Ivan1007 написа:
Шегувам се. Аз съм от 6 години в Calgary, та мен не ме слушайте. Пристрастен съм! Просто чета писания за култура и качество на живот в Монтреал и досега никoй не ми обясни конкретно какво има предвид. Ако е някой от Париж дето е имал карта за парижката Гранд Опера или от Милано дето не е пропускал премиера на Миланската Скала разбирам, но досега се пише само за неуточнени културни потребности.
Ако имаш предвид Calgary под забутано село ще ми е интересно да се аргументираш.
Ами трудно ми е да разкажа смислено без да пиша много дълго за културата в Монреал, или по-скоро за атамосферата на Монреал. Цяло лято има някакви фестивали. Започва единия и свършва другия, че дори са по няколко по едно и също време. Има още безброй свързани с културата дейности, които също са безплатни. Концерти на открито, сега се сещам по една от централните улици например в деловия център, всяко лято имаше фотоизложба. Големи пана с художествена фотография, вървиш си по улицата и гледаш изложба. Ама това е много малък детайл, съмнявам се че на много от монреалци им е направило впечатление. Казвате че в Монреал има стари сгради, а в Калгари няма. Ами разбира се, нали е стар индустриален и куртурен център, това си има активи и пасиви. До старото пристанище има един Стар град, с къщи на по няколкостотин години, реновирани разбира се. Ами какво да ви кажа, атмосфера. Там сега има ресторанти и и бутици, хора се разхождат, пълно с туристи. Много заведения на открито. Хора се разхождат по улиците. За концерти, изложби и т. н. няма да говоря. Тук само операта не я тачат много май. През лятото има един международен фестивал на фойерверките, всъщност е съревнование. В продължение на месец-месец и половина по два пъти в седмицата в 10 часа вечерта има половинчасово изпълнение на всяка страна-участничка. Красота. Народът, не знам как не се пресища от толкова зрелища, като наизлиза навън вечерта - купон. Обаче тук тези масови представления ги организират много добре, стъпкани хора обикновено няма

Като тръгна да се прибирам, пътят ми минава през една търговска улица - "Монкланд". В 11 часа вечерта улицата гъмжи от хора, включително семейства с колички и бебетата спят, напълнили откритите ресторанти, разхождат се, абе оживление. Какво още... Много неща. Дори и аз толкова много пропускам, просто физически ми е абсолютно невъзможно да присъствам на всичко.
И още нещо - все пак си зависи от човека дали ще иска да се възползва от всичко това. Има хора, които са свикнали от вратата в колата, ами те нищо няма да разберат. Има хора, които са се затворили в кварталите си, и от вкъщи на работа и обратно, те също нищо няма да разберат. Та ако човек не обича да излиза навън и да се разхожда, нищо не изпуска ако не е в Монреал.
Под"село" нямах предвид Калгари, това беше образно казано. В Калгари не съм била, имах само един-два часа престой на летището. Какво ми направи впечатление - населението както беше цветно и слабо в Монреал, изведнъж в Калгари стана бяло и дебело

А, и вместо "Mesdames et Mossieurs", изведнъж започнаха да се обръщат към пътниците с "Hi folks"

Като отидох във Ванкувър, по отношение на хората, ми заприлича пак на Монреал, е с лек превес на жълтото
Прави ми впечатление че всеки хвали своето си село, което е добре, защото значи че се чувстваме добре там където живеем. Много уважавам хора хора като Борис, които като не им е провървяло много в Монреал, са се преместили и са намерили своето място. Абе познавам и двама души, които са направили обратния преход - Калгари-Монреал, ама това е друга хава. Важното е че и те са доволони от избора си

Хайде приятна вечер, то при вас май по-късно ще стане вечер
Докато съм писала, виждам че и Борис е обяснил същото, мисля че сме говорили за едно и също, само че аз с повече думи. Абе то си е майсторство да се изразяваш с малко думи, ама един ден и това ще постигна