onzi den neshgto se biah zamislil po tozi vypros (po drug povod) - ot kyshti do rabotata e 5 km v ednata posoka => 10km/den * 250 dni = 2500 km/god + 2-3 pyti v godina eksurziiki do po-daleche s kolata * 1000 km = 3000 km/godina, t.e. obshto 5500 km/godina... da, ama proverih kolko realno sym karal (po kilometraja, zasechen tochno predi edna godina): 13000 km.
taka che, kilometrite si se natrupvat (vie po kolko "probeg" pravite na godina?), osobeno ako otsechkata kyshti-rabota e 10-15 km, kato nishto moje da navyrtate po okolo 20 000 km/godina
obiknoveno vseki ekstra km nad limita (12 000 km) e okolo 0.12 c/km (vijdal sym i poveche), t.e. na godina shte triabva da doplashtate
(20 000 - 12 000)*0.12 = 960 CAD/godina
ta i ot tazi gledna tochka, spored men leasinga na nova kola e po-neizgoden ot varianta nova kola na izplashtane (za neia syshto ima garancia, koeto e edno ot nai-vajnite neshta). predi 2-3 godini pravih podrobni smetki leasing vs financing i se okaza (togava, i stavashe vypros za USA) che financinga e mnogo po-dobra opcia. drug plius na financinga e, che moje da si izplatish kolata po-byrzo ot predvidenia srok i si "po-svoboden".
otnosno nova kola vs kola na staro - vsichko pak opira do smetki i do kysmet s kolata na staro. lichno az imam opit i s dvete, i bih preporuchal nova kola, stiga razbira se tova da e finansovo vyzmojno v momenta.
po-dolnite smetki sa za USA, no predpolagam che polojenieto v canada e silno podobno.
predi karah Buick leSabre 82 godina (straaaashen zviar

ot druga strana, posle (2001 god) si kupih honda civic (nova na 6 km), veche izplatena, za 15 000$ (vkl i lihvite). sega moga da ia prodam v USA za okolo 11 000$ (www.kbb.com), i ne sym pravil nikakvi remonti, t.e. za 3 godini mi e struvalo 4000$ => na godina po 1300$.
znachi 1000 /12 = 85$/mesec za kola na staro vs 1300/12 = 108 + 40 (extra kym zastrahovkata) = 150$/mesec za nova kola.
ot edna strana novata kola е pochti *2, no ot druga, samo sreshtu okolo 65 dolara na mesec poveche, ne se pritesniavash kyde/koga shte te ostavi(osobeno zimata v canada), dali shte zapali sutrinta , ne se zanimavash s remonti, tursene i nadziravane na montiori, lipsa na kola dokato e na remont, i vyobshte skysani nervi.