Световната финансова криза и отражението и в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Kpetrov написа:
ZanzibarHero написа:
Kpetrov написа:... Колкото до парите... дай ми ги и ще ги взема, но при първия възможен случай ще ти забода нож в гърба.
Няма да има "първи възможен случай", ще ти давам пари постоянно. :wink:
А какво ще стане когато един ден разбера, че парите незначат нищо и че ти пазиш и имаш нещо много по ценно?
Нищо няма да стане. Просто, един човек от 6-7х10^9 е разбрал нещо.

Виж, ако имаш някаква положителна идея за това как да "премахнем" парите, можем да обсъдим. Обичам фантастиката и прогностиката. Но при положение, че цялата човешка история (писана и устна) преминава под знака на това явление, ме навежда на мисълта, че трябва идеята ти (или И'нет източниците и/или книгите, които ще ползваш) наистина да е много, много оригинална, че да привлече Коко (който май е най-подготвен за експерт по подобна тема).
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

Kpetrov написа:
ZanzibarHero написа:
Kpetrov написа:... Колкото до парите... дай ми ги и ще ги взема, но при първия възможен случай ще ти забода нож в гърба.
Няма да има "първи възможен случай", ще ти давам пари постоянно. :wink:
А какво ще стане когато един ден разбера, че парите незначат нищо и че ти пазиш и имаш нещо много по ценно?
винаги парите са били "нещо" само в главите на хората :)
и понеже разглеждаш монетарни въпроси първо прочети това ;)
http://pointcarre.vub.ac.be/courses/VUB ... Req=VUB263

и ако не ти се вярва направи справка :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Rai_stones
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

7George Прочети мненията от последните страници на другата тема "Канада навлиза в дълбока криза" за да не се повтаряме.
Искаш да кажеш, че двамата работника на острова които работят и от които банкера краде, ще умрат от глад, студ и ще живеят в мизерия, ако няма кой да ги краде...
Имало е и има решения каква трябва да е структурата на една банка за да работи тя в полза на хората.
Наслаждавай се ти на свобода в която избора ти е сведен до две неща да избираш между това да си роб малко или много или да отидеш да правиш къща от кал в гората, защото все още имаш тази свобода... защото съм сигурен, че ако повече хора изберат да отидат и да живеят в къщата от кал ще ти бъде отнета и тази свобода. И тогава... тогава банката може да ти съобщи радостната новина за "100%" лихва върху заема ти.
Ето това е един много добър пример за ZanzibarHero, как нищо неможе да бъде наложено задълго със сила без те, силните, да ти наложат решението, което ги удоволетворява напълно и ти да мислиш, че си го избрал самостоятелно, и че в действителност не си имал някакъв избор.

haimana
Та ония двамцата на острова може и да успеят да си разменят "благата", ама аз не знам в съвременното общество как точно ще го бъде това.
След като ти самият/самата заявяваш, че НЕЗНАЕШ, как ще стане това,
защо защитаваш теза, за която също така нищо незнаеш? Защото точно това е проблема на повечето хора НЕЗНАНИЕТО, незнанието че имат диствителен избор все още и не е късно. Незнанието, че ги очаква един много по-добър живот ако вземат правилния избор

ZanzibarHero не е необходимо да премахваме парите. Необходимо е само да премахнем лихварството, колкото до това каква трябва да бъде новата (стара) система защото се е използвала и преди, не претендирам да съм икономист има много видни такива които биха предложили решения.
Коко, вярно нека даде пример и да порасъждава върху една система в която парите нямат лихва. И зависят единствено от количеството стоки и услуги.
Мен по-скоро ме вълнува пърия етап, как да премахнем сегашната... което никак не ми се струва лесно при положение, че тя се е формирала и укопавала от векове.

Аз повече в безмислени спорове неискам да навлизам. Щом като си мислите, че качеството ви на живот зависи от един лихвар... така да е.
Целта ми беше да видя, дали и колко хора са наясно, че изборът който имат с всеки изминат ден става все по-малък и по-малък и един ден избор няма да има въобще, но както и да е можеби една анкета би била по-подходяща за целта.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Kpetrov написа:... Защото точно това е проблема на повечето хора НЕЗНАНИЕТО, незнанието че имат диствителен избор все още и не е късно. Незнанието, че ги очаква един много по-добър живот ако вземат правилния избор ...
Kpetrov, как разбра това, ти да не си магьосник или йога?

Само не разбрах какъв е "правилният" избор. То е защото, и ти си нямаш идея какъв е той. Обаче от личен опит ще ти кажа: Това няма никакво значение. Понякога просто трябва да направиш нещо, след което, да видиш какво се е получило и евентуално да несеш корекции. Така работи еволюцията. Тотално и абсолютно знание не съществува ...
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Абе едно време един решил, че виновник за всички нещастия на хората е частната собственост и призовал тя да се премахне. Идеята се оказала примамлива, харесала се и на други и след време взели та експериментирали тази идея в една държава, после и в още няколко десетки други и така след близо век експерименти в името на доброто на хората се разбрало, че идеята не струва. А междувременно поддръжниците на идеята успели да направят милиони хора нещастни, а и милиони били избити - все в името на доброто на хората и за повече блага.
Сега се оказва, че само лихвата трябва да се премахне и всичко ще е наред. Ами ще очакваме идеят да се развие и някой някъде да почне да я експериментира. Моля се само да не бъда аз отново обект на поредния експеримент.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

Linko написа: ... Сега се оказва, че само лихвата трябва да се премахне и всичко ще е наред. Ами ще очакваме идеят да се развие и някой някъде да почне да я експериментира. Моля се само да не бъда аз отново обект на поредния експеримент.
А, няма да е експеримент. Резултатът е известен.
Според Коранът лихвата е забранена и поради тази причина арабски банки прилагат някакви други бизнес модели, май, май, май.

Евреи също нямат право да дават пари срещу лихва на други евреи, но могат да дават на християни, май, май, май.

От тези правила най-много печелят англо-саксонците (в средните векове венецианците) и това е причината да са най-добрите в целия финансов свят!!!!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Това звучи наистина успокоително, ZanzibarHero, но само донякъде. Защото лошото на обзетите от каквато и да е идея фанатици е, че не им е достатъчно само те да са щастливи, а искат и целият останал свят да е щастлив - като прегърне идеята им естествено. И тежко им на тези, коитото не искат да са просветлени и щастливи.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Ако има толкова голямо значение за вас (Линко и Занзибар) лихварсвото е забранено и в християнството:

Prohibition in the Bible

“Do not charge your brother interest, whether on money or food or anything else that may earn interest.” (Deuteronomy 23:19)

“Do not take interest of any kind from him, but fear your God, so that your countryman may continue to live among you.” (Leviticus 25:36)

“If you lend money to one of my people among you who is needy, do not be like a moneylender; charge him no interest” (Exodus 22:25)

Занзибар, правилният избор, както се опитвах да ти кажа, немога да ти го наложа със сила ти сам трябва да стигнеш до него. Единствения правилен начин да стигнеш до него е знанието според мен, нито аз нито банките или правителствата ще ти го дадът.

Вие наистина ли вярвате, че живеете по добре в западното общество за разлика от социалистическото такова само заради това, че плащате лихви и то не само директно по вашите заеми, а и коствено тези които са калколирани в ценатана всяка стока.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Уф, след като нещата стигнаха до това какво пише по Светите книги - май няма повече какво да дискутираме.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Kpetrov написа:

Мен по-скоро ме вълнува пърия етап, как да премахнем сегашната... което никак не ми се струва лесно при положение, че тя се е формирала и укопавала от векове.
Няма частни банки, няма проблем. Но те едва ли ще хлопнат вратите си сами. Най-опасното нещо за всяка банка е всички нейни вложители да си поискат парите кеш едновременно. Този вариант обаче вече е невъзможен. В Щатите спестяванията на хората вече са отрицателна величина, а в Канада клонят към нулата, най-ниските от години насам. Това че спестяванията (влоговете) са нулеви щеше да бъде много добра новина за банките, ако от големината на влоговете не зависеха кредитите които те отпускат. Няма влогове, няма кредити, няма печалба, няма банка.
Държавата обаче може да се опита да замести вложителите за известно време.
Какво ще се случи обаче ако спрем да вземаме кредити от банките?
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Koko написа:Уф, след като нещата стигнаха до това какво пише по Светите книги - май няма повече какво да дискутираме.
А защо ли ги наричат Свети книги а не примерно справочник, наръчник, отчет :lol:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

ЩЕ ДОЙДЕТЕ ВИЕ НА МОЕТО СЪС СВЕТИТЕ КНИГИ:-)
ПРЕКЛОНЕТЕ СЕ ПРЕД МЕН И ВАШЕ ЩЕ Е ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО!
АЛТЕРНАТИВА НЯМА!
ЦЯЛА ВЕЧНОСТ ГОРЕНЕ В АДА Е ДОСТА ДЪЛЪГ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

teomat.com написа:
Koko написа:Уф, след като нещата стигнаха до това какво пише по Светите книги - май няма повече какво да дискутираме.
А защо ли ги наричат Свети книги а не примерно справочник, наръчник, отчет :lol:
Темата беше за световната финасова криза, ако не се лъжа - но няма да се учудя ако следващия цитат от Бибилията е за Армагедон, а световната финансова криза разбира се е само прелюдия към края на света.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
becks

Мнение от becks »

аз съм на мнение, че на инженерите и на производителите на мартеници трябва да им се забрани да се изказват по фундаментални икономически теми, защото има възможност да пренапишат "Капиталът" ;)
Bobar

Мнение от Bobar »

Само да поясня че в библията не е забранено да се дават заеми с лихва. Говори се че не е хубаво да се злоупотребява и да се ограбва. Също там е историята на израел и има много случаи да дават заеми с лихва на всеки.

:)
Публикувай отговор