SFBG82 написа:ivandaman написа:
Иначе ето един haplogroup map на Европейските държави.. България и останалите страни от Балканският полуостров и Румъния са с най-разнообразната генетика..
Четеш графичното изображение, както дявола чете евангелието.
Генетичните изследвания са напълно подвеждащи и не научно обосновани.
Всичко е базирано на база данни. Т.е. ако много турци и гърци с подобен геном са участвали в теста, ще ти кажат, че имаш сходен геном с тях.
Не си правят труда да видят, че в
Северна Гърция и европейска Турция българският етнос е бил преобладаващ за хилядолетие и нещо.
Fair point, но същото се отнася и за Гърците и византийците, които са били по нашите земи.. Всъщност тази диаграма потвърждава генетичното разнообразие на България, (което и аз твърдях в предишният ми пост), но потвърждава и че нямаме почти никаква Азиатска жилка,

освен близко-източната и месопотамската..
Според мен като се има предвид историята на България, географското и положение и и различните доминации (от различни етноси) върху тази територия през вековете, диаграмата отразява реалният генетичен мишмаш..
Ти скоро си се прибрал в БГ и съм сигурен че ако си откровен със себе си ще си признаеш че това се вижда.. Уж имаме нещо общо ама като ни вземеш по отделно един с един не си прилича, докато при северните народи и тези с по-чисти гени това въобще не е така..
Аз внимателно наблюдавам хората като се прибирам и виждам че има всякакви.. от руси и синеоки до разни екзотични които приличат на гърци, турци и дори Нейтив (First Nations) и на латиноамериканци..
Пояснявам
ПРИЛИЧАТ не казвам че имат техните гени
Както и да е, според мен това е слабото място и
ахилесовата пета на нас Българите, че заради контрастната ни генетика не можем да създадем хомогенност нито в идеи, нито в стратегии и подсъзнателно чувстваме сънародниците си едва ли не като конкуренция и "съперници" (да не кажа врагове) а не като съюзници и "extended family" както би трябвало да бъде.
И това между другото е съвсем естествено.. Точно заради това има поговорка "Кръвта вода не става" .. Тази подозрителност и недоверие което изпитваме един към друг според обстоятелствата е "нормално" и е на генетична основа.. Ние сме хора с различна кръв които сме принудени да споделяме една територия.. Омешали сме се, оплели сме се като кошница но сме взривоопасна смесица, която може да избухне във всеки момент..
И тук става дума за
тези от нас които се определяме като етнически Българи. Циганите и Турците въобще не ги включвам в дискусията.. Те са фитила който може да взриви във всеки един момент взривоопасната етно-смес на Българите.
И това важи с пълна сила и за Бивша Югославия например.. Всички знаем за изцепките там..
Не че "Хейтвам" или нещо против България, просто констатирам реалност..
Всъщност смесването на гените има и положителни страни.. Значително се намалява риска от разни генни заболявания и ментални отклонения причинени от "inbreeding". В доста (
индивидуални ) случаи може да се увеличи и IQто (но не като цяло на нацията, само за отделни индивиди) което прави
някои от нас добри индивидуалисти, в същото време обаче тази индивидуалност убива в нас естествената и здравословната за повечето народи "Tribal Nature" и инстинкт за принадлежност. Тези които сме индивидуалисти имаме друг вид инстинкт.. на вълк единак. При определени условия имаме шанс за оцеляване и дори доминация, но в други ситуации когато срещу нас е добре организирана етническа глутница, на нас ни липсва способността да се обединим с останалите вълци единаци и да се борим за общото благо..
Както всичко останало и нашата ситуация си има плюсове и минуси.. За съжаление минусите са повече и в съвременната взривоопасна гео-политическа обстановка може да се окажат фатални и като нищо да доведат до погубването на "нацията" която макар че е доста дефектна и несъвършена е единствената която имаме.
Толкова за сега защото вече е "утре" и време за сън ..