Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от Bistra »

jovani написа:Явно всеки новодошъл остава със спомените си от момента в който е напуснал, а междувременно живота си тече...
Ами аз за този момент говоря и сравнявам, бе Джовани! Той - колегата архитект точно тогава беше и убит...в зората на демокрацията.
Баща ми например (напуснал по същото време) си е жив и здрав, радвайки се на спокойни старини. Ако беше се заел да прави същото в България нямаше и под кривата круша да е стигнал, защото никой нямаше да му отпусне заем.
Не ме убеждавай, че нещата са много дръпнали оттогава! Сега дават заеми, но със заробващи лихвени проценти, които при текущите доходи (ако всичко е "на бяло") не знам как биха могли да бъдат изплащани.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:
pumpy написа: В България дългове се наследяват.....
Ако не бях проверил в гугъл, нямаше да ти повярвам! :o :o :o :@
Оказва се, че законите в Канада и България са напълно еднакви по отношение на дълговете на починал платец.
И в двата случая размера на наследеният дълг не може да е по-голям от имуществото на починалият.
http://www.debtcanada.ca/news/archive/d ... ited-debts
Typically a will has control over the financial affairs of a deceased person. However, a will can only distribute assets, not debts. But, before any money can be distributed to heirs, all the proven debts must be paid. If there are not enough cash assets to retire the debt load, some things may be sold to pay the proven debts. After the debts are paid, the remaining assets are distributed amongst the beneficiaries.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:
jovani написа:Явно всеки новодошъл остава със спомените си от момента в който е напуснал, а междувременно живота си тече...
Ами аз за този момент говоря и сравнявам, бе Джовани! Той - колегата архитект точно тогава беше и убит...в зората на демокрацията.
Баща ми например (напуснал по същото време) си е жив и здрав, радвайки се на спокойни старини. Ако беше се заел да прави същото в България нямаше и под кривата круша да е стигнал, защото никой нямаше да му отпусне заем.
Не ме убеждавай, че нещата са много дръпнали оттогава! Сега дават заеми, но със заробващи лихвени проценти, които при текущите доходи (ако всичко е "на бяло") не знам как биха могли да бъдат изплащани.
Много други хора в България са живи и здрави - и някои се радват на сравнително спокойни старини.
В момента проблемът в България, както и в Канада е, че раздават заеми (или поне раздаваха) без никакви задръжки.
На мен постоянно ми пращат писма с промоционални лихвени проценти (както казах мога да взема заем с 1% лихва за срок от 1 година).
Но никой не ме кара на сила, така както и в България никой не те кара да приемаш условията с високите лихвени проценти. Проблемът е, че много хора не разсъждават по този начин (включително и в Канада) и взимат кредити за текущо потребление, които надхвърлят възможностите им да погасяват тези кредити.
Когато кредитният балон в САЩ се спука резултатите бяха жестоки - много хора си загубиха имотите, нарастна броят на самоубийствата и последвалата рецесия доведе до рекордна безработица. За съжаление аз не виждам как Канада ще избягнат подобен сценарий в следващите няколко години.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

3 страници набъбнало около една ясна и проста теза която Джовани изказал -
че средно статистически нещата в Канада и в България са на един хал, или казано
другояче, двете държави предлагат едно и също ниво на живот.
:clap: :clap: :clap:
А в Сомалия ако излезе, че са на минус 200 лева, значи те са по-добре и от България и от Канада!
:clap: :clap: :clap:

Нямам думи просто, затова ръкопляскам.
:x
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

Не бе, не си разбрал. И двете държави предлагат подобно ниво на задлъжнялост, че даже в Канада е по-зле от България. Аз какво казах на първа страница. Само дето очаквах поучаването от друго място, пък то "где го чукаш, где се пука ? "
umeiko

Мнение от umeiko »

jovani написа:
Marto написа:
pumpy написа: В България дългове се наследяват.....
Ако не бях проверил в гугъл, нямаше да ти повярвам! :o :o :o :@
Оказва се, че законите в Канада и България са напълно еднакви по отношение на дълговете на починал платец.
И в двата случая размера на наследеният дълг не може да е по-голям от имуществото на починалият.
http://www.debtcanada.ca/news/archive/d ... ited-debts
Typically a will has control over the financial affairs of a deceased person. However, a will can only distribute assets, not debts. But, before any money can be distributed to heirs, all the proven debts must be paid. If there are not enough cash assets to retire the debt load, some things may be sold to pay the proven debts. After the debts are paid, the remaining assets are distributed amongst the beneficiaries.
Те са даже още по близки. И в двете държави дългът е наследствен само и единствено ако.....го наследиш :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Аз ли съм толкова тъп или вие ме мислите за такъв ? Ситуациата е следната:
- в България сме "собственици" на жилището на мама и тате/баба и дядо. Те имат дългове и ние имаме опцията или да се откажем от наследство, разбирай и от апартамента, в КОЙТО живеем или да приемем апартамента и дълга. Наследството върви в пакет "плюсове и минуси";
- в Канада банката е собственик на нашето си жилище и когато трябва да наследим жилището на родителите си, както и дълговете им и се откажем от това наследство, то не се налага да излезем на улицата, просто защото не живеем на едно и също място.
Или и това не е разлика ?
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Първоначално не обърнах внимание на тоя бисер:
jovani написа:...от доста години успявам да вържа бюджета без да ми се налага да използвам кредити (въпреки, че мога да ползвам при 1% годишна лихва в момента).
Но се разхилих като добави и това:
jovani написа:...В момента проблемът в България, както и в Канада е, че раздават заеми (или поне раздаваха) без никакви задръжки.
На мен постоянно ми пращат писма с промоционални лихвени проценти (както казах мога да взема заем с 1% лихва за срок от 1 година).
Ти чел ли и ситния текст, или като масова овца си видял само едрото 1%?
Пробвал ли си да се възползваш от такъв кредит, та да видиш как "ги раздават"?

С подобен успех можеш да хвърлиш поглед на банерите са запознанства из разните free сайтове и да заявиш, че е пълно с красиви рускини и азиатки, които напират да се женят за теб. :lol:
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ablood написа:Ти чел ли и ситния текст, или като масова овца си видял само едрото 1%?

С подобен успех можеш да хвърлиш поглед на банерите са запознанства из разните free сайтове и да заявиш, че е пълно с красиви рускини и азиатки, които напират да се женят за теб. :lol:
Е, що? Как ги раздават? Аз лично ползвах миналата година такава кредитна линия с 0%. Даже спазарих при прехвърлянето на парите от едната банка в другата (моята) да не ми слагат никаква такса. Всеки месец плащаш някакъв минимум, който те ти определят. Той се приспада от крайната сума, разбира се. Надеждата им е, че в края на периода няма да можеш да върнеш парите си и ще те ударят с голямата лихва. Обаче това не беше моят случай и всичко беше "пито-платено". Удобството беше, че ползвах чужд каш за определен период от време (1 година), който нямах в момента в наличност.
Джовани говори по-скоро за такива, които нямат предварителен план за връщане на парите.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

При прехвърлянето на кредит доверието е несравнимо по-голямо, отколкото при взимането на такъв.

Не знам с цената на какво си получила 0% лихва и 0% трансфер, но като се има впредвид, че банката е загубила няколко процента от инфлация и обслужване явно си била изключително апетитен клиент. Струвало си е да похарчат няколко стотин $ заради шанса да им станеш клиент. ;)
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
domino

Мнение от domino »

"....Храна за 4-членно семейство - минимум 700 лева......"

700/(30*4)=5.83лв. Тази сума май включва само едно ядене през деня.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
jovani

Мнение от jovani »

domino написа:"....Храна за 4-членно семейство - минимум 700 лева......"

700/(30*4)=5.83лв. Тази сума май включва само едно ядене през деня.
Имаш в предвид, че ядете само по ресторанти?
Ако човек не си прави сметката няма доход, който да му стигне.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Става въпрос само за продукти, в БГ все още жените масово готвят и в къщи се яде домашна храна - дори и да работят, пак готвят. Ако има баби наблизо, те вършат тази работа. В тези пари не влиза труда и електричеството/газта за приготвяне на храната.

700 лева за продукти за 4 души са ок в БГ, ако пазаруваш в подходящи места и си планираш добре дейността по изхранването. Е, няма да ядеш мариновани скариди или филе от сьомга :)
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:Аз ли съм толкова тъп или вие ме мислите за такъв ? Ситуациата е следната:
- в България сме "собственици" на жилището на мама и тате/баба и дядо. Те имат дългове и ние имаме опцията или да се откажем от наследство, разбирай и от апартамента, в КОЙТО живеем или да приемем апартамента и дълга. Наследството върви в пакет "плюсове и минуси";
- в Канада банката е собственик на нашето си жилище и когато трябва да наследим жилището на родителите си, както и дълговете им и се откажем от това наследство, то не се налага да излезем на улицата, просто защото не живеем на едно и също място.
Или и това не е разлика ?
Странни разсъждения си изпраскал, трябваше да го прочета няколко пъти, за да ти разбера мисълта.
Апартамента винаги върви с все моргиджа и всички останали лиени - както в България, така и в Канада. Ако не искаш да плащаш ипотеката, мейнтенанса или данъците по него имаш опцията да се откажеш от наследството.
Във вторият пример, който си дал идеята ти е, че всеки си има собствен моргидж - както родителите, така и децата. Ако детето се откаже от наследството няма да отиде на улицата, а ще си остане със собственият моргидж. Ами какво ти пречи и в България да направиш така?
jovani

Мнение от jovani »

ablood написа:Първоначално не обърнах внимание на тоя бисер:
jovani написа:...от доста години успявам да вържа бюджета без да ми се налага да използвам кредити (въпреки, че мога да ползвам при 1% годишна лихва в момента).
Но се разхилих като добави и това:
jovani написа:...В момента проблемът в България, както и в Канада е, че раздават заеми (или поне раздаваха) без никакви задръжки.
Ти чел ли и ситния текст, или като масова овца си видял само едрото 1%?

Мога да ползвам 0.99% лихва за 1 година без каквито и да било такси - и не става дума за прехвърляне на кредит, а за депозит по банковата сметка ако искам.
Както и 0% за 1 година с 1% такса при прехвърляне (антиципативна лихва) от друга институция.
Трета пък ми предлага 1.99% и така. Примерите съм дал във низходяща степен спрямо изгодността им за мен. Не знам какво толкова се учудваш - всеки с кредитен скор над 780 получава подобни оферти.
Публикувай отговор