Да спасим Българската Църква

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
survivor

Мнение от survivor »

Lub0 написа: Също имали наиситна нужда от БГ църква в Монтреал? А
Мисля че има. Сещам се за майка ми, която живее доста време тук, естествено ние младите все летим по задачи, и се чувстваше изолирана тук. Говоря в минало време, защото намери своя социален кръг в Монреал чрез църквата. Още не малко наши майки и бащи, както и стари имигранти, които запълват някаква празнота там. За вас сигурно няма нужда, ама знам за случаи на нови имигранти с много трудно начало, които са отивали в църквата и са намирали добра дума и съвет.
bateto

Мнение от bateto »

Маргинал аз му викам липсата на редовен полов живот. :D
Flagellum Dei

Мнение от Flagellum Dei »

Който иска да помогне намира начин.
А ако ще го правите от тшеславие и гордост по-добре недейте. Църквата е духовна институция не финансова. Не се сърдете на това че излезе една по-пиперлива статия. Не се сърдете и на настоятелството. Някой попита кои са те
ТЕ са хората които се редуват да ви продават свещи и временно се обръщат и на таксидиоти та минават са паничката и дарения да съберат. Нещо кото много от нас ще сметнат за под достойснтвото ни да правят.
Църквата е за вярващите и за тези които искат да се образоват във вярата си.
Които не са, винаги са заповядали с идеята че са гости.
Ако някой има конструктивни предложения и може да направи нещо, нека не чака, да го стори. Пък ако чака от това награда или някой да му каже евала значи трябва да се замисли над мотивацията си. Свещенникът винаги е готов да говори с всеки. Аз като човек който иска да е мирянин също с радост бих говорил със всеки който иска да е в помощ.
След литургия хората се събират на каве в подземието.
Това е една прекрасна възможност паството да се зазпознаят и опознаят и който иска да стори нещо полезно да го съгласува с другите.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Някой беше казал за руските православни християни че са на първо място руснаци, на второ православни и чак на последно християни. Заместете само националността.

Чета тук разни мъдрости какво разбрах? Че православната вяра се състои от продаване на свещи (с цел прецакване на миряните), боядисване на яйца, мястото където отиваме като стане нещо много кофти, капсулата която съдържа опиума за масите и не на последно място травел агенция специализираща в билети за рая.

Това последното, Любо, е удар под пояса. Вярно е за много от телеевангелистите и за западния начин на мислене, но какво общо има това с българската (и всички други - защо ги делим?) православна вяра? Ако си беше направил труда да поговориш с някой отец, можеше да научиш нещо повече от това което си извлякъл от някой-друг филм и от това какво май бил чул Пешко от балдъзата на съседката на попа.

Точно заради това е жизненоважна институцията -- без нея всеки Том Дик и Хари (или Мартин Лутер) си развива някакви собствени теории за рай, ад, съответните цени и разписания, Исус, карбън дейтинг и какво ли още не.

За десет (и то канадски!!!!) долара... тъжна работа.
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

Flagellum Dei написа:Ако някой има конструктивни предложения и може да направи нещо, нека не чака, да го стори. . .
Ами аз имам предложение.
1. Тая измишлъотина дето в момента функционира ( да ме извинават хората 4ието дело е тя) да се затвори и да не се пилеят събраните от нея до сега средства по наеми, заплати и др. разходи.
2. Да вземем да събрем пари за построяването на една истинска църква. И тук под изстинска аз разбирам следното:
- Да изглежда външно и вътрешно като българските
- Службите да се водят като в Бг или поне не с огромни разлики
- Да е отворена всеки ден, а не да се 4удят хората да идат или не
- Да могат хората да извършват всякакви обреди от кръщенки до погребения.

Тогава хората ще са съгласни да дават пари.
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
Странджата

Мнение от Странджата »

Стойнев,браво 4овек и на мен ми се вьрти тази идея от няколко дни , даже споделих с приятели , 4е мога да намеря зограф от бг. Нека бьде малка , но канони4на и наша! P.S.Само 4е, няма да има кьде да се кьл4отят 4алгаджиите :( :lol:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Stoynev написа:
Flagellum Dei написа:Ако някой има конструктивни предложения и може да направи нещо, нека не чака, да го стори. . .
Ами аз имам предложение.
1. Тая измишлъотина дето в момента функционира ( да ме извинават хората 4ието дело е тя) да се затвори и да не се пилеят събраните от нея до сега средства по наеми, заплати и др. разходи.
2. Да вземем да събрем пари за построяването на една истинска църква. И тук под изстинска аз разбирам следното:
- Да изглежда външно и вътрешно като българските
- Службите да се водят като в Бг или поне не с огромни разлики
- Да е отворена всеки ден, а не да се 4удят хората да идат или не
- Да могат хората да извършват всякакви обреди от кръщенки до погребения.

Тогава хората ще са съгласни да дават пари.
Много прекрасно. А кой ще финансира това ?
Българите не са готови да дават по 10 долара на месец - общо около 120 долара на семейство на година, а ще успеят да съградят собствена църква. Надявам се знаеш колко струват терените и строителството в Канада. Много е лесно да се събори нещо вече изградено, прекалено трудно е да се съгради ново. Иначе на всички ще ни е много по-приятно да имаме наистина наша църква /румънците имат вече над 15 години, гърците са стара имиграция - не е за сравнение/. Но доколкото виждам въобще необходимостта от църква се поставя под въпрос, какво остава за сериозни финансови средства и организация по построяването на храма. Много ми е смешно това за "пилеенето" на средства. Тях всъщност изобщо ги няма! Наемът е като на обикновено жилище и често не се и плаща или случайни дарения се използват за това. Заплати няма: отчето получава от Синода бг заплата и работи друго през останалата част от седмицата, за да може да се издържа. Такива мити работи :(
Странджата

Мнение от Странджата »

Ами аз предпо4итам да дам 120кд наведньж , ама да си е наше и остане во веки!
Аватар
totev

Мнение от totev »

организирайте един концерт на АзиЗ и от приходите ще можете да вдигнете даже и манастир.
...мразя мастика без айрян...
Странджата

Мнение от Странджата »

Лайняни пари, благодарим!!!
Аватар
totev

Мнение от totev »

парите не миришат!
как тогава ще обесниш че почти всички църкви и манастири в България, ако са реставрирани, са реставрирани с мафиотски пари.Кое е по-добре, да има хубава църква с ваштите 120долара на месец, или да ги получите отнякъде било то мръсни лайняви и т.н.
предложението за концерт на този плужек, е шега, но ще бъде доста рентабилно мероприятие.Има финансисти във форума нека направят сметката.
P.S. колкото и да е пропаднала църквата в Монреал, тази в Брюксел я бие по всички параграфи :cry:
...мразя мастика без айрян...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

totev написа:Има финансисти във форума нека направят сметката.
:wink: :lol:
totev написа:P.S. колкото и да е пропаднала църквата в Монреал, тази в Брюксел я бие по всички параграфи :cry:
т.е. ? има ли бг църква в Брюксел ?
miko

Мнение от miko »

Кримон,

Проблема не е в парите за повечето хора , които познавам а в начина на събиране. Ненормално е да се иска да се ходи на място да се плащат. Лично аз съм ходил веднъж в Българската църква, но въпреки това искам да помогна..Не одобрявам паницата с дарения-това си е чисто католически обичай. В Българските църкви има едни кутии и хората си пускат парите в тях, без да минава някой да ги събира.
Аз съм готов да си плащам членски внос без никакъв проблем, но затова попитах кой познава настоятелството за да може да се организира PayPal, разплащателна сметка така че на всички да им е лесно да се отзоват. Не както казват "Който иска да помогне намира начин" дрън дрън. Направете лесен достъпа за тези които да помогнат.
Странджата

Мнение от Странджата »

Ти го каза , 1000 пьти по-добре мафиот от плужек :evil: Ама мисля 4е и сами можем , макар и трудно!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

така е, но проблем не е само начина на плащане, а и липсата на достъп до всички българи, които живеят в Квебек ... как ще научат те, че църквата има нужда от тяхната подкрепа ?

Освен всичко друго църквата има нужда от постоянен доход, т.е. това, което са измислили за десятъка - 10 долара на семейство на месец. Това си е регулряна практика в Германия, Франция и други католически страни в Европа. Тези, които искат да получават католически обреди им се взема всеки месец от заплатата точно десятък. Така би могло да се говори за спестяване и възможност да се натрупа нещо за бъдеща собствена сграда.
Последно промяна от krimon на Сря Дек 20, 2006 10:46 am, променено общо 1 път.
Заключено