sweety написа:JOY написа:sweety написа:Sherbrook, знаем че е близо до Монтреал, избрахме го заради двата университета.

Та в Монреал са повече от два. Струва ли си да се забива човек на село без дори още да е постъпил в дадения Университет?
Съгласна съм, че Монреал е супер, но без близки и приятели не е ли по-лесно да се оправиш в някое по-малко място в Канада, нека да е район Естрия, Шербрук. Ако пък ми препоръчвате да не стъпваме там, ще послушам. Ние писахме в сертификата, че избираме Шербрук, и на интервюто знаем какво да кажем. Но сега ми харесва идеята Гатино/Hull

Все пак сме от провинцията, големите градове ни плашат

Нямам нищо против Гатино за разлика от Естри, Шербрук, но...
Не всичко изглежда така розово...
Бяхме наскоро в Отава.Хваща око, особенно с автобусчетата тип-икаруси, които събудиха носталгични чувства, с уличните лампи в центъра, създаващи уют, с хубавите алеи около реката...
Решихме да видим моя приятелка от курсовете ми по френски в София, с която в Канада не се бяхме виждали. Тръгнахме и на гости и...кварталът и в който имат къща-Каната е поне три пъти по-отдалечена от центъра отколкото наше село ( с абсолютното "курортно" спокойствие, което описва бис) от центъра на Монреал. Мисълта ми е, че Отава е разпръсната на не по-малки разстояния отколкото Монреал. Има и друго...
Да, Отава също съчетава двуезичие, както и две провинции, но поради втория факт, двуезичието е категорично разделено в различните части. Съществува някаква непоносимост между квебекска и онтарийска част и куп предразсъдъци по отношение на квебекската и квебекчани. Приятелката ми, например, в онтарийската част плаща 800 дол./мес. за детска градина и 1200 дол.застраховка за колата на възрастта на прадядо ми, което меко казано просто ме шокира. Въпреки това, каза, че за нищо на света не биха се преместили във франкофонската част, защото децата и щяли да ходят във френски училища!

По-лошо нещо от това за нея явно не съществува...Безполезно е да се обяснява на толкова убеден човек, че всъщност, в Квебек съществуват много по-добри елитни училища с усилено изучаване на 3 езика, че квебекското образование с нищо не е по-лошо от англофонското, че с парите, които плаща в момента би могла да си позволи най-доброто частно и т.н....
Както и да е...Тя е убедена, че кебекуа са най-мързеливата нация-дай им само да купонясват.

Ето с такива някакви настроения се сблъсках само за няколко часа престой, което хич не ме очарова.
И си представям например, как човек само с френски или само с английски се устройва на работа в съответната друга част на града...