High-rises в България
Re: High-rises в България
Аз не разбирам кое му е хубавото на поредната офис сграда ? Освен, че десетки чиновници ще бъдат навряни по офиси и бюра без прозорци и естествена светлина, на десетки хора ще им бъде отнет дохода от даване на малкото, което имат под наем - жилищата си. Поредното изземване на собственост. Точно както са умряли и умират кварталните магазинчета в борбата си с Метро и Билла, например. Ще сме щастливи, когато всичко стане бездушно и желязобетонно ли ?
Как е възможно някои непрекъснато да плюят по Канада и начина на живот тук и да се радват невероятно, когато България заприличва на същото, но този път в имета на успеха и прогреса.
Как е възможно някои непрекъснато да плюят по Канада и начина на живот тук и да се радват невероятно, когато България заприличва на същото, но този път в имета на успеха и прогреса.
А-а-а,не, това не е възможно! Паркинзите ни са пълни не защото са малки (както в България), а защото караме големи коли. В Монреал и околностите хората са културни и възпитани и никой не спира по тротоара или на ливадата. Това казват само в София го имало.Bistra написа: Много моля да не се объркват опашките за банани, портокали и луканка с тези за въвеждане на ред сред клиентите поради коледните намаления! Щото тукашните молове са пълни по всяко време (не само по Коледа) за разлика от българските, предполагам. И аз мога без проблем да ти сложа не една, ами 150 фотографии от паркинг, на който няма места за паркиране и колите са спрени дори по тревните площи. Ето това е благоденствие и напредък. Моловете не са изложбени зали, нито детски площадки, все пак.![]()
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Интересно мнение. Предполагам си в Северна Америка от любов по малките магазинчета и пазаруваш само от такива, а не от Уолмарт и сие. Или викаш тука ако е - ОК, пляскаме с ръце и викаме "Ура", пък ако е в България е гадно, кофти и загрозява иначе красивата гледка.pumpy написа:Аз не разбирам кое му е хубавото на поредната офис сграда ? Освен, че десетки чиновници ще бъдат навряни по офиси и бюра без прозорци и естествена светлина, на десетки хора ще им бъде отнет дохода от даване на малкото, което имат под наем - жилищата си. Поредното изземване на собственост. Точно както са умряли и умират кварталните магазинчета в борбата си с Метро и Билла, например. Ще сме щастливи, когато всичко стане бездушно и желязобетонно ли ?
И кой е визираният Ленин в предишният ти пост? Явно ще да е улица/булевард, но как му е настоящото име?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
В моето село няма даже Уолмарт - разбираш ли от къде пазарувамgrozdan написа: Интересно мнение. Предполагам си в Северна Америка от любов по малките магазинчета и пазаруваш само от такива, а не от Уолмарт и сие. Или викаш тука ако е - ОК, пляскаме с ръце и викаме "Ура", пък ако е в България е гадно, кофти и загрозява иначе красивата гледка.
И кой е визираният Ленин в предишният ти пост? Явно ще да е улица/булевард, но как му е настоящото име?

А относно бул "Ленин" - все съм си мислил, че във всяко българско населено място е имало бул, ул, площад или все нещо на Ленин. В София това е булеварда на днешното "развитие" на държавата

- roumensp
Моловете (не хипермаркетите от типа на Уолмарт и Коско) също се състоят от малки магазинчета, но са концетрирани на едно място, което за мен е голямо предимство ако търся няколко неща и не трябва да обикалям с колата в радиус 5 км.pumpy написа:В моето село няма даже Уолмарт - разбираш ли от къде пазарувамgrozdan написа: Интересно мнение. Предполагам си в Северна Америка от любов по малките магазинчета и пазаруваш само от такива, а не от Уолмарт и сие. Или викаш тука ако е - ОК, пляскаме с ръце и викаме "Ура", пък ако е в България е гадно, кофти и загрозява иначе красивата гледка.
И кой е визираният Ленин в предишният ти пост? Явно ще да е улица/булевард, но как му е настоящото име?- и се кефя невероятно много, когато съм тук.
Моловете в България са пълни с "малки магазинчета" които плащат безумни наеми, съответно товарят крайната цена на турските и китайски стоки, които продават до непонисимост и несъпоставимост с действителността там. Ако беше обратното някои нямаше да се чудят как да докарат бабите си в Канада за "съизмерима" на стандарта пенсия....
В местния "мол" в центъра на селото мога да се подстрижа на стойност равна на 1 час работа на стоматологичнат ми сестра. Интересно ми е колко струва подстижка в мол в София или Стара Загора, изразена във работно време на подобна длъжност ?
FYI в Денвър положението с подстрижката е същото - горе долу е един час работа на тамошните ми асистенти. Интересно, обаче в Стърлинг, КО, където доброволствам веднъж седмично, подстрижката ми струва два часа работа на съответната сестра там. Явно и Стърлинг е сред развиващите се места, както и София
В местния "мол" в центъра на селото мога да се подстрижа на стойност равна на 1 час работа на стоматологичнат ми сестра. Интересно ми е колко струва подстижка в мол в София или Стара Загора, изразена във работно време на подобна длъжност ?
FYI в Денвър положението с подстрижката е същото - горе долу е един час работа на тамошните ми асистенти. Интересно, обаче в Стърлинг, КО, където доброволствам веднъж седмично, подстрижката ми струва два часа работа на съответната сестра там. Явно и Стърлинг е сред развиващите се места, както и София

Пак сравнявате и плюете, а темата е за високото строителство в България...
Ясно е, че стандартът в Канада е по-висок от този в България. Никъде не съм го оспорвал, въпреки че и на мен подстрижка в мола ми е заплащането за 1 час работа, а дори не вземам кой знае колко висока заплата за възможностите в София. И въпреки, че моят стандарт в България сега е по-висок от онзи, който съм имал в САЩ и Великобритания преди години.
Не ме разбирайте погрешно и на мен не ми харесват неуредиците в България, но поне за мен лично държавата върви в правилната посока. Скоро ще е част от шенгенското пространство, а не след дълго и на еврозоната. Всяка година идват стотици милиони от еврофондовете. Просто трябва малко повече ред, организация и оптимизъм...
Всичко това обаче няма нищо общо с темата. Моля, придържайте се към нея.

Ясно е, че стандартът в Канада е по-висок от този в България. Никъде не съм го оспорвал, въпреки че и на мен подстрижка в мола ми е заплащането за 1 час работа, а дори не вземам кой знае колко висока заплата за възможностите в София. И въпреки, че моят стандарт в България сега е по-висок от онзи, който съм имал в САЩ и Великобритания преди години.
Не ме разбирайте погрешно и на мен не ми харесват неуредиците в България, но поне за мен лично държавата върви в правилната посока. Скоро ще е част от шенгенското пространство, а не след дълго и на еврозоната. Всяка година идват стотици милиони от еврофондовете. Просто трябва малко повече ред, организация и оптимизъм...
Всичко това обаче няма нищо общо с темата. Моля, придържайте се към нея.
За да не ме обвините в свръх оптимизъм, ето казвам ви и една лоша новина. Арко тауърс не бяха започнати на 3-ти януари, въпреки, че са платени 3, 5 млн. лева за строително разрешително.
Явно фирмата е все още в дълбока криза и се опитва да продаде проекта...
Едно пиле обаче ми каза, че няма да е такъв кейса с другите няколко проекта, които очакваме.
Явно фирмата е все още в дълбока криза и се опитва да продаде проекта...
Едно пиле обаче ми каза, че няма да е такъв кейса с другите няколко проекта, които очакваме.
Ха, още една анимация се закичва с вълшебанта думичка "ЩЕ" под някаква форма....
BTW, не случайно споменах заплатата на сестрата ми в кабинета, а не моята, но някои четат пак както си пожелаят
BTW, не случайно споменах заплатата на сестрата ми в кабинета, а не моята, но някои четат пак както си пожелаят
По една случайност съм участник в проектирането на конструкцията на този комплекс. Спомням си деня в който Арко получиха въпросното разрешение за строеж, на това огромно .... нещо. Още тогава този проект изглеждаше безумен с мащаба си. Да се чуди човек да съжалява или да се радва за кризата! Лично аз не се радвам на подобни проекти. Радвам се например като видя нови, едноетажни, незабележими за мнозина, детски градини например. Или малки хубави детски площадки. От друга страна защо ли трябва да се строят детски градини и площадки? Май скоро и тези които имаме могат да се окажат много:
http://offnews.bg/index.php/141396/reko ... a-12-12-12" .
По добре да се строят high-rise–ри ! Така поне ще има и ние какво да покажем на света. Жалко, че са високи само до 115 - 130м.
http://offnews.bg/index.php/141396/reko ... a-12-12-12" .
По добре да се строят high-rise–ри ! Така поне ще има и ние какво да покажем на света. Жалко, че са високи само до 115 - 130м.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
внук на Леон
@ pumpy
Много добре съм разбрал, какво си написал. Очевидно е че търсиш заяждане с мен и не мога да си обясня защо.
Никъде не съм твърдял, че София е много развит град, а просто съм казвал, че се развива. Ясно е че ни се иска развитието да е по-бързо, но уви това не е така.
@domino
И на мен ми изглеждаше нереалистичен към днешна дата, поради кризата в имотния сектор, но пък щом са платили 3,5 млн. лева за разрешително явно са имали желание или да строят или да продадат с печалба проекта и парцела. В много кофти момент БГ се присъедини в ЕС, точно когато налегна кризата. Дано скоро приключи за да се възобнови строителството, така както ми се иска.
Колкото до демографията, там проблемът е голям, но не и неразрешим. Проблемът не е само раждаемостта, но и емиграцията. След време, когато държавата се позамогне, много хора ще се върнат, а и много чужденци ще дойдат, така че и това има как да се оправи. Определено ще бъде трудно.
Напоследък (последните 2 години) забелязвам, че в София се напълни с албанци (от Косово), македонци (т.е. българи от Македония), китайци, гърци, рускоговорящи (не знам откъде са) и англичани. Пълно е с такива.
Много добре съм разбрал, какво си написал. Очевидно е че търсиш заяждане с мен и не мога да си обясня защо.
Никъде не съм твърдял, че София е много развит град, а просто съм казвал, че се развива. Ясно е че ни се иска развитието да е по-бързо, но уви това не е така.
@domino
И на мен ми изглеждаше нереалистичен към днешна дата, поради кризата в имотния сектор, но пък щом са платили 3,5 млн. лева за разрешително явно са имали желание или да строят или да продадат с печалба проекта и парцела. В много кофти момент БГ се присъедини в ЕС, точно когато налегна кризата. Дано скоро приключи за да се възобнови строителството, така както ми се иска.
Колкото до демографията, там проблемът е голям, но не и неразрешим. Проблемът не е само раждаемостта, но и емиграцията. След време, когато държавата се позамогне, много хора ще се върнат, а и много чужденци ще дойдат, така че и това има как да се оправи. Определено ще бъде трудно.
Напоследък (последните 2 години) забелязвам, че в София се напълни с албанци (от Косово), македонци (т.е. българи от Македония), китайци, гърци, рускоговорящи (не знам откъде са) и англичани. Пълно е с такива.
SFBG82 радвам се на оптимизма ти (въпреки че не го споделям). След време, когато/ако България се замогне, кой знае дали нашите (ПРА)внуци ще се върнат тук? Виж за албанците, македонците ... и т.н. съм съгласен, че ще дойдат. Такава хубава територия не е за подминаване. Също съм съгласен с теб, че "Определено ще бъде трудно."
”Do not be wise in your own ieyes”
внук на Леон
внук на Леон
Офис сграда означава бизнеси, което означава работа. В началото на 90-те беше пълно с квартални магазинчета по гаражи и къде ли не и въпреки това никой не купуваше от тях щото нямаше работа. Който иска естествена светлина по цял ден, може да работи на полето и по строителството - ама нещо няма май много кандидати. Да не ти говоря, че в Торонто поне, половината лекарски, зъболекарски кабинети и мед лаборатории са по разни плази където единствено рецепционистката е близо до витрината с естествена светлина, а всичко останало е навътре в кабинети без грам прозорец. Аз поне не съм дошъл в Канада заради кокетни квартални магазинчета или заради операта - а щото е уредена държава (не цирк като България) и има много бизнеси в железобетон, дето дават работа.pumpy написа:Аз не разбирам кое му е хубавото на поредната офис сграда ? Освен, че десетки чиновници ще бъдат навряни по офиси и бюра без прозорци и естествена светлина, на десетки хора ще им бъде отнет дохода от даване на малкото, което имат под наем - жилищата си. Поредното изземване на собственост. Точно както са умряли и умират кварталните магазинчета в борбата си с Метро и Билла, например. Ще сме щастливи, когато всичко стане бездушно и желязобетонно ли ?
Не съм съгласен, ама въобще. Наскоро четох една статия за корупцията в Монреал и автора даваше съвети как да се справят. Даваше за пример как навремето в Квебек всички карали пияни и със 140 км/ч, но със строги закони и проверки на полицаите успели да прекъснат порочната практика да се дават пари на пътните полицаи. Направо бях втрещен да разбера, че и в Канада са били като в Бг-то в недалечното минало.grozdan написа: А-а-а,не, това не е възможно! Паркинзите ни са пълни не защото са малки (както в България), а защото караме големи коли. В Монреал и околностите хората са културни и възпитани и никой не спира по тротоара или на ливадата. Това казват само в София го имало.
- Bistra
- Напуснал форума
Навсякъде има плява, ама тук има и малко повече ред. Преди 2 седмици някакъв келеш, неспирайки на "Стоп" показал среден пръст на приятелката ми, която преди това едвам избегнала "облизването" на колата си от неговата.
Е, резултата е, че тя взела и му записала номера, не щото е "Кучка", ами защото не е редно така да се прави.
А полицаите само чакат някой да им занесе наготово такава рибка...Повече рибки, повече пари за държавата!
Е, остава си негов избора след като го "одръстят" със солена сумичка дали да продължава да се прави на "джигит".
...Та същото е и със спирането по тревните площи. Ако ти стиска да платиш тикет...Спирай! Всичките коли, неправилно паркирани до една имаха "честитки"
Е, резултата е, че тя взела и му записала номера, не щото е "Кучка", ами защото не е редно така да се прави.

А полицаите само чакат някой да им занесе наготово такава рибка...Повече рибки, повече пари за държавата!
Е, остава си негов избора след като го "одръстят" със солена сумичка дали да продължава да се прави на "джигит".

...Та същото е и със спирането по тревните площи. Ако ти стиска да платиш тикет...Спирай! Всичките коли, неправилно паркирани до една имаха "честитки"

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")