Какво е заплащането в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
yahoo

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от yahoo »

todor73 написа:
yahoo написа:
anxeli написа:Тавана да кажем че е 200 хиляди, за селфмейд екзекютив, в която и да е област, от които ще остават не много след като си позволиш да живееш както подобава на такава заплата. За повече се иска местно семейство зад гърба ти, стар капитал, семейни връзки или поне 20 години образование и работа тук. Или гениална идея естествено :). Според мен :!:.
Схванах за какво говорите. Ако стигнеш някакво пределно ниво на доходи за професията в района си имаш няколко възможности. Да смениш фирмата, града, провинцията, държавата... Ако смяташ че даваш повече, но си несправедливо ограбван от работодателя можеш да докажеш тезата си чрез собствен бизнес. Там няма лимит за доходите ти. Не е нужно да имаш гениална идея, може и с достатъчно на брой не чак толкова гениални идеи да го компенсираш. НО трябва да ти стиска! Повечето се отказват с достигане до определено ниво и преценят, че нататък не си заслужава усилието. Затова и са се получили тези сегашни тавани. Но пък си помисли и колко хора от България доста биха се радвали да постигнат този "таван" от да кажем 200к :)
Е то по твоята логика, независимо къде си, щом си от типа "света се върти около мен или поне минал успешно конкурс за най-велик българин" няма смисъл да идваш в Канада, ти по естествения път на професионалната ти еволюция (фирмата, града, провинцията, държавата) ще си намериш мястото.
Приеми, че Канада е част от еволюцията. Бизнеса ми е в момента в Канада, но няма никаква връзка с нея и само тук плащам високите данъци. Един ден това може и да се промени. При съвременната глобализация в много области специалистите могат да работят дистанционно без значение къде се намират. Така избират за кой да работят и къде да живеят. Къде живееш и къде работиш могат да бъдат много различни неща.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Яху, ти пак се откъсваш напред, а ние гворим за масата ;). Кога един обикновен мениджър, човешки ресурси, търговец на комисионна, програмист, инженер от бг ще достигне тавана и как ще го надмине? Не говорим за уникални способности или доста печеливш бизнес който някой е успял да развие без огромни инвестиции (което си е почти гениално). Кажи направо колко над 200 хил. правиш и къде ти е тавана, за да знаем къде да те наредим - преди или след Джовани :).
Тръгнахме от "Дзъ скай из дзъ лимит" предположението на Леда78, което според мен е утопия навсякъде по света.
Заради Павката и Жени вече нищо не се разбира от кирило-английския :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
todor73

Мнение от todor73 »

anxeli написа:Яху, ти пак се откъсваш напред, а ние гворим за масата ;). Кога един обикновен мениджър, човешки ресурси, търговец на комисионна, програмист, инженер от бг ще достигне тавана и как ще го надмине? Не говорим за уникални способности или доста печеливш бизнес който някой е успял да развие без огромни инвестиции (което си е почти гениално). Кажи направо колко над 200 хил. правиш и къде ти е тавана, за да знаем къде да те наредим - преди или след Джовани :).
Тръгнахме от "Дзъ скай из дзъ лимит" предположението на Леда78, което според мен е утопия навсякъде по света.
Заради Павката и Жени вече нищо не се разбира от кирило-английския :lol: ...
Точно си го казала anxeli :clap: ,
ако някой е от групата на тия с уникалните способности, изобщо няма да задава такива въпроси по форуми. Яхуто например съмявам се да е питал навремето тук, как е хавата, просто професионалната му реализация го е довела тук, поне на този етап ;) .

Стори ми се, че изводите, които Леда78 си е направила, че видиш ли се сравнявали най-високите доходи в БГ с най-ниските доходи в Канада за малко крайни, затова вместо да се търси "лимита оф дъ ская", е просто по-добре да се знаят някои факти, за да няма после ревове и сополи, ето например :

през 2000 година, отношение на заплати БГ : Канада, 1:8,
през 2010 година, отношение на заплати БГ : Канада, 1:4,

тук става въпрос, разбира се, за масата :) , не претендирам за точност на отношенията, но там някъде са, плюс, минус.
pumpy

Мнение от pumpy »

todor73 написа: през 2000 година, отношение на заплати БГ : Канада, 1:8,

тук става въпрос, разбира се, за масата :) , не претендирам за точност на отношенията, но там някъде са, плюс, минус.
Това как се е получило ? Заплатите с България са нараснали 2 пъти за 10 години или тези в Канада са намалели 2 пъти за същото време ?
Освен това според мен не е важно какви са заплатите, а за какво ти стигат.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Айде, бе! Ти сериозен ли си?
Недей така! И аз имам роднини и приятели в България и знам колко получават, и за какво им стига полученото. :D
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Leda78 написа: Ето, това исках да чуя :) А тези, хора, които успяха, как успяха? Т.е. за колко време? Завършиха ли Канадска магистратура? Директно ли започнаха на работата, която искат след това, или започнаха от ниско ниво и се качваха нагоре? И успяха да са над средното ниво по канадските разбирания или по българските? Ох, съжалявам, ако звучи объркано и задавам твърде много въпроси, но както се сещате, в нашето семейство аз съм този с бизнес професия и наистина един такъв отговор ми осмисля 20 страници четене... Знам, че всичко е индивидуално, но една true story, разказана тук, дава сили на много от нас да направят следващата стъпка.
А предните 16 страници, пък, не ни позволяват да тръгнем с идеята, че е много лесно... :lol:
Леда, аз също познавам доста хора с различни икономически и счетоводни специалности които работят по специалността си (в това число маркетинг и човешки ресурси например), но наистина отнема време и нужна допълнителна квалификация. Всъщност като че ли първата крачка - влизането в системата е най-сериозното препятствие, оттам нататък вече зависи от човека какво иска да постигне.
В общият случай се започва от по-начинаещо ниво и след това се върви нагоре, като поне според мене е хубаво квалификацията и опита да вървят едновременно. Завършването на магистратура без нито един ден ден трудов стаж не гарантира че след като завършиш ще успееш да влезнеш в системата на по-високо ниво, а дори в някои случай можеш да се изправиш пред преблема че никой не те иска на работа, дори и с завършена магистратура, след като нямаш трудов стаж.
Мисля също че трябва да имаш предвид - има някои разминавания между нашите икономически специалности и тукашните и трябва да имаш яснота какво точно искаш да работиш, за да знаеш какво точно евентуално трябва да учиш. Също така, както вече стана дума в темата - някои професии имат професионални асоциации, а за да станеш тяхен член е нужно да минеш през тяхната професионална програма, така че освен магистратура има и други варианти за учене.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
todor73

Мнение от todor73 »

Bistra написа:

Айде, бе! Ти сериозен ли си?
Недей така! И аз имам роднини и приятели в България и знам колко получават, и за какво им стига полученото. :D
:D Е ти нали си получавала много в БГ, кво си кривиш душата сега, значи може или според зависи, бъди консистентна в писанията ;)
todor73

Мнение от todor73 »

pumpy написа:

Това как се е получило ? Заплатите с България са нараснали 2 пъти за 10 години или тези в Канада са намалели 2 пъти за същото време ?
Освен това според мен не е важно какви са заплатите, а за какво ти стигат.
Ти как мислиш, ако искаш кажи колко е струвала една коронка през 2000 и 2010, без да навлизаш в подробности, просто на първо четене.

За какво стигат в БГ е друг въпрос, да признавам че не е розово :(
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

В България стандарта на живот е по висок от канадския нема какво да си кривим душата ,от 2006 до сега според мен е станало много скъпо в България ,там едно 3 членно семейство за да живее нормално му трябват 4 000 минимум на месец
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Koko написа:... Всъщност като че ли първата крачка - влизането в системата е най-сериозното препятствие...

... трябва да имаш яснота какво точно искаш да работиш, за да знаеш какво точно евентуално трябва да учиш. Също така, както вече стана дума в темата - някои професии имат професионални асоциации, а за да станеш техен член е нужно да минеш през тяхната професионална програма, така че освен магистратура има и други варианти за учене.
:y:

Това за влизане в системата е общовалидно, не е само от професионална гледна точка :(
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

todor73 написа: :D Е ти нали си получавала много в БГ, кво си кривиш душата сега, значи може или според зависи, бъди консистентна в писанията ;)
Аз работех за себе си - не на заплата, в много специфичен сектор и с много специфични познанства.Имам колеги в същия тоя сектор, които не могат и цял живот да си мечтаят поне един от проектите, над които съм работила аз.Така, че въобще няма база за сравнение. Сравнявай общия случай: хора на заплата тук и там на аналогични длъжности, моля!
P.S.Правиш грешката на статистиците да слагаш в потребителската кошница роял и плазмен телевизор, изваждайки основни продукти като захар и олио, примерно.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
pumpy

Мнение от pumpy »

todor73 написа:
Ти как мислиш, ако искаш кажи колко е струвала една коронка през 2000 и 2010, без да навлизаш в подробности, просто на първо четене.

Колко струва една коронка би показало две неща:
1. Колко печели една малк а група от населението - около 7000 зъболекари и да кажем 4000 зъботехници
2. Колко по-недостъпно е станало ползването на стоматологични узлуги за масовия българин.

Не знам колко струва днес. Помня, че през 2004 съм плащал на зъботехника си между 18-50 лева на коронка и съм искал от пациентите си между 40 и 110 съответно.
todor73

Мнение от todor73 »

pumpy написа:
todor73 написа:

Колко струва една коронка би показало две неща:
1. Колко печели една малк а група от населението - около 7000 зъболекари и да кажем 4000 зъботехници
2. Колко по-недостъпно е станало ползването на стоматологични узлуги за масовия българин.

Не знам колко струва днес. Помня, че през 2004 съм плащал на зъботехника си между 18-50 лева на коронка и съм искал от пациентите си между 40 и 110 съответно.
3. Колко са се променили дефакто и доходите на тая част от населението, защото нали разбираш, синжир марка ...ти на месаря, месаря на теб, но какво значение има, важното е да се заяждаме тук.

Предполагам поне ми схвана идеята за разликите между 1:8 и 1:4, никъде не съм намесвал покупателна способност ]:)
pumpy

Мнение от pumpy »

todor73 написа: 3. Колко са се променили дефакто и доходите на тая част от населението......

Предполагам поне ми схвана идеята за разликите между 1:4 и 1:8.....
Ako приемем, че 12-13к са "масата" то искрено пожелавам на тази маса, тези доходи. Само дето 12-13 хиляди души са около 0.17% от населениято на България, според последното преброяване от около преди месец, два....
Защото ти си написал по-горе:
todor73 написа:тук става въпрос, разбира се, за масата....
todor73

Мнение от todor73 »

pumpy написа:
todor73 написа: 3. Колко са се променили дефакто и доходите на тая част от населението......

Предполагам поне ми схвана идеята за разликите между 1:4 и 1:8.....
Ako приемем, че 12-13к са "масата" то искрено пожелавам на тази маса, тези доходи. Само дето 12-13 хиляди души са около 0.17% от населениято на България, според последното преброяване от около преди месец, два....
Защото ти си написал по-горе:
todor73 написа:тук става въпрос, разбира се, за масата....
Уффф, ти май, май, наистина ти трябват повечко обяснения :D
Нали не мислиш че щом едни услуги (доходи за обслужващия) се вдигат 4 пъти, другите ще стоят и ще гледат, затова пак повтарям СИНДЖИР МАРКА, ааа :fubar:
Публикувай отговор