7George написа:Дайте да кажем за покрива примерно. Смяна тука 4 - 5 хилки с гаранция 35 години, тоест 1 път и забравяш, ако къщата не е нова де.
Преди да сменя протеклия си 10 годишен покрив лани си направих труда да прочета ситния текст при какви обстоятелства се признава тази гаранция и какво включва тя.
Оказа се, че има твърде много ситен текст с изискване за конструкцията на покрива, максималните температури, ветрове и цял куп други вратички, които им позволяват да се измъкнат и като ти протече покрива след 10 години и в най-добрият случай да ти дадат стек-два нови шингъли да си оправиш протеклото място за твоя сметка.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Спор няма, поддръжката и всякаквите разходи са много по-високи в Северна Америка.
Дайте да кажем за покрива примерно. Смяна тука 4 - 5 хилки с гаранция 35 години, тоест 1 път и забравяш, ако къщата не е нова де. България - претърсване и нареждане на керемидите в град, среден ремонт, 3000 лв. /скоро на мои роднини/, след няколко години пак ще тече и айде пак майстор. Някои си го правят сами, ама аз не съм от тия да се катеря, даже и вързан.
Тогава защо едни познати като си купиха нова къща у Торонто, и им се наложи веднага да ремонтират покрива за 25-30к ???
Дискусията е интересна:
- от една страна са "собственици" (това специално заради батката, да не се захване за това, на кого е бунгалото), които ремонтират и плащат и им излиза някакви си хиляди за покрив;
- от друга страна са роднини, приятели, мухи, каки и всякакви други, които НЯМАТ общи къщи с банката, не ремонтират, не плащат, но ЗНАЯТ как ремонт на покрив струва 20-30к и се прави всяка година;
Спор няма, поддръжката и всякаквите разходи са много по-високи в Северна Америка.
Дайте да кажем за покрива примерно. Смяна тука 4 - 5 хилки с гаранция 35 години, тоест 1 път и забравяш, ако къщата не е нова де. България - претърсване и нареждане на керемидите в град, среден ремонт, 3000 лв. /скоро на мои роднини/, след няколко години пак ще тече и айде пак майстор. Някои си го правят сами, ама аз не съм от тия да се катеря, даже и вързан.
Тогава защо едни познати като си купиха нова къща у Торонто, и им се наложи веднага да ремонтират покрива за 25-30к ???
Дискусията е интересна:
- от една страна са "собственици" (това специално заради батката, да не се захване за това, на кого е бунгалото), които ремонтират и плащат и им излиза някакви си хиляди за покрив;
- от друга страна са роднини, приятели, мухи, каки и всякакви други, които НЯМАТ общи къщи с банката, не ремонтират, не плащат, но ЗНАЯТ как ремонт на покрив струва 20-30к и се прави всяка година;
Не знам защо се връзвате на дрънканиците на топ-недоразумението Неумелко?
umeiko написа:
Нова, нова, колко е нова ?
И тая цена за покрив ми се вижда като за един блок ,че на нас ни излезе по евтино като ни преправяха покрива на блока преди 3 години.
Зависи какво се разбира под "ремонт" ... ако са подменяли целия покрив, вкл. нов гредоред, може и да излезе толкова. Наши приятели също платиха над 20 хиляди за подмяна на покрив (подчертавам покрив, не само roof shingles).
newcomer написа:абе чудя се ква е тая мания в канада масово да си подменяте покривите на къщите
то тука всеки втори с нов покрив
чудя се и не мога да разбера
Батка, аз съм сменял покрив и в Калифорния; В Бг покриви не се сменят
А аз се чудя, каква е тая мания в Бг да се "санират" сгради (разбери - лепене на стиропор). Повечето сгради са много красиво нашарени като шахматна дъска
newcomer написа:абе чудя се ква е тая мания в канада масово да си подменяте покривите на къщите
то тука всеки втори с нов покрив
чудя се и не мога да разбера
Още много неща може да се чудиш ... ние миналата година дадохме 100К за renovations (КЕШ, както казва мухътъ) - нова кухня, прозорци, стълбище, по двора ... Не защото беше наложително, а защото къщата е твоя собствена (не на банката) и може да я направиш така, както на теб ти е кеф и когато ти е кеф.
И аз се чудя защо панелките в БГ ги "санират" и изглеждат като от cyberpunk movie, и е пълно с решетки и блиндирани врати, ама то не може всеки да разбира всичко.
Дай на лични мейла си и ще ти пратя снимки на кокошарника
От началото на годината ходих до
Лейк Тахо - 1 седмица ски
Биг Уайт - 1 седмица ски
Бг - 1 седмица
Барцелона 2 дни
Ибиза 5 дни
Мексико 2 седмици
А сега ти кажи къде ходи на почивка и ме светни как си прави резервациите без кредитна карта, щото един ден ако се присъединя към ванкувърските баровци трябва да мина, както си му е реда, само на кеш *
*Понеже не си и чул за Черен Американ Експрес (АКА Centurion Card), се поинтересувай на кои голтаци се дава и при какви условия
И понеже много си споделяме в този форум и доказваме колко сме велики и другите какви са лузари, може ли да споделиш какво работиш, каква ти е заплатата и колко деца (dependents) имаш за да ходиш на толкова много почивки и да имаш толкова пари и свободно време?
Дай на лични мейла си и ще ти пратя снимки на кокошарника
От началото на годината ходих до
Лейк Тахо - 1 седмица ски
Биг Уайт - 1 седмица ски
Бг - 1 седмица
Барцелона 2 дни
Ибиза 5 дни
Мексико 2 седмици
А сега ти кажи къде ходи на почивка и ме светни как си прави резервациите без кредитна карта, щото един ден ако се присъединя към ванкувърските баровци трябва да мина, както си му е реда, само на кеш *
*Понеже не си и чул за Черен Американ Експрес (АКА Centurion Card), се поинтересувай на кои голтаци се дава и при какви условия
И понеже много си споделяме в този форум и доказваме колко сме велики и другите какви са лузари, може ли да споделиш какво работиш, каква ти е заплатата и колко деца (dependents) имаш за да ходиш на толкова много почивки и да имаш толкова пари и свободно време?
Не работя нищо - живеем от наеми и дивиденти + заплатите на жена ми, която има постоянна работа, най вече заради бенефитети, + малък собствен бизнес. Имаме едно дете. Много обичамe да пътуваме и ако жена ми не работеше и детето не ходеше на училище, щяхме да пътувамe още повече. Това е и причината да се завра, засега, в апартамент, който струва на половината на една къща. Имаме само една кола за 30 000, втора не ни и трябва. Изобщо не се фукам и никого не наричам лузър - просто отговорих на мухата, който btw все още се помотва с неговия отговор.
prace написа:
Викаш Батката и Мухича си нямат ни коте, ни маче и пак не могат да си го позволят?
Поне за 1 ми е известно...дето не обича банани, та Павелчо ги яде вместо него.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")