optics написа:
Въпрос към жорето:
Колко интелигентни и образовани хора лично познаваш и по-конкретно - колко учени, университетски и гимназиални/техникумни преподаватели?
И още един въпрос към който пожелае: Колко процента от вашите съученици/състуденти са в чужбина. При мене за гимназията е около 39%, за университета - 50%.
Не съм ги броил точно, но познавам доста интелигентни и образовани хора. Не са преподаватели в университети, все пак живея в Банско, не в София. Имам и познати в София, които работят като инженери, лекари, сетих се и за един преподавател от Техническия Университет. Заплатите в България са най-различни. На учителите и преподавателите не са високи, но пък имат възможности за допълнителни доходи. На брат ми съпругата преподава в Техническия колеж- бивш Техникум в Банско. Заплатата и е около 600 лева чисто след данъци. Отделно води някакви курсове вечер по поддръжка на климатични инсталации и от там си докарва още 300 до 400 лева. Докарва го до 900-1000 лева на месец.
Познавам двама инженери, единият взима 700 лева, другият 2700 лева. Зависи какъв инженер си и в каква фирма работиш. Преподавателите в София не ги мислете, те освен основната си заплата изкарват още 2 пъти по толкова от допълнителни курсове, частни уроци и т.н. Който не го мързи- може да си изкарва добри пари и в България.
Преди време платих 200 лева на един циганин да ми налепи плочки в банята- за 2 дена работа. Ако човека работи 22 дена в месеца, това са 2200 лева.