браво бе любо един път мненията ни да съвпаднат напълно
да се кибичи в канада на социал или нископлатена работа без перспектива е губене на време залудо, но ако има изгледи за успех това е някакво начало, особено при сегашната стегнация
е аз и затова не бързам да заминавам, защото ми се струва че може да е губене на време залудо
между другото чувам че в данон софия дават добри пари, но искат добър френски, така че дори да изкараш едно кофи в канада и да се върнеш обратно може да се окаже че не е загуба, само дето не съм чул някой в българия да е хванал добре платена работа без връзки
Няма да лошо да се върнем към основния въпрос на девойчето. А той, както аз поне го разбрах, бе:"Къде да си намеря що-годе прилична работа на черно, която да съчетавам със социала, за да успея да реализирам плановете си?"...
Считам, че няма място за никакви дискусии "За или против социала" - просто се иска практичен съвет. И тъй като темата навярно е интересна за много люде тук, отправям този възглас - давайте по същество - търси се работа, а не мнения...
Иначе Иван е абсолютно прав - всеки има право на избор и уважение:)
monny написа:между другото чувам че в данон софия дават добри пари, но искат добър френски, така че дори да изкараш едно кофи в канада и да се върнеш обратно може да се окаже че не е загуба, само дето не съм чул някой в българия да е хванал добре платена работа без връзки
monny, да речем че се хванеш в Данон за 600 лв (за такава заплата става и без връзки). И като не си от София, значи плащаш наем - 120 EURO ама най-най-най-ниския наем който ще намериш и няма да е пълна кочина и освен това ще е далече от Данон И през зимата като платиш парното и другите консумативи, от 600лв. ще ти останат към 260-280 лв. Ми живее се с тях, ама скоро няма да забогатееш
Samo da dopalnia- bedni hora ima i v Canada i v Bulgaria...tova dali si beden ne zavisi mnogo ot stranata v koiato si. Prosto v Canada se praviat par ipo-spokoino, no pak se plashtat i danatsi.
На много места легална работа, на бяло е много под 7$ дори. На мен ми плащат 6.10 $ на час, Но, към тях си получавам 15 % типс от общата сума разделена между колегите, и така се получават почти двойно това което реално взимам на час. Но регламентираната ми заплата на фиша е 6.10$ И само от това какви клиенти сме имали и колко са плащали зависи колко ще е типса над тази сума.
А тук познавам хора, които работят за 5 - 5.60$ на час.
Така че моля ви, някои от вас малко се самозабравят. За новодошлите и още неорентирани наистина е много трудно.
Момичето си е претсенило какво иска и си е намерило път да си го постигне.
Ако ми стискаше и не робувах на пустата ми гордост, и аз нямаше да се трепя като идиот, ами щях да мина на сотсиал и да си уча, без да работя от 7 сутринта или до 12-1 през нощта, според смяната, в същото време да имам 5 предмета в УНИВЕрСИТЕТА с безброй домашни и проекти, да се явявам на все изпити и да се мъча да усъвършенствам френския, при положение че работя на английски, а само уча на френски.
Миналия семестър ми се случиха 2 изпита в един ден, а след вторият трябваше да тичам на работа и имах само З0 минути за да стигна до там. През един ден имах още З изпита. Тсяла седмитса не бях спала заради сесията + работата. Това си е живо самоубийство.
Евала на тея, които не робуват на общото мнение и на гордостта си.
Alina написа:Абе хора, стига сте говорили глупости и наизуст...
Alina, radvam se, 4e ima i hora kato teb v tozi forum - kazvashti tova, koeto misliat! Za tezi, koito ne sa tragnali za Canada vse o6te, e mnogo vajno da polu4avat maximalno obectivna informatsia. Namerete nai-dobroto re6enie za sebe si i ne stradaite ot predrazsadatsi!
If I could have my wasted days back
Would I use them to get back on track?
ами моята обективна информация е че да работиш за 6 или за 5$ е абсурд и смешно. не искам да обидя никого!!! да бачкаш и да работиш не е трудно, дори е весело. така времето ти е заето изцяло и спиш като къпан. а и не мислиш за глупости като мене
иначе личното ми мнение и досегашния ми ''стаж'' в канада казват че с лек късмет,добра професионална подготовка и добре написано резюме+лъжене в рамките на нормалното може спокойно да се почне от 25$ нагоре работа. държа също да подчертая и да вбеся повечето форумци, че езика не е баш от такова голямо значение, а това какво може да правиш. поне при мен бе така :idea:
i az pak pitam kakto kazva sasho, drugia de dikov,
sasho pqrvo tvoiata info ne e obektivna a subektivna samo ti i oste niakolko stastlivci ste si namerili takiva raboti kakto ti go opisvash. i tova e taka ne zastoto ti lqjesh ili nesto drugo prosto ti ne si predstavitelen za izvadkata, po statistika se uchat tia raboti.
vtoro obichash da se hvalish povechko to nema losho de ama hepten prechupvame drugata info obektivnata. zastoto nikoi ne se hvali kato vzeme social a mnogo hora go praviat, no sasho kato si nameri rabota na 2 den li beshe ne si spomniam za 70 k na godina vsichki razbraha che posle koncerti na britnita, ta se i oplaka che daje parite ti ne stigali.
zatova kato iskash se podigravai se na horata, no ne go pravi tuka, tova poslednoto e molba a ne ton v jivota.
ами Тоше, гледай да не си в общия кюп де да беше направил PhD, да беше направил публикации и тука веднага щяха да те лапнат. за postdoctoral има позиции с лопата да ги ринеш. и никакъв канадски или какъвто стаж няма да ти искат, нито ще те "препитват" по английски. така че проблема си е твой а не на някой друг.
а че парите не стигат,не стигат, защото искам да живея като другите канадци, а не да се завирам като мишка в някое мазе и да събирам мебели от улицата, или да карам с 30$ на месец за храна.
така че твоята ти статистика не струва и пукнат грош защото всичките ми колеги от БАН още от България се уредиха за USA и Canada и то все в престижни университети и лаборатории , а аз бях единствената "издънка" дето дойде тука без осигурена работа така че мога да кажа че тук съм направил крачка назад, а не напред.
Sasho,stiga si me potiskal be profesore,az kato sum zavur6il za nosa4 na torbi s cement -osnovno specialno -kvo sega da umiram li???
A-a-a no nie 6te stanem mnogo-mnogo sme !!silni sme!!! i 6te sma4kame vsi4ki PhD-ta s 100 kg torbi s cement
Vsi4ki mazni DAPadjii 6te prevzemem Canada i Anelia 6te pee nacionalnia himn.
Pozicii s lopata da gi rine6 hmmm,ti mi dai na mene lopata da vidi6 kak rina
eee super! и на мен Анелия много ми харесва, само че не е идвала още тука да пее Глория,Цветелина,Екстра Нина и Кали /наш'та система 4-4-2/ се отчетоха вече в тукашния чалга ресторант
sasho iazqk ti za BANa, doktorata i postdoktorata-ili ne razbirash ili se pravish che ne razbirash. az ti kazah che takiva profesori kato tebe sa 5%, na fona na tova ostanalite sa se ora narodni doshli tuk ne zastoto obichat mnogo canada a zastoto tova e po-dobria izbor.
vij mitko kvo kazva spored teb hamalite i dapadjiite kato niamat postdoktorat da mrat a, mnogo grubo ia karash - bogoizbran si a
men mi e prez onaia rabota kolko sasho bil uchen i kolko vzemal, no kato se izhvqrliash taka v foruma posle koi ste obiasni na novodoshlite kakvo e tuk v sqstnost. ne che e losho no 25 na chas za vsichki aide nema nujda
А на мен ми е интересно, като взимаш толкова и би трябвало да си доволен, защо си от основната група които постоянно плюят Канада, и защо като не ти харесва тук и си недоволен, постоянно се опитваш да комплексираш останалите. Кое толкова не ти харесва като тсяло и все негодуваш. И защо натрапваш собственото си мизерно(поне за мен изводите които съм си направила за теб са такива), благополучие.
Щото аз не харесвам отделни неща и негодувам срещу тях, не срещу страната. Скапана храна, студени и литсемерни отношения, отвратителни дървении през които чувам съседите ми през З апартамента кога си правят детсата... такива неща.
А ти постоянно плюеш, все си недоволен. И същевременно се опитваш да тъпчеш останалите. Избиваш комплекси ли, какво. Или просто тук е единственото място където можеш да си разтовариш нервите. Ама е кофти, щото тук влизат хората с основна тсел - събиране на информатсия, при това обективна - много мнения от множество отделни субекти дава в крайна сметка една обективна информатсия.
Интересното е, че ти инфо не даваш. На никого с нищо не помагаш.
Слушай, с това не искам да те обидя, а и ти каквото и да кажеш или напишеш не можеш мен спетсиално да ме обидиш, щото аз си знам колко струвам и какво мога, дали си заслужавам. Ама има хора във форума деликатни, със нежни и раними чувства... Кое ти доставя кеф да ги гърчиш, много ми е интересно.
Един съвет към новодошлите с ниско самочувствие при търсене на работа:
Хора, не се шашкайте и не се притеснявайте да стреляте на високо. Важното е да сте упорити, езитсите също са важни за добре платените позитсии, СВ-то също. Но най-важното - не се самоподтсенявайте. Тук са най-големите мързеливтси в все що е администратсия. Ние сме научени да работим, ама те са научени само да си клатят... или както казва един приятел тук, да си играят джобен билярд с т****те.
Не се подтсенявайте.
Да бе, ако знаех като дойдох това което знам сега... съвсем друго щях да правя, ама вече съм се хванала на хорото...
А ако все пак решите да започнете ниско квалифитсирана работа, където ще ви спукат заднитсите от работа, хванете такава на протсент. но да не е само %, ами да има все пак някаква основа, + протсент. Готино е, щото ви се облага с данътси само регламентираната заплата. %-та си го получавате чист и неопетнен и така реалните пари които получавате са доста повече в крайна сметка.
atzo написа:NE Moga da razbera zashto v toia FORUM niakoi hora pozeleniavat kato se otvori duma za SOCIALA. Nedai boje puk za social+rabota na cherno...
ами защото тия пари колкото и да ти е чудно не падат от небето, а идват от моите данъци!!
Ти би ли дал акъл на някой как да ти задигне колата?
Социала се дава на хора в нужда и за малко, а който бачка на черно не е в нужда, а задоволява нужди!