Malko info za Calgary

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
survivor

Re: Calgary & Montreal

Мнение от survivor »

Boris написа: Naistina e trudna da se sravniavat Montreal i Calgary, no shte vi kaja edno neshto, sega kato doidoh tuk ocenih Calgary,
vidiah polojitelnite mu strani koito za mene sa samo ikonomicheski i ostavam tuk.
No sashto ocenih i Montreal, razlikata e tazi che kato doidesh ot Evropa Montreal ti se struva div i necivilizovan,
obache e dostatachno da sdoidesh v Alberta da razberesh che Montreal e Cvete v sravnenie s zapadnoa Kanada
po otnoshenie na kachestvoto i kulturata na jivota.
Da kachestvoto i kulturata si imat cena i ako ne mojesh da si ia pozvolish stavash zritel i zapochvash da mrazish Quebec,
t.e. opirame do edno i sashto ikonomicheskata strana.
Значи ако съм разбрала добре, най-добрият вариант е ako човек си намери свястна работа в Монреал. Тогава би имал the best of both worlds :D
Аватар
Ivan1007

Re: Prodaljenie

Мнение от Ivan1007 »

Boris написа:A za kulturata....tova si e personalno za vseki... za mene lichno e v dalbog zimen san...
Кажи кво ти липсва - може и да те събудиме!
:D
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

survivor написа:
Boris написа: Naistina e trudna da se sravniavat Montreal i Calgary, no shte vi kaja edno neshto, sega kato doidoh tuk ocenih Calgary,
vidiah polojitelnite mu strani koito za mene sa samo ikonomicheski i ostavam tuk.
No sashto ocenih i Montreal, razlikata e tazi che kato doidesh ot Evropa Montreal ti se struva div i necivilizovan,
obache e dostatachno da sdoidesh v Alberta da razberesh che Montreal e Cvete v sravnenie s zapadnoa Kanada
Da kachestvoto i kulturata si imat cena i ako ne mojesh da si ia pozvolish stavash zritel i zapochvash da mrazish Quebec,

Значи ако съм разбрала добре, най-добрият вариант е ako човек си намери свястна работа в Монреал. Тогава би имал the best of both worlds :D
Ти не си ли разбрал че за каквото и ще да става въпрос в 95% от случаите става въпрос за пари. Спомни си рекламата на MASTER CARD. Ако имаш пари може и в София да си седиш.
todor73

Мнение от todor73 »

survivor написа:
I az takovata , mai sqstoto razbrah :D , pqk i ot izvesno vreme sledia vreme, ceni na kqsti, mandji, toaletna hartia i t.n. mejdu Montreal, Calgary, Edmonton i Vancouver.
survivor

Мнение от survivor »

Ivan1007 написа:
Ти не си ли разбрал че за каквото и ще да става въпрос в 95% от случаите става въпрос за пари. Спомни си рекламата на MASTER CARD. Ако имаш пари може и в София да си седиш.
Защо да не съм те разбрала, въпросът е човек да намери начин да изкарва свестни пари в Монреал, нали? За който не е намерил такъв начин, и най-забутаното село ще е по-добра алтернатива.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

survivor написа:
Ivan1007 написа:
Защо да не съм те разбрала, въпросът е човек да намери начин да изкарва свестни пари в Монреал, нали? За който не е намерил такъв начин, и най-забутаното село ще е по-добра алтернатива.
Шегувам се. Аз съм от 6 години в Calgary, та мен не ме слушайте. Пристрастен съм! Просто чета писания за култура и качество на живот в Монтреал и досега никoй не ми обясни конкретно какво има предвид. Ако е някой от Париж дето е имал карта за парижката Гранд Опера или от Милано дето не е пропускал премиера на Миланската Скала разбирам, но досега се пише само за неуточнени културни потребности.
Ако имаш предвид Calgary под забутано село ще ми е интересно да се аргументираш.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

KolioBalkanski написа:
BabaPena написа:Hmmm...kato zapochnem da govorim za kachestvo, stil na jivot i kultura...
само разликата е че вие трябва да лавирате между местни аборигени а ние между такива от третия свят...
Kole, mestnite aborigeni po kontserti i balet ne hodiat. Tvardia go nai-otgovorno kato abonat na WRB. T'fa mu e nai-hubavoto na nashe selo - tuka v pravilnite kvartali i po pravilnite krachmi, kontsertni zali i prochie se motaiat 95% beli hora... ot tiah pone polovinata sa ot slavianski proizhod...Ta si jiveem shtastlivo izbiagvaiki na vsiaka tsena doun tauna shtot tam naistina ima mesta napodobiavashti marsianski paizash s shtakashti nagore nadolu otrepki...

Edinstvenoto koeto mnogo seriozno ne mi haresva v nashe selo e che si niamame sviastna peshahodna ulitsa s krachmi na otkrito...
Boris

Мнение от Boris »

Ivan1007 написа:
survivor написа:
Ivan1007 написа:
Шегувам се. Аз съм от 6 години в Calgary, та мен не ме слушайте. Пристрастен съм! Просто чета писания за култура и качество на живот в Монтреал и досега никoй не ми обясни конкретно какво има предвид. Ако е някой от Париж дето е имал карта за парижката Гранд Опера или от Милано дето не е пропускал премиера на Миланската Скала разбирам, но досега се пише само за неуточнени културни потребности.
Ако имаш предвид Calgary под забутано село ще ми е интересно да се аргументираш.
Shte se opitam da razkaja za kulturata v Montreal, prez moite ochi.
Iskam debelo da podchertaia che ne pluia Calgary, naprotiv namiram si mu polojitelnite strani koito me darjat za sega tuk.
Noshtnia jivot na Montreal e kato noshtni jivot na mo chernomorieto, ne spira, mojesh kogato si izskash da izlezesh na ulicite da se pochuvstvash sred hora, dori samo da se saberete s priateli krai rekata na zariata s prostoludieto, ili da sednete na gesmoto, tova tuk v Calgary go niama.
Parkovete, rekata, postoiannite free koncerti, Jas festivalite, neprekasnatia cikal ot activiteta za vsichki v Montreal , tova chovek go oceniava nai-veche kogato e na drugo miasto :)
Never give up !
survivor

Мнение от survivor »

Ivan1007 написа: Шегувам се. Аз съм от 6 години в Calgary, та мен не ме слушайте. Пристрастен съм! Просто чета писания за култура и качество на живот в Монтреал и досега никoй не ми обясни конкретно какво има предвид. Ако е някой от Париж дето е имал карта за парижката Гранд Опера или от Милано дето не е пропускал премиера на Миланската Скала разбирам, но досега се пише само за неуточнени културни потребности.
Ами трудно ми е да разкажа смислено без да пиша много дълго за културата в Монреал, или по-скоро за атамосферата на Монреал. Цяло лято има някакви фестивали. Започва единия и свършва другия, че дори са по няколко по едно и също време. Има още безброй свързани с културата дейности, които също са безплатни. Концерти на открито, сега се сещам по една от централните улици например в деловия център, всяко лято имаше фотоизложба. Големи пана с художествена фотография, вървиш си по улицата и гледаш изложба. Ама това е много малък детайл, съмнявам се че на много от монреалци им е направило впечатление. Казвате че в Монреал има стари сгради, а в Калгари няма. Ами разбира се, нали е стар индустриален и куртурен център, това си има активи и пасиви. До старото пристанище има един Стар град, с къщи на по няколкостотин години, реновирани разбира се. Ами какво да ви кажа, атмосфера. Там сега има ресторанти и и бутици, хора се разхождат, пълно с туристи. Много заведения на открито. Хора се разхождат по улиците. За концерти, изложби и т. н. няма да говоря. Тук само операта не я тачат много май. През лятото има един международен фестивал на фойерверките, всъщност е съревнование. В продължение на месец-месец и половина по два пъти в седмицата в 10 часа вечерта има половинчасово изпълнение на всяка страна-участничка. Красота. Народът, не знам как не се пресища от толкова зрелища, като наизлиза навън вечерта - купон. Обаче тук тези масови представления ги организират много добре, стъпкани хора обикновено няма :)
Като тръгна да се прибирам, пътят ми минава през една търговска улица - "Монкланд". В 11 часа вечерта улицата гъмжи от хора, включително семейства с колички и бебетата спят, напълнили откритите ресторанти, разхождат се, абе оживление. Какво още... Много неща. Дори и аз толкова много пропускам, просто физически ми е абсолютно невъзможно да присъствам на всичко.
И още нещо - все пак си зависи от човека дали ще иска да се възползва от всичко това. Има хора, които са свикнали от вратата в колата, ами те нищо няма да разберат. Има хора, които са се затворили в кварталите си, и от вкъщи на работа и обратно, те също нищо няма да разберат. Та ако човек не обича да излиза навън и да се разхожда, нищо не изпуска ако не е в Монреал.
Под"село" нямах предвид Калгари, това беше образно казано. В Калгари не съм била, имах само един-два часа престой на летището. Какво ми направи впечатление - населението както беше цветно и слабо в Монреал, изведнъж в Калгари стана бяло и дебело :D А, и вместо "Mesdames et Mossieurs", изведнъж започнаха да се обръщат към пътниците с "Hi folks" :D Като отидох във Ванкувър, по отношение на хората, ми заприлича пак на Монреал, е с лек превес на жълтото :D
Прави ми впечатление че всеки хвали своето си село, което е добре, защото значи че се чувстваме добре там където живеем. Много уважавам хора хора като Борис, които като не им е провървяло много в Монреал, са се преместили и са намерили своето място. Абе познавам и двама души, които са направили обратния преход - Калгари-Монреал, ама това е друга хава. Важното е че и те са доволони от избора си :D Хайде приятна вечер, то при вас май по-късно ще стане вечер :beer:

Докато съм писала, виждам че и Борис е обяснил същото, мисля че сме говорили за едно и също, само че аз с повече думи. Абе то си е майсторство да се изразяваш с малко думи, ама един ден и това ще постигна :beer:
bateto

Мнение от bateto »

Много се извинявам ,ама сега нямам време да сравнявам Варна през лятото с Перник през зимата.
Аз обаче без да искам дадох едно сравнение.Когато имам време ще пиша повече,засега само бис за думите на сървайвъра които най много тежат и които исках да кажа с много обеснения,а именно номерът е да изкарваш пари в цивилизацията,постигнеш ли го на село може да ходиш само на гурбет. :D :D :D
todor73

Мнение от todor73 »

bateto написа:Много се извинявам ,ама сега нямам време да сравнявам Варна през лятото с Перник през зимата.
:D :D :D mnogo kefi :wink:
kosciuszko

Мнение от kosciuszko »

Boris написа: Parkovete, rekata, postoiannite free koncerti, Jas festivalite, neprekasnatia cikal ot activiteta za vsichki v Montreal , tova chovek go oceniava nai-veche kogato e na drugo miasto :)

Ti samo si vaobraziavashe che jiveesh v Calgary
survivor

Мнение от survivor »

kosciuszko написа:
Ti samo si vaobraziavashe che jiveesh v Calgary
Абе аз съм сигурна че и в Калгари ще мога да си го направя интересно. Бедна ти е фантазията колко българи има, които изобщо не се възползват от това което Монреал предлага. Какво им дреме на тях дали са в Монреал, Париж или Куртово Конаре, ако режимът им е от работата пред телевизора.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Може би трябва да се поослушате малко в Calgary, за да разберете че можете да намерите това което търсите и тук.Детскя фестивал беше през май. През Юли е Stampede и ако искате да гледате парада трябва да сте в 6:00 часа на линия за да си запазите място. 10 дена Calgary е една голяма фиеста на открито и по кръчмите. Мисля че малко след това е международният фолк фестивал в Prince Island Park. Разходете се събота и неделя из Prince Island Park, Olimpic Plaza и 8 Avenue в downtrown и сигурно ще ви хареса. Заведете децата си в Herritage Park, Callaway Park, зимата на кънки или лятото на лодки в Bowness Park и съм сигурен че и вие и те ще останат доволни. Не ми се влиза в спор къде е по-хубаво, просто искам да ви помогна да разберете че Calgary не е място за гурбет, а място където може да се почуствате у дома.
http://www.heritagepark.ca/visitor.htm
http://www.calawaypark.com/home.html
По-малко знам за Едмонтон, но парковете около реката са прекрасни, а прочутия West Edmonton Mall за които казват че е най-големия mall в светa може да предложи развлечения на всеки. Внимавайте само за жените - може да изчерпат лимита на кредитната си карта много бързо.

:D
http://www.westedmall.com/home/default.asp
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

bateto написа:Много се извинявам ,ама сега нямам време да сравнявам Варна през лятото с Перник през зимата.
Аз обаче без да искам дадох едно сравнение.Когато имам време ще пиша повече,засега само бис за думите на сървайвъра които най много тежат и които исках да кажа с много обеснения,а именно номерът е да изкарваш пари в цивилизацията,постигнеш ли го на село може да ходиш само на гурбет. :D :D :D
Ако си таксиметров шофьор или камионджия ако ще и в Париж да живееш, ква ти ползата? Гледай да си по близо до някои magazin за ДВД под наем, това ти е достатъчно.
Заключено