Статия на българин в The Ottawa Citizen
Вече трябва да е успял да стане пионерче през 1989.
Комунистите родината изграждат,
комсомолците след тях вървят,
пионери, пионери, славен път ви чака ...
Какво значение има ? Ти живяла ли си по времето на Хитлер, за да знаеш какво означава свастиката или да знаеш какво е направила фашистката доктрина за изтребването на евреите ?
Комунистите родината изграждат,
комсомолците след тях вървят,
пионери, пионери, славен път ви чака ...
Какво значение има ? Ти живяла ли си по времето на Хитлер, за да знаеш какво означава свастиката или да знаеш какво е направила фашистката доктрина за изтребването на евреите ?
Ето и линк за символиката на сърпа и чука за който се интересува:
http://www.crwflags.com/fotw/flags/su.html#fla
http://www.crwflags.com/fotw/flags/su.html#fla
About the flag
The Soviet national flag, as most soviet flags, used a medium, bright shade of red. Soviet flag laws clearly distinguish between this shade of red, or scarlet (alyĭ | алый), and a darker shade (krapovyĭ | краповый or purpurnyĭ | пурпурный) used only on a few flags.
António Martins, 28 Jan 2001
History and symbology
The hammer and sickle itself, originate from the unique Russian unity of the peasants (the sickle) with the workers (the hammer) who together formed the Soviet Russian state. The Red field is symbolism of the blood that has been spilt by workers the world over in the fight for their emancipation, and was directly inherited from the red banner flown at the Paris Commune; the original and hitherto “base” symbol of a worker’s government flag. The single yellow star is both the representation of the life and immense energy of the sun, empty because within is the blood or production of workers struggle; and also the five points of the star symbolize the single unity and international representation of the government — each of the five points is representative of the five (up to then known/recognized) continents.
Brian Basgen (Marxists Internet Archive Director), 07 Jul 2000
Последно промяна от shark6286 на Чет Ное 17, 2005 9:07 pm, променено общо 1 път.
и аз съм била пионерче по това време , мерси за комплимента .
"It's a day I can't forget and it is always a reminder to me about what communism was. I don't want to experience it again"
исках да разбера какво помни Канака от комунизма като пионер , освен тоблероните в Кореком , за да не иска да го преживее отново .
"It's a day I can't forget and it is always a reminder to me about what communism was. I don't want to experience it again"
исках да разбера какво помни Канака от комунизма като пионер , освен тоблероните в Кореком , за да не иска да го преживее отново .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
карлсон , който живее на покрива .
За мен комунист = нацист . Путин = офицер от Гестапо .
Комунизма си беше пълна мисерия .
Иначе горките руснаци ,поне интелигентните ,хубавото е че и те се изнасят с бясна скорост.
Комунизма си беше пълна мисерия .
Иначе горките руснаци ,поне интелигентните ,хубавото е че и те се изнасят с бясна скорост.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Re: Статия на българин в The Ottawa Citizen
Кво се нахвърлихте върху човека бе хора? Той няма ли право на собствено мнение? Или всички трябва да бъдат изваяни по ваш образ и подобие! Малко уважение и толерантност към мнението на другите няма да е излишно в този форум.
На един му харесвало в Канада - айдеее, дай да плюем по БГ, на друг не му харесвало, айдеее да плюем по Канада и да превъзнасяме същата тази БГ, която само допреди няколко месеца сме плюли в същия този форум... Е, писна ми от глупости и комплексарщини. И защо ми се струва, че някои си избиват с омраза към невинни хора собственото си разочарование от Канада. Защо? Те каква вина имат за вашите несгоди и разочарования? Не се заяждам и не се опитвам да ви нараня или обидя. Просто се опитвам да ви накарам да се замислите и да не си го изкарвате на невинни за решенията ви хора.
И на мен много неща не ми харесват, ама не съм тръгнала да се заяждам с целия форум.
Канак, честито :partysmiley:
И ми се струва, че тук е време да се намеси катанеца. За съжаление нито една тема в този форум не остава ненаакана.
Хайде наздраве и мир
На един му харесвало в Канада - айдеее, дай да плюем по БГ, на друг не му харесвало, айдеее да плюем по Канада и да превъзнасяме същата тази БГ, която само допреди няколко месеца сме плюли в същия този форум... Е, писна ми от глупости и комплексарщини. И защо ми се струва, че някои си избиват с омраза към невинни хора собственото си разочарование от Канада. Защо? Те каква вина имат за вашите несгоди и разочарования? Не се заяждам и не се опитвам да ви нараня или обидя. Просто се опитвам да ви накарам да се замислите и да не си го изкарвате на невинни за решенията ви хора.
И на мен много неща не ми харесват, ама не съм тръгнала да се заяждам с целия форум.
Канак, честито :partysmiley:
И ми се струва, че тук е време да се намеси катанеца. За съжаление нито една тема в този форум не остава ненаакана.
Хайде наздраве и мир

Alina
- bliasaka
- Блясъчко Мечтателник
Kanak,parvo-za da ne ostanesh s greshno vpechatlenie za men.Chestito za statiata.Az se radvam,kogato niakoi balgarin go pishat po vestnicite zaradi neshto hubavo,a ne samo v kriminalna hronika.
Osven tova (sigurno si ostanal s pogreshno vpechatlenie) az uvajavam i haresvam Canada.Canada e bih kazal unikalna darjava,kadeto sa prepleteni vsiakakvi kulturi i nacionalnosti.No nezavisimo kakav pasport imam az sam Balgarin.
Az niamam nikakva vina,che moiata strana e preebana ot prosti goveda,che ia upravliavat prosti i alchni hora,che e bezzakonie etc.Ti niamash moralnoto pravo da govorish loshi neshta za tvoiata strana pred hora,razlichni ot balgari.Nie si znaem kakva e BG.No da govorish loshi neshta za miastoto,otkadeto si doshal predi niakolko godini ne govori dobre za teb.Ako niakoi ne-balgarin zapochne da plue po BG ti kakvo bi napravil?Bi li si zashtitil stranata ili bi ia dooplul zaedno s nego???
Az ne kazvam,che komunizma e hubavo neshto.Horata,koito me poznavat znaiat,che ne sam komunist.Nikoga ne sam bil i niama da bada.No mnogo mi e interesno ti kakvo si razbral ot komunizma?Da ne bi sluchaino da si hodil po konc. lageri?Ili da ne bi da sa te uvolniavali ot rabota zatova,che ne si komunist?Mnogo si malak za da imash takav experience.
Osven tova niamash moralnoto pravo da se narichash kanadec ot balgarski proizhod.Zashtoto oshte niamash kanadski pasport.Tova,che imash PR card ne oznachava,che si kanadec.
Oshte neshto-kato te e sram,che si balgarin zashto priatelkata ti/jena ti e balgarka?Zashto ne si vze niakoia kanadka?Togava shteshe da razberesh pros and cons na dvete.
P.S.Misleh da ne si gubia izobshto vremeto za po-dalag posting,no tova,koeto govorish me obijda.Vseki pat,kogato kazvash neshto podobno shte ima reakcia ot moia strana.Izviniavam se na uvajaemite saforumnici za malko grubia ton,no ne moga da se sdarja.
Canuck-kogato niakoi ne-balgarin govori losho za tvoiata rodina,koiato e BG pone si zamalchi shtom ne mojesh da go oborish.
Osven tova (sigurno si ostanal s pogreshno vpechatlenie) az uvajavam i haresvam Canada.Canada e bih kazal unikalna darjava,kadeto sa prepleteni vsiakakvi kulturi i nacionalnosti.No nezavisimo kakav pasport imam az sam Balgarin.
Az niamam nikakva vina,che moiata strana e preebana ot prosti goveda,che ia upravliavat prosti i alchni hora,che e bezzakonie etc.Ti niamash moralnoto pravo da govorish loshi neshta za tvoiata strana pred hora,razlichni ot balgari.Nie si znaem kakva e BG.No da govorish loshi neshta za miastoto,otkadeto si doshal predi niakolko godini ne govori dobre za teb.Ako niakoi ne-balgarin zapochne da plue po BG ti kakvo bi napravil?Bi li si zashtitil stranata ili bi ia dooplul zaedno s nego???
Az ne kazvam,che komunizma e hubavo neshto.Horata,koito me poznavat znaiat,che ne sam komunist.Nikoga ne sam bil i niama da bada.No mnogo mi e interesno ti kakvo si razbral ot komunizma?Da ne bi sluchaino da si hodil po konc. lageri?Ili da ne bi da sa te uvolniavali ot rabota zatova,che ne si komunist?Mnogo si malak za da imash takav experience.
Osven tova niamash moralnoto pravo da se narichash kanadec ot balgarski proizhod.Zashtoto oshte niamash kanadski pasport.Tova,che imash PR card ne oznachava,che si kanadec.
Oshte neshto-kato te e sram,che si balgarin zashto priatelkata ti/jena ti e balgarka?Zashto ne si vze niakoia kanadka?Togava shteshe da razberesh pros and cons na dvete.
P.S.Misleh da ne si gubia izobshto vremeto za po-dalag posting,no tova,koeto govorish me obijda.Vseki pat,kogato kazvash neshto podobno shte ima reakcia ot moia strana.Izviniavam se na uvajaemite saforumnici za malko grubia ton,no ne moga da se sdarja.
Canuck-kogato niakoi ne-balgarin govori losho za tvoiata rodina,koiato e BG pone si zamalchi shtom ne mojesh da go oborish.
CCCP
Кой какво лошо или добро е видял от комунизма?
Това е даден политически строй.
В такива страни като Русия или Куба живеят всякакви хора и добри и лоши.
Всяка страна си има своя история,но не значи че няма хора с достойнство и порядки.
СССР даде на света и лоши и добри неща.
Да не говорим,че 70-80'год СССР е била много по напред в ядрената и космическата сфера и разработките от Канада.
Всичко е минало вече,а ние си оставаме пионки в сложния политически свят.Трябва да гледаме в светлото бъдеще........ и да се опитаме да го намерим.
Това е даден политически строй.
В такива страни като Русия или Куба живеят всякакви хора и добри и лоши.
Всяка страна си има своя история,но не значи че няма хора с достойнство и порядки.
СССР даде на света и лоши и добри неща.
Да не говорим,че 70-80'год СССР е била много по напред в ядрената и космическата сфера и разработките от Канада.
Всичко е минало вече,а ние си оставаме пионки в сложния политически свят.Трябва да гледаме в светлото бъдеще........ и да се опитаме да го намерим.
Като се псувате на циганин/циганите много обичат така да се псуват един друг/ не забравяйте ,че България не започва от 1944 год.,помислете си за Кирил и Методий,Патриарх Ефтимий,Черноризец Храбър,Софроний Врачански,Паисий Хилендарски,Константин Кирил Философ,Пенчо Рачов Славейков,Иван Вазов,Йордан Йовков ,Елин Пелин и хиляди други ,които макар и да не са правили държавност са възпитавали народ и неговата национална идентичност.Не забравяйте и друго,че тези велики личности,не че само са можели да се подписват с отпечатък на палец ,но са писали житейски философии,доказателство за които са и хартиените носители останали като свидетелство на този факт,докато тук на този континент техните съвременници са консервирали умрели плъхове за зимнина и са се сношавали с бобъри и катерички и жутейската им философия е стигала да си разменят някой и друг скалп.
Аз ,ако бях на Канука на местото да ме интервюират щях точно тази тема да засегна и да обясня най малко на 2 страници за древноста на българската история ,за творците които сме имали ,за хората които са създавали култура докато те са се мешали със сестрите и братята си и в два реда щях да засегна тези 45 год руска окопация ,която народът ни храбро е издържал,доказвайки с това ,че е народ достоен за уважение.
А какво да кажем за държави които са се разправили безцеремонно с местното население и сега има няма от него са останали няколко резервата и за континент ,на който има няма до преди 150 год. робството е съществувало докато робовладелския строй в Цивилизоана б
България никога не е съществувал,по простата причина ,че България не е съществувала.Та питам аз този континент не е ли 2000г. назад изостанал в историята с тези 2 факта цитирани по горе,или може би трябва да се гордее с тях ,а ние като продажни цигани да се навеждаме анд сукс анд фукс.
Аз ,ако бях на Канука на местото да ме интервюират щях точно тази тема да засегна и да обясня най малко на 2 страници за древноста на българската история ,за творците които сме имали ,за хората които са създавали култура докато те са се мешали със сестрите и братята си и в два реда щях да засегна тези 45 год руска окопация ,която народът ни храбро е издържал,доказвайки с това ,че е народ достоен за уважение.
А какво да кажем за държави които са се разправили безцеремонно с местното население и сега има няма от него са останали няколко резервата и за континент ,на който има няма до преди 150 год. робството е съществувало докато робовладелския строй в Цивилизоана б
България никога не е съществувал,по простата причина ,че България не е съществувала.Та питам аз този континент не е ли 2000г. назад изостанал в историята с тези 2 факта цитирани по горе,или може би трябва да се гордее с тях ,а ние като продажни цигани да се навеждаме анд сукс анд фукс.
- bliasaka
- Блясъчко Мечтателник
Kanacheto ako go interview-irat i go pitat "Viarno li e,che v BG niama televizori?" toi shte kaje "Ima,no e mnogo gadno v BG".I horata shte go napishat vav vestnika.
Edin kolega skoro me pita "Ima li vlakove v tvoita strana?",no koeto az mu kazah "Ti lud li si?".
Liatoto noseh edna fanelka s nadpis na neia na balgarski.Edin kanadec me pita "Tova ruski li e?".Az mu obiasnih,che e balgarski,a ne ruski i mu kazah ot koi e izmislena slavianskata azbuka i kakvo tochno e slavianska azbuka.Choveka mi blagodari,che sam mu obiasnil,zashtoto toi ne e znael.
Edin kolega skoro me pita "Ima li vlakove v tvoita strana?",no koeto az mu kazah "Ti lud li si?".
Liatoto noseh edna fanelka s nadpis na neia na balgarski.Edin kanadec me pita "Tova ruski li e?".Az mu obiasnih,che e balgarski,a ne ruski i mu kazah ot koi e izmislena slavianskata azbuka i kakvo tochno e slavianska azbuka.Choveka mi blagodari,che sam mu obiasnil,zashtoto toi ne e znael.
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
е, все пак е наш човек и все пак не е казал нищо лошо за България и дори и неутрален споминък е по добре от никакъв и е по добре да се радваме че наш човек е публикуван,
моя проблем с статията е че говорейки така зле за онези времена и си стреляме сами в крака.
моя проблем с статията е че говорейки така зле за онези времена и си стреляме сами в крака.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Абе не мога да прочета всички мнения по темата, ама ако имате друга гледна точка от тази ан автора, защо просто и вие не напишете една статия до същия вестник? Ако целта ви е само да се заяждате и да обиждате автора, едва ли това е добра идея за вас, ама ако искате да водите цивилизован диалог с аргументи и да представите гледната си точка на по-широк кръг от хора, това е начинът.
Iskam da utochnya, che az pisah na Ottawa Citizen, zashtoto se vbesih na statiya, koyato se kazvashe "U.S.S.R. is cool again" za da napomnya na kanadcite za mrakobesieto na savetskiya rejim i che toy e ravnostoyen s nacistkiya. Daje ne ochakvah, che shte mi se obadyat na drugiya den, shte haresat napisanoto i shte mi pratyat fotograf daje vkashti. S drugi dumi, ne sa me intervyuirali, a prosto si izrazih mnenieto po predishna statiya. A, na prezumpcii ot tipa kakvo pomnya ot komunizma i kolko dobri neshta imalo, nyama smisal da otgovaryam, mislya, che Krimon mnogo dobre otgovori.
Bliasak, blagodarya za chestitkite i za umereniya ton. Ey tova e fair play, thanks! No, ne moga da razbera ti otkade znaesh kakvo shte otgovorya az na kanadec ili drug chujdenec, kogato me pita neshto za Bulgaria? Kak tochno si gi napravi tezi izvodi? :idea: Az ne pripadam ot opiyanenie i vaztorg kato chuya dumata Bulgaria, no tova ne mi prechi da bada obektiven i da moga da preporacham na moi poznati i priyateli Bulgaria kato evtino i interesno myasto za tourism. Vij ako me pitat za jivot v Bulgaria, korupciyata v zdraveopazvaneto, mitnicite i t.n, ne moga da gi skriya, sorry. I pak ti kazvam, chuvstvay se bulgarin i obichay prvo Bulgaria, no ne mi kazvay na men az kakv da se chuvstvam. Kato zaklyuchenie az sam kanadec ot bulgarski proizhod.

Bliasak, blagodarya za chestitkite i za umereniya ton. Ey tova e fair play, thanks! No, ne moga da razbera ti otkade znaesh kakvo shte otgovorya az na kanadec ili drug chujdenec, kogato me pita neshto za Bulgaria? Kak tochno si gi napravi tezi izvodi? :idea: Az ne pripadam ot opiyanenie i vaztorg kato chuya dumata Bulgaria, no tova ne mi prechi da bada obektiven i da moga da preporacham na moi poznati i priyateli Bulgaria kato evtino i interesno myasto za tourism. Vij ako me pitat za jivot v Bulgaria, korupciyata v zdraveopazvaneto, mitnicite i t.n, ne moga da gi skriya, sorry. I pak ti kazvam, chuvstvay se bulgarin i obichay prvo Bulgaria, no ne mi kazvay na men az kakv da se chuvstvam. Kato zaklyuchenie az sam kanadec ot bulgarski proizhod.

Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
Горд канадски гражданин в Мадрид