Реднеци (селяндури) ли са местните?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор

Реднеци (селяндури) ли са местните?

Реднеци/селяндури са
15
31%
Не повече от масовия БГ емигрант
33
69%

Общо гласове: 48
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Re: Реднеци (селяндури) ли са местните?

Мнение от cocose »

За трилъри малко се затруднявам.....Стивън Кинг? Тъмната Кула? става ли да мина метър :)
Фентъзи, последното което ми хвана окото: The Night Angel Trilogy - Brent Weeks
Фантастика: Vernor Vinge - A Fire Upon The Deep, A Deepness in the Sky, The Peace War.
И да не забравя, най уникалната (и обемна) фентъзи поредица за всички времена: Steven Erikson - The Malazan Book of the Fallen.
А от българските автори, навремето бях чел 2-3 книжки от Емил Манов мисля че беше, едната се казваше "Пътуване До Уибробия", много добре написано, и много тънко бъзикане с булгаристан, но..... както знаете, в БГ само мутрите и мутресите процъфтяха. А да, и доносниците, най мръсното и гадно племе на света :swear:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

cocose написа:И още, за мене Капиталът е велик труд, и много ми се иска да бяхме го изучавали навремето, но в оригинал разбира се, а не орязаната и окастрена версия която братята комуняги биха ни спретнали, както правеха и със всичко друго, техната ******************
Ми кво та бърка,ако знаеш немски да си го изучаваш и сега в оригинал?

Има го и на нет.

Опеделено ще ти е по-полезно отколото да пишеш по форумите, че "Animal Farm" e канадска класика и да пускаш линове за Commonwealth след това. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

Прочети ме пак, и ми кажи къде съм казал че е канадска класика :):):) Че то ако човек е чел Оруел, Фермата, или 1984....или май 1948, каквато алюзия прави чиляка, ще му е пределно ясно че е англичанин :) Да не говориме и че описва една типично английска ферма, ама да не задълбаваме сега в подробностти.
Иначе си прав, нищо не ми пречи, освен знанието на немски език :y: Виж, Фройд примерно съм го чел на английски, ама там поне човек е сигурен че след толкова хиляди и хиляди преводи, все някой е успял да улови духа на лекциите му (лекции, не книги, фройд не е написал и една книга през живота си :))
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

cocose написа:Прочети ме пак, и ми кажи къде съм казал че е канадска класика :):):)
Никъде не си, верно е. Продукт на наши догадки, че пишеш за канадски реднекс, а не за английски или шриланкски селяни. Въпреки, че аз специфично те попитах дали за Англия пишеш, като имаш предвид, че е техна класика, на което ти изплю линк за Commonwealth. Все едно, че чета чейнчаджията от Хъл. В чутура да ви сложат не могат ви уцели или поне той и ти си мислите така. :D

Като прочетеш и втора книга след "Animal Farm" не забравяай да се похвалиш. ;)

Не с Фройд обаче. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

IFF

Мнение от IFF »

Ей Ванка,аз съм чел "Винету" като малък,а наскоро четох на щерката за червената шапчица.Това брои ли се за две книги?Между другото имам един въпрос,жена ти мие ли ти краката вечер като се върнеш в къщи? :rofl:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Не се бях замислял за връзка между коефициента на селяния и броя на прочетените книги.

Имах приятел, който е впечатляващо интелигентен, образован, направи страхотна кариера, изчел е хиляди книги, но си беше селско момче - чалга, анцузи, изхвърляния...

Някакви наблюдения по въпроса?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Прав си за анцузите и чалгата. Аз даже спортувам с дънки, да не ме вземат за такъв...

Даже мисля, че местния реденек, независимо от понякога неугледния си външен вид, е доста по-възпитан и ненатрапчив то българския селяндур...
Embrace your climate change!
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

ablood написа:...Имах приятел, който е впечатляващо интелигентен, образован, направи страхотна кариера, изчел е хиляди книги, но си беше селско момче - чалга, анцузи, изхвърляния...
Според мен няма директна положителна връзка между, което и да е от горните -- дълго е за разказване -- така чувствам.

Ако искаме да определим, какво мислим за "селянин" е добре да намерим противоположното му...

ablood и cocose (и всеки друг желаещ), какво мислите, че е противополжното понятие на понятието селянин? Не е нужно да обяснявате нашироко (форум е) - само една дума...
IFF

Мнение от IFF »

Темата е добра,продължавайте в тоя дух!Само да вметна,че не трябва да се бъркат понятията "начетен" и "интлигентен".Много лесно ще ги разпознаете,начетените глупаци използват готови формулировки от това което са чели,а другите вкарват собствени разсъждения.
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

ablood написа:Не се бях замислял за връзка между коефициента на селяния и броя на прочетените книги.

Имах приятел, който е впечатляващо интелигентен, образован, направи страхотна кариера, изчел е хиляди книги, но си беше селско момче - чалга, анцузи, изхвърляния...

Някакви наблюдения по въпроса?
Също така, хората са открили че гениалните програмистти са мъже.....от това следва ли че всички мъже са гениални програмистти? :rofl: :rofl: :rofl:
В този дух, аз гениални програмистти не съм срещал, но затова пък всичкото "мъже" претендира да са по добри програмистти от жените, извод, чисто математически, който, не виждам откъде се е пръкнал :lol:
И конкретно на въпроса ти, четенето на книжки е необбходимо условие за интелигентност, но както вече си се досетил, не и достатъчно 8)
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

ZanzibarHero написа:
ablood написа:...Имах приятел, който е впечатляващо интелигентен, образован, направи страхотна кариера, изчел е хиляди книги, но си беше селско момче - чалга, анцузи, изхвърляния...
Според мен няма директна положителна връзка между, което и да е от горните -- дълго е за разказване -- така чувствам.

Ако искаме да определим, какво мислим за "селянин" е добре да намерим противоположното му...

ablood и cocose (и всеки друг желаещ), какво мислите, че е противополжното понятие на понятието селянин? Не е нужно да обяснявате нашироко (форум е) - само една дума...
Моето определение е много просто :)
Неселянин, това е човек с който можеш да си поспориш на воля, без внезапно да се замислиш аджеба, написал ли си завещанието, и платил ли си си последната вноска застраховка живот :tmi:
И за да не бъда голословен, преди време, в компания, леко подпийнала, колегата по чашка почна да ма бъзика на тема фройд (точно тогава бях почнал да го чета по сериозно,.....квото и да значи това:)), та, аз само го погледнах в очите, след което той, без да ме остави да кажа и дума ми каза следното: .....Ама ако почнеш да говориш нещо за майка ми, да знаеш ще се ядосам и човек убивам :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Е кажете ми сега, това според вас НЕселянин ли е :rock:
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

cocose написа:...Моето определение [за противоположното понятие на понятието "селянин"] е много просто :)
НЕселянин ...
Разбирам подходът ти, но така както си го формулирал излиза, че противополжно на "селянин" са всички останали обекти в света без обекта, който искаме да определим, което не допринася много за нашето разбиране за самия обект. Това явно налага допълнителни обяснения от твоя страна, които обяснения с чиста съвест изтрих :) :) :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

IFF написа:Ей Ванка,аз съм чел "Винету" като малък,а наскоро четох на щерката за червената шапчица.Това брои ли се за две книги?Между другото имам един въпрос,жена ти мие ли ти краката вечер като се върнеш в къщи? :rofl:
Да. Като и прочетеш и "Хензел и Гретел" се обади и ще ти ги пишем три. :)

Не само краката - целия ме къпе като се върна в къщи, ама това е офтопик май. :tmi:

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Не-селянин е изключително разтегливо понятие, изцяло зависещо от определящия.
Едно време това са били занаятчиите, търговците, войниците и благородниците.

По-лесно е да се даде обратното определение:

За новогражданите, това са тези, които са останали на село.
За гражданите от поколения, това са тези индивиди със странно поведение, които въпреки, че живет в града, веднага се познават от къде идват.
Естествено погражданилите се селяни твътдо вярват, че са стопили разликата (възможно, но изключително рядко).

Нерядко селяните превъзхождат в много отношения гражданите, поради необходимостта да се мобилизират и внедрят в обществото. Тогава думата "селянин" се процежда със завист и злоба, даваща изключително пиперливо значение на термина.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

А ние, гражданите, живеещи в "селски" квартал? :geek: :beer:
Embrace your climate change!
Публикувай отговор