Случка в аптеката в изостаналата Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

c200 написа:Не съм съгласен който ИСКА да плаща повече, да получава по-добро здравно обслужване.
Защото следващата стъпка е: Който МОЖЕ да плаща повече да получава по-добро здраве
И по-нататък следва (не е особено логично, но такава е човешката природа): Който НЕ МОЖЕ да плаща - не получава нищо.
Не мисля че би се стигнало до там. На вкарващите парите в системата т.е. на средната класа е ясно, че никой от нас не може да си плати сериозно лечение/операция. Следователно винаги ще има "общо" здравеопазване.

Опасявам се, че ако няма екстри обаче, ще се развихри комунизъм. Ако няма морков и остен...всички знаем какво става!
"The one thing you cannot trade for your heart's desire is your heart."
Аватар
c200

Мнение от c200 »

VorGrigorov, вече се е случвало нещо подобно при лекарствата. Много болести, за които има лек или потенциал да се открие такъв са оставени в трета глуха, само защото са присъщи на Третия свят и не са интересни за фармацевтичните компании.
Както ще прочетеш от статията по-долу Бил Гейтс донякъде успява да промени нещата с фондацията си и със значителни суми, които правят пазара интересен за корпорациите.
Ако се случи нещо такова (например приоритет на лечението на целулит пред това на сърдечни болести) като последица от свободния пазар в здравеопазването, не Бил Гейтс, ами и Цар Мидас да се намеси няма да може да обърне тенденцията, това са страшно много пари и са по силите само на цели общества (разбирай държави).
http://www.mediatimesreview.com/november06/Medicine.php

Затова мисля, че ТРЯБВА всички да имат равен достъп до здравни услуги, иначе съм съгласен, че държавата пилее с по-широки пръсти от частните фондове. Но те, частните фондове трябва да осигуряват услугата за всички, а не за който плаща. Оттам и ролята на държавата - тя ще плаща на фонда, а не директно ти.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Аз щях да дам 200-300 кинта с кеф за да видя дерматолог веднага, но нямаше такъв вариант.
Ц200, в момента се отказва здравно обслужване, защото системата издъхва
Ти казаш -"равно обслужване за всички". Аз ти казвам - БУЛШИТ. Според теб защо се провали комунизЪма? Няма такъв филм- всеки внася колкото може, всеки ползва колкото му трябва!!!!! Повтарям, НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ.
Жената направи двойна ангина преди месец. Дадоха и час за специалист, след ТРИ МЕСЕЦА. Това е. На практика ти отказват здравна услуга. Това при положение, че сме платили над 30000 долара данъци миналата година.
На практика съм равен с последния мухльо, който не е платил една стотинка данък.
Ти може да си ОК с такава картинка, аз обаче искам да взривя системата.
Трябва да има допълнителни здравни застраховки, по месторабота. Внася работодателят, внася и работникът.Застраховката си има лимит в зависимост колко е готов да плаща работникът. Трябва да има специалисти работещи на частно.
При такъв вариант, ако си социално слаб, безработен, или просто си решил да нямаш допълнителна застраховка - чакаш 3/6/9 месеца за специалист. Ако имаш застраховка и има частно практикуващи лекари, плащаш и отиваш на специалист ВЕДНАГА.
Сега какво е - всички чакаме. На практика богатите в Канада и сега си ползват частни здравни услуги в щатите. В Канада страдат, от калпавата здравна система, всички съвестни данъкоплатци, които плащат за жребец а получават кътър в най-добрия случай, и то не веднага!!!
НАздраве
Аватар
c200

Мнение от c200 »

AlexAA написа:
На практика съм равен с последния мухльо, който не е платил една стотинка данък.
Да, така е и така трябва да бъде.

КомунизЪмът няма нищо общо, нито колко данъци плащаш.
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

c200 написа:
AlexAA написа:
Да, така е и така трябва да бъде.

КомунизЪмът няма нищо общо, нито колко данъци плащаш.
Ц200, изкушавам се да те попитам ти на доктор в Канада ходил ли си? Или жена ти, децата?

Ако Канада беше Утопия, да стане както ти казваш - и аз съм за. Ама не е!

И Комунизма има много общо, защото изражда хората. И тук ще започнат да се наблюдават любимите на Филипне връзки. Алекс може и да е равен на последния не плащащ данък мухльо от морална гл. точка, но такива като Алекс се оправят по един или друг начин, ако не има дадеш това което искат - подкупи, шуробаджанаштина, знаем как е. Имаш крава - пиеш мляко...

По-добре всичко да е регламентирано и законно, зашото според мен, в момента Канада е на прага на създаването на черен пазар на медицинските услуги. И това няма да помогне никому...
Аватар
c200

Мнение от c200 »

VorGrigorov написа:
Ц200, изкушавам се да те попитам ти на доктор в Канада ходил ли си? Или жена ти, децата?

Ако Канада беше Утопия, да стане както ти казваш - и аз съм за. Ама не е!
Да, ходили сме всички и сме чакали в спешното отделение, защото нямаме личен лекар. Като не е било спешно ни лекуват с Tylenol, като е спешно ни пращат при специалист, последния път 2 (двама) специалисти за 3 (три) дни + разни модерни изследвания.
Канада не е Утопия и няма да бъде, просто AlexAA пресоли манджата и сега не ще да си признае :)
Не казахте нищо за статията за лекарствата, според мен има пряка аналогия с нашия спор.

Бях приготвил дълъг отговор на AlexAA, но го посъкратих, който иска да чете между редовете.

Както и да е, по-добре здрав и богат, отколкото беден и болен :beer:
Последно промяна от c200 на Пет Мар 23, 2007 2:25 pm, променено общо 1 път.
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Здрасти Ц200,
Аз те питах, ама ти не ми отговори. Затова те питам пак - според теб, защо падна комунизмът, където всички бяхме равни? Но пък имаше някои по-равни от другите.
По времето на комунизма, един инженер вземаше в пъти по-малко от един фрезист (на пример). Ти имаш ли проблем с такава система, щото аз имам.
Ц200, пойнтът ми е следния - системета в Канада е работила когато плащащите са били повече от ползващите. Сега системата се задъхва, защото Канада се пълни с аборигени от цял свят, които се плодят като зайци, стоят на помощи, бачкат на черно. Абе правът всичко друго но НЕ И ДА ВНАСЯТ ДАНЪЦИ. Но ИСКАТ здравно обслужване на световно ниво. Да не забравяме и местната сган, която не плаща нищо, но получава всичко на тепсия.
Ами клонът се счупва бе брато - много вождове, малко индианец.
При това положение системата ЗАГИВА, само дето утописти като теб не са го рабрали.
Ин дъ мийн тайм, страдаме всички, НО ПОРАВНО.
Айде наздраве, че отивам да пия
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Ако ще си говорим за комунизма - лайно е, и то не само защото инженерите били по-бедни от фрезистите, а защото убиваше хора - и психически и физически.
Само че комунизЪмът няма връзка със спора, ти го намеси.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

VorGrigorov написа:
... И тук ще започнат да се наблюдават любимите на Филипне връзки. Алекс може и да е равен на последния не плащащ данък мухльо от морална гл. точка, но такива като Алекс се оправят по един или друг начин, ако не има дадеш това което искат - подкупи, шуробаджанаштина, знаем как е. Имаш крава - пиеш мляко...
По-скоро някои хора ще започнат да ги виждат връзките, които са си отдавна добре настанени в канадската психология. Не случайно поговорката " It is not important what you know but who you know " е толкова популярна в Канада и то не от вчера.

А никак не са ми любими нито връзките нито връзкарчетата , а и не ходя на кърлинг ...

А кой определя кой е мухльо и кой не ?
Принципа не канадската здравна система е като на този във повечето Западноевропейски страни. И не се нарича комунистически а социалистически. За разлика оттук обаче там (в Западна Европа) той си работи добре.

Това, което предлагаш е изключително справедливо : Който има пари ще бъде лекуван и ще живее, който няма ще умира на улицата. Само да не вземат тези дето нямат пари да се лекуват да се ядосат на това, че лошо ще стане ...
VorGrigorov

Мнение от VorGrigorov »

c200 написа:Както и да е, по-добре здрав и богат, отколкото беден и болен :beer:
Виж с това съм много съгласен! :beer:

За лекарствата - зависи на ниво Канада или на ниво свят ще дискутираме.

Вярно фарм. компании не се интересуват много, много от Африканския пазар пр. Можеш ли да ги виниш? Ти отделяш ли по 20% от дохода си ежемесечно за храна на гладуващите деца в Сомалия? Знам, че звучи гадно, но света не е справедливо място.

Големите фармацефтични компании обслужват развитите държави. За сега толкова са им възможностите. И няма никаква опастност да зарежат рисърча заради неща като кремчета срещу целулит. Защото за сериозни лекарства има сериозно търсене на Запад. И то ще се засилва с времето поради простата причина, че загърбихме за добро естествения отбор, но още не сме задобрели достатъчно да можем да поправяме последствията.

Когато се стигне до натрупване на капитал като при Гейтс, той естествено се пренасочва към нуждаещите се и към по-малко финансово изгодните изследвания. Нямаш идея каква голяма част от грантовете на лабораторията в която работя са дарения от частни източници.

Не абсолютизирайте "плащаш - здрав си", "не плащаш - мреш". Базови здравни услуги трябва да има за всеки, но да ти се отказват неща за който можеш и искаш да платиш е най-лошата форма на дискриминация, независимо дали ще я наричате комунизъм или социализъм.

И който си мисли, че пр. англииската или немската здравна система са като Канадската, не се е лекувал на нито едно от двете места.

:beer:
Аватар
c200

Мнение от c200 »

VorGrigorov, аз за децата в Сомалия пет пари не давам, както и за много други справедливи каузи. Най-много да поцъкам с език като ги дават по ТВ. Както каза, животът е несправедлив.
Обаче има неща, за които не са нужни много усилия. Аз не очаквам Глаксо да отдели 20% за изследвания на африканските болести. Но бива да освободят лекарствата, които имат за генерично производство. Нека патента да важи само за Африка.
Сегашните скъпи такива (например срещу СПИН) така и не се продават там, става малко като куче на слама - не яде, ама и на другите не дава.

Все едно, аналогията с лекарствата я дадох за друго - свободния пазар на лекарствата е фаворизирал определени категории от тях заради платежоспособните клиенти. Така според мен ще се получи и със свободния пазар на медицински услуги - който плаща, той поръчва музиката и изпълнителите, т.е. болниците и специалистите. Хубаво за младите високоплатени граждани на мегаполисите, но зле за всички останали. Освен това същите тези специалисти са субсидирани в обучението си от държавата, не е редно да бъдат ангажирани за лечение само на плащащите допълнителни застраховки.

AlexAA сам назова проблема - в неговата провинция има наплив от хора и са нужни години докато се построят още болници.
Два поста по-надолу вече му се привидяха просяци на социал и маймуни, които били виновни задето чакал 2 седмици за кожен лекар.
Ти сам реши кое е по-вярно.

Има и други проблеми, не е само финансирането. В нашия град например има болница с нов операционен блок за 60 млн. $, който не е натоварен на 100% заради недостиг на анестезиолози. Един такъв да речем че струва 250 бона годишно на болницата. Нека да са 300-400 дори. Не е кой знае какво на фона на 60 млн.$, но болницата не предвижда разкриване на места за анестезиолози преди 2008 г. Може да е политика, може да са проблеми с Ордера на лекарите или с правителството, не знам подробности. Резултатът е лош обаче.
Ето ти пример в който и парите не помагат, парите вече ги има, но са зле управлявани.
Затова аз казвам - нека частни фондове да управляват тези средства, подобрение ще има.
Но не и на опашката пред кабинета с предимство да са тези дето платили 30 бона данъци миналата година, това е несериозно и във всички западни общества са го разбрали отдавна.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Проблема идва, че всички станахте професори на книга и неспособноста Ви да използвате наученото...така ще се получи ако забременее жена без влагалище 8)
Така направи комунизЪма...оплоди Ви през мозъка...ама изход няма :D
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Ммм, добре казано :shock: :) :beer: ...
Циганите - на Сатурн !
canat

Мнение от canat »

VorGrigorov - :thumbsup: :beer: плътно зад теб!!!
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

anxeli написа:Ммм, добре казано :shock: :) :beer: ...
Баси, чак сега видях, че съм казал нещо :D
:beer: :beer: :beer:
Публикувай отговор