-71

Мнение от ваня-71 »

Сашо,смятам,че ако остана в ВG тогава ще е безотговорно спрямо децата ми,защото с тези заплати неможем да им осигурим нормален живот и да ги изучим.Детски градини не ни трябват,защото са на 16г. и 13г. и колкото повече растат повече разходи,нали се сещаш.Ние за себе си искаме да опитаме да подобрим живота си,за да не съжаляваме един ден,че не сме опитали.Аз много добре знам,че никой не ме чака с тепсия,но тук работя като вол за мижава заплата.Мъжът ми е инженер със средни нива на френски сме и мисля,че ще се справим. Мисля,че човек като работи, трябва да му плащат,а не като тук.Това е нашият случай и нашата мотивация за Кебек.
Аватар
ваня-71

Мнение от ваня-71 »

Сашо,мисля,че ако остана в Б-я тогава е безотговорно спрямо децата ми,защото със заплатите,които получаваме неможем да им осигурим нормален живот и да ги изучим.Детси градини не ни трябват,защото са на 16г. и 13г. и колкото повече растат,толкова и разходите се увеличават,НАЛИ СЕ СЕЩАШ!!!!!!За себе си ние искаме да опитаме да подобрим живота си,за да не съжаляваме един ден,че не сме опитали.Аз много добре знам,че никой не ме чака с тепсия,но мисля,че когато човек работи,трябва да му плащат,нали,а не като тук.Мъжът ми е инженер и сме със средни нива на френски и съм сигурна, че ще се справим,защото ние не отиваме на екскурзия, а знаем какво искаме.Това е нашеят случай и нашата мотивация за Кебек.
Аватар
ваня-71

Мнение от ваня-71 »

Извинявам се за повторението,но си помислих,че първото,което написах се сбъгна. :roll:
IFF

Мнение от IFF »

.
Последно промяна от IFF на Чет Ное 25, 2010 3:39 am, променено общо 1 път.
Stamenkova

Мнение от Stamenkova »

Здравейте! :)
Естествено е за голяма Канада да има всичко-и хубаво, и по-малко хубаво, и кошмарно.С моето семейство сме още в Бг и никога не сме ходили в Канада, но това, което драгите съфорумци (които са /били са/ описват за Канада е по-скоро "лампичка", която да ни светне на всички , които искаме да имигрираме в Канада, че там едва ли е рая на земята и никой не трябва да е с илюзията за това.А това, че всеки има право да си намери място под слънцето- дали Канада или България, или която и да друга страна всеки има правото и трябва да опита все пак.Според мен най-важното за успешна реализация където и да е , че трябва човек да е мотивиран и амбициран да успее да се развива-за един тази среда може да е Кебек, за друг София, Варна и т.н въпрос на личен избор :wink: Аз съм от Варна и виждам как едни печелят 3000лв на месец , а други с 300лв и съм сигурна , че по цял свят е така.
Успех :D
28.12.2006г-изпратени документи във Виена
19.01.2007г- Accusé de réception
20.11.2007г- интервю-16.00h-Успешно
14.07.2008г- Изпратени док-ти Букурещ
09.09.2008г-Мед.формуляри
27.11.2008г-ОК мед-ки
09.07.2009г-Покани за визи/e-mail/
08.08.2009г-Визи
Публикувай отговор