Въпросът на темата е объркан според мен. Би трябвало да се запитаме готова ли е България да поеме потока от български висшисти, които се завръщат в родината
Мен ми е интересно, тези високо образовани специалисти, за които става дума, що правят по КОФИ-та и КЛЕ-та ? Ако са такива ще знаят и език, ще знаят и как да си дирят работа. Ама на ...
Сещам се една историйка за млад специалист, току-що излязъл от университета в Бг и си търси работа - ама по специалността. Умира си да стане специалист. Изпраща куп СВ-та, също и мотивационно писмо, ксерокскопия на паспорта и трудовата книжка ... абе всички бюрократични спънки. И в деня Х се явява на интервю. Що да види - половината му курс клечи в чакалнята и още една друга половина от предишни завършили години. Разговаряйки разбира, че за мястото кандидатстват 119 човека общо /социално общуване, някой има човек, който му е подшушнал какво става в кухнята/ и интервютата ще се проточат цяла седмица. Работното място е за 187 лева месечна заплата - учителстване. Интервюиращите - целия учителски колектив

Влиза, представя се, обяснява какво - що. Въпросът, който му задават е "Как ще се справиш със зверовете ?" и 2-рия : "Къде живееш ?". Това е всичко. Не го взеха човека, защото нямаше български опит /въпреки, че една година от следването е минало в преподаване и единият му държавен изпит е точно върху това/; нямаше и никакво значение, че има още 4 години трудов стаж друго нещо/.
Тъй че, високообразованите дето се завръщат в България, внимавайте ако сте натрупали канадски опит - няма да ви го признаят. Там се търси български такъв.