Мнението ми за Канада след 10 месеца живот тук
Re: Мнението ми за Канада след 10 месеца живот тук
Мите, нещата, които си написал в темата за РБЦ, в темата за производителността на труда и за американската здравна система са няколко примера за това, което напиах за тебе малко по-горе.
Има много неща, които почти схващаш и донякъде разбирам ентусиазма ти и упоритостта, с която обичаш да спориш за тях, но в едно 80% от случаите единствения адекватен отговор на мненията ти е "WTF?!". Чудя си се на акъла защо продължавам да храня трола, пардон, модератора.
Има много неща, които почти схващаш и донякъде разбирам ентусиазма ти и упоритостта, с която обичаш да спориш за тях, но в едно 80% от случаите единствения адекватен отговор на мненията ти е "WTF?!". Чудя си се на акъла защо продължавам да храня трола, пардон, модератора.
Марто, на тебе големият проблем ти е, че като нямаш какво повече да кажеш и почваш с разни А->Б (макар и грешно използвани, хехе) или WTF или подобни едносрични реплики. Понеже си голям фен на логическите грешки, да ти припомня тази, която ползваш непрестанно:
http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man"
Точно това се опитвам да ти кажа - нямам нерви да пиша мнения от по 10 страници за да ти оборвам всяко заблудено твърдение и да ти обяснявам всичко от А и Б. Пробвах веднъж, но за разлика от лудите, аз умора имам.miteto написа:Марто, на тебе големият проблем ти е, че като нямаш какво повече да кажеш и почваш с разни А->Б (макар и грешно използвани, хехе) или WTF или подобни едносрични реплики. Понеже си голям фен на логическите грешки, да ти припомня тази, която ползваш непрестанно:

Доста интересно изказване от човек, който е учил в субсидиран от "държавата" колежMarto написа:Единствената причина да пиша са истериите на джованката и митето, според които зад всеки ъгъл дебне гаден капиталист и добре че е "държавата" да се намеси, но как не им светна, че всички глупости като монополи, олигополи и други доящи гражданина паразити съществуват само и единствено заради или с помощта на тази хубвата лелеяна "държава".

miteto написа:Доста интересно изказване от човек, който е учил в субсидиран от "държавата" колежMarto написа:Единствената причина да пиша са истериите на джованката и митето, според които зад всеки ъгъл дебне гаден капиталист и добре че е "държавата" да се намеси, но как не им светна, че всички глупости като монополи, олигополи и други доящи гражданина паразити съществуват само и единствено заради или с помощта на тази хубвата лелеяна "държава".Явно докато сме лапали социално образование, държавата е била и "хубава" и "лелеяна" - ама сега вече не е

Undergraduate degree - Частно учебно заведение в САЩ на пълна стипендия от колежа.
Law degree - Платих си го със собствени спестявания на НЕсубсидираната тарифа за чуждестранни студенти.
Там е работата, че не е "частно" (private college/university) ами е "държавно" (state college/university) - много добре знаеш разликата, ама се правиш на ударенMarto написа:Undergraduate degree - Частно учебно заведение в САЩ на пълна стипендия от колежа

Като стана дума за сламени хора, никъде не съм казал че държавата не трябва да има роля в някои неща.miteto написа:Доста интересно изказване от човек, който е учил в субсидиран от "държавата" колежMarto написа:Единствената причина да пиша са истериите на джованката и митето, според които зад всеки ъгъл дебне гаден капиталист и добре че е "държавата" да се намеси, но как не им светна, че всички глупости като монополи, олигополи и други доящи гражданина паразити съществуват само и единствено заради или с помощта на тази хубвата лелеяна "държава".Явно докато сме лапали социално образование, държавата е била и "хубава" и "лелеяна" - ама сега вече не е
Опитвам се да ти обясня, че за сметка на това твърде често държавата само пречи или в най-добрия случай просто няма работ да се меси, включително когато става дума за цените на застраховките в Онтарио, законите за детския труд или минималната заплата. И когато грижите й за народа докарват една от най-богатите страни в света, Швеция, почти до бакрут за няма двайсе години.
Последно промяна от Marto на Пет Май 24, 2013 4:12 pm, променено общо 1 път.
Бъркаш ме с някого.miteto написа:Там е работата, че не е "частно" (private college/university) ами е "държавно" (state college/university) - много добре знаеш разликата, ама се правиш на ударенMarto написа:Undergraduate degree - Частно учебно заведение в САЩ на пълна стипендия от колежаАко искаш, публикувай името на твоето колежче, че хората сами да преценят дали е private или state - аз нямам право да изнасям лична информация за потребители на форума.
"Колежчето" е действително мъничко, но репутацията му е доста добра:
Миналият месец NY Times отделя малко вниманийце на фондчето на колежчето от повече от милиардчеFor the past decade, Berea College has been consistently ranked by U.S. News & World Report as the number one comprehensive college in the South, and it is currently ranked as #3 among liberal arts colleges by The Washington Monthly College Ranking 2012.
The college was founded 158 years ago by an abolitionist with the goal of providing coeducational, interracial education, ambitious, given the era and the region. Today Berea has an endowment of over $1 billion. That works out to $625,000 per student, or more than 10 times the equivalent figure at New York University.
Аз пък се опитвам да ти обясня, че социалната политика (вкл. социални помоши, образование, защита на децата и т.н.) е като лекарство. Ако даваш прекалено малко, болестта на пациента се влошава, може и да умре. Ако даваш прекалено много, се превръща в отрова (провала на welfare state в Швеция - който между другото не променя факта, че в днешно време Швеция продължава да има една от най-добрите социални политики паралелно с една от най-развитите икономики). Явно разликата между мен и теб е, къде слагаме границата, след която лекарството се превръща в отрова.Marto написа:Като стана дума за сламени хора, никъде не съм казал че държавата не трябва да има роля в някои неща.
Опитвам се да ти обясня, че за сметка на това твърде държавата често само пречи или в най-добрия случай просто няма работ да се меси, включително когато става дума за цените на застраховките в Онтарио, законите за детския труд или минималната заплата. И когато грижите й за народа докарват една от най-богатите страни в света, Швеция, почти до бакрут за няма двайсе години.
Цените на застраховките в Онтарио - съгласен че държавата не трябва да се меси. Но не трябва да се меси въобще, т.е. не трябва да има задължителна застраховка (liability) чрез държавен закон. Както life insurance или home insurance не са задължителни по закон - а който не си е направил и се опари - ами проблема е негов. Естествено, ако я нямаше задължителната застраховка, сигурно едно 70-80% от фирмите, които са захлебили мощно на онтарийския пазар в момента, нямаше да имат бизнес. Между другото, едно от най-мощните лобита за това да не се свалят лимитите на accident benefits е това на адвокатите в Онтарио

Да, извинявам се, май съм те объркал.Marto написа:Бъркаш ме с някого.
И с моята кола се случи нещo подобно, само дето не бях аз зад волана. Шофиорката, която вече 2 пьти ми замеси колата в леки сбльсквания, обрули бронята на един полицаи. Тоя излиза от колата и казва че е полицай. Аз обаче реших за да ми е мирна главата да се обадя на застрахователя. Неговото решение в случая, вина 50 на 50, ми се стори обективно и базирано на така както им разказахме фактите. Полицая не знам какво е казал на неговият застраховател.becks написа:Специално за Марто, който явно е специалист по автозастраховане в Онтарио ще разкажа една история. Оставям го сам да направи изводите.
По-рано тази година съм на паркинга на верига аптеки и маневрирам назад, докато се опитвам да паркирам. В същия момент друга кола се опитва да излезе от паркомястото си близо до мен. В резултат двете коли се удрят една в друга със задниците си. Моята кола има леко огъната ламарина и счупена задна броня, докато другата е само с лека драскотина по бронята, тъй като колата има прикачена резервна гума отзад, която поема удара. Започва спор с управляващата другата кола кой е виновен, как, защо и.т.н. Единственият въпрос по който постигаме консенсус е, че не трябва да намесваме застрахователите. Разменяме си визитките, и за по-сигурно си и снимаме застраховките, като се кълнем, че няма да се обаждаме на застрахователите.
Госпожицата управляваща другата кола, според визитката си е високопоставена финансистка на възраст около 25 (най-лошата възраст за застраховане). Колата и застраховката са на името на баща й, който на следващия ден започва да ми звъни по телефона. Разговорът започва с това, че не трябва да намесваме застрахователите. Съгласни сме и двамата. В последствие провеждаме още 4 дълги телефонни разговора, от които в крайна сметка се разбираме всеки сам да си оправи щетите и да не си търси парите от застрахователя. Дотук - обичайна история.
Аз обаче имам името и адреса на бащата, който живее в къща във Форест Хил, Торонто, може би най-скъпият квартал в Канада. Бащата има и много специфично не-англо-саксонско име, затова решавам да се поровя в Линкдин и гугъл да видя що за "циганин" живее на този милионерски адрес. Оказва се, че той е CEO, повтарям - главен изпънителен директор - на една от най-големите застрахователни компании в Канада. Около 10 минути стоях с отворена уста след установяването на този факт
Полицая не знам дали искаше да се обажда на застрахователя си, на мен ми се струваше че по скоро не, но е само впечатление. Ама не го и питахме.
Това вашия цял дебат е направо смешен как уж един адвокат който цели към политиката не може елементарни неща да обясни или да спечели като гласове присъстващите/ четящи.
Ето и мойто мнение. Няма такова нещо като ляв и десен. Това са термини за простолюдието. Това че аз съм десен и държавата да стои на страна и ще ми напраи моя манталитет като на вълк да се боря с всеки срещу пътя си да просперирам и да смачкам всяка конкуренция са пълни небивалици.
Първо аз съм десен ОК. Имам продукт и моя продукт няма да си го пъхам отзад, аз го продавам на леви, десни, крайни,, средни, зелени,Обами, Бушовци, Харпаровци корумпирани кметове,нереализирани статистици,нереализирани адвокати, реал естейт неарилизирани адвокати и тем подобни.
Къде се явява политиката на моите десни виждания. НИКЪДЕ. ЗАЩО? Защото аз търся бизнес и тук мистър Марто е далеч от истината как един ляв кмет може да направи град с голяма икономика малка.
Марто в Кентъки си проспал класове като Американска История, Политикъл сайнс, Макро и Микро икономика. А може и да не си ги взимал.
Тва че ти не си в час не означава автоматически че никой не знае нищо.
Първо има едно явление в Америка от времето на тяхната гражданска война. Севера смазва юга. Появяват се така наречените карпет бягърс. Хора които мигрират на юг да оправят напълно съсипаните щати. Този модел на ребилд е напълно реален и носи огромни богатства на севера по това време. Същия модел се прилага до ден днешен.Няма историк Америкиканец да не потвърди че след всяка война Америка просперира точно заради това. 2ра Светована война, Виетнам,Ирак, Афганистан кой знае кой още е наред. Тук няма леви няма десни.Има данъкоплатец който да плаща има частни корпорации, малки бизнеси, които се нуждаят от този бизнес наречен война/ ребилд/ освобождение/ твърда ръка към диктатори.
И тук ще ти отговоря и за работната ръка виждам че пак си далеч от истината.
Работната ръка е просто инвестиция. Ние се борим да ръководим въюзможно най-евтината такава. Това е Китай и Индия. Тук пак няма леви и десни.Ние сме лидери заради това че купуваме стока произведена почти без пари. Явлението бизнес да се премести от северен щат в южен заради евтиния приключи. Този фронтиър е минало. Сега търсим пазари на ръка която е от девелопинг страни.
Джовани спомена че Китай и Америка нямат разлика. Това е така само една малка разлика има, че Китай притежава този фронтиър който Америка го няма и трябва да се бори за него, виждаме от леви и десни президенти как става това.
Детройт заради кемета бил такъв. Я помисли каква глупост е това.
Детрой -» индустрия автомобили 90 процдента, конкуренти автомобили, цена на работна ръка, цена на бенефитс като задравни и пенсионни, цена на безниз срещу неподходящи произведени модели коли,световна конкуренция,изненадващо фалирал местен пазар на имоти(Американски), лош менаджмент, производство на крап за армията(коли, гуми, самолети- платени войници монтьори ремонтират крапи военни коли).
Къде на майната си тук е кмета и неговото участие в тази идустрия.
Участието му е в събиране на незначителни приходи от незначителни данъци от фалирали имоти. Да плаща с тези незначителни приходи на полиция(виждаме резултата), да строи магистрали и улици и градинки, ами май не си ходил в Детройт да видиш за какво става дума .
Марто не трябва де се криеш че си от турски произход .До някъде разбирам, че българите ще те съсипят по форуми.
Ето и мойто мнение. Няма такова нещо като ляв и десен. Това са термини за простолюдието. Това че аз съм десен и държавата да стои на страна и ще ми напраи моя манталитет като на вълк да се боря с всеки срещу пътя си да просперирам и да смачкам всяка конкуренция са пълни небивалици.
Първо аз съм десен ОК. Имам продукт и моя продукт няма да си го пъхам отзад, аз го продавам на леви, десни, крайни,, средни, зелени,Обами, Бушовци, Харпаровци корумпирани кметове,нереализирани статистици,нереализирани адвокати, реал естейт неарилизирани адвокати и тем подобни.
Къде се явява политиката на моите десни виждания. НИКЪДЕ. ЗАЩО? Защото аз търся бизнес и тук мистър Марто е далеч от истината как един ляв кмет може да направи град с голяма икономика малка.
Марто в Кентъки си проспал класове като Американска История, Политикъл сайнс, Макро и Микро икономика. А може и да не си ги взимал.
Тва че ти не си в час не означава автоматически че никой не знае нищо.
Първо има едно явление в Америка от времето на тяхната гражданска война. Севера смазва юга. Появяват се така наречените карпет бягърс. Хора които мигрират на юг да оправят напълно съсипаните щати. Този модел на ребилд е напълно реален и носи огромни богатства на севера по това време. Същия модел се прилага до ден днешен.Няма историк Америкиканец да не потвърди че след всяка война Америка просперира точно заради това. 2ра Светована война, Виетнам,Ирак, Афганистан кой знае кой още е наред. Тук няма леви няма десни.Има данъкоплатец който да плаща има частни корпорации, малки бизнеси, които се нуждаят от този бизнес наречен война/ ребилд/ освобождение/ твърда ръка към диктатори.
И тук ще ти отговоря и за работната ръка виждам че пак си далеч от истината.
Работната ръка е просто инвестиция. Ние се борим да ръководим въюзможно най-евтината такава. Това е Китай и Индия. Тук пак няма леви и десни.Ние сме лидери заради това че купуваме стока произведена почти без пари. Явлението бизнес да се премести от северен щат в южен заради евтиния приключи. Този фронтиър е минало. Сега търсим пазари на ръка която е от девелопинг страни.
Джовани спомена че Китай и Америка нямат разлика. Това е така само една малка разлика има, че Китай притежава този фронтиър който Америка го няма и трябва да се бори за него, виждаме от леви и десни президенти как става това.
Детройт заради кемета бил такъв. Я помисли каква глупост е това.
Детрой -» индустрия автомобили 90 процдента, конкуренти автомобили, цена на работна ръка, цена на бенефитс като задравни и пенсионни, цена на безниз срещу неподходящи произведени модели коли,световна конкуренция,изненадващо фалирал местен пазар на имоти(Американски), лош менаджмент, производство на крап за армията(коли, гуми, самолети- платени войници монтьори ремонтират крапи военни коли).
Къде на майната си тук е кмета и неговото участие в тази идустрия.
Участието му е в събиране на незначителни приходи от незначителни данъци от фалирали имоти. Да плаща с тези незначителни приходи на полиция(виждаме резултата), да строи магистрали и улици и градинки, ами май не си ходил в Детройт да видиш за какво става дума .
Марто не трябва де се криеш че си от турски произход .До някъде разбирам, че българите ще те съсипят по форуми.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Също като римската империя, просперирала докато постоянно водила войни. Проблема е че в един момент непоробените, струващи си да се поробят нации свършват (разбирай да се откраднат техните ресурси) след което империята пропада от подухване, Римската в случая паднала от некаква треска.
- mortigur
- Обратна връзка:
Не е треска олово еumeiko написа:... Римската в случая паднала от некаква треска.
Taxation is theft.