И като разберат, се изнасят.ablood написа:Остава да се съглася - в Монтреал ежегодно пристигат хиляди балъци, които не знаят, колко по-добре биха живяли на запад.

И като разберат, се изнасят.ablood написа:Остава да се съглася - в Монтреал ежегодно пристигат хиляди балъци, които не знаят, колко по-добре биха живяли на запад.
Ablood, ама ти на провинция ли се засягаш? Остави, за всеки влак си има пътници!ablood написа:Остава да се съглася - в Монтреал ежегодно пристигат хиляди балъци, които не знаят, колко по-добре биха живяли на запад.
Преди една седмица се върнах от една доста приятна 10-дневна екскурзия из централна Канада - Квебек Сити, Монреал, Отава, Торонто и Ниагара. Моите лични впечатления относно Монреал напълно съвпадат с тези на John Smith. Според мен Монреал е поне 15 години назад от Торонто - остарял, непподържан, малко ново строителсто, и разчитащ предимно на стара слава. Има и приятни места, но като цяло се разочаровах, очаквах повече ... Колкото до Отава, много приятен град, но само на юг от реката (в Онтарио), в момента в който прекосиш някой от мостовете над река Отава и се озовеш в Гатино/Хъл, веднага разбираш, че си преминал от Онтарио в Квебек - по-непподържано, лоши/затворени пътища и т.н. От краткия ми престой останах с впечатление, че Торонто и Монреал вървят точно в противоположни посоки - Торонто се развива (още му трябва, но ми хареса повече, отколкото очаквах), докато Монреал запада. И вече спирам да се оплаквам от пътищата във Ванкувър, видях че има и по-лоши.John Smith написа:Да, минах от там за малко. Изнесох се, заедно с много други от моето време на имиграция. Минавам от време на време от там, защото все още имам познати. Като влизам в Монреал, все едно се връщам 10 години назад. В града няма почти нищо ново. Дори ми се струва, че нещата са отишли към по-зле. Пътищата са ужасни, мостовете са разбити, местните си търкалят ръждите и не им прави впечатление, безкрайни ремонти навсякъде без видим резултат. И нови квартали по бреговете, евтини къщи само с предна фасада и пак сайдинги, без газ и централен клинатик, с отопление на ток. Много ясно, че такива ще са по-евтини. На нова година центърът вече не свети както преди, явно няма пари и за лампички.crusader написа:Ами .. това си е точно така. Да не си живял в Кебек та ги знаеш толкова добре нещата ?
IRA написа:Ами това последното не е вярно. зависи в кой район попада сградата, второ данъка с плаща върху данъчната оценка, а не върху продажната цена.
За моято кондо, данъчната оценка е 259 000, а плащам данък на общината около 2360.
Ето ти примерни нива
http://ville.montreal.qc.ca/pls/portal/ ... ST_ANG.PDF"
Леле, какво е това кондо, бре?Павел написа:Моето кондо е оценено на 450 000 и за него плащам пропърти такс $1500 годишно + $800 пак годишно питейна, мръсна вода, боклук и рециклиране, нищо друго. Ползвам го като основно жилище.
Сериозни разлики с френска Канада.
Интересното е, че при правене на оценките не гледат да те прецакат, а като че ли обратно. В момента продажната му цена е поне с 80 000 отгоре.
Става дума за Ванкувър, не Торонто.Bistra написа:Леле, какво е това кондо, бре? ........ Павка ти от Торонто ли беше? .......
Моят данък в ВС излиза да е около 0.4% от оценката на имота, т.е. е около 3-пъти по-нисък от при вас.yahoo написа:В повечето квартали на острова на Монреал данък собственост недвижимо имущество + училищна такса е от порядъка на 1.2 - 1.4% от оценката на имота.
Аз също говоря за detached house, във Ван-метро.yahoo написа:Пропуснах да спомена, че този данък се отнася за самостоятелни къщи (detached houses) защото за другите видове имоти процентите са малко по-различни.