"сейфти фърст"

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
c200

Мнение от c200 »

IFF написа:
все си спомням всяка зима, момчетата от по-горните класове са се наредили пред входа на училището и посрещат всеки по-малък и беззащитен със стена от снежни топки - така отправени, че непременно да разбие нечия муцуна
Наистина така правехме с отрядните и пионерските ръководителки.Да не забравя и натегачките.С комсомолските бяхме вече големи и се разправяхме по друг начин.
:D :D :D
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Не съм чувала в Канада да е забранено замерянето със снежни топки извън учебната или работна среда. Виж, последното е много интересно
Кримон, виждам че си настроена за снежни топки. Ама ако работата ти е да ринеш сняг, така няма да можеш да го гледаш, че няма да ти е до игра с топки.

Нали знаете, каква била разликата между snowman and snowwoman - the snowballs.. :D
Жени

Мнение от Жени »

anxeli написа:И тук се напълни с всезнаещи родители, почитатели на научно-популярна литература :roll:. Нали не мислиш, Жени...
Ти как прецени кой е родител и кой е почитател на научно-популярна литература?

И като към всяко дете се иска индивидуален подход защо одобряваш третиратнето на децата като МАСА и подаването на еднакви забрани за всички тях?

И още - ако чакаме детето да стане на 14 години, за да му се зароди толерантността и да овладее егоизма си има дълко да чакаме!
:wink:
Жени

Мнение от Жени »

anxeli написа:Не трябва и не може да е като в Бг, където родителите още учат децата си да се бият и да отвръщат като ги ударят. Там оцелява по силния и наглия.
anxeli, Светът е устроен така - да оцелява по-силния и по-наглия(в думата нагъл в този контекст аз не влагам грозен смисъл)!

Така е при стихиите, при растенията, при животните, при хората! Нищо лошо няма в това! Това е инстинкт за самосъхранение, за оцеляване!

Да, трябва да сме "по-цивилизовани". Но щом темата пак стана Канада срещу БГ, наистина ли не виждаш как точно в Северна Америка силата и наглостта са цивилизовано и оправдано замаскирани във всякакви аспекти? И нямаш нищо против подобна агресия?

Според мен, всичко е еднакво на всякъде, различни сме само ние самите!
Аватар
Val

Мнение от Val »

Жени написа: Давам груб примир, за да онагледя тази стратегия: Детето иска да мине през локва, но на вас това не ви е удбно, защото то ще е мокро после, може да се разболее и т.н. Забранявайки му да минава през локвата, вие му засилвате желанието да го направи. Добре е да му разрешите да мине през локвата и после като е кално и мокро да му обърнете внимание колко е неприятно това усещане. А ако се разболее - още по-добре(за предпочитане е една настинка в малка възраст, от колкото нещо по-сериозно в по-голяма). Така то ще запомни, че не е било хубаво да минава в тая така привлекателна локва.
Теорията ти издиша отвсякъде. Я си помисли дали ще приветстваш тая прекрасна стратегия, ако я прилага учителката на детето ти. Отиваш да си го вземеш вечерта, а то - малко калничко, мокричко и болничко. Аз пък съм сигурна, че тогава ще чуем едни други интересни неща по повод на канадската образователна система.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Жени

Мнение от Жени »

Val написа: Теорията ти издиша отвсякъде.
Примерът, който съм дала е онагледяващ и трудно смилаем за всеки! :wink:

И който не го е схванал започва да дълбае в неиздълбаемото!

Съжалявам!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Жени, индивидуалния подход е този който родителя избира за детето си, когато има повече от едно дете са нужни правила за поведение, които да важат за всички. Забраните също би трябвало да са за всички. Още ли сме на забраната за бой със снежни топки, това ли те възмущава, или просто от любов към спора? Като цяло против забраните ли си? Има и забрани за възрастни, важат за всички тоже, явно и техните родители не са си свършили работата навремето ...
За стихиите и естествения подбор няма какво да кажа, аз не мисля че трябва да се взима пример от това, и ние гледаме дискавъри но само за обща култура :), през останалото време наблягаме на по-цивилизовани начини за общуване и набавяне на храна :D. Инстинкта за самосъхранение развиваме чрез спорт, където също има доста правила, за да не заприлича на кьотек :?.
А къде видя замаскирана сила и наглост около теб тук? За лошия, богат чичо Сам ли говорим :), за лукавите местни и неоправданите имигранти? Ами, това е тема за друг спор, в който някои имат оправдание за всичко, аз не бих участвала. Не мисля че и бой със снежни топки и добре развит инстинкт за тупане ще помогне с каквото и да било, може би повече учене и незанимаване с глупости, да.
Не мисля че в Бг боя с топки в училище се поощрява също, проблема е че там и децата и родителите, сите са комити и вечно разчистват някакви сметки.
Всеки е свободен да учи на каквото поиска детето си, аз лично няма да го уча да се цели добре със снежни топки за да няма играчка плачка после :shock: :shock: :shock:. Хвърлихме две-три топки в парка, колкото да му мине мерака, без засилване, без целене. Знае че не е хубава игра защото някой може да пострада и е съгласен. Предпочитаме да строим снежни човеци :).
Никога няма да го поощрявам да си отстоява правата със сила или да отвръща като го ударят. Не го прави. Макар че доста голям и енергичен. Знае че споровете се решават по друг начин. Да видим кой ще "оцелее" по-добре в северна америка :roll: ...
Циганите - на Сатурн !
Жени

Мнение от Жени »

Жени написа:В началото на декември по новините на CTV съобщиха, че от тази Коледа на Дядо Коледа се забранява да подвиква прословутото ХО ХО ХО, защото с това плаши децата. :shock:

И аз съм за правилата. Но това не са примерно ПРАВИЛА как да играем със снежни топки ами са ЗАБРАНИ!

Има разлика, ако разбира се човек съумее да я схване!
anxeli, в първият ми постинг по темата става ясно, че съм за правилата, но като не се увличаме в забраните. Примерът със снежните топки почерпих от автора на темата!

Но човек, като не може да се аргументира, се хваща за думата като удавник за сламка!

Всеки може да си възпитава децата както си иска! Благодарение на това кабинетите на колегите психолози в Северна Америка са пълни! :wink:

Успешно оцеляване, ако това е основната причина, която те е довела в Канада!
Жени

Мнение от Жени »

anxeli написа: естествения подбор
Това за естествения подбор не го схванах! :?
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Само това ли :) ? Е, няма нищо, хайде да спрем дотук.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Жени, ама на теб хич не ти е ясно какво е забрана и какво е правило. Тук не ти забраняват, а ти обяснават защо нещо не трябва да се прави. Основното правило е съобразявай се с останалите и не им вреди. Кое му толкова трудото за разбиране не мога да разбера. :roll:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Жени, това за локвичката и неприятният спомен за студено и мокро а може би и за последвалата настинка, го споделям напълно. Но само по отношение на собствените си деца. И аз съм ги оставял под зоркото ми наблюдение (доколкото съм могъл де) да се порежат, убодат или опарят. С това съм решавал въпроса един път и завинаги, макар и с цената на много плач от страна на детето и на кавги от страна на майка им. :)
Но ако ми възложат грижата макар и само на едно чуждо дете то тези правила се изпаряват на момента. Няма да им дам да пипнат нищо и ще заобикалят отдалеч всичко онова, което дори и само на вид изглежда опасно. Не само в локвички да стъпват, ами и от бордюра няма да им разрешавам да скачат. Но по съвсем други причини вече. Защото не нося цялостна и еднолочна отговорност за тяхното развитие и възпитание до пълнолетна възраст. А са ми поверени за определен период в който трябва да ги опазя и да ги върна живи и здрави на родителите им. Защото не зная светогледа и начина на мислене на тези родители и защото зная че никога няма да изляза прав в спора или кавгата с разгневен родител, който по един или друг начин е почувствал, че детето му е било застрашено.
Просто си нямаш на представа какви разговори съм имал с родители на 18-19 годишни "деца" - войници, на които нещо им се е било случило. И то нещо дребно и леко, не нещо сериозно.

Но иначе на чужд гръб можем да си разсъждаваме за свободата, свободията, правилата, забраните и т.н. колкото си искаме. Хеле пък ако е на маса с хубаво мезе и питиета... ;)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Жени

Мнение от Жени »

Темата, каквато я виждам аз е по-скоро за абсурдните забрани, които изнежват идното поколение!

Та разсъжденията ми бяха в тази посока! И за възпитанието по принцип, а не изолирано - възпитанието вкъщи или това в училище!

Пък и училището днес едва се справя със задачата си да образова, та какво остава да възпитава! Вероятно много учители се задоволяват само с това да внимават да върнат детето живо и здраво на родителя!
bateto

Мнение от bateto »

Абе това със снежните топки го разбирам,децата могат я глава да си счупят ,я око да извадят.сейфти дето му викат тука,обаче другите им зомбарски номера не.например кво ше ми стане на плажа ,главата ли ми ще се счупи или окото ми ще се напраши ,та забраняват на мадамите да си движат по монокини ,както е прието в нормалните страни. :D
леле и консервите. :lol:
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

c200 написа:
IFF написа:
все си спомням всяка зима, момчетата от по-горните класове са се наредили пред входа на училището и посрещат всеки по-малък и беззащитен със стена от снежни топки - така отправени, че непременно да разбие нечия муцуна
Наистина така правехме с отрядните и пионерските ръководителки.Да не забравя и натегачките.С комсомолските бяхме вече големи и се разправяхме по друг начин.
:D :D :D
c200 ти за собствен кеф ли се заяждаш с кримон или от семейна солидарност :)

Имам един познат, който стана някакъф шеф и му се налагаше доста често да наема песонал. Той ми разправяше така: много странно се обърнаха нещата, но когато наемам някой на работа го питам бил ли в отрядния или комсомолския съвет в училище (това разбира се се случва в времената когато "светлото" соц време не беше толкова далеч зад гърбовете ни :) :) ). Оказа се, че такива хора явно са имали амбиции преди, имат амбиции и са работливи и сега.

Истинските бунтари срещу правилата са малко. По-често зад тях се крият лентяи и побойници прикриващи се зад благородни думи и цели.
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Публикувай отговор