Не,че се заяждам,но....

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
hullboy
Изгонен от форума

Latinitsa ili Kirilitsa

Мнение от hullboy »

Zdraveite

Az lichno ne vizdam problem vseki da pise kakto mu e po udobno.
Na men lichno mi e po udibno da pisa na latinitsa, zastoto masinopis sam uchil na zapad sa ne v BG, i mi otnema mnogo vreme da tarsja bukvi koito za moe goljamo sazelenie dori i ne savpadat, pone tova mozese da se napravi sas svetovnite standarti.

Sled tova iskam da otbeleza.

Fakta che si smenihme nomerata na kolite s bukvi samo na latinski, (njama gi BG bukvite kakto bese na vremeto) , znachi li che KAT sa prostatsi i horata v BG sa prostatsi.

Che vsichki SMS v BG na mobilnite tel. sa na latinski pak li sme prostatsi, vkluchitelnio i firmite koito se zanimavat s mobilni telefoni.

V BG vednaz mi se nalozi da napisa nesto na angliiski, na masina za po ofitsialno predi 10 godini, i tai kato njamah takava otidoh v masinopisno buro i pomolih samo da go napisat, po tochno prepisat ot mojat list koito bese na raka, taka kakto si e bez da se zamisjat za pravopis.

Otgovora bese che masinopiskite ne znajat angliiski, trjbva da polzvat druga mzsina ( na latinski ) po slozno bilo pisaneto, samo 2 mozeli ot 6 zeni v buroto, i za tova struva 3 pati po skapo. i taka i si platih 3 pati po skapo.

Ta tova e pazarnata ikonomika, better, faster, more efficient, i ako njakoi
iska da pisa na BG prosto tsenata ste e 3 pati po visoka ako trjbva da plasta tuk.
Obrazno kazano, poradi sastite prichni poradi koito masinopiskite me nakaraha da si platja 3 pati poveche.

Gord sam che moga da pisa na po skapite tarifi ( na litinitsa v sluchaja ) osobenno ako ste se vrastam v BG i otvarjam masinopisno buro tam.

Ne che ne uvazavam BG azbukata, no tova e pazarnata ikonomika. Vreme, usilise, obuchenie dopalnitelno za pisane na BG, taka kakto sam se obuchaval da pisa na latinitsa i sam si plastal pri tova za tova obuchenie.

Neka vseki pise kakto mu e udobno.

Kato v Canadaskia parlament, edin si govori na frenski , drug na angliiski, koito ne razbira ima edni malki slusalki, i mu se prevezda, e ima neudobstvo ama tova e tsenata, ako iskas da si tam,
Tova e i tsenata tuk vav foruma ako iskas da chetes vsichki postingi. No ne e zadalzitelno, ako na njakoi mu e mngoo trudno da ne chete ili da chete forumi samo ot BG, ima kolkoto iskas.

S pozdravi

Hullboy
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

X написа:
IvHaydu написа:И аз смятам, че да пишеш на български чрез латиница, когато има кирилица, е неуважение към останалите!
Ама то нали винаги има, как да кажа...простаци...
:beer: :beer: :beer:
Abe,pulnichkoto momche,are da si piesh birata i da si smudish na neja,a ne da mi kazvash,che kato pisha na latinica sum prostak,A? ZA DA NE TI DOKAZVAM,CHE MOGA I DA BUDA!! :!:
Ти от тия, биячите с няколко ника ли си, а?
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Elia написа:Blagodaria na niakoi hora, koito siakash me razbraha kakvo se opitvam da kaja. Eto sega obache, bez da se zasiagate, vijte kakuv e rezultatut ot polovinchasovoto rovene v Internet da si instaliram kirilica na slujebnia komputar:
Специално за IvHiadu - току-што инсталирах нешто, което да ти помогне да ме четеш по-лесно.
Обаче това нэсто конвертира техта, а ме затормозиава.
Молиа ниакои да ми прати линк, откудето да заредиа кирилица на самиа компутар.
Това нешто изглейда уйасно! на вас харесва ли ви!!! Сиакаш сум дебил!

Az tui, deto sum go napisala na kirilica bih go okachestvila kato podigravka spriamo ezika ni! prostashtina napravo! Ako niakoi ne mi se priteche na pomosht i ne mi kaje kak da instaliram kirilica na komputar, kadeto ima vsichko drugo, no ne kirilica - shte skocha ot mosta Champlain!
Ами точно така се получава, като се ползва "lat to cyr". Не е приятно за четене. А пък и българския на латиница не е приятен за четене. И понеже ти имаш да натиснеш едно бутонче 1 или два пъти, за да пишеш на фонетична кирилица, а иначе примерно 20 души ще се чанчат да прочетат мнението ти, си мисля, че е по-добре да се "измъчи" пишещия, превключвайки на кирилица, отколкото 20 души да разчитат или латиницата, или гореподобния превод на "Lat to cyr".
Ето един много лесен начин, без да се използва скапания FlexType :
http://free.hit.bg/injinera/dloadmnu.htm
:D :D :D
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Ето какво пише тук, в точка 3 :
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 90&start=0

Според нея, неписането на кирилица е неуважение към другите.
Лично за мен неуважението към друг човек е простащина.
Извинявам се, ако съм засегнал някой с това.
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Syglassen sym che cheteneto na latinitza ne e priatno.

Az lichno pisha na latinitza poneje na kiriliza sym sviknal samo na phonetic bg po desetoprastnata sistema. Problema e che i bg phonetic ne varshi rabota s frenska klaviatura (niakoi bukvi sa razmesteni i stava mad i maskara tekst).

Ako ima nachin za pissane na kirilica s frenska klaviatura i phonetic, molia da mi obiasnite stapka po stapka i s prosti dumichki.
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Ха, май успях да преоткрия топлата вода или алхимията за трайно превръщане на латиница в кирилица.

1) написване на мнение на латиница
2) lat2cyr и копиране на текста на кирилица
3) бутон за промени на мнението и прилагане на копирания текст.
4) мир във форума
Аватар
lz2arn
Обратна връзка:

Мнение от lz2arn »

Ура и аз влизам в правия път. Нито knoppix, нито друго не пречи на кирилицата с KREDOR. Май трябва тук де се цитира "История славянобългарска"
(забележка: knoppix - live linux from CD-ROM - там друга клавиатура въобще няма как да се инсталира, ако не промениш ISO-то...дълга сложна и скучна работа, а и с новите версии на по 2-3 месеца...)
Благодаря на отговорилите. Дважди на премълчалите.
pomiar
Обратна връзка:

Мнение от pomiar »

Pisha kakto, kakvoto i na kakavto ezik si iskam. Da me chete koito kogato i kakto iska. Elementarno Watson.
Ima hora gotovi da braniat istinata dokato ot neia ne ostane nishto. (J.R.Openhimer)
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

Iv Haydu: ''Според нея, неписането на кирилица е неуважение към другите.
.[/color][/quote]

Iv Haydu, като цяло харесвам мненията ти, но относно изявлението ти за простаците си се изсурнал с логиката като бригадирска количка по надолнище :).

Разчитам на чувството ти за хумор, а също и на сериозността ти за да ме разбереш правилно.

Лично аз не се чувствам засегнат, до вчера бях простак (пишех на латиница), а от днес не съм :). Но доколкото знам ти си радетел за добрия тон и разбирателство...

P.С. Сетих се за един виц за логиката. Накратко Вуте пита Нане знае ли какво е логика. Нането вика: ''eпа не знам''. А Вутето му обяснява: ``имаш ли аквариум ?``
''ъа имам'' смотолевя Нането. А нашият логик почва (давам съкратена версия): 'щом имаш аквариум значи обичаш животните, а щом обичаш животните, значи обичаш хората, та щом обичаш хората, значи обичаш жените... и значи си курвар``.
Нането сe потрил по врата , па току си тръгнал. После среща друг познат и го подпитва хитроумно: ``ти имаш ли аквариум?``, човечеца му отговаря, че няма. А наш Нане плеснал с ръце и извикал: 'ъХа , значи си педал``...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Ognen_led написа:Iv Haydu: ''Според нея, неписането на кирилица е неуважение към другите.
.[/color]
Iv Haydu, като цяло харесвам мненията ти, но относно изявлението ти за простаците си се изсурнал с логиката като бригадирска количка по надолнище :).

Разчитам на чувството ти за хумор, а също и на сериозността ти за да ме разбереш правилно.

Лично аз не се чувствам засегнат, до вчера бях простак (пишех на латиница), а от днес не съм :). Но доколкото знам ти си радетел за добрия тон и разбирателство...

P.С. Сетих се за един виц за логиката. Накратко Вуте пита Нане знае ли какво е логика. Нането вика: ''eпа не знам''. А Вутето му обяснява: ``имаш ли аквариум ?``
''ъа имам'' смотолевя Нането. А нашият логик почва (давам съкратена версия): 'щом имаш аквариум значи обичаш животните, а щом обичаш животните, значи обичаш хората, та щом обичаш хората, значи обичаш жените... и значи си курвар``.
Нането сe потрил по врата , па току си тръгнал. После среща друг познат и го подпитва хитроумно: ``ти имаш ли аквариум?``, човечеца му отговаря, че няма. А наш Нане плеснал с ръце и извикал: 'ъХа , значи си педал``...[/quote]

:D :D :D :D :D
100% съм съгласен с теб.
Наистина с това за простаците съм се изхвърлил като сок от лимон в джин...
"Простаци" е пресилено и просташки употребено от мен. Да не говорим, че в над 99% от случаите е и невярно.
Извинявам се на всички.
Много, много съжалявам.
Наистина.
И ще се постарая да не се случва пак.
Още веднъж - извинявайте, съжалявам много.

Значи, корегирам мнението си за писането на български чрез латинската азбука по следния начин :
Писането на български чрез латинска азбука за мен не е удачно, тъй като четенето на български на кирилица е много по-лесно иестествено, отколкото четенето на български на латиница; постинг от даден човек се пише един път, а се чете от много повече хора; по-добре е автора на постинга да се "изчанчи" веднъж, сменявайки режима от латиница на кирилица, отколкото всички четящи постинга, или поне известна част от тях, да се "чанчат" да четат постинга - все пак постинга се пише за другите, да го прочетат и т.н.; от тази позиция писането във форума на български чрез латиница ми изглежда като несъзнателно проявено неуважение към другите, подчертавам неосъзнато.

Разбира се, всеки има правото да пише както си иска, за каквото си иска и т.н.

:beer: :beer: :beer:
Ognen_led
Обратна връзка:

Мнение от Ognen_led »

IvHaydu, pадвам се, че се разбрахме.

Подкрепям мнението, че е за предпочитане да се пише на кирилица.
:beer:
Аватар
bijou

Мнение от bijou »

МИР!!!Изображение
Jenia71

Мнение от Jenia71 »

Tukmo se regisrtrirah sega i kiriliza slagam!!!!!!! :wave2:
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Jenia71 написа:Tukmo se regisrtrirah sega i kiriliza slagam!!!!!!! :wave2:
Няма нужда да слагаш кирилица. Когато пишеш мнение, долу вляво има едно лого "Кредор", а до него едно малко бутонче. Цъкаш на това бутонче и си избираш как да пишеш на кирилица - фонетично или по БДС.
Obey gravity ... It's the law!
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

[quote="pomiar"]Pisha kakto, kakvoto i na kakavto ezik si iskam. Da me chete koito kogato i kakto iska. Elementarno Watson.[/quote]
Pomiar, tova e clasika! Izrazil si i moite misli po nay-dobriya nachin!
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Заключено