Канадски гражданин - реализация в USA

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
miteto
Модератор

Re: Канадски гражданин - реализация в USA

Мнение от miteto »

Kan_Tangra написа:Може кадърните на много места да са добре.
Ако в Калифорния на страхотния им климат взимам 2 и 3 х сегашното ми възнаграждение, мислиш ли че няма там да е милион пъти повече рай за мен, отколкото в Канада?
Няма как да взимаш 3 пъти в Калифорния. Такива заплати се дават на т.нар. rockstars и ти ако беше такъв вече щеше да си в офиса на Гугъл в Kitchener или офиса на Амазон в Toronto ;)
Kan_Tangra написа:Именно тези хора създават условията, да се реализираш много по-лесно, в работната среда. Именно заради по-слабата конкуренция. Сега на черното как да кажем бяло?
Да не искаш да кажеш, че тук в Канада са събрани най-големите специалисти и кадърни хора от цял свят!?
Понеже си в ИТ ще ти кажа че точно в България е 100 пъти по-лесно да се реализираш последните 10-15 години, точно защото десетки хиляди ИТ специалисти се изнесоха зад граница - в Западна Европа, Щатите и Канада. Затова и заплатите се дигнаха толкова в БГ, заради огромния отлив на специалисти.
Тук в Канада за всяка позиция в ИТ се бориш с десетки булшитъри индийци, майстори на невероятните резюмета, всеки е написал по една операционна система и две търсачки от ранга на Гугъл :rofl: Освен индийците, се бориш с десетки китайци, както и руснаци и прочее източно-европейци - общо взето с хора от цял свят и голяма част от тях са доста добри специалисти.
Kan_Tangra написа:До тук говорим за конкуренция в работата.
Второ,
Ще спорим ли, че Канада е доста по-социална от повечето развити държави?
Ами може да спорим, да. Освен Щатите, не бих казал че Канада е по-социална от другите развити държави. Я погледни скандинавските колко данъци имат и какви социални помощи и ела пак да си говорим ;) Или дори французите, с 35-часова работна седмица и 5 седмици отпуска?
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

miteto написа:
Ако в Калифорния на страхотния им климат взимам 2 и 3 х сегашното ми възнаграждение, мислиш ли че няма там да е милион пъти повече рай за мен, отколкото в Канада?
Няма как да взимаш 3 пъти в Калифорния. Такива заплати се дават на т.нар. rockstars и ти ако беше такъв вече щеше да си в офиса на Гугъл в Kitchener или офиса на Амазон в Toronto ;)
70k cad за старша позиция. След данъци 50к. По 1.25, остават 40к усд.
Няма да взимам 80-120к усд в Калифорния за инженер с добър опит и глава на раменете?? Я по-сериозно! ;)
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Kan_Tangra написа:
miteto написа:
Няма да взимам 80-120к усд в Калифорния за инженер с добър опит и глава на раменете?? Я по-сериозно! ;)
Значи от канадската заплата махаме данъците, ама от щатската не, така ли? Отделно, би трябвало да знаеш че има смисъл да обръщаш курса само ако взимаш заплатата в USD но я харчиш в CAD... т.е. ако работиш за калифорнийска фирма от Монреал.
Я по-сериозно, с такава математика и $50К няма да искат да ти дадат в Калифорния ;)

Между другото, ако не се лъжа имаме съфорумец umeiko който е ИТ и от Онтарио се премести да работи в Калифорния - може да го питаш за подробности.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Kan_Tangra написа:
miteto написа:
Това ще го намериш и в Торонто, и във Ванкувър, няма смисъл да ходиш в Калифорния. :D Освен ако основната цел на занятието не е да избягаш от хубавия климат.
Последно промяна от roumensp на Вто Юли 14, 2015 12:05 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
Kan_Tangra написа:70k cad за старша позиция.
Ако е вярно, не ви завиждам на квебекарите. :D
И защо? Същата къща, която във Ванкувър Метро е $600-700К, в Голям Монреал е $350-$400К. Нали знаеш, счетоводния баланс не е само приходи, ами има и разходи ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

....
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:
roumensp написа:
Kan_Tangra написа:70k cad за старша позиция.
Ако е вярно, не ви завиждам на квебекарите. :D
И защо? Същата къща, която във Ванкувър Метро е $600-700К, в Голям Монреал е $350-$400К. Нали знаеш, счетоводния баланс не е само приходи, ами има и разходи ;)
А ако не искам да купувам, а рентвам ? ;) По принцип си прав, разбира се, те имат по-ниски разходи от нас.

ПП
Но като си тръгнал да балансираш, не забравяй и данъците. Според онлайн калкулатор, ако семейството ми се премести в Квебек, това ще ни коства около 23-24К/година допълнително, подарък на провинцията.
Последно промяна от roumensp на Вто Юли 14, 2015 1:36 pm, променено общо 1 път.
newcomer

Мнение от newcomer »

Kan_Tangra написа:
miteto написа:

ми те спасителите по калифорнийските плажове вземат по 50К на сезон
помисли добре,къде е по добре за едни и същи пари да се потиш
с мадамите на плажа или пред компа в офиса
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

newcomer написа: ми те спасителите по калифорнийските плажове вземат по 50К на сезон
помисли добре,къде е по добре за едни и същи пари да се потиш
с мадамите на плажа или пред компа в офиса
Има един малък проблем - не дават работни визи за спасител на плажа. :D
Но можеш да си купиш едно такова hoodie и да си помечтаеш (пък и някоя блондинка може да се върже, че наистина си такъв): :party:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:ПП
Но като си тръгнал да балансираш, не забравяй и данъците. Според онлайн калкулатор, ако семейството ми се премести в Квебек, това ще ни коства около 23-24К/година допълнително, подарък на провинцията.
Ами много неща има за балансиране - авто-застраховките ще са в пъти по-ниски отколкото със ICBC, университетското образование, прословутите детски градини и т.н. Но както и да ги балансираш, за грубо казано двойно по-голям моргидж си трябва почти двойно по-голяма заплата, но доколкото знам senior developers BC не взимат по 130-140К.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:
Ами много неща има за балансиране - авто-застраховките ще са в пъти по-ниски отколкото със ICBC, университетското образование, прословутите детски градини и т.н. Но както и да ги балансираш, за грубо казано двойно по-голям моргидж си трябва почти двойно по-голяма заплата, но доколкото знам senior developers BC не взимат по 130-140К.
В общия случай не, но някои взимат. В Торонто има и повече.

Да не говорим, че за професията на жена ми (свързана със строителството) градът наистина е от особено голямо значение - в Монреал не би могла да изкара и половината от това, което прави тук, просто защото няма същото строителство и цените на жилища/имоти са по-ниски, откъдето и печалбите в областта. Тука са затрупани от работа и отказват обекти, мислиш ли, че ще е същото и в Квебек ?

Ако тръгнем по тая логика, то няма смисъл да се ходи и в Калифорния, защото жилищата и застраховките били по-скъпи от Монреал (примерно). Само дето не отчиташ и т.н. quality of life - дреболии като климат, природа, инфраструктура и т.н. Лично аз нямам нищо против да плащам повече, за да получа нещо по-добро.

И в края на краищата различните хора имат различни цели, приоритети и разбирания за живота, за едни може да е супер и в София или Барцелона да кажем, а за други не. Виж ablood например, той си харесва монреалския климат и не се оплаква ...
Последно промяна от roumensp на Вто Юли 14, 2015 5:53 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
miteto написа:
В общия случай не, но някои взимат. В Торонто има и повече.

Да не говорим, че за професията на жена ми (свързана със строителството) градът наистина е от особено голямо значение - в Монреал не би могла да изкара и половината от това, което прави тук, просто защото няма същото строителство и цените на жилища/имоти са по-ниски, откъдето и печалбите в областта. Тука са затрупани от работа и отказват обекти, мислиш ли, че ще е същото и в Квебек ?

Ако тръгнем по тая логика, то няма смисъл да се ходи и в Калифорния, защото жилищата и застраховките били по-скъпи от Монреал (примерно). Само дето не отчиташ и т.н. quality of life - дреболии като климат, природа, инфраструктура и т.н.

И в края на краищата различните хора имат различни цели, приоритети и разбирания за живота, за едни може да е супер и в София или Барцелона да кажем, а за други не. Виж ablood например, той си харесва монреалския климат и не се оплаква ...
Чакай сега - ние конкретно за теб и жена ти ли говорим или за общия случай? Ако е конкретно за вас, то е ясно къде е по-добре за вас щом сте избрали във Ванкувър.
Аз говорех за общия случай и тогава това, че senior developer взима 70К в Монреал сравнено с примерно 80К във Ванкувър въобще не си е за съжаляване предвид много по-високите разходи във Ванкувър (наемите също са по-скъпи, понеже ти питаше какво става ако някой иска да рентва). Оттам тръгна дискусията: "70k cad за старша позиция." -> "Ако е вярно, не ви завиждам на квебекарите." Пак ти казвам, няма какво да ги съжаляваш, oтделно че 70К не е тавана в Монреал - т.е. ти сравняваш някой на горния край на скалата във Ванкувър с някой на долния/средния в Монреал. Да не би да твърдиш, че няма senior developers във Ванкувър дето да правят 70-80К?

Ето ти Electronic Arts във Vancouver и Ubisoft в Montreal, разликите са от почти никакви до към 10-15К повече във Ванкувър:
http://www.glassdoor.ca/Salary/Electron ... _IM972.htm"
http://www.glassdoor.ca/Salary/Ubisoft- ... _IM990.htm"
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Да не би да твърдиш, че няма senior developers във Ванкувър дето да правят 70-80К?
Нямам представа Митьо, аз още като стъпих в Канада почнах с доста над това (заради щатския опит). Сигурно има, но това си е техен проблем (или лимитация). Мен не ме интересува какво има и какво няма и кое е "общия случай", а какво мога аз лично да направя. Нито убеждавам някой да идва тука, нито го навивам за Калифорния, всеки сам решава за себе си. Щом не искаш да ги жаля квебекарите, няма, обещавам. Точка по тоя въпрос! :D
Последно промяна от roumensp на Вто Юли 14, 2015 6:17 pm, променено общо 1 път.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ами с тая разлика, че в тази тема се обсъжда "какво има и какво няма", а ти какво лично си направил май не е чак толкова интересно или меродавно?
Но ако държиш да ни разказваш за личните ти постижения, лошо няма! Даже и блог може да си отвориш ;)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Хм ... Доколкото забелязвам участието ти в темата се изразява предимно в спорове с мен и Танграта, но щом искаш ще те оставя на спокойствие да им обясниш за реализацията си в Щатите. Чао от мен. :wave2:
Публикувай отговор