От Канада в България

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор

Re: От Канада в България

Мнение от optics »

krimon написа:Те и циганите избягаха от България, останаха само бежанците. :P
Не си съвсем права. Бежанците не са останали, просто са поток. Всяка частица от тоя поток се задържа малко в България и продължава. Като по начало никога не й е минавало наум да остава.

Въпрос към жорето:
Колко интелигентни и образовани хора лично познаваш и по-конкретно - колко учени, университетски и гимназиални/техникумни преподаватели?

И още един въпрос към който пожелае: Колко процента от вашите съученици/състуденти са в чужбина. При мене за гимназията е около 39%, за университета - 50%.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jovani написа:
Ivan1007 написа:
joro написа:
miteto написа:
joro написа:А преди време ходих във Виена и там срещнах български просяци- дрипави, смърдящи, ходят по улиците и просят “айне евро бите, айне евро“. Има много такива “преуспели“ българи по света.
Българи? Нещо се бъркаш пич, това описание ляга най-добре на циганите дето просят по Европа. Такива засега в Северна Америка не са дошли, по простата причина че няма кой да ги пусне в самолета.
В България също голяма част от безработните и тия, дето са на минимална заплата са от цигански произход. Не съм видял образован и интелигентен бял българин да гладува и да живее бедно. Ако махнем малцинствата от статистиката сигурно стандартът на живот в България ще се вдигне до нивото на Полша и Унгария. В София, където е съсредоточен елитът на нацията стандартът на живот вече е като средния в Европа.
:D
Добре ве, нали разправяше, че в България се търсели инженери и разни други специалисти.
Значи работа бол, стандарта средноевропейски - що тогава не идват европейци в България ми само сирийци, афганистанци и тук таме некой грък с две леви ръце, дет майка му го кара с нея на работа?
Що всеки дет е малко по-кадърен се е изнесъл или търси да се изнесе от България, а никой не идва?
В Унгария май също има доста цигани, що да ги махаме тук, а там не?
Циганите са огледало на обществото - каквито българите такива циганите.
В България работят много западноевропейски компании и идват хора от цял свят - навремето, преди 15-тина години имахме Австралиец колега в офиса в София. Това беше преди България да влезе в ЕС. Сега вероятно има много повече.
Да, имаше и има такива, но са там заради по-евтината работна ръка. И във Виетнам вече има много западни компании, но (почти) никой не иска да иде да живее там.
Аз съм работил с чужденци в БГ, но май всички бяха женени за българки. ;)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

roumensp написа:
Ivan1007 написа:Добре ве, нали разправяше, че в България се търсели инженери и разни други специалисти.
Аз пък съм сигурен, че търсят ... поради простата причина, че българските такива бягат.
Жена ми беше инженер в Овъргаз преди да заминем, сега пак е същото с малката разлика, че като абсолютна стойност доходите й са 30 пъти на тия от 2000 г. (не, няма собствена фирма или бизнес). За съжаление заетостта й не й позволява да обикаля локалните свинеферми в търсене на пържоли. ;(

ПП
Някой ако каже, че това не е типичен пример .... Точно толкова типичен е, колкото и масовото плюскане на калкани от българите. :D
Аз също вярвам, че се търсят.
Лани като си ходих в България си изрових трудовата книжка и неколко фиша за заплати от 2000-та, когато напуснах все още държавното "Проучване и Добив на Нефт и Газ", за да дойда в Канада. Ръководител сектор с 370 лева основна заплата, с разни добавки го докарвах до 450 лева преди удръжки.
Сега във вече частната фирма собственост на ТИМ инженер с няколко години опит получава 650-700 лева. В София.
Ка няма да се търсят. :D
В Албаания шофьор дето не е виждал през живота си преди това сондаж почваше с USD650 и до година отииваше на 1000.

П.П. Забравих да спомена, че имах и служебен автомобил - Москвич Алеко. :D
Последно промяна от Ivan1007 на Пон Мар 14, 2016 11:44 am, променено общо 5 пъти.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
jovani

Мнение от jovani »

roumensp написа:
Да, имаше и има такива, но са там заради по-евтината работна ръка. И във Виетнам вече има много западни компании, но (почти) никой не иска да иде да живее там.
А защо тия чужденци не са заминали с жените си в чужбина щом е толкова по-добре?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

optics написа:
krimon написа:Те и циганите избягаха от България, останаха само бежанците. :P
Не си съвсем права. Бежанците не са останали, просто са поток. Всяка частица от тоя поток се задържа малко в България и продължава. Като по начало никога не й е минавало наум да остава.
"Спрени в развитието си цивилизации" :rofl: Естествено, че целта им не е България, а Германия/Англия. Обаче ЕС няма да позволи на България да ги пусне на тяхната територия, тъй че си ги държи на топло бг държава.

И като говорите колко добре живеят българите, защо не кажете нещо за пенсионерите, които са поне 50 % от популацията на страната ? Те също ли ядат калкан и качествена "биологична" храна, да не забравяме и черешите от двора на столичната гвардия от пенсионери :x
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
jovani

Мнение от jovani »

Ivan1007 написа:
roumensp написа:
Ivan1007 написа:Добре ве, нали разправяше, че в България се търсели инженери и разни други специалисти.
Аз пък съм сигурен, че търсят ... поради простата причина, че българските такива бягат.
Жена ми беше инженер в Овъргаз преди да заминем, сега пак е същото с малката разлика, че като абсолютна стойност доходите й са 30 пъти на тия от 2000 г. (не, няма собствена фирма или бизнес). За съжаление заетостта й не й позволява да обикаля локалните свинеферми в търсене на пържоли. ;(

ПП
Някой ако каже, че това не е типичен пример .... Точно толкова типичен е, колкото и масовото плюскане на калкани от българите. :D
Аз също вярвам, че се търсят.
Лани като си ходих в България си изрових трудовата книжка и неколко фиша за заплати от 2000-та, когато напуснах все още държавното "Проучване и Добив на Нефт и Газ", за да дойда в България. Ръководитрел сектор с 370 лева основна заплата, с разни добавки го докарвах до 450 лева преди удръжки.
Сега във вече частната фирма собственост на ТИМ инженер с няколко години опит получава 650-700 лева. В София.
Ка няма да се търсят. :D

П.П. Забравих да спомена, че имах и служебен автомобил - Москвич Алеко. :D
Бре, аз и преди съм те водил в доходи - още от първата си работа на заплата след завършване на университета.
Както са казали хората - на крива ракета и космоса и пречи. :)
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:
roumensp написа:
А защо тия чужденци не са заминали с жените си в чужбина щом е толкова по-добре?
Абе има чужденци в България, не е като да са 0. И такива дето работят и такива дето са дошли да се пенсионират. То в почти всяка страна на света има работещи чужденци. Също в доста страни които аз считам с по-лош стандарт на живот от България имат чужденци дошли да се пенсионират (най-вече заради климата).
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
jovani написа:
roumensp написа:
Абе има чужденци в България, не е като да са 0. И такива дето работят и такива дето са дошли да се пенсионират. То в почти всяка страна на света има работещи чужденци. Също в доста страни които аз считам с по-лош стандарт на живот от България имат чужденци дошли да се пенсионират (най-вече заради климата).
Тоя Австралиец беше млад, но да си кажем честно малко го мързеше, та затова може би беше останал.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

krimon написа:И като говорите колко добре живеят българите, защо не кажете нещо за пенсионерите, които са поне 50 % от популацията на страната ? Те също ли ядат калкан и качествена "биологична" храна, да не забравяме и черешите от двора на столичната гвардия от пенсионери :x
Аха, със средна пенсия в България 350лв, направо стейкове и лобстъри ядат всеки ден :@
Ама и Танграта и Жоро се правят на две и половина и леко се разсейват да обърнат внимание на този факт. Над 2 милиона пенсионери (почти колкото трудово заетите) и средно изкарват със 350 лева на месец.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Като стане дума как идвали чужденци и ми изниква спомена за мексикански пост-док който беше дошъл в България за половин година. На улицата го срещнали футболни фенове (ака ултраси) и го набили щото им бил много мургав.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

jovani написа: В България работят много западноевропейски компании и идват хора от цял свят - навремето, преди 15-тина години имахме Австралиец колега в офиса в София.
Нали се сещаш каква е била заплатата на австралиеца ?
Разбира се и знанията му са били на това ниво и ако танграта си намери работа в зависимост от канадската си квалификация, то тогава България наистина е страната на доматите, калкана и хубавото сирене. Е все още можеш да ядеш бой тук и там, но това видимо него не го притеснява.....
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

miteto написа:
krimon написа:И като говорите колко добре живеят българите, защо не кажете нещо за пенсионерите, които са поне 50 % от популацията на страната ? Те също ли ядат калкан и качествена "биологична" храна, да не забравяме и черешите от двора на столичната гвардия от пенсионери :x
Аха, със средна пенсия в България 350лв, направо стейкове и лобстъри ядат всеки ден :@
Ама и Танграта и Жоро се правят на две и половина и леко се разсейват да обърнат внимание на този факт. Над 2 милиона пенсионери (почти колкото трудово заетите) и средно изкарват със 350 лева на месец.
Аз мисля, че ти имат най-много време да се натоварят на колите си и да обикалят по селата за евтини и качествени храни.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

pumpy написа:
jovani написа: В България работят много западноевропейски компании и идват хора от цял свят - навремето, преди 15-тина години имахме Австралиец колега в офиса в София.
Нали се сещаш каква е била заплатата на австралиеца ?
Разбира се и знанията му са били на това ниво и ако танграта си намери работа в зависимост от канадската си квалификация, то тогава България наистина е страната на доматите, калкана и хубавото сирене. Е все още можеш да ядеш бой тук и там, но това видимо него не го притеснява.....
е като тебе втори нема, с такива знания само за клиенти с джапанки на минусови температури ! :lol: :rofl:
не се ли усещаш че си назад ?
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
joro

Мнение от joro »

optics написа: Въпрос към жорето:
Колко интелигентни и образовани хора лично познаваш и по-конкретно - колко учени, университетски и гимназиални/техникумни преподаватели?

И още един въпрос към който пожелае: Колко процента от вашите съученици/състуденти са в чужбина. При мене за гимназията е около 39%, за университета - 50%.
Не съм ги броил точно, но познавам доста интелигентни и образовани хора. Не са преподаватели в университети, все пак живея в Банско, не в София. Имам и познати в София, които работят като инженери, лекари, сетих се и за един преподавател от Техническия Университет. Заплатите в България са най-различни. На учителите и преподавателите не са високи, но пък имат възможности за допълнителни доходи. На брат ми съпругата преподава в Техническия колеж- бивш Техникум в Банско. Заплатата и е около 600 лева чисто след данъци. Отделно води някакви курсове вечер по поддръжка на климатични инсталации и от там си докарва още 300 до 400 лева. Докарва го до 900-1000 лева на месец.
Познавам двама инженери, единият взима 700 лева, другият 2700 лева. Зависи какъв инженер си и в каква фирма работиш. Преподавателите в София не ги мислете, те освен основната си заплата изкарват още 2 пъти по толкова от допълнителни курсове, частни уроци и т.н. Който не го мързи- може да си изкарва добри пари и в България.
Преди време платих 200 лева на един циганин да ми налепи плочки в банята- за 2 дена работа. Ако човека работи 22 дена в месеца, това са 2200 лева.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:
optics написа: Въпрос към жорето:

Не съм ги броил точно, но познавам доста интелигентни и образовани хора. Не са преподаватели в университети, все пак живея в Банско, не в София. Имам и познати в София, които работят като инженери, лекари, сетих се и за един преподавател от Техническия Университет. Заплатите в България са най-различни. На учителите и преподавателите не са високи, но пък имат възможности за допълнителни доходи. На брат ми съпругата преподава в Техническия колеж- бивш Техникум в Банско. Заплатата и е около 600 лева чисто след данъци. Отделно води някакви курсове вечер по поддръжка на климатични инсталации и от там си докарва още 300 до 400 лева. Докарва го до 900-1000 лева на месец.
Познавам двама инженери, единият взима 700 лева, другият 2700 лева. Зависи какъв инженер си и в каква фирма работиш. Преподавателите в София не ги мислете, те освен основната си заплата изкарват още 2 пъти по толкова от допълнителни курсове, частни уроци и т.н. Който не го мързи- може да си изкарва добри пари и в България.
Преди време платих 200 лева на един циганин да ми налепи плочки в банята- за 2 дена работа. Ако човека работи 22 дена в месеца, това са 2200 лева.
Аз в петък платих на един виетнамец 800 кинта да ми изчисти покрива, улуците и около къщата, 4-5 часа работа. Ако работи 22 дена по 8 часа - смятай ... :D Да се чуди човек защо всички не правят същото. ;)
Публикувай отговор