fandjo написа:мисля че е време темата да бъде заключена...

доста кандадат емигранти търсещи информация четат задочния ви спор с надеждата да научат нещо смислено...
върнете се към основното при откриването на темата нещо като кратък отговор на въпроса "според вашите лични наблюдения струват ли си усилията или мечтата винаги е розова?"
Точно това правя в момента и аз. Ровя се в темите и навсякъде срещам двама, трима или четирима, които се надприказват с надеждата неговата дума да е последната. Типично като в БГ. Искам да ви питам - като сте излезли от Балканите, Балканите дали са излезли от вас? Или и там си пренасяте (респективно във форума) манталитета, който трдуно издържам в БГ и винаги съм искал да избягам от него, и който с годините, страхувам се, ме е заразил и мен много или малко.
И един друг въпрос. Липсват ли ви дупките по улиците, мърсотията, доказано лудите и уж нормалните и нерегиструрани луди с безумен поглед, агресивен поглед, неадекватно поведение... Новите мерцедеси с отворени прозорци (въпреки че имат климатици) и отвътре се дъни чалга и сръбско, едва ходещите пенсионери с фанелки за 50 ст. защото те и пари за хляб едва намират, кучкарниците във всеки квартал - и на улиците и в блоковете, които ти късат нервите 24 часа... "юнаците", които вихрят купони в жилищата си понеже е по-евтино, а съседите "съм ги еб.л, аз имам рожден/имен ден, те нямат право да спят"... мизерните мангали, които цял ден си разнясят някое от децата и ти го навират в лицето... Това е в София, в провинцията е още по-убиваща селяния и простотия...Изброявам набързо, може би някой ще добави или ще извади от изброеното като невярно...
А, да не забравя - ревящите развалени (или нарочно направени така) ауспуси на колите, ревящите форсиращи се мотори, които ще ти спукат тъпанчетата дори и посред нощ.