Koe, kyde i kak: Kola v Mtl?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

samo da vmetna, mai nikoi dosega ne go spomena - pri varianta kola na leasing ima ogranichenie na kilometrite koito moje da navyrtish na godina, obiknovenno 12 000 km.

onzi den neshgto se biah zamislil po tozi vypros (po drug povod) - ot kyshti do rabotata e 5 km v ednata posoka => 10km/den * 250 dni = 2500 km/god + 2-3 pyti v godina eksurziiki do po-daleche s kolata * 1000 km = 3000 km/godina, t.e. obshto 5500 km/godina... da, ama proverih kolko realno sym karal (po kilometraja, zasechen tochno predi edna godina): 13000 km.

taka che, kilometrite si se natrupvat (vie po kolko "probeg" pravite na godina?), osobeno ako otsechkata kyshti-rabota e 10-15 km, kato nishto moje da navyrtate po okolo 20 000 km/godina

obiknoveno vseki ekstra km nad limita (12 000 km) e okolo 0.12 c/km (vijdal sym i poveche), t.e. na godina shte triabva da doplashtate
(20 000 - 12 000)*0.12 = 960 CAD/godina

ta i ot tazi gledna tochka, spored men leasinga na nova kola e po-neizgoden ot varianta nova kola na izplashtane (za neia syshto ima garancia, koeto e edno ot nai-vajnite neshta). predi 2-3 godini pravih podrobni smetki leasing vs financing i se okaza (togava, i stavashe vypros za USA) che financinga e mnogo po-dobra opcia. drug plius na financinga e, che moje da si izplatish kolata po-byrzo ot predvidenia srok i si "po-svoboden".

otnosno nova kola vs kola na staro - vsichko pak opira do smetki i do kysmet s kolata na staro. lichno az imam opit i s dvete, i bih preporuchal nova kola, stiga razbira se tova da e finansovo vyzmojno v momenta.

po-dolnite smetki sa za USA, no predpolagam che polojenieto v canada e silno podobno.

predi karah Buick leSabre 82 godina (straaaashen zviar :D ) - kupih go za 1500$, sled 2 godini go prodadoh (goliama dalavera napravih:)) za 1000$, mevduvremenno vkarah okolo 1500$ za remonti (ne stava vypros za smiana na masla i prochie podryjki, a za remonti), t.e. na godina mi izliza 1000$ udovosltvieto da se vozia v nego.
ot druga strana, posle (2001 god) si kupih honda civic (nova na 6 km), veche izplatena, za 15 000$ (vkl i lihvite). sega moga da ia prodam v USA za okolo 11 000$ (www.kbb.com), i ne sym pravil nikakvi remonti, t.e. za 3 godini mi e struvalo 4000$ => na godina po 1300$.

znachi 1000 /12 = 85$/mesec za kola na staro vs 1300/12 = 108 + 40 (extra kym zastrahovkata) = 150$/mesec za nova kola.

ot edna strana novata kola е pochti *2, no ot druga, samo sreshtu okolo 65 dolara na mesec poveche, ne se pritesniavash kyde/koga shte te ostavi(osobeno zimata v canada), dali shte zapali sutrinta , ne se zanimavash s remonti, tursene i nadziravane na montiori, lipsa na kola dokato e na remont, i vyobshte skysani nervi.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
Val

Мнение от Val »

Здравейте.

Ей, от толкова извинения чак ми стана неудобно... :oops: :D

Благодаря ви все пак, че направихте така, че да се върнем към добрия тон в тая тема.

Тошко, аз пак да кажа, че не виждам какво има да си доказваме един на друг. За всеки най-изгодния начин на придобиване на кола е различен - зависи от финансовото му състояние, от разбиранията му, от целите му... от много неща.

За един купуването на кола на изплащане може да е много изгодно, за друг - не.

Аз като говоря за lease, НАВСЯКЪДЕ правя уговорката: ако ИСКАТЕ винаги да карате нова кола и можете да си го позволите.

Но, хайде, не за да ти противореча, ами за да подкрепя с малко факти това, което казах преди за lease, и аз да дам малко цифри (отиде ми половината от обедната почивка! :uhoh: ама ще се жертвам за теб :D ):

Нека да предположим, че искаш да си вземеш НОВА Toyota Camry Sedan LE, 2004 година.

Отиди на уеб сайта на Toyota, избери Price Your Toyota и си конфигурирай тоя модел, автоматик, без никакви екстри. За Онтарио цената е 24,800 (основна цена, правя уговорката, че ще смятаме наедро).

Значи, с включени Taxes, Levies, Fees, Freight & Delivery цените са следните:

За lease: $26,085.00
За purchase: $29,997.75

В най-долната част на екрана избери и lease, и purchase да бъдат за 48 месеца, за да имаме равни условия.

Monthly payment е $430.50 за lease и $662.66 за purchase.

Какво ще платиш за 4 години?

За lease: 430.50 х 48 = $20,664
За purchase: 662.66 х 48 = $31,807

Допускаме, че избираш да си купиш колата, а не да я lease-ваш. След 4 години си я изплатил и сега имаш 2 избора:

Да я продадеш и да си купиш нова (АКО ИСКАШ ДА КАРАШ НОВА), или да караш сравнително стара кола с всички рискове от това (е, верно, че Тойотите са супер и не се повреждат много :D :D , но все пак, поддръжката на по-старата кола си иска своето)

Ако искаш да я продадеш, колко пари ще вземеш за такава кола? Най-много $12,000 (тая цена я вдигам на 12,000 в чест на батето :lol: )? Да допуснем, че толкова. И какво остава?

$31,807- $12,000 ~= $20,000 (приблизително :D )

Увътрил си се колкото ако беше я lease-вал!! Само че избягваш разправиите при продажбата, а да не говорим, че трябва да платиш и данък.

Обаче, ако НЕ ДЪРЖИШ или НЕ МОЖЕШ да си позволиш да караш винаги нова кола с всичките удобства, произтичащи от това, караш си изплатената кола още 3-4-5-6 години... докато стане 9-10 годишна, колкото ти харесва. В такъв случай покупката за теб ще е по-изгодна от lease, разбира се.

Въпросът е в това кой какво иска.

И не забравяй, че ако работиш на контракт или имаш частен business, годишно ще имаш около $5,000 освободени от данъци, в добавка към удоволствието да караш последен модел кола.

Както виждаш, няма нищо лошо и да си купиш колата, ни най-малко не искам да кажа това. Ако я караш дълго време, е по-изгодно. Но, за едни хора е подходящо едно, за други - друго. Универсални решения няма, както няма и универсални вкусове.

Cheers! :D
Последно промяна от Val на Пет Юли 23, 2004 11:12 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
Val

Мнение от Val »

Да, edelwais също е прав, че изборът зависи и от това, колко караш.

Обикновено, ако офисът ти е много далече от къщи, не е изгодно да lease-ваш.

Аз, обаче, не съм чувала за ограничение от 12,000 км годишно. Може и да има, разбира се.

На мойта е 24,000 и доколкото съм чувала, на всичките ми познати, които lease-ват, е толкова. На мен офисът ми е на 15-тина км, така че, аз и с екскурзиите, които правим редовно, не мога да стигна лимита.

Но, има хора, които са на разстояние 60км да кажем, от офиса си, тогава не е изгодно, да.
bateto

Мнение от bateto »

Vall v ramkite na dobriya ton iskam da ti oponiram,kakto i predi tvardya ,che lease za eftini koli e po izgoden ,no pri po skapite poddargam tezata na Toshko,dage i primerat koyto davash go dokazva ,aritmetikata ti e napalno vyarna samo si dopusnala edna greshka ,a imenno Toyota Camry na 4god. da predpologim na 80k km. v dobro sastoyanie v nikakav sluchay ne struva 10000$,cenata i e nyakade kam 16k min.,porazgleday predlaganeto i sama ste se uverish.Taka,che v sluchaya ne si na zaguba ,a dage s 6k. na pechalba ,pri po skapite marki s cena 40-50k. koito sa i po atraktivni ostatachnata im stoynost sled 4g. exploataciya e pochti kolkoto lease koyto si plashtal za tyah .Tova moge lesno da se proveri i sravni.
Аватар
Val

Мнение от Val »

Еми, не съм правила проучване на пазара за стари коли, но отидох на уеб сайта, посочен от Тошко и дадох търсене за Тойота Камри Седан на 4 години, т.е. от 1999. В интерес на истината, за Онтарио ми излезе само това:

http://usedcars.autonet.ca/UsedvehicleV ... 4668128426

Но като имам предвид, че това е модел XLE, който струва минимум $31,000 (иначе отговаря на твоите критерии за километраж), а след 4 години се продава за $14,000, допускам, че LE ще струва около $10,000.

Но дори и за това няма да споря. :D Дори да предположим, че ще продадеш супер изгодно изплатената си кола и ще спечелиш 2-3,000 от това спрямо lease, пак е въпрос на личен избор дали пък тези пари си заслужават да плащаш почти двойни месечни вноски в продължение на 4 години.

Може за теб това да си заслужава, не казвам, че е лошо. Но за друг това може да е излишно допълнително натоварване на семейния бюджет. Ако, например, изплащаш 2 нови коли и mortgage?

Затова казвам, решението за най-изгоден начин е строго индивидуално. :D
Аватар
Val

Мнение от Val »

Oops, извинявам се на всички. :oops: :oops: :oops:

В обедната почивка като давах примера с Toyota, съм забравила да кликна опцията "Include Taxes, Levies, Fees, Freight & Delivery" и сметките ми не са много верни. Явно съм била доста гладна. :D (Всъщност, истината е, че една колежка до мен имаше рожден ден и това го писах в обстановка на мятащи се наоколо ми балони, торти, свирки и др. :partytime: )

Така че сега ще отида и набързо ще си коригирам числата. Не че променят много картината, но да съм точна... Че без да искам, заблудих и Тошко, който се интересуваше от цената... :oops:

Приятен weekend на всички! :D
todor73

Мнение от todor73 »

az zatova se uchudih val, malko mi se vidia cenata ama nisto nema problemi, dai mi tozi tvoia sait :D
Аватар
Val

Мнение от Val »

todor73 написа:az zatova se uchudih val, malko mi se vidia cenata ama nisto nema problemi, dai mi tozi tvoia sait :D
www.toyota.ca

:D
Заключено