Може ли в БГ да се забогатее по честен начин?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Koko

Re: Може ли в БГ да се забогатее по честен начин?

Мнение от Koko »

ablood написа:ОК Коко. Както кажеш.
Заключвай, ако искаш!
Или спри да учавстваш!
За какво да заключвам - така или иначе темата е само за чесане на езици.

И конкретно на въпроса - според мене в България е много трудно, почти невъзможно, да се забогатее по честен път, това донякъде и обяснява големия брой желаещи да напуснат страната.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Koko написа:И конкретно на въпроса - според мене в България е много трудно, почти невъзможно, да се забогатее по честен път, това донякъде и обяснява големия брой желаещи да напуснат страната.
Тук съм съгласен. Но тъй като корупцията е НАВСЯКЪДЕ то не можем да делим нещата на черни и бели, защото цялото БГ население е малко или повече котумпирано, крадливо, лъжливо и т.н.

Тогава остава да разделим бизнесмените на:

такива, които просперират единствено благодарение на корупцията (толерирайки я) и

такива, които просперират въпреки нея.

Защото повечето от бизнесмените биха просперирали независимо от средата. Те просто се адаптират към изискванията на системата.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Ех как mи се иска да кажа, че от втората група просперират,а не саmо, че живеят ден за ден... :D И що ли така не mи се удава? ;(
petar krastev
Напуснал форума

Мнение от petar krastev »

Джули ти от кои си?Или от кои ще бъдеш,щото баща ти го разбрахме вече.

Първо какво разбираме под честно.
Под нечестен бизнес в Бг аз разбирам,да се занимаваш с нещо незаконно,или да упражняваш силен натиск на околните за да печелиш ти(мафиата)
Под честен разбирам-движиш се на ръба на закона,доста често преминаваш от тъмната страна(малки подкупи,доноси,шантажи на ниско ниво),но общо взето дейността ти е законна.Този начин на правене на бизнес е наложен от системата в БГ,така че или следваш правилата на системата или системата те изхвърля.За това твърдя че честен бизнес в БГ е да даваш дребни подкупи,да правиш леки сделки чрез приятели и роднини,дори не и на регионално ниво.Ако не следваш тези правила вече не се занимаваш с бизнес и ставаш работник.
Понеже темата е Може ли да се забогатее в БГ по честен начин,ще кажа че има една трета група-специалисти(доктори,зъболекари,разни занаятчии ако щете)които са над средната класа заради личните си умения.Те са забогатяли честно.
Четвъртата група-реститути,такива като Мухата,с наследсвени имоти.Там колко е честно той да каже.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

petar krastev написа:Понеже темата е Може ли да се забогатее в БГ по честен начин,ще кажа че има една трета група-специалисти(доктори,зъболекари,разни занаятчии ако щете)които са над средната класа заради личните си умения.
ъъъ. Всъщност точно това е средната класа.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

petar krastev написа:Джули ти от кои си?Или от кои ще бъдеш,щото баща ти го разбрахме вече.

Първо какво разбираме под честно.
Под нечестен бизнес в Бг аз разбирам,да се занимаваш с нещо незаконно,или да упражняваш силен натиск на околните за да печелиш ти(мафиата)
Под честен разбирам-движиш се на ръба на закона,доста често преминаваш от тъмната страна(малки подкупи,доноси,шантажи на ниско ниво),но общо взето дейността ти е законна.Този начин на правене на бизнес е наложен от системата в БГ,така че или следваш правилата на системата или системата те изхвърля.За това твърдя че честен бизнес в БГ е да даваш дребни подкупи,да правиш леки сделки чрез приятели и роднини,дори не и на регионално ниво.Ако не следваш тези правила вече не се занимаваш с бизнес и ставаш работник.
Понеже темата е Може ли да се забогатее в БГ по честен начин,ще кажа че има една трета група-специалисти(доктори,зъболекари,разни занаятчии ако щете)които са над средната класа заради личните си умения.Те са забогатяли честно.
Четвъртата група-реститути,такива като Мухата,с наследсвени имоти.Там колко е честно той да каже.
Айде, сега кажи първо какво си разбрал за баща ми, че да чуем всички... :devil: Така и така си скрит зад безименен ник, така че можеш да плюеш без последствия...Давай смело!.... :devil:
После вземи да прочетеш повдигнатия в червено текст...Това честно ли е? Много са ти изкривени моралните категории, Съкровище, ако намираш това за честно. ]:)
petar krastev
Напуснал форума

Мнение от petar krastev »

ablood написа:ъъъ. Всъщност точно това е средната класа.
Мисля,че средната класа са хора които работят на средно ниво,без много отговорности.Такива като мене и тебе,среден работник.Такава е и средната класа в Бг,хора които отиват на работа,взимат заплата и изпълняват общо взето едни и същи дейности през работния си ден.Сега това че средната класа в БГ е бедна,това не е изцяло тяхна грешка.Другите са малко или много над средната класа.

Юлиянке това което си га направила в червено е вярно за съжаление,така е системата устроена,или влизаш в нея или стоиш отвън и гледаш.
Точно обратното се случва тука(Канада)-не даваш подкупи,не правиш шантажи,т.е. следваш правилата на системата и влизаш в нея,ако не ги следваш стоиш отвънка.

да заплашваш с саморасправа жена е тъпо(cheap му викат тука)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

petar krastev и Julian_04, последните ви две мнения заминаха, оттам-насам мисля че сте достатъчно големи да се досетите дали да продължавате по същия начин!
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

petar krastev написа:
ablood написа:ъъъ. Всъщност точно това е средната класа.
Мисля,че средната класа са хора които работят на средно ниво,без много отговорности.Такива като мене и тебе,среден работник.Такава е и средната класа в Бг,хора които отиват на работа,взимат заплата и изпълняват общо взето едни и същи дейности през работния си ден.Сега това че средната класа в БГ е бедна,това не е изцяло тяхна грешка.Другите са малко или много над средната класа.
Понятието средна класа е доста разтегливо и зависи преди всичко от доходите, а не толкова от вида или отговорността на работата. Проблема е къде точно да се тегли чертата и как да се определи до къде е срадната класа и от къде започват наистина богати или мизерно бедните.
В България проблема е че тези които са със средни за страната заплати влизат по-скоро в групата на работещите бедни, предвид ниските заплати.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

ablood написа:
petar krastev написа:Понеже темата е Може ли да се забогатее в БГ по честен начин,ще кажа че има една трета група-специалисти(доктори,зъболекари,разни занаятчии ако щете)които са над средната класа заради личните си умения.
ъъъ. Всъщност точно това е средната класа.
Абе дядо ми беше лекар и така си умря беден...Да ви имам водолазките стандарти!... :doh:
Имам приятел, който е дърворезбар т.е. занаятчия...Мре от глад!...Аре със здраве!... :puke:
Аз каква съм била??? Аз каквато съм била, съм била и не се гордея с това!!! Тук поне всичко е нормално и не е нужно да си погазвам убежденията и да правя мили очи на хора, които са ми противни!!!... :puke:
Аватар
troll

Мнение от troll »

В България един умен човек може да забогатее по честен начин и много лесно!
Но като спечели пари, за да ги запази и умножи, трябва да направи некои ходове и некои контакти, а също и некои компромиси.
С две думи:
"Да се забогатее може. ма да остане богат не може по честен начин!"
Ама то не само в БГ е така!
А средната класа е най-многобройната група хора, най-често срещания случай!
Богатите хора са горните от 25% до 50% процента по доходи, но това зависи от средната класа!
И като се казва богат, винаги трябва да се специфицира къде и в кво. :D
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Това не е верно,ей ти Бразилия,ей ти Мексико,още примери да давам ли богатите ич не им дреме за средната класа,колкото повече бедни, толкова по богати стават 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

kill_u написа: Само за Моцарт можем да поспорим дали баща му мисля, че счетоводител беше е богат или нещо такова ......
Извинявам се за офтопика, но бащата на Моцарт определено не е бил счетоводител :D въпреки че се е показал като доста добър бизнесмен и меценат на собственото си "дете-чудо" :D
Бил е композитор, диригент, учител и цигулар. Определено не е бил беден, но прави доста пари чрез сина си. ;)
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Айнщаин, Далай Лама, Майка Тереза и други са били индивиди превъзхождащи себеподобните си, но нямащи желание да трупат състояние, което ги прави уникални. Въпреки това в живота им едва ли е имало моменти в които нещо да им липсва.
Проверете в Google списъците с имена на отличаващи се, известни, или велики личности и ще се учудите колко малко от тях са пропуснали да забогатеят.
Изображение
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Ти отде знаеш кое е истина и кое не :lol:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Публикувай отговор