Bistra написа:jovani написа:Явно всеки новодошъл остава със спомените си от момента в който е напуснал, а междувременно живота си тече...
Ами аз за този момент говоря и сравнявам, бе Джовани! Той - колегата архитект точно тогава беше и убит...в зората на демокрацията.
Баща ми например (напуснал по същото време) си е жив и здрав, радвайки се на спокойни старини. Ако беше се заел да прави същото в България нямаше и под кривата круша да е стигнал, защото никой нямаше да му отпусне заем.
Не ме убеждавай, че нещата са много дръпнали оттогава! Сега дават заеми, но със заробващи лихвени проценти, които при текущите доходи (ако всичко е "на бяло") не знам как биха могли да бъдат изплащани.
Много други хора в България са живи и здрави - и някои се радват на сравнително спокойни старини.
В момента проблемът в България, както и в Канада е, че раздават заеми (или поне раздаваха) без никакви задръжки.
На мен постоянно ми пращат писма с промоционални лихвени проценти (както казах мога да взема заем с 1% лихва за срок от 1 година).
Но никой не ме кара на сила, така както и в България никой не те кара да приемаш условията с високите лихвени проценти. Проблемът е, че много хора не разсъждават по този начин (включително и в Канада) и взимат кредити за текущо потребление, които надхвърлят възможностите им да погасяват тези кредити.
Когато кредитният балон в САЩ се спука резултатите бяха жестоки - много хора си загубиха имотите, нарастна броят на самоубийствата и последвалата рецесия доведе до рекордна безработица. За съжаление аз не виждам как Канада ще избягнат подобен сценарий в следващите няколко години.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...