Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
troll

Re: Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Мнение от troll »

Julian_04 :* !
Въобще тука е Монреал, а не ... ъъъ ... други градове и умерения, ама много умерен флирт е част от доброто възпитание. Или поне такива хора идваме тука. :D
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Хехехе, получаваш едно bisou за рожденния си ден в аванс! :*
Разбира се, че такива хора идваме тук! Това не може да се подлага на съмнение...другото биха били само инсинуации! ;)
Аватар
troll

Мнение от troll »

Тъй като така или иначе облагодетлствахме досега повече мъжете, с обувки с железни бомбета, днес е време да обърнем внимание на дамите. :)
По същия начин, по който мъжете влизат откъм ресепсиона, или през нощната смяна, жените влизат като ресепсионистки т.е. такива дето приемат хората, които идват.
Горното не бива да ви заблуждава, че седят и си лъскат ноктите и чакат някой да мине да ги задява. Истината е, че ги спукват от бач. Всеки може небрежно да мине и да каже, въведи ми това или напиши ми нещо, но по-бърз, че ми трябва след 15 минути. Нормално е тя да ти пусне факс, да се обади по телефона, да ти извика такси и да те предупреди, като е дошло. Отговаря на телефона и държи и поръчва канцеларските и рекламни матеряли. Работи освен туй "сервис а ла клиентел", крие единия шеф от жена му, а другия от двама клиенти и е единствената, която знае, че някой сере и пуши в кенефа между 10:00 и 10:15 и кога ще се появи. В някой фирми е Майката на фирмата и получава страшно добра заплата и й се мазнят, а на други е помощник на всички и виновна за всичко. Във втория случай чака да дойде следващата нещастница, а тя да отиде където, я искат, харесват или нещо друго там. Докато седи на туй място научава почти всичко за цялата фирма и е много желана и опасна с туй си познание. Според характера си отива внякой отдел, прави шеметна кариера и се жени за собственика или напуска щото й е писнало да чака да дойде следващата.
Моя съвет: Ако си вършите работата, както трябва, а не се съсредоточите на развитието си, вечно ще седите там, а новите ще ги наемат по отделите. :D
Когато пристигнете в един офис и никой не ви е "завел" там е много сложно да се ориентирате. Обикновено има два мощни клана и един два по-малки ама те не се броят.Ако не знаете тез неща, то е щото вашата работа е много незначителна и ниско платена за тез дето работят там, което не пречи някой да се опита да ви приобщи.
Каква е най-печелившата стратегия?
Да анкарате двата клана да се състезават за вас и същевременно да укрепвате позицията си във фирмата. Почти винаги единия е клана на роднините на баш шефа. Ще се присъедините към тях, ама трябва да си платят. Ако преиграете или останете независима, ще почнат да ви "стрелят" и двата клана и тогава спешно си търсите нова работа. Кебекарските големи шефове се женят за секретарките си или по любов и жените им много добре знаят повечето секрети на офиса, а ако не ги знаят има кой да им каже, дори и да не е баш така.
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Извод: Ако не искате да се жените за шефа...Трябва да сте в много добри приятелски отношения с жена му! ;)...и тогава Той ви е в кърпа вързан! 8)
Аватар
troll

Мнение от troll »

Работата в офис е противоположна на работата на поточна линия.
При поточната линия, знаеш много ясно какво трябва да правиш и за колко време трябва да го направиш. АКо не го правиш - всички разбират, идва някой, обикновено супервайзор или техник, помага ти и накрая те сменят и си аут.Поточната линия, въпреки, че до всеки има стоп-бутон, ако не е застрашено здравето ви или живота ви не бива да спира.Ако имат излишни ресурси хорат си говорят и се шегуват и кво ли не още.
При офиса е известно най-общо за какво те взимат и помагаш на всеки, който те помоли или ти каже шефа.Ао не си вършиш работат оставаш след работно време за да си я свършиш. Но ако е работата е много и си тръгваш и не я свършваш. Всичко зависи от мнението на хорат с които работиш.
Ако на поточната линия е глупаво да си правиш врагове. Нема да ставаш "Бос на лайна".То във офиса е пагубно. Там трябва и да помагаш на тези около теб, щото утре те ще ти помогнат.
Обикновено офисите са общи помещения разделени на клетки и само вие си мислите, че никой не ви чува, че говорите 20 минути по телефона на български.Доста често има камери за наблюдение. Като отидете първата работа е да се логнете в система и да отворите някакво приложение, а после можете да ходите до кенефа и пиете кафе.
Ако офиса е с секюрити система се следи кой кога идва и къде ходи. Това, че веднага не се взимат мерки е само с цел да се види докъде се стига.
Изобщо както казва един 007: "Ако са ти чисти помислите немаш грижи" иначе трябва да си по-майстор.
Ако има каквито и да е съмнения хората напускат в петък и не се сбогуват с колегите си, а в понеделник ръководството обявява, че човека си е намерил отпреди 2 седмици нова работа, но по негова молба бсичко е пазено в тайна до сега. Всички му пожелаваме нови творчески успехи,а в туй време сиромаха си пише ЦВ-то.Не е добра идея да обеснявате колко неправдоподобно звучи тук. Всички знаят.
Това е и нормалния срок за предупреждение за напускане/уволнение - две седмици.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Julian_04 написа:Извод: Ако не искате да се жените за шефа...Трябва да сте в много добри приятелски отношения с жена му! ;)...и тогава Той ви е в кърпа вързан! 8)
Има една много готина реплика от филм:
"Ти не си ми приятелка така, че ще ти кажа истината!" :D
Аватар
troll

Мнение от troll »

На поточната линия обикновено има 4(спорд големината, но не повече от 1/4 -1/3 от линията) поста отпуснати за новобранци. Те са най-лесните и свързани с физически усилия. Като започнете работа сутринта, всеки застава на някой пост.Супервайзора може да ви размести.А след туй се сменяте по точно определена схема. т.е.
8 часа= 4пъти х 2 часа+ 2 почивки по 15 минути и един обяд за половин час.
всеки 2 часа си на различен пост.Има 4-5 новобранеца.
Тези постове са най-енергоемки и от тяхната скорост зависи скороста на поточната линия. Ако производствената програма е напрегната се взимат по двама на пост, щото трудно се даяни. Всички стари работници са влезли от там и са готови да ви заместят ако трябва.
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

troll написа:
anxeli написа:Никой не пускам на по-малко от една ръка разстояние, освен ако не е роднина по пряка линия или има рожден ден :tmi: :^) . Нищо не е написано на камък 8) ...
Аз след седмица имам рожден ден. :*
И тоз подпис къв е? :)
Еми тогас ще та имбрейсна :lol: .
подписа от Лейди Гага на две ракии.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Kan_Tangra написа:И целувате за "здравей" всички жени наред... Включват се и доста познати. Например групата ти, с които тренираш салса и тн.
Е, то за тая група е пределно ясно. Даже ако останеш само на целувки с колежките си по салса, предполагам ще те сметнат за доста студен и необщителен тип :lol:
Аватар
troll

Мнение от troll »

Значи напускането с предизвестието е за нормални хора. Не за първите три месеца на емигрант. Можеш да напсуваш началството и да си идеш когато искаш.
Тука е свобода!
Можеш да работиш! Може да не работиш!
Обаче сметките, дълговете и данъците трябва да си плащаш. Там няма никаква свобода!
Същевременно е добре винаги да си уреждате ситуацията, да предупреждавате хората.Да няма недоволни от вас. Щото не знаете къде ще ги видите тях или техните братовчеди, а те са много.
Много е важно как се чувствате и какво мислите да направите.
Ще ви разкажа един виц, който ми разказа един руснак, емигрант в Щатите.
Имало едно време двама приятели.
Те много се обичали, но живеели различно и като умрели единия отишъл в Рая, а другия - в Ада.
Този от Рая още първия месец ударил голяма молба на Св. Петър, да го пусне да иде до Ада, да види как е приятеля му. Уредили го и като отишъл и бутнал голямата дъбова врата, какво да види. Всичко перфектно! Седят си хората по масите а секси келнери/ки сновът насам, натам, а пестеливото осветления едвам пропускало тихата музика, която се леела като пиенето и разстилала, като яденето. Виделеи се двамата приятели и като се прибрал горе, оня от Рая - право при Св. Петър. "Свети Петре, искам да ида в Ада!""Недей така, сине!Туй е завинаги!" "Не ! Решил съм!"
Речено, сторено! Отива нашия до голямата дъбова врата и като я бута, какво да види! Вътре един голям, страшен дявол с тризъбец и в пламъци, който със страшен глас се провикнал:
"Почивката свърши! Потапяй се!"
И това е разликата между туризма и емиграцията!
:D
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

Аз по тоя повод да споделя моя опит. Начи така се случи (случайно повтарям случайно!!!), че работехме с мъжа ми в една и съща компания. Босът беше крайно недоволен,че в началото аз скрих, че сме семейство(понеже почнах 1 год. след мъжа ми и т.н. и т.н.)...Но с течение на времето се успокои, защото ние бяхме работливи, изпълнителни, без много претенции и отхвърляхме много работа. Дойде обаче един слънчев ден , в който раята ( в наше лице ) се осъзна, че е много по-добра за заплащането, което и се предлага....И моят мъж си намери по-високо платена работа.
Напускайки той реши като човек да даде необходимото предизвестие 2 седмици, за които да въведе съответно някой свой колега в работата си и да може да довърши каквото може сам. Резултатът беше, че въпросният "тапир" ни освободи на минутата и двамата, като на мъжа ми плати всичко, но на мен не! Както и не ми даде необходимите формуляри за шомаж. Какво се прави в такъв случай? Изчаквате няколко дена ( Аз изчаках 1 седмица)...Ако след това няма резултат...Изпращате на въпросния Господин препоръчано писмо (изрично съм го подчертала, защото другото няма стойност в съда...винаги може да каже, че не го е получил) с исканията си. Ако пак няма резултат( в моя случай имаше) отивате на съд. Внимание! В съда не можете да изкрънкате допълнително пари освен дължимото ви обезщетение! Единственото, което можете да постигнете, ако сте бил неправомерно уволнен е да ви върнат на работа! Много от работодателите, които ви наемат на първа работа, разчитат че вие като имигранти не си знаете правата и го използват много умело! Така че интересувайте се от всичко и си отваряйте очите на 4!!! :!:
Аватар
troll

Мнение от troll »

Julian_04!
Ако ми позволиш да се опитам да коментирам!
Това не е защото сте емигранти или поне не само щото сте емигранти!
Просто Господина е преценил, че може да ви чукне и вие няма да си тръсите правата, щото ще употребите толкова уислия за да ги отвоювате, че ще сечелите повече пари с тези усилия някъде другаде.
Така е с кбекарите, но с емигрантите, който са доста по-тънкообидни и го удрят на достойнство и Господина се вижда у проблем. Изобщо ако трябва да прилагам терминологията на дон корлеоне, го зимат лично, както и всички лайна дето ти ги сервират всеки ден.
Изобщо всичко опира до оценката!
Господина си мисли: "Щом тоз работи толкоз за толкова пари, толкова време, начи е много проз и мога да го тралала!".
Той не може да повярва, че е възможно вие да инвестирате в неговата фирма усилия и работа и да очаквате нещо.
Нема такъв филм на тукашните Оскари!
Е има и умни работодатели.Ама трябва правилно да се преценява.
:D
Искам да кажа, че житейската ситуация, която ни представи тук Julian_04, за което много й благодаря, изобщо няма връзка с нейната личност, така, че е добре да се съсредоточим върху ситуацията.
Нейната реакция има връзка с нейната личност и тази на съпруга й!
Тя не е описала детайлно ситуацията и аз я разбирам.
Ако си освободен от работа има две големи причини, като първата обикновено преминава във вторта, щото е много трудно доказуема, ако ходиш навреме на работа и не липсваш, а и съдиите винаги са склонни да заастанат на страната на служителя.
1. Щото не работиш, не ставаш, не щеш
2. Щото няма работа.
Значи в първия случай работодателя е задължен да те изкара извънземен, което все пак е трудно, за да не ставаш за хай работата дето я вършиш при него.
Във втория случай отиваш в твоето място "Асюранс -емплоа" и казваш нещо от типа:
"Слакираха ме щото нема работа, ама два пъти ходя и не мога да си зема документите!" (Ако ги мразите не ходете нито един път.) Служителите в тез бюра имат страшно мощни средства да принудят ваште работодатели да им пратят документите.И всякакви обяснения, че сте от първия тип много трудно ще минат. Щото тогава те отиват на съд. :D
Аватар
troll

Мнение от troll »

За туй дето си мислите, че сте

Ще ми позволите да цитирам Франк хърбърт, Месията на Дюн:
"Почива тук низвергнат Бог.
Провалът беше лесен
сградихме му пиедестал
висок и твърде тесен."

Нека педположим, че Вие сте служител на БАН и Златен медалист на Руската гимназия в Негован, който е бил Търговски директор на предприятито за Санитарен фаянс в Белослав, преди да емигрирате тук.

Та идвате тук и се оказвате в ситуацията на най-големия специялист за всички времена на Ферарита при индианците в джунглата на Амазонка. Там Ферарита няма! т.е. предоставя ви се избор: Да ловувате или да копате!
Верно, че вожда има Ферари, но го товари в контейнер и го праща в Италия на реглаж.
Така , че Лов или Копане?
Некои не издържат на високия пресион и се връщат у БГ. Други се пропиват.Трети пишат по форуми.
Изобщо всеки си е башка луд! :D
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

E, Aз сега да продължа, щото има и продължение... Начи като си оправихме шомажа и последния пейчек всеки си продължи по пътя...Между другото аз бях много доволна, щото също си намерих по-хубава и по-добре платена работа...Но....едно голямо, Но! Една година след това моят мъж реши да кандидатства за членство в професионален орден и понеже Той е архитект трябваше отново да пресече път на Въпросния Господин, за да му завери изработеното при него време като стаж....(Тук отварям една скоба за всички колеги архитекти: Дори и да не сте регистиран от началото като стажиер...имате право изработеното време по специалността да си го включите като стаж-ретроактив за кандидатстване в орден.)....И започна едно истинско ходене по мъките, защото той отказваше всякакъв контакт, криеше се и не отговаряше по телефона...Но, който не е търсил, Той не е намерил!!! ;) Та има си разрешение...Всички професионалисти са зависими от съответния орден чрез лиценза си за работа. Достатъчно е да се обадите там и да направите едно хубаво оплакване, че бившия ви бос ви съботира кариерата и гледайте какво ще стане! Е, моят мъж се обажда два пъти за заверката на един кирлив формуляр, тъй като първият път Господина намери неточности, та се наложи преработка...При второто искане за подпис се повтори отново същия цирк и второ обаждане, където трябва и накрая... Еврика! Завериха ни семестъра!....Само, че! Всичкото това, което ви го обяснявам се прави с ледено спокойствие, с чувство за хумор, без нерви!...(Въпреки, че на мен ми идеше да го удуша, но не е възпитано да се карате! Пък и повече боли ако той види, че не може да ви уязви!)
Та така като равносметка: За всичкия ни душевен дискомфорт на въпросния Мосю му струваше, че няколко от най-добрите му работници с наша помощ, също си намериха по-добри служби, а ние се сдобихме с приятели доживот! ;)
Хехехе.... на някои от тукашните бизнесмени не им е ясно, че там откъдето те са свършили други са започнали при много по-трудни икономически условия (ако може въобще така да се охарактеризира ситуацията в БГ)... 8)
Така, че горе главата!Отстоявайте си правата, защото може би това е единственото нещо, с което местните Ви превъзхождат! :)
Аватар
nikolovata

Мнение от nikolovata »

Леко допълнение към безценните дотук съвети...
Става въпрос за наемане на жилища и всичките последствия свързани с това ми ти начинание. Значи, ако блока ви е гаден, има хлебарки, не ви работи парното или нещо драстично не е в ред, има точно определена процедура и съответен член от гражд. кодекс, който обясбява какви точно са правата ви, а те никак не са малко, вервайте ми. Според същия този закон, никой няма право да ви иска повече от един наем, т.е капаро, депозит и предплата. Увеличаването на наема става в определен срок и по предварително одобрени таблици. Абе въобще, при най-малкото колебание по какъвто и да е въпро свързан с жилището ви (под наем естествено), свържете се с http://www.rdl.gouv.qc.ca
Ако сте социално слаби, или с доход под прага на бедността (директен превод) имате право на безплатна юридическа помощ.

:*:
Mненията са като задниците, всички ги иmаmе, но не винаги е удачно да ги показваmе!
Публикувай отговор