Средната учителска заплата е около 710 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
jovani

Re: Средната учителска заплата е около 710 лева

Мнение от jovani »

miteto написа:Мда, отново измукани от пръстите агрументи - видял бил Лексъси пред Пирогов. Е аз пък съм виждал Мерцедеси Е-класа на жълтите павета, значи сервитьорките в кафенето на хотел България правят по 100,000 лева заплата :D
Хирург в болница Канада прави над $450,000-$500,000 на година. Мога да намеря и документи, защото това е публична информация в Канада, но не виждам смисъл защото както обикновено ти обръщаш спора на пълна безсмислица и демагогия - "видях едни паркирани Лексъси", "нямам скорошна информация" и прочее празни приказки.
Ето ти заплатите на сестрите в Онтарио, понеже до тук само разтягаш локуми и празни приказки, очаквам да ми покажеш колко взимат в България и дали разликата е по-малка от 10-15 пъти ;)
http://www.ona.org/faqs.html#f15"
Часовата ставка на една сестра с 0 години стаж е $29.36. Ако приемем разлика 10 пъти, в България заплатата ще е $2.936 * 160 часа месечно = 469 канадски долара или грубо 680 лева. Очаквам да ми покажеш конкретна информация, че сестра с в БГ почват с много повече от 680 лева заплата и така разликата няма да е 10-15:1. Ето, даже мога да ти помогна, понеже "нямаш скорошна информация" - стартовата заплата е 540 лв. (но на практика даже и това не се спазва, а е по-малко ) http://www.monitor.bg/article?id=242657" и асоциацията се бори да бъде поне 2.5 пъти минималната заплата http://news.expert.bg/n303507/"
Още празни приказки да очакваме ли или имаш конкретна информация, защото досега аз в тази тема показах с конкретни факти, че разликата при учителите и сестрите е поне 10:1, а ти разпъваш локуми за паркирани лимузини?
А кой ти гарантира, че ако завършиш съответното образование в Онтарио:
1. Ще започнеш работа като "Регистрирана Сестра" в болница (с заплатата от линка, който си дал)
2. Ще ти дадат моментално 160 часа на месец.

В по-нормалният случай според мен се започва като сестра към докторски кабинет на значително по-малка часова ставка (по договаряне) и непълен работен ден. В примерите ти не си дал средна заплата за мед. сестра в Онтарио, а линк към "РН" (регистрирана сестра), в болница, защитена от профсъюз. Съвсем не по такъв начин стоят нещата в частен лекарски кабинет и частен трудов договор, каквито са по-голямата част от случаите.

И последно - нито ти, нито аз сме запознати и имаме информация за да спорим за доходите на здравните работници. Аз мога да дам информация от първа ръка как стоят нещата в моята професия в Торонто и София, и пак няма как да обобща твърденията си за различните частни случаи. Нека да оставим докторите и сестрите да си кажат мнението, наместо ние, които не сме добре информирани за тяхната реалност. Между другото имам много близък познат зъболекар с частен кабинет в Онтарио и може дори да съм по-осведомен от теб, за това как стоят нещата в неговата професия, защото следя развитието му откакто се дипломира. Нямам близки познати доктори и мед. сестри и не мога да коментирам техните възможности за професионална реализация в Онтарио, само въз основа на подбрани от теб статии от вестниците.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Празни приказки отново. Нали написа "позволи ми да се усъмня в доводите ти, имайки в предвид, че и ти не си дал никакви примери, които да потвърждават мнението ти за разликата в доходите на медицинският персонал" и сега като дадох конкретни примери се почват локумите отново :D
Започването на работа и заплатата се гарантират от недостига на сестри и от union-a, а часовете ще бъдат минимум 160 и тези два факта също мога да докажа, но вече нямам желание да ровя информация и да доказвам факти, които биват контрирани с произволни локуми.
Докато няма конкретна информация, а само демагогии - аз спирам да споря с радиото.
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:Празни приказки отново. Нали написа "позволи ми да се усъмня в доводите ти, имайки в предвид, че и ти не си дал никакви примери, които да потвърждават мнението ти за разликата в доходите на медицинският персонал" и сега като дадох конкретни примери се почват локумите отново :D
Докато няма конкретна информация, а само демагогии - аз спирам да споря с радиото.
Твоите са празни приказки, защото се базират на специално подбрани за целите на тезата ти статии от вестниците. Сигурен съм, че могат да се намерят други статии с друга информация и ако нямахме какво да правим (а също и достатъчно акъл) бихме могли да спорим по цели нощи за неща, за които не разбираме. Аз не бих се наел да коментирам каква е заплатата на един професионален шофьор, след като съм прочел няколко статии от вестниците, камо ли на толкова сложна професия, като тази на докторите и здравните работници. За да се приеме подобно твърдение (за 10 до 15 пъти разлика в заплатите) трябва да предоставиш статистически данни за двете страни, да можем да направим съпоставка коя професия на коя отговаря, да можем да отчетем допълнителни фактори като работно време, допълнителните доходи, които се дават в България и по-евтината цена на образованието, данъчната тежест и т.н., за да стигнем до някакви по-конкретни изводи.

Например възможно е заплатата на професор от калибъра на проф. Чирков (+ хонорарите от лекциите му в България и чужбина + доходите му от визитации и дейност извън България да надхвърлят 150 000 долара на година с което тезата ми за разлика в доходите за един и същ клас служители в България и Канада от 1 към 3 да бъде актуална). Но не всички хирурзи в България имат неговият доход, както и не всички хирурзи в Онтарио взимат по половин милион долара на година - ако беше така, нямаше да има случаи като този в Уиндзър, където хванаха хирурга (жена) да оперира напълно изправни женски гърди от мними тумори, за да си докара допълнителни доходи (както вече казах и преди - парите никога не достигат).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Твоите са празни приказки, защото се базират на специално подбрани за целите на тезата ти статии от вестниците. Сигурен съм, че могат да се намерят други статии с друга информация
Ами намери ги, щом си сигурен. Моите източници са официални линкове за Канада, а за България бяха статии защото това намерих най-лесно. Аз пък съм убеден и 100% сигурен, че няма да намериш нито статия, нито официален източник в България, който да показва, че стартовата заплата на мед. сестри е нещо много по-различно от 540 лева за 2010 година. Толкова мнения изписа досега и само извъртания, усуквания и демагогии. Нищо конкретно. Ама как да напишеш нещо конкретно, като фактите са едни, а това какво jovani е сънувал за заплатите на сестрите в БГ е съвсем друго ;)
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
jovani написа:Твоите са празни приказки, защото се базират на специално подбрани за целите на тезата ти статии от вестниците. Сигурен съм, че могат да се намерят други статии с друга информация
Ами намери ги, щом си сигурен. Моите източници са официални линкове за Канада, а за България бяха статии защото това намерих най-лесно. Аз пък съм убеден и 100% сигурен, че няма да намериш нито статия, нито официален източник в България, който да показва, че стартовата заплата на мед. сестри е нещо много по-различно от 540 лева за 2010 година. Толкова мнения изписа досега и само извъртания, усуквания и демагогии. Нищо конкретно. Ама как да напишеш нещо конкретно, като фактите са едни, а това какво jovani е сънувал за заплатите на сестрите в БГ е съвсем друго ;)
Нямам никакво желание да споря по тема за която, откровенно си признавам, не съм достатъчно информиран, и то с човек като теб, който последният път изписа цели фермани за някакъв зехтин на промоция (и който, както се оказа може да се купи в България, много по-качествен и на много по-ниска цена).

Това, че си дал един линк към заплатите на регистрирани сестри в болница и два линка от статии в Български вестници нищо не означава, както не би означавало нищо ако аз намеря линк със заплатата на шофьора на Майкъл Джексън и втори линк със заплатата на интерстейт драйвър, превозващ опасни или леснозапалими материали и да вадя изводи за всички шофьори в Северна Америка въз основа на тази информация.

Та по темата - никой не гарантира, че една току-що завършила сестра в Онтарио ще бъде назначена в болница моментално - ако беше така никой нямаше да работи парт-тайм по частните лекарски кабинети, това мога да ти го гарантирам аз, познавайки уклоните на човешката природа.

А ето и линк към статията за операциите без причина:
Two patients who had unnecessary breast cancer surgeries are not the only "cases of concern," says Hotel-Dieu Grace Hospital in Windsor, Ont.
Последно промяна от jovani на Пет Фев 18, 2011 7:40 pm, променено общо 1 път.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Та по темата - никой не гарантира, че една току-що завършила сестра в Онтарио ще бъде назначена в болница моментално - ако беше така никой нямаше да работи парт-тайм по частните лекарски кабинети, това мога да ти го гарантирам аз, познавайки уклоните на човешката природа.
А кое гарантира, че току-що завършила медицинска сестра в България ще почне тутакси работа с 540 кинта, другарю джованоти? При теб ръсенето на простотии е като въртенето на Галактиката - няма сила, която да го спре. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

jovani написа: нямаше да има случаи като този в Уиндзър, където хванаха хирурга (жена) да оперира напълно изправни женски гърди от мними тумори, за да си докара допълнителни доходи (както вече казах и преди - парите никога не достигат).
Това просто не отговаря на истината.

Много е трудно да се води сериозна дискусия с някой, който редовно си измисля факти и цифри за да подкрепя тезите си. То да беше веднъж или дваж... Ега ти трола си, честно :rofl:
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:и Лексъсите определено бяха на докторите (паркирани във вътрешният двор, под балконите на първият етаж, всеки ден на едно и също място - при това Лексъси от най-високият клас LS)
Последно колко точно бяха лексъсите бе, щото в началото започна с един, след това станаха няколко и то LS? Като стигнеш бройката 20 ми се обади и не забравяй да включиш и някое Бентли в паркинга на Пирогов, зер само лексъси е малко тъпа хава пък и не вярвам докторите в Пирогов да са изтрещяли толкова та да пазаруват само една марка. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Разликата в доходите между двете страни е най малкото което ги различава.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jovani написа:Например възможно е заплатата на професор от калибъра на проф. Чирков (+ хонорарите от лекциите му в България и чужбина + доходите му от визитации и дейност извън България да надхвърлят 150 000 долара на година с което тезата ми за разлика в доходите за един и същ клас служители в България и Канада от 1 към 3 да бъде актуална). Но не всички хирурзи в България имат неговият доход ...
Един от добрите ми приятели в Сиатъл е доктор, който е бил хирург в екипа на проф. Чирков. Та същият тоя доктор преди 15 години избягва от България, влиза нелегално в Германия, и се мъчи по разни лагери цяла година, само и само да не е в БГ. След това отива със семейството си в Щатите, в един от "селските" щати, където учи отново, поне 3-4 години, и след това успява да стане доктор отново. Всичкото това мъчене и бъхтене е само и само да не е в БГ, на "престижната" си работа. През 2002 година дойдоха в Сиатъл, където той започна като доктор в ER. Та той твърди, че докато е бил в БГ "нищо не е разбирал от много неща" и че е станал "истински доктор" едва след като е завършил повторно в Щатите. Няма да ти казвам колко взима като доктор в ER, но предполагам се досещаш, че е повече от достатъчно. Ако мислиш, че те лъжа нещо, ще ти дам точните му координати.
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:
jovani написа: нямаше да има случаи като този в Уиндзър, където хванаха хирурга (жена) да оперира напълно изправни женски гърди от мними тумори, за да си докара допълнителни доходи (както вече казах и преди - парите никога не достигат).
Това просто не отговаря на истината.

Много е трудно да се води сериозна дискусия с някой, който редовно си измисля факти и цифри за да подкрепя тезите си. То да беше веднъж или дваж... Ега ти трола си, честно :rofl:
Аз тъкмо намерих статията за хирурга, и ще си позволя да дам линка отново: http://www.cbc.ca/canada/windsor/story/ ... 00224.html
Ето и още един линк: http://www.nationalpost.com/related/top ... story.html
Признавам, че никъде няма обвинения, че мотивите са финансови, това е моя интерпретация, въз основа на фактът, че е "работела" повече от колкото се е налагало при ясни доказателства, че пациентите не са имали съответният проблем. Ако беше обратното (да е диагностицирала някой болен за здрав) нямаше да съм на същото мнение. Ето и няколко цитата от втората статия:

Although pathology errors were identified in five of Heartwell’s cases so far, Laporte and Johnston’s mastectomies are not among them. The suspended pathologist started working in the community in 2003, two years after Laporte’s surgery.
And in Johnston’s case, there is no question that the pathology report was correct and that Heartwell misread it, Hotel-Dieu said.
...
During the hospital’s investigation of Heartwell, “she indicated that in our review of her past cases, we would find additional cases of concern,” Hotel-Dieu’s interim chief of staff, Dr. Kevin Tracey, told reporters.
“She was unable to recall specifics and provide details about those cases; however, she was able to say that the cases involved issues with incorrect pathology reports,” he said.
jovani

Мнение от jovani »

roumensp написа:
jovani написа:Например възможно е заплатата на професор от калибъра на проф. Чирков (+ хонорарите от лекциите му в България и чужбина + доходите му от визитации и дейност извън България да надхвърлят 150 000 долара на година с което тезата ми за разлика в доходите за един и същ клас служители в България и Канада от 1 към 3 да бъде актуална). Но не всички хирурзи в България имат неговият доход ...
Един от добрите ми приятели в Сиатъл е доктор, който е бил хирург в екипа на проф. Чирков. Та същият тоя доктор преди 15 години избягва от България, влиза нелегално в Германия, и се мъчи по разни лагери цяла година, само и само да не е в БГ. След това отива със семейството си в Щатите, в един от "селските" щати, където учи отново, поне 3-4 години, и след това успява да стане доктор отново. Всичкото това мъчене и бъхтене е само и само да не е в БГ, на "престижната" си работа. През 2002 година дойдоха в Сиатъл, където той започна като доктор в ER. Та той твърди, че докато е бил в БГ "нищо не е разбирал от много неща" и че е станал "истински доктор" едва след като е завършил повторно в Щатите. Няма да ти казвам колко взима като доктор в ER, но предполагам се досещаш, че е повече от достатъчно. Ако мислиш, че те лъжа нещо, ще ти дам точните му координати.
Не мисля, че лъжеш - ключовият момент е, че е имигрирал преди 15 години. Това много променя нещата, 1996 е едно, 2011 е съвсем друго. Аз също не съжалявам, че изкарах няколко години тук и мисля, че доказах, най-малкото на себе си, на какво съм способен. И моите доходи в Канада са високи, но явно съм постигнал потенциала си и не виждам на къде мога да израствам повече, освен ако не се отделя изцяло и започна независим бизнес. Вторият вариант - копиране на съществуващ бизнес модел в България също е интересен и вероятно ще ми осигури по-дълготраен лонг търм бенефит.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:
miteto написа:
Нямам никакво желание да споря по тема за която, откровенно си признавам, не съм достатъчно информиран, и то с човек като теб, който последният път изписа цели фермани за някакъв зехтин на промоция (и който, както се оказа може да се купи в България, много по-качествен и на много по-ниска цена).
Ферманите ги писа също така и ти, аз да не съм спорил със себе си, пак беше с радиото. Също така е лъжа, че се оказало че "може да се купи в България, много по-качествен и на много по-ниска цена" - поредната ти измишльотина. Сега като не можеш да кажеш нищо конкретно по темата за заплатите на учителите или на мед. сестрите и почваш локумени атаки. Понеже се хвана за това, че писах че сестрите в БГ взимат 10-15 пъти по-малко и те е яд, че успях много ясно да го покажа - вместо да си признаеш, че си сгрешил и аз съм прав, ти изписваш тонове празни приказки, естествено без грам конкретна информация за техните заплати било в България било в Канада ;)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jovani написа:Вторият вариант - копиране на съществуващ бизнес модел в България също е интересен и вероятно ще ми осигури по-дълготраен лонг търм бенефит.
Дълбоко се съмнявам, че ще се върнеш и заживееш отново в България. Опитай да поживееш там 2-3 месеца, ама "истински", а не на екскурзия и тогава пак ще си говорим. А засега всичко са само приказки във форума, за убиване на времето.
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:Ферманите ги писа също така и ти, аз да не съм спорил със себе си, пак беше с радиото. Също така е лъжа, че се оказало че "може да се купи в България, много по-качествен и на много по-ниска цена" - поредната ти измишльотина. Сега като не можеш да кажеш нищо конкретно по темата за заплатите на учителите или на мед. сестрите и почваш локумени атаки. Понеже се хвана за това, че писах че сестрите в БГ взимат 10-15 пъти по-малко и те е яд, че успях много ясно да го покажа - вместо да си признаеш, че си сгрешил и аз съм прав, ти изписваш тонове празни приказки, естествено без грам конкретна информация за техните заплати било в България било в Канада ;)
То имаше даже и снимка във форума на рафтове със зехтин на по-никса цена, ама ме мързи да я търся, а ти "хитро" си пропуснал да я видиш.
По отношение на заплатите - нищо не си доказал, лично аз не се наемам да споря с теб по тази тема.
Дори не си доказал, че учителските заплати са 10 пъти по ниски в България. От този линк http://resource.educationcanada.com/salaries.html/ виждаме, че за Онтарио учителските заплати са:
4 Years of Education 6 Years of Education
Minimum Maximum Minimum Maximum
$37,043 $62,625 $42,258 $73,472

Ако сравним мимнималните заплати за учители в България (600 лева бруто, според статията) и тези в Онтарио с 4-годишен стаж = $3086 на месец, виждаме че се отнасят 7 към 1 (не 10 : 1). Отделно по-високите данъци и по-скъпият живот. Не казвам, че заплатите на учителите в България са адекватни - даже напротив, но една част от проблема е в следствие на по-ниските данъци от което и намелените бюджетни приходи. Когато се стабилизира иконимиката е възможно данъците да се вдигнат до едно по-високо ниво (да кажем 15 -20%) и да се заделят повече средства за образование. Другият начин е да се търсят средства за самофинансиране от страна на учителите - частни кръжоци, уроци и някакви допълнителни занимания с/у заплащане.

Познат на мой познат е учител в Онтарио - доколкото разбрах му е отнело 4-5 години от началото докато получи лиценза - работил е нощен пазач и други работи за да се издържа междувременно, докато е учил. В момента има семейство и изплаща къща и изглежда щастлив, но последният пък, като си говорехме ми спомена за някакъв човек от неговият град, който бил създал веригата магазини "За един лев" (нещо като долар стор) в България и станал милионер и то без да имигрира. Така че варианти има всякакви и имиграцията не е единствената алтернатива.
Публикувай отговор