Напълно съм съгласен с Тодото и понеже от доста време си мисля, че звуча негативно, ще взема да си дам "мнението за Канада и всички останали свързани проблеми" в прав текст:
Факторите за реализация на един индивид (където и да е):
1. Търсене и предлагане в неговият бранш
2. Езикови познания
3. Способност да създава контакти, излъчване, лични качества
4. Професионални знания и умения
5. Други знания и умения, обща култура
6. Умение да си поставя цели и да ги следва с необходимите креативност, гъвкавост и упоритост
7. Самокритика, стремеж за усъвършенстване - за всички проблеми индивидът си носи своята отговорност и би следвало да търси промяна в себе си (или в средата ако не смята, че трябва да се променя)
8. Не на последно място късмет да попадне на правилното място в правилното време - зависи също от това колко упорито търси и от предишните точки
9. Много други фактори
Причини за имиграция:
1. Инстинкти за самосъхранение и размножаване (в моят бранш често ги наричат "страх и алчност" и казват, че те определяли цените на разни неща - например имоти, акции). Тук влизат идеите за "пържолите", "бъдещето на децата", бягство от глад, войни, неуредици
2. Стаден инстинкт - "всички заминаха за чужбина..."
3. Търсене на "перфектното място", изопачаване на действителността, предубеденост, нереалистичност в очакванията: "тревата е по-сочна в съседният двор" - тези, според мен са и причините за доста "потънали гемии"
4. Бягство от различни събития, но не от страх, за да не се бърка с т.1, а по-скоро бягство от:
4.1. комплекси - "чалга", "Какво ще си помислят за нас Европейците?"
4.2. демонстрация или изразяване на несъгласие с нещо - политическа уредба, статукво и т.н.
5. Присъединяване към принципи, които се споделят от индивида - "пазарна икономика", "опазване на природата" и т.н.
6. Любопитство, търсене на нови върхове за покоряване - предполагам че това е подтикнало Колумб да открие Америка. Предполагам също, че много хора са си счупили главите, в усилията си да открият начин да летят във въздуха, или при изкачването на някаква никому неизвестна скала, но това си е бил техният избор и няма данни някой да се е оплаквал от резултата.
7. Скука, търсене на нещо различно - може би е свързано с т. 6. Шиноа по едно време прокара някаква теза, че човек като си реши проблемите (ама точно като си ги реши) - вземе, че си намисли други проблеми за решаване и продължава така докато срещне нерешими такива - не беше така написано, но съм го перефразирал.
8. Събиране с близък човек, семейни причини
9. Други причини
Канада (според мен)
1. Млада държава със самоуправление от 1867 и независима конституция от 1982 година - ясно е, че няма много исторически забележителности и многослойна архитектура, но за сметка на това с изключителен икономически прогрес, въпреки: краткото си съществуване, сравнително малка популация, географските и размери и недотам благоприятният климат - много се бачка!
2. Демократично избираема изпълнителна власт - тук отварям една скоба - в края на краищата реалният избор се свежда до "Сцила или Харибда" ако сте чели Илиадата - истинската власт, както почти навсякъде по света, се контролира от много малък брой хора, които реално гласят картите, останалите само си пускат бюлетините - според мен много по-добър модел от двуполюсният в БГ, но ние сме млада "демокрация" и има тепърва да се учим.
В Италия според мен има по-голямо текучество в политиката и бизнеса, за разлика от Канада - където върховете много по-трудно се стигат, но и трудно се пускат - консервативна, тромава система, което според мен се дължи на краткото време в което Канада е независима държава и сравнителната концентрация на имигранти първо и второ поколение. Последното не е непременно негативна черта, пак според мен.
Особенност представлява по-скоро политиката на центробежните сили - борбата за федерални ресурси м/у големите играчи в различните провинции.
3. Притежава прилична социална система, особенно в Квебек, не толкова социална в другите провинции.
4. Времето е студеничко и сивичко през зимата, особенно навсякъде другаде без крайбрежието на Бритиш Колумбия (надявам се, не съм ви изненадал с това)
5. Икономическите връзки на провинциите са по-силни в посока север-юг, отколкото изток-запад, или по друг начин казано икономиката на всяка отделна провиниция е по-зависима от икономиката на САЩ и останалият свят отколкото от икономиката на съседните и провинции (изключвам по-малките провинции и територии).
6. Сравнително малка популация - 30-тина милиона и преследваща увеличение на популацията по политически причини - предполагам, че целта е запазване статуквото на световната икономическа "сцена", както и запазване на пропорция 1:10 спрямо населението и икономиката на САЩ - вероятно са преценили, че ако тази пропорция много се промени в полза на САЩ, то политическото и икономическо влияние на последните би могло да доведе до риск от сливане, може да има и други мотиви (нека да запазя нещо в тайна

).
7. Пак да кажа: много се бачка! Ами не може за 100 години да се вдигнат такива градове, магистрали и да се преасфалтират след всяка зима, да се чистят пътищата от сняг, да се амортизират колите от солта и всичко това да се свърши от сравнително малко хора, ако последните са си почивали, както и "Винаги има нужда от нови работници!" (особенно ако последните се възпитат и да не искат много пари, щото имат ли пари - ходят по ваканции и искат да емигрират на по-топличко). Но и от това човек може да се спаси, ако знае как, разбира се

8. Удобно е да се прави бизнес в Канада - поне моите наблюдения са че Канадците си държат на думата и са много прагматични, търговско ориентирани и по-малко емоционални, което са добри предпоставки за правене на бизнес.
9. Мързи ме да пиша повече
Ето го мнението ми за Канада и Имиграцията - ясно написано, без заобикалки. Ако искате може да ме допълните с нови идеи. Да уточня, че съвсем алтруистично и чистосърдечно се опитвам да дам повече яснота на кандидатите, за това и понякога имам провокативно поведение, а може би го правя, защото съм си такъв, какъвто съм...
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...