Как избягах в Канада

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
myhata II

Re: Как избягах в Канада

Мнение от myhata II »

miteto написа:Не, мухъ, както обикновено не си разбрал. Измекярите-чорбаджии дават 1000 лева заплата за позиция (архитект) която би трябвало да взима поне 2 пъти повече. Капиш?
Не е така,просто строителния бизнес западна много от 2008 и работа просто няма и затова заплатите са им такива Митко !
А както се очертава до една година, измикярите чорбаджии ще са щастливи ако им остават чисто 1000 лева на месец !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

myhata II написа:
miteto написа:Не, мухъ, както обикновено не си разбрал. Измекярите-чорбаджии дават 1000 лева заплата за позиция (архитект) която би трябвало да взима поне 2 пъти повече. Капиш?
Не е така,просто строителния бизнес западна много от 2008 и работа просто няма и затова заплатите са им такива Митко !
А както се очертава до една година, измикярите чорбаджии ще са щастливи ако им остават чисто 1000 лева на месец !
Абсолютно! Само че Господин Уважаемият Модератор трябваше да ми отговори на въпроса, вместо да ме трие. Айде аз съм "компроментираната" Бистра, ама, ама...Как да почнем да му вярваме като дори не знаем кой стои зад ника? В този ред на мисли не смятам, че предишният ми пост представляваше кой знае каква персонална обида. А НСИ подправя данните, както и всичко друго в "милата" ни родина. Сега окончателно отивам да плета, щото така диалог не се води! :|
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ами като е западнал бизнеса и няма достатъчно пари за заплати, как има големите претенции? Като имаш само 300-400 лева за заплата, получаваш кандидати, които са съгласни да работят за 300-400 лева. Явно тези кандидати толкова са им уменията. Просто и ясно.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

miteto написа:Ами като е западнал бизнеса и няма достатъчно пари за заплати, как има големите претенции? Като имаш само 300-400 лева за заплата, получаваш кандидати, които са съгласни да работят за 300-400 лева. Явно тези кандидати толкова са им уменията. Просто и ясно.
Де да беше толкова просто и ясно... Ама според Митко е така. Ти от колко време не си си ходил в България? Иди и виж какви назначават и после ще си говорим! Минеш ли 30-така си в графа трайни безработни. Ти каква секретарка би назначил за 300 лв, щото такива заплати се предлагат, а не твоите въображаеми от НСИ.
2 възможности:
1. На 50 години, която е грамотна, с претенции, но има трудности при работата с компютър, не отлепя и дума чужд език. В добавка, съответствуващия на възрастта външен вид и сприхав характер, пак поради същата възраст....
или
2.Млада жена, получила образованието си в новите условия...Пиши го почти никакво. Хубав външен вид, но никакви умения. На теб ти трябва, все пак секретарка, не компаньонка.
Трета възможност не съществува, щото тя отдавна е в чужбина, където секретарките не печелят по 300 лв. И викаш, че е с претенции, а?
Не е с претенции. Просто такава е конюктурата на пазара. Специалност като моята- архитектурен техник не съществува. И защо да съществува като за 3-4 пъти по-ниска заплата можеш да си наемеш дипломиран архитект, който ще осъвместява и длъжността секретар. А ти си чети данните от НСИ и им вервай! :x
Meжду другото това същото момче имаше преди 9 години и още 2 бизнеса...ресторант и строителна фирма. Благодарение на благоприятния икономически климат създаден от нашите управляващи се е свил в момента до проектантско бюро...И дава тези 300 лв на дъщеря си, която работи във фирмата като секретарка на парт-тайм, поради невъзможност да си намери някой друг.
Toва са "Лигата на измекярите" и не е единствен , и изолиран случай. Твоята рода явно са специални. Заради това и поисках да се развоалираш. Прощавай за нахалството! Беше от чисто любопитство, с какъв ли специален персонаж си имам работа, дето явно живее на друга планета? Айде, бъди жив и здрав!
Последно промяна от Bistra на Сря Авг 28, 2013 1:00 pm, променено общо 1 път.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Bistra написа:Ти каква секретарка би назначил за 300 лв, щото такива заплати се предлагат, а не твоите въображаеми от НСИ.
За пореден път се убеждавам, че не знаеш за какво говориш и само си тракаш по клавиатурата колкото да се отбележиш...
Първо, не знаеш каква заплата е предложил твоя приятел измекяра. Ако е предложил 300 лева, коментарът му звучи по един начин, ако е предложил 700 лева - тогава има друг смисъл.
Второ, не знаеш колко е средната заплата в София. НСИ били лъгали. Ок, само твоите измислени истории са верни, ще ги четем като Билбията отсега нататък.
Трето, я ми обясни тая глупост която ръсиш, че средната заплата в София е 400-500 лева, а НСИ лъжели за 1000 лева? Минималната работна заплата за цяла България е 310 лева и ти искаш да ми кажеш, че в най-скъпия град в България, единствения град където има горе-долу прилични заплати, средната заплата е със само 90 лева повече от минималната за страната :rofl: След такива бисери, аз смятам че няма нужда да се хабя повече да обяснявам.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Абе ти всичко знаеш! Коко трябва да размисли върху твоята заплата, че се оплете като пиле в кълчища. :D Това за 300-та лв го прокара Гусин Психологът. Аз рекох, че НСИ са определили такава средна заплата за страната, то за София било. То е щото и хонорарите на фолк певачките ще да са в кошницата. Аз ти дадох 2 примера: заплата на архитект в частния сектор и заплатата на майка ми, работеща доскоро като инвеститорски контрол към държавно предприятие. Ти си захапал като нахъсано хъски някаква си "Лига на измекярите". Добре приемам го, при положение, че сложиш и държавата в тая лига...Само че ще нарушиш коя беше там точка от устава. "За България или добро или нищо." ;)
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

За 1000-та лева средна в София - и аз съм скептичен.
Средна или медианна ?

Което знам е следното - Средната заплата в Българската Академия на Науките е 568 лева. Бруто !
Това нормално ли е ?
(да се абстрахираме, старци ли са, кадърни ли са, мързеливи ли са щото болшинството от вас нямат лични наблюдения, а ако имат са оскъдни).

Питам редно ли е националната научна институция на държавата да е сложена на такъв хал ?

За сравнение - средната учителска заплата е под и около 800 лева.

ха..ето и още малко намерено:
Според Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, за първото тримесечие на 2013 г. шест милиона българи (85.94% от населението) се издържат с по-малко от 560 лв. Около половината от домакинствата живеят с доход под 310 лева на човек, а под границата на бедността - 213.90 лв. на човек през юни 2013, живеят около 23 процента от домакинствата в България и само 17% от семействата имат доходи над издръжката за оцеляване.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
newcomer

Мнение от newcomer »

myhata II написа:
Bistra написа:Не е тайна, че това го гласят, за да могат мутренските банки да събират такса от всяка транзакция по прехвърлянето. Те от това само се и издържат, де. Та пак гори обикновения човечец. Сори! ;)
Иии,батка,това горното ако е верно,мамата ще ти разгонят,ще трябва да дърпаш кипенците и обаротно в Канала на камиона и безсънни нощи по паркингите ...
не ми се мисли спукана ти е в г.з :lol:
http://www.novini.bg/news/154037-" отпада-предложението-всеки-който-кара-чужда-кола-да-се-регистрира-в-кат.html
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Хора уточнете се за какво говорите. Заплата, която дава НСИ като средна е преди данаци и осигуровки, без тях е по малко.
То ситуацията в строителството е такава,че ако имат 1000 лева заплата трябва да са на върха от щастието.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
domino

Мнение от domino »

Малко числа за София, без да имам претенции нито за изчерпателност нито за обсолютна точност. Нещата са относителни, но порядъкът е такъв:

- заплата на току що завършил строителен инженер - около 800 - 1000лв.
-заплата на инженер с опит 5-10 години - около 1500лв.
- заплата на много добър инженер - 2000лв.

За над 2000 лв. заплата трябва да имаш ръководни функции.

- Шеф на ниско ниво - около 2500-3000 лв.
- Шеф на по-високо ниво - 3000 - 4000лв.

За сравнение. Наскоро, съвсем случайно научих, че доктор хирург в Пирогов взема около 850 лв. а мед. сестра в Пирогов - 550лв.
И пак за сравнение: работник в чистотата (без писмен български) взема около 600 лв.

Отностно разходите за живот. Наскоро излезе една статистика според която на 4-членно семейство са му необходими около 2300-2400лв за да изкара нормално месеца. Според мен тази цифра е доста точна.

Много е трудно да си доктор, архитект, инженер, учител или др. подобни в тази страна. Вероятно след 2014.01.01 много неща ще си дойдат по местата.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Откъде са тези данни? Цитирай предприятия или компании, ако обичаш!
Аз гарантирам, че и двете заплати, които цитирах са достоверни. Нямат основание хората да ме лъжат....А и още нещо. (не за София, но свързано със строителството)
Надника на майстор в Русе (вилаета на Батето) е 20 лв на ден към днешна дата. Правете сметка каква му е заплатата на месец и то при "спукване на гьона" от работа. :|
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ама това с надница 20 лежа на ден беше преди около 15 години в София. Поне толкова някъде плащахме на тия дето ни ремонтираха къщата.
По принцип в София строителните инженери и архитектите с повечко стаж рядко са на заплата, повечето работят на хонорар.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

IRA написа:По принцип в София строителните инженери и архитектите с повечко стаж рядко са на заплата, повечето работят на хонорар.
И аз мога да го потвърдя, голяма част от бившите ми състуденти, с диплома за строителни инженери, отвориха магазини и изобщо не са на заплата. :D
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

IRA написа:Ама това с надница 20 лежа на ден беше преди около 15 години в София. Поне толкова някъде плащахме на тия дето ни ремонтираха къщата.
По принцип в София строителните инженери и архитектите с повечко стаж рядко са на заплата, повечето работят на хонорар.
Точно така! Заплатите се връщат с 15 години назад. Да, работят на хонорар, ако си намерят какво да работят. Не е тайна, че 2-3 фамилии са окупирали цялото архитектурно проектиране в София. В момента дори и те нямат много работа. Та ми е много чудно, откъде ги вадят тези заплати? Затова и попитах. Ако е по данни на НСИ, просто забрави!
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

optics написа:За 1000-та лева средна в София - и аз съм скептичен.
Средна или медианна ?
Средна. Аз вече пуснах линк към НСИ, ама за тези които са пропуснали ето пак http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1 ... 4=909#cont"
И да напомня - говорим за средна заплата в София, не за средна заплата в строителството и не за средна заплата в БАН. Ако става на въпрос за откъслечни данни оттук и оттам, имам познат със заплата около 500лв., както и такъв с 4000лв (контрактор към Кока-Кола със SAP имплементации). Затова се гледа по-голямата картина (примерно от НСИ), а не "моя познат взима 500 лева" или "другия ми познат взима 4000 лева".
Публикувай отговор