Европа или Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено

Европа или Канада?

Европа
27
39%
Канада
33
48%
Друго място
9
13%

Общо гласове: 69
bateto

Мнение от bateto »

Не е верно ,в Испания ако едно семейство прави 3-4000 ЕУ след данъци ще си живее царски при много по добри условия на живот и много по високо качество отколкото тук,да не говорим за такъв доход в Бг.Моето мнение е поне от личен опит ,а не от наблюдения и проучвания.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Bate, ako v nyakolko strani imash vazmojnost za dobri dohodi, vsichko opira do lichnite predpochitaniya na chovek. Mislya, che govorihme za tova. Az lichno, primerno predpochitam da jiveya v Canada s 3-4 000 Euro, otkolkoto v Ispaniya ili Bulgaria za sashtie pari. A, v Bulgaria ne bih otishal da jiveya kakvito i pari da mi predlagat tam, zashtoto prosto vaprosa ne opira samo do parite. V podobna strana az ne moga i ne iskam da jiveya. No, vseki sam si izbira koe nay-dobroto za nego. Vajnoto e da se chuvstvame shtastlivi tam kadeto jiveem i da jiveem tam, kadeto se chuvstvame shtastlivi, kazano po drug nachin. :lol:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

beckythomas9 написа:Интересно ми е колко от тези, отговорили с "Европа" всъщност имат реална представа от живота в Западна Европа (предполагам за това става въпрос в темата) и колко си остават само с желанието да живеят там. Питам, защото от собствен опит мога да твърдя, че стандарта на живот, който ние (аз и семейството ми) имаме тук е значително по-висок от стандарта на живот, който бихме имали в Западна Европа при упражнаване на същите професии; това при положение, че съпругът ми е от "западна европа", а аз съм с докторат оттам; и двамата нямаме проблем с чувството за непълноценност, просто стандарта на живот в канада е по-висок. Същите пари в Канада могат да ни купят много повече в сравнение с повечето страни от Зап. Европа за които съм проверявала възможностите за реализация (единственото предимство там е близостта до близките ни).
За коя страна в З.Европа става въпрос?
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Guinness написа:
beckythomas9 написа:Интересно ми е колко от тези, отговорили с "Европа" всъщност имат реална представа от живота в Западна Европа (предполагам за това става въпрос в темата) и колко си остават само с желанието да живеят там. Питам, защото от собствен опит мога да твърдя, че стандарта на живот, който ние (аз и семейството ми) имаме тук е значително по-висок от стандарта на живот, който бихме имали в Западна Европа при упражнаване на същите професии; това при положение, че съпругът ми е от "западна европа", а аз съм с докторат оттам; и двамата нямаме проблем с чувството за непълноценност, просто стандарта на живот в канада е по-висок. Същите пари в Канада могат да ни купят много повече в сравнение с повечето страни от Зап. Европа за които съм проверявала възможностите за реализация (единственото предимство там е близостта до близките ни).
За коя страна в З.Европа става въпрос?
Не говоря за конкретна страна, а за няколко такива, където имаме възможност да се заселим без особени проблеми поради естеството на работата ни, вкл. и страната в която живееш. :D Понякога ми се връща в Европа по ред причини, които мисля се обсъдиха по-горе (култура, манталитет, атмосфера), но като сложим на кантара всичко, се оказва, че Канада е по-доброто място за живеене за нашето семейство.
Аз също като Канак не бих предпочела да живея в Испания, но от посещенията ми там зная, че в големите градове хората живеят предимно в апартаменти, а къщите, каквито съм сигурна че има, но аз поне не ги видях при посещенията си в няколко големи града:D , със сигурност са значително по-скъпи отколкото тук.
sawa72

Мнение от sawa72 »

Понякога ми се връща в Европа по ред причини, които мисля се обсъдиха по-горе (култура, манталитет, атмосфера), но като сложим на кантара всичко, се оказва, че Канада е по-доброто място за живеене за нашето семейство.
А какво слагаш от другата страна на кантара?Беше споменала нещо за цените?Навсякъде във форума се твърди,че цените в Канада са по-високи отколкото в Зап.Европа.Не съм бил отвъд океана и не знам кое е истината за цените.Колкото за къщите в Испания не съм съгласен.Не те знам в кои градове си ходила,но къщите бих казал,че са доста.Говоря за Мадрид,Барселона и Албасете.Миналата година един мой приятел си купи къща в Албасете и му ходих на гости.Взел я е за 175 000 Евро на изплащане за 30 год.Къщата му се намира на 15 мин.с кола от центъра на града.Това го давам като пример за да се направи съпоставка с цените в Канада които не са ми известни.А и в Канада е нормално да са повече къщите при условие ,че това е втората по големина държава в света,а е с толкова малко население,ако не се лъжа 32 000 000 души.Пространствата сигурно са огромни.Бихте ли ми казали какви са къщите там,защото мисля,че са дървени и ако е така аз за такава къща и 1000 Евро не бих дал.При почти неограничените запаси от дървен материал и огромните незаселени територий ми се струва,че къщите в Канада трябва да са много,ама много евтини.НЕ забелязвам нищо подобно от инфото в сайтовете които чета.
Не знам какви са работите на теб и мъжът ти,но ако сте проверили в Швейцария съм сигурен ,че заплатите там са доста по-високи от Канадските.Аз съм в Германия и ако не си проверявала тука мога да го направя и да ти кажа какво е възнаграждението на съответните специалисти,за да не бъдем голословни.
Бих помолил всеки който гласува да напише два реда защо според него едното място е по-предпочитано от другото. :)
sawa72

Въпрос

Мнение от sawa72 »

Забравих също така да попитам какво мнението ви за генномодифицираните храни и водата от водопреносната мрежа,която служи за миене,не и за пиене?Ако това е проблем в Канада го споделете,но ако греша ме поправете,моля. :)
bateto

Мнение от bateto »

Личи си ,че много хора не са ходили на други места и нямат представа за нещата ,но дават компетентни мнения,та да си дам и аз моето за Испания изградено от едномесечния ми престой там и контактите ми с много испанци ,хора от средната класа и инфото което имам от тях.
Кръсницата ми се ожени за испанец ,та бяхма малко на гости в нейния град Паленсия на 30 км. от Валядолид.100000 град,30 пъти по малак като население от Мтл. ,но 30 пъти по му подхожда да е град в сравнение с Мтл.с площадите си ,фонтаните ,архитектурата и оживените си улици до късно през ноща.Както и в останалите испански градове хората живеят в блокове и къщи,но не като тукашните 20 етажни блокове а в спретнати 3-5 ет. блокчета раздвижени с красива архитектура ,големи тераси басейни и градинки около тях,наподобяващи по стил новите кооперации които се строят в бг.Та един апартамент в такова блокче от 120кв.струваше преди 4г. ;баснословната ;сума от 60000 усд./тогава нямаше еуро все още ,но 1д се равняваше на 2,20 лв./В момента моите хора ще продават апартамента и ще теглят 120 000 еу да си строят къща ,не знам дали това е практиката в цяла Испания ,но при тях къщи не се строят за да се продават,а купуваш местото ,теглиш заем и наемаш фирма да ти я построи и всичко по индивидуален проект,а не както тукашната конфекция къщи близнаци в целия квартал,ако се напиеш не можеш да си я откриеш.
Относно големите блокове да се върна назад виждал съм такива квартали в Мадрид и Барселона предимно и то по центъра на градовете ,в средно големите градове не е съвсем така.Най ми харесаха като градове по следната класация-Сантандер,Сарагоса ,Аликанте,Севиля и разбира се цялата крайбрежна ивица от Коста Брава до Коста дел Сол,ама спирам до тук ,че се натоварих и изнервих като се сещам кво е там и в ква селяния и простотия живеем тук.Уф мъка ,ама дано скоро да свърши.Ще има продължение ,но ме стегна нещо шапката и по добре да не се товаря.
bp_de

Мнение от bp_de »

Бате не се ядосваи бе 4овек
мисля 4е бях писал преди но не си спомням.
тука в ЕУ- растеж имат само страните дето не ваведоха еврото. вси4ки други са надолу.

полека лека нестат а се пооправят -но ве4е вси4ко е абсолутно друго .моито виждне е 4е с вавеждане на еврото -1 от големите цели е да се разкара маклия и среден бизнес от пазара и тия кинти да идат в големите корпорации.
така 4е ситуацията тука погледната от страна на обикновения усер или хората с малак или среден бизнес е много траги4на.

не си мисли 4е не са използвали момента на превклу4ване от едикаква си валута кам евро -вси4ки цени са нагоре- а заплатите надолу.
и другото осте по ста6но- все пове4е и ове4е се дества по американския модел -еднодневка без по4ти всякакво ка4ество- важното е да вземат парите на клиента..дори в Немско дето -знае6 -кат каже6 4е е превено в Немско е синоним на ка4ество- и тука го подкараха по тая система - мине ли гаранзията - потребителя да го духа.
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

sawa72 написа:
Понякога ми се връща в Европа по ред причини, които мисля се обсъдиха по-горе (култура, манталитет, атмосфера), но като сложим на кантара всичко, се оказва, че Канада е по-доброто място за живеене за нашето семейство.
А какво слагаш от другата страна на кантара?Беше споменала нещо за цените?Навсякъде във форума се твърди,че цените в Канада са по-високи отколкото в Зап.Европа.Не съм бил отвъд океана и не знам кое е истината за цените.Колкото за къщите в Испания не съм съгласен.Не те знам в кои градове си ходила,но къщите бих казал,че са доста.Говоря за Мадрид,Барселона и Албасете.Миналата година един мой приятел си купи къща в Албасете и му ходих на гости.Взел я е за 175 000 Евро на изплащане за 30 год.Къщата му се намира на 15 мин.с кола от центъра на града.Това го давам като пример за да се направи съпоставка с цените в Канада които не са ми известни.А и в Канада е нормално да са повече къщите при условие ,че това е втората по големина държава в света,а е с толкова малко население,ако не се лъжа 32 000 000 души.Пространствата сигурно са огромни.Бихте ли ми казали какви са къщите там,защото мисля,че са дървени и ако е така аз за такава къща и 1000 Евро не бих дал.При почти неограничените запаси от дървен материал и огромните незаселени територий ми се струва,че къщите в Канада трябва да са много,ама много евтини.НЕ забелязвам нищо подобно от инфото в сайтовете които чета.
Не знам какви са работите на теб и мъжът ти,но ако сте проверили в Швейцария съм сигурен ,че заплатите там са доста по-високи от Канадските.Аз съм в Германия и ако не си проверявала тука мога да го направя и да ти кажа какво е възнаграждението на съответните специалисти,за да не бъдем голословни.
Бих помолил всеки който гласува да напише два реда защо според него едното място е по-предпочитано от другото. :)
От другата страна слагам изградена кариера, деца, къща (макар и дървена :D , все пак си е наша), изградени навици. Не искам да коментирам с какво се занимаваме, само ще кажа, че областта в която работи съпруга ми е по-напреднала в Европа, което съответно представлялва проблем не за намирането на работа, а за нивото, на което ще започне и съответното заплащане. Точно поради тази особеност той е започнал със значително по-висока заплата тук преди години. Има го и другия момент - различните хора се чувстват добре при различни условия. Аз се чувствам добре тук. Зная само, че ако утре решим да се преместим в Европа (няма да конкретизирам, но имам предвид конкретни страни) ще трябва да сменим голямата си и удобна къща с по-малка, ще се наложи да жоивеем с по-нисък доход, поне в началото, а цените в Канада определено не са по-високи от тези във Великобритания например.
Въпреки всичко това, което изброих обаче не изключвам вероятността един ден да се върнем в Европа като си понесем финансовите последствия. Засега предпочитаме Канада.

Къщте в Канада са дървени, да, и аз не съм специалист по къщите, но доколкото зная една от причините (освен евтиния материал) е по-добрата изолация. В общи линии една добре изолирана къща в атлантическата част на Канада може да ти спести много енергия и през зимата (от отопление) и през лятото (от климатик), защото без тези две "придобивки" тук не може да се живее конфортно.
Veliko

Re: Въпрос

Мнение от Veliko »

sawa72 написа:Забравих също така да попитам какво мнението ви за генномодифицираните храни и водата от водопреносната мрежа,която служи за миене,не и за пиене?Ако това е проблем в Канада го споделете,но ако греша ме поправете,моля. :)
Не само че водата не става за пиене, те дори и не се къпят щото е и радиоактивна. И въздухът също е радиоактивен, и само зомбита с Гейгер-Мюлерови броячи на ревера бродят по улиците. Само на украинците не им пука :lol:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

bateto, интересно ми е като какъв ще работиш в този 100к град или ще патуваш 100км на ден до работата и обратно? И също ми е интересно щом толкова ти харесва Испания, защо не мислиш за преместване там, по твоите думи, там много по-лесно и с по-голям кеф ще спестиш паричките за хотелчето.
Лично и на мен най-ми харесва да живея зимата на Карибите а лятото в Средиземноморието, на борда на една "плаваща къща" за около 500к, ама едно е човек да си мечтае, а друго да си прецени реално възможностите...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Как пък не съм отишла при тези миризливи, кресливи, нахални испанци. Тук водата може да е радиоактивна :shock: , но е в изобилие, топла и студена и няма традиции в пестенето :D . Даже шриланците и пакистанците се научават бързо и се къпят всеки ден като юрдечки :D .
Колкото до генно мУдифицираните храни (стар термин в БГканада :D ), ядем си ги, никъде не е доказано че са вредни. Като се има предвид и че Канада е на челно място по производство и износ на генно модифицирана пшеница май и доста други похапват без да знаят :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
Leni
Обратна връзка:

Мнение от Leni »

Даже шриланците и пакистанците се научават бързо и се къпят всеки ден като юрдечки .
Az se 4udq 4e v avtobusite mirishe tolkova "priqtno" pak to zashto bilo, 4isto ta 4isto, kato vmirisano meso :evil:
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ти се качи на испански автобус, пък тогава пак ще си говорим :lol: ...
Абе ти да не живееш в Брамптън ?
Циганите - на Сатурн !
Заключено