Здравейте!
И аз да кажа за буквите и за статията.
Не знам дали е лесно да се измисли азбука, не съм измислял. Не знам дали е трудно да се въведе в употреба една азбука. В някои страни е било невъзможно и учениците на Кирил и Методий са били прогонени оттам, но в България е било много лесно даже. Така мисля аз. Защото знам, че няколко десетилетия по-късно по-голямата част от българите вече са били грамотни. В други държави по това време грамотността е била много по-ниска и вероятно е била пазена само за аристокрацията. Мисля още, че стремежът към познание е заложен у българина и това е негова отличителна черта. За доказателство служи просветителският взрив около възраждането. Не казвам, че това е характерно само за нас, но сме един от малкото народи с подобен стремеж. Възможно е това да е черта на славянството, която ние да сме придобили и развили. А може и ние да сме му я заложили с примера си през средновековието, когато предаваме книжнина за ползване и от останалите славянски народи. Определено българският владетел е участвал дейно в разпространението на новата писменост. Благоприятната почва за разпространение, усърдието на българските владетели, развитието и приспособяването на азбуката, всичко това ни дава пълно право да я наречем българска и да я чувстваме като такава. Разбира се, че е взаимствана от гръцката азбука, това не е тайна. И не само от нея. Ползвани са и други писмености, вероятно и по-старо писмо, ползвано от предците ни преди това. Справка - Черноризец Храбър.
Но нима гърците не са ползвали за основа на своята азбука финикийската писменост. Нима цялата им култура не е надстройка на заварената преди тях култура. Всяка култура е надстройка на нещо предишно. Аз, обаче, се съмнявам, че гърците се отричат от буквите си и ги приписват на финикийците. Това не им е присъщо. Това е присъщо на нас, българите. Това е друга наша отличителна черта - стремежът да бъдем обективни, да бъдем справедливи, да бъдем самокритични, дори ако това ще ни навреди. И то ни наврежда.
Да, ние не сме измислили демокрацията, която сега така силно се рекламира, не сме измислили и много други неща. Но това не значи, че сме за изхвърляне. Ние сме различни. Различни от това, което сега е модерно в световен мащаб. И за това ни е трудно. Ние възприемаме света по свой си начин. Начин, който е чужд на повечето други народи. Запазили сме нещо от изтока. Един гръцки автор пише, че по времето когато българите воювали с византийците, те нападали с викове: Не за себе си, а за всички българи! Това е шокирало византийците. Мисля, че тук се крие големият заряд, който е имал народа ни през вековете. Заряд, който ние сме... оставили да отслабне силно с времето. Но се надявам, че не е угаснал напълно.
За статията: фактът, че в нея не се споменава нищо положително в национален план ме кара да мисля, че е опит да се удари имунната система на българите, точно когато обществото ни е болно. Мисля, че ни програмират бавно и сигурно, че не ставаме за нищо, че сме обречени на изчезване. Опитват се да ни накарат да им повярваме и да не се съпротивляваме. Кой го иска? С много народи сме кръстосвали мечове. И мечовете ни са били окървавявани. Справка - писанието за готския крал Теодорих.
Прощавайте ако съм бил банален. Пуста тема за буквите и всичко останало