Ето и моята гледна точка, която зависи разбира се от персоналното ми състояние. Нали така - битието определя съзнанието. Преди два дни говорих три часа по телефона /тя ми се обади/ с една жена-българка, живееща от 6 месеца в Монреал, сега се преместват в Алберта-богата

федерална провинция в Канада. Та като става въпрос за заплащане, тя ми каза - работя като продавачка в хранителен магазин, маркирам продуктите на касата, права съм 8 часа на ден с 15 минути почивка, зад гърба си имам камери

бременна съм в 5 месец. Работя за 8 канадски долара на час.

Може да се каже, че почти не знам френски и ми е почти невъзможно да го науча много бързо, затова се ориентираме със съпруга ми в англоговорящата част на страната. Точните й думи бяха: тук всичко е така измислено, че като си платиш наема, данъците, храната и тока, защото другото е включено в 600 щ.д. наем, ти остават 100-200 долара от дохода :noz: и ... :idea: много хора са щастливи на това положение и по-малко от тях са българи, защото българите идват за да работят и да изкарват пари. Иначе е спокойно. Та, това е гледна точка на един абсолютно непознат за мен човек и никой не е длъжен да се съгласява. Пиша го като факт, за да може този, който желае да го вземе предвид и да прецени: какво иска- да учи и да бачка, само да бачка и да разбере, че е трябвало и да учи или само да учи- това там е въпрос на личен
избор. Ето това е разковничето според мен.

Имаш избор

ами, върви и се доказвай, ако не ти харесва хващай самолета за другаде, ако ли не- връщай се, всеки има правото да опита. Тук аз избор нямам- аз не мога да си позволя да остана без работа, защото няма с какво да си плащам наема и ще ме изхвърлят на улицата. Да уча и да работя тук, защо? Защото нямам вече две дипломи и 10-ина сертификата!!??~!, ама заради тях не ми увеличават заплатата, ...тогава да работя в магазина като продавачка- да, ама наистина с 280 лв. ще ме изхвърлят на улицата. Ами ще си налягам парцалите в държавното учреждение за 500 лв. или в частната фирма за 1500 лв., ще си уча френския, ще си платя безумно високите такси за Канада и ще опитам...това го мислят поне 10% от хората, които са започнали по тази процедура. Сигурна съм, че не са започнали само заради
парите, ама от там се е тръгнало в 90% от случаите. А като казах - парите, ето и нашите "сорсове": от приятели, заем от банката, пак от приятели, заплата+работа в извън работни време- премия + заплата,а за живеене- само най-най-належащото, продадохме колата, заем от роднини. Сега няколко кинта съм скътала, щото като дойдат визите, дай боже

, тия дни, да почерпя с по едно пиене безценните приятели, малко, но от сърце, ....съгласна съм с историята на всеки един от вас и от сърце Ви желая късмет!