Търся си работа

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Re: Търся си работа

Мнение от ablood »

pumpy написа:
agent Ozo написа:Наред със споменатите до тук плюсове, още едно предимство на социала е, че дава право за кандидатстване пред Емплоа Кебек за оторизация за безплатно обучение в колеж. Освен че плаща програмата, за срока на обучение Емплоа-то отпуска и малка ежеседмична сума за разходи.....
С уточнението, че ЗАВИСИ от програмата....
Може ли да се докопа социална стипендия за да станеш лекар, адвокат, архитект, зъболекар, или нещо друго, което наистина носи пари, дето да си струват загубените години. И ако човек е решил да учи, не е ли по-удачно да вземе бурс и да вземе специалност носеща истински пари?

Ако заветната цел на социала е ДЕП за сини яки....
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

pumpy написа:
agent Ozo написа:Наред със споменатите до тук плюсове, още едно предимство на социала е, че дава право за кандидатстване пред Емплоа Кебек за оторизация за безплатно обучение в колеж. Освен че плаща програмата, за срока на обучение Емплоа-то отпуска и малка ежеседмична сума за разходи.....
Естествено че ЗАВИСИ от програмата. Но пък избора на програма ЗАВИСИ от човека, а по процедурата пристигат хора всякакви. Който не го устройва предлагания избор от програми на обучение на Емплоа-то, си кара по свой план без да се обръща към тях.
Мислех, че това се подразбира от самосебе си.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

ablood написа:Може ли да се докопа социална стипендия за да станеш лекар, адвокат, архитект, зъболекар, или нещо друго, което наистина носи пари, дето да си струват загубените години. И ако човек е решил да учи, не е ли по-удачно да вземе бурс и да вземе специалност носеща истински пари?

С доста глупости са му натъпкали главата на този младеж. Не съм чувал нито за "социална стипендия", нито пък за това как да се "докопа" такава. Непрекъснато си повтаряме, че социала не е цел, още по-малко пък "заветна", а средство, но насреща си имаме май глухи опоненти.
Социала не се взема за да се "седи на него с години", а за да намали стреса от първоначалната адаптация на новодошлите имигранти. В момента, в който изпълни ролята си т.е. отпадне нуждата от него, той се захвърля като изхабен инструмент и се продължава нататък.

Абе някои хора като чуят (видят) думата "социал" и сякаш мозъкът им блокира. Сетивата им престават да работят, някаква пелена им пада пред очите и започват в яростен унес да повтарят едни и същи глупави мантри до безпаметност. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
IFF

Мнение от IFF »

ablood написа:
pumpy написа:
Може ли да се докопа социална стипендия за да станеш лекар, адвокат, архитект, зъболекар, или нещо друго, което наистина носи пари, дето да си струват загубените години. И ако човек е решил да учи, не е ли по-удачно да вземе бурс и да вземе специалност носеща истински пари?

АЗ изкарах ДЕП - 16 месеца, работа на бюро. Почнах на 18/час, след 6 месеца ми я увеличиха на 20/час. Сега на Нова година не знам с колко ще ми я вдигнат. Като след три години работа ДЕП-а ми се равнява на колеж(ставам техник). И работата е готина, и врата ми не е червен. Заплатата не е шестцифрена, ама с един ДЕП толкова. Ако бях по-млад, или без деца, отивах за университет, ама нямам сили вече.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

ablood написа:Може ли да се докопа социална стипендия за да станеш лекар, адвокат, архитект, зъболекар, или нещо друго, което наистина носи пари, дето да си струват загубените години.
http://bgcanada.com/pforum/viewtopic.ph ... hilit=+oiq"

BTW След 48 часа все още нямам ни една получена оферта за работа.
Май ставаме само акъл да даваме.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

IFF написа:АЗ изкарах ДЕП - 16 месеца, работа на бюро. Почнах на 18/час, след 6 месеца ми я увеличиха на 20/час. Сега на Нова година не знам с колко ще ми я вдигнат. Като след три години работа ДЕП-а ми се равнява на колеж(ставам техник). И работата е готина, и врата ми не е червен. Заплатата не е шестцифрена, ама с един ДЕП толкова. Ако бях по-млад, или без деца, отивах за университет, ама нямам сили вече.
Аз изкарах СЕЖЕП - 30 месеца, начална заплата 26 кинта на час, на първата година стигнах до 30, на втората до 35 на час. Заем+спипендия и частен заем от банка - общо за връщане 14000.
За първите 6 години от началото на ученето съм изработил - 168*[12*26+12*30+18*35] - 219к
IFF - а същите 6 години е изработил(ако предположим, че след втората година заплатата му стане 25 кинта на час за оставащите три години и малко до съшия период : 168*[6*18+12*20+38*25] - 218к

Ерго, за около 6 години изкарания доход се изравнява, след което разликата е около 20к на година. На мен по това време ми оставаха около 30 години трудов стаж или едни 600к повече за периода - точно едно "бунгало" разлика.

Знам, че Ози говори за стрес - аз него не мога да го измеря обективно: хора всякакви, стресови ситуации също. Хубаво е да се знаят всякакви варианти, пък всеки сам да си прецени кое е стрес и кое не. Аз пиша горе за цифри и "бунгала", не защото се хваля, а защото това са лесно съпоставими факти.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

pumpy написа:Знам, че Ози говори за стрес - аз него не мога да го измеря обективно: хора всякакви, стресови ситуации също. Хубаво е да се знаят всякакви варианти, пък всеки сам да си прецени кое е стрес и кое не. Аз пиша горе за цифри и "бунгала", не защото се хваля, а защото това са лесно съпоставими факти.
Пумпи, именно за това става въпрос - за предоставяне не инфо за различни варианти. Радвам се, че най-после го проумя. :) Досега от теб съм слушал само за един вариант - твоя. Естествено, винаги богато илюстриран с факти и най-вече числа на доходи. Явно ти не можеш да вденеш, че за някои хора парите не са всичко.
Защото не всички от пристигащите са със сходни данни на твоите като лични качества и възможности. Има и такива, които са с по-посредствени. Такива, които не са дошли с $30К в джоба, не са завършили езикови гимназии и не са стоматолози, които не могат да издържат 30 месеца да спят единствено в градския транспорт и на междучасията, или пък просто не го желаят и т.н. и т.н. Та за тези хора са алтернативните варианти на твоя.

Тези, които са като теб, не се нуждаят от ничий съвети, камо ли от такива на хора като мен. Това е пределно ясно. :)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Обърнахте ли внимание във всички други останали провинции, как живота си живеят у Квебек, всичко им е безплатно и социала яко го друсат за щяло и не щяло !
Ако стъпят в Торонто като новодошли мамата им е разкатана ! :lol:

Ще забравят за всички благинки при положение че взимат 500 долара социал , а само застраховката за автомобила им е 250 на месец !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

myhata II написа:Обърнахте ли внимание във всички други останали провинции, как живота си живеят у Квебек, всичко им е безплатно и социала яко го друсат за щяло и не щяло !

Ще забравят за всички благинки при положение че взимат 500 долара социал , а само застраховката за автомобила им е 250 на месец !
И в Онтарио плащате подобни данъци като при нас, но парите явно потъват в неизвестна посока. В Квебек поне най-бедните не остават със съдрана кожа отвсякъде колкото и злоупотреби с държавните пари да излязоха наяве през последните години.
Аватар
domino

Мнение от domino »

myhata II написа:Обърнахте ли внимание във всички други останали провинции, как живота си живеят у Квебек, всичко им е безплатно и социала яко го друсат за щяло и не щяло !

Ами искахме да отидем в Онтарио ама Онтарио не ни искаше. По федералната процедура бяха махнали инженерите от списъка. Сиреч: "Тъпи инженери, не ви щеме тука! Искаме само архитектите." И ние кво? Ами като не не искате няма да ви се бутаме бе да го еа. Ще учим френски и ще отидем в Квебек. Там ни искат. И така дойдохме в Квебек. Въпреки всичко аз мисля да ви се "натреса" другото лято в Торонто, пък ако не ме харесате ме гонете обратно в Квебек ... да го еа!
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
pumpy

Мнение от pumpy »

agent Ozo написа:
pumpy написа:Знам, че Ози говори за стрес - аз него не мога да го измеря обективно: хора всякакви, стресови ситуации също. Хубаво е да се знаят всякакви варианти, пък всеки сам да си прецени кое е стрес и кое не. Аз пиша горе за цифри и "бунгала", не защото се хваля, а защото това са лесно съпоставими факти.
Пумпи, именно за това става въпрос - за предоставяне не инфо за различни варианти. Радвам се, че най-после го проумя. :) Досега от теб съм слушал само за един вариант - твоя. Естествено, винаги богато илюстриран с факти и най-вече числа на доходи. Явно ти не можеш да вденеш, че за някои хора парите не са всичко.
Защото не всички от пристигащите са със сходни данни на твоите като лични качества и възможности. Има и такива, които са с по-посредствени. Такива, които не са дошли с $30К в джоба, не са завършили езикови гимназии и не са стоматолози, които не могат да издържат 30 месеца да спят единствено в градския транспорт и на междучасията, или пък просто не го желаят и т.н. и т.н. Та за тези хора са алтернативните варианти на твоя.

Тези, които са като теб, не се нуждаят от ничий съвети, камо ли от такива на хора като мен. Това е пределно ясно. :)
След 25 страници започваме да говорим на близък език. Както ти писах по-горе, цифрите могат да се сравняват. Никога не съм започвал разговор за цифри пръв, обаче. Но времето е цифри, доходите са цифри, цената на бунгалото е цифри, ходенето да Куба/България е цифри. Стреса не Е. Невероятно подло е да напишеш: "жената иска да си ходи с децата до България всяка година и ще събирам пари за апартамент в София" и в същото време да твърдиш: "парите не са най-важното нещо на света" . Ако парите не бяха важни, нямаше 25 страници да обсъждаме как се изкарват повече: на черно+социал или на бяло минус данъци. Разликата между теб и мен е че гледаме в различни преспективи: ти сега и днес, а аз утре и вдругиден. Иначе и двамата признаваме, че парите не са най-важното нещо и че е супер, когато влезеш в магазина да си извадиш кредитната карта и да платиш поредния каприз за себе си/жената/детето....

Има обективни и субективни причини за едно или друго решение, но решенията са повече от едно със сигурност и е честно хората да видат и другите.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Въпрос на вкус, казало кучето и се близнало под опашката.

Как не вденахте, че хората са различни, с различни възможности, очаквания, амбиции, условия за начален старт.

Социалът съществува и ползването му е законно.
Работата на черно съществува, но упражняването й е незаконно.
Но, аз не съм в състояние да преборя сивата икономика.

Възползвах се от социала, плащах наем и мизерствах (без работа на черно).
Сега плащам данъци и ипотека.
Не съм аз този, който решава как ще се разпределят данъците, платени от мен.
Някой ден, когато стана канадец и реша да гласувам, може и да успея да наклоня везната, но за сега, ако не ми харесва, мога само да се изнеса от тук.

BTW, някаква оферта за работа?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

succes

Мнение от succes »

klisurov написа:Въпрос на вкус, казало кучето и се близнало под опашката.

Как не вденахте, че хората са различни, с различни възможности, очаквания, амбиции, условия за начален старт.

Социалът съществува и ползването му е законно.
Работата на черно съществува, но упражняването й е незаконно.
Но, аз не съм в състояние да преборя сивата икономика.

Възползвах се от социала, плащах наем и мизерствах (без работа на черно).
Сега плащам данъци и ипотека.
Не съм аз този, който решава как ще се разпределят данъците, платени от мен.
Някой ден, когато стана канадец и реша да гласувам, може и да успея да наклоня везната, но за сега, ако не ми харесва, мога само да се изнеса от тук.

BTW, някаква оферта за работа?
Клисуров, не разбра ли, че ще си останеш без работа колкото и да питаш. Виж, ако се вмъкнеш в някое гръцко, полско, италианско комюнотé, до сега предполагам щеше няколко предложениянаведнъж да получиш.
pumpy

Мнение от pumpy »

succes написа: Клисуров, не разбра ли, че ще си останеш без работа колкото и да питаш. Виж, ако се вмъкнеш в някое гръцко, полско, италианско комюнотé, до сега предполагам щеше няколко предложениянаведнъж да получиш.
И това от личния опит на предлагал и осигурявал работа ли го пишеш. Или само от личния опит на успял ;)
Клисуров, не комюнотето ти е проблема, а мястото където търсиш работа. Тук се промотира основно работа на черно и как да се "мине" системата, защото тя е създадена за да бъде мината
Аватар
domino

Мнение от domino »

Клисуров, благодаря за линка към твоята тема. Беше ми интересно да я прочета. Не знам как съм я пропуснал навремето. За съжаление аз не мога да помогна с работа. В България можеше да измислим нещо. Тук мрежата ми от контакти, все още, е къде кота нула някъде. Разправят, че в нашата провинция от една година има криза в бранша. Винаги имало кризи, но тази била по-дълга от предните. Вероятно е свързано с орязването на разходите на провинцията. От друга страна последните месеци доста познати (инженери и техници) си намериха бързо работа, което ме кара да мисля, че все пак има добро търсене в бранша. Моето инфо е субективно - едни хора в един офис си говорили нещо. Ира и Бистра ( или някой друг от бранша ) може да имат повече инфо по въпроса. Ако споделят нещо ще е интересно.

Колкото и да е малка, вероятност да си намериш работа в този форум има. Има такива случаи. Успех.
Последно промяна от domino на Чет Ное 27, 2014 2:07 pm, променено общо 1 път.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Публикувай отговор