IFF написа:АЗ изкарах ДЕП - 16 месеца, работа на бюро. Почнах на 18/час, след 6 месеца ми я увеличиха на 20/час. Сега на Нова година не знам с колко ще ми я вдигнат. Като след три години работа ДЕП-а ми се равнява на колеж(ставам техник). И работата е готина, и врата ми не е червен. Заплатата не е шестцифрена, ама с един ДЕП толкова. Ако бях по-млад, или без деца, отивах за университет, ама нямам сили вече.
Аз изкарах СЕЖЕП - 30 месеца, начална заплата 26 кинта на час, на първата година стигнах до 30, на втората до 35 на час. Заем+спипендия и частен заем от банка - общо за връщане 14000.
За първите 6 години от началото на ученето съм изработил - 168*[12*26+12*30+18*35] - 219к
IFF - а същите 6 години е изработил(ако предположим, че след втората година заплатата му стане 25 кинта на час за оставащите три години и малко до съшия период : 168*[6*18+12*20+38*25] - 218к
Ерго, за около 6 години изкарания доход се изравнява, след което разликата е около 20к на година. На мен по това време ми оставаха около 30 години трудов стаж или едни 600к повече за периода - точно едно "бунгало" разлика.
Знам, че Ози говори за стрес - аз него не мога да го измеря обективно: хора всякакви, стресови ситуации също. Хубаво е да се знаят всякакви варианти, пък всеки сам да си прецени кое е стрес и кое не. Аз пиша горе за цифри и "бунгала", не защото се хваля, а защото това са лесно съпоставими факти.