Мнението ми за Канада след 10 месеца живот тук

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
Californian

Re: Мнението ми за Канада след 10 месеца живот тук

Мнение от Californian »

yahoo написа:
mirkaa написа:каква интересна тема се е заформила, в която бих изкала мнение веднага като "потърпевша", но ето на, от как съм в Канада от 10 месеца, съм се зомбирала и изобщо не стигам до форума.
До към края на миналия век имаше много оскъдна информация за Канада и в частност Монреал и ни беше простено да бъдем впечатлени или разочаровани от това което ще видим. Сега при всичката тази детайлна информация чак до гугъл стрийт вю да останеш шокиран от разминаването с това което си очаквал е вече непростимо прецакване. Но пък е напълно поправимо. Канада е широка страна, а Монреал никога не е имал претенции да е американски тип град. А сравненията Сащ - Канада калифорниеца успява да ни осветли във всяка възможна тема.

Ами тя Америка голяма, Канада също.
Има място което дори и София предпочитам пред него - Ню Йорк ми е анти анти анти място. Предпочитам в ада да отида отколкото там. :$
Нито хората от там понасям като манталитет нито ми хареса, голямо, мръсно, хората от там имат самочувстие до небето само по една единствена причина - че живеят там, нищо че могат да живеят в кутийка(Като Калифорния, но поне онези хора се радват не невероятен климат, пасифик оушън и невероята природа) докато онези в Ню Йорк се радвам на метрото с плъхове и бездомниците(лично изпитано) не че и в Сан Фран и ЛА ги няма но поне както казах имат други плюсове.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

Californian написа: Не се надай да са 3, общо взето си е много близко до Американското, защото Американското става бързо за няколко месеца, а сега имаш 3 години да правиш и още 2 години чакане. Хах прясно прясно ти казвам.
А иначе щом не ти харесва какво дириш там, визови проблеми в Щатите?
не, драги, нямам визови проблеми с Щатите. Просто ми изтичаше ПР картата, и трябваше да реша дали искам да опитам да видя как е живота в Канада, или да я хвърля на боклука. И ето ме на, видях. Нали уж разума казва, че трябва внимателно да претегляме шансовете, които са ни дадени. А и Канадската система уж предлагала толкоз повече блага от Американската такава, като се има в пред вид, че все пак трябва да се замисля и за възможностите на детето ми в бъдеще.
Освен това, аз малко авантюристка си падам, и обичам промените, рутината и инерцията ме убиват.
Абе кво толкоз се чудите...!? |( Вие хора с двойно гражданство Кан-УС не сте ли виждали!??? Да не съм аз едиствената? : :^) Или явно идеята е толкоз налудничава, че ако вече си устроен в УСА, е безумие да се местиш в Канада?? Щото гледам винаги има разни американци, дето чакат с мен докато се регистрирах по разните му там здравни и прочие подобни институции.
third generation immigrant :)
pumpy

Мнение от pumpy »

mirkaa написа: Абе кво толкоз се чудите...!? |( Вие хора с двойно гражданство Кан-УС не сте ли виждали!??? Да не съм аз едиствената? : :^) Или явно идеята е толкоз налудничава, че ако вече си устроен в УСА, е безумие да се местиш в Канада?? Щото гледам винаги има разни американци, дето чакат с мен докато се регистрирах по разните му там здравни и прочие подобни институции.
Всъщност точно обратното. Аз изобщо не разбирам за какво им е на хората с канадско гражданство и американското отгоре.
БТВ имам позната, която взе канадско гражданство без изобщо да си стои в Канада, като си влизаше и излизаше винаги през границата с американския си паспорт. Това не съм сигурен, че може да се направи вече, защото нещо си обединиха системите на североюг по границата, но е интересен вариант вместо "заточението"
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

pumpy написа:
БТВ имам позната, която взе канадско гражданство без изобщо да си стои в Канада, като си влизаше и излизаше винаги през границата с американския си паспорт. Това не съм сигурен, че може да се направи вече, защото нещо си обединиха системите на североюг по границата, но е интересен вариант вместо "заточението"
не мисля, че е възможно вече. Преди години, да, и доста хора го направиха. Особено ако си с дете, което трябва да ходи на училище, става още по-невъзможно. Ако знаеш само какъв разпит ми дръпват Канадците абс всеки път като влизам, след като разбраха, че съм на ръба с престоя. Абс всеки път ме пращат при имиграционните на границата, за да ме разпитат къде и кога точно съм била.. И това се отбелязва в файла ми, и в паспорта. Свършиха тия времена вече.. :worried: :) :)
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Нямаш проблем с Канадски и Американски паспорт, ака гражданства.
Виж вече три - и Български май не можеш да имаш поне според някой. Всъщност скоро ще ти споделя.
За сега с 2 гражданства и трета ПР-карта е възможно. Ама то и ти си май там така, че го знаеш това. Е естествено аз съм някоя и друга годинка пред теб де, още 2 години ми остават на мен и 3-4 месеца процесване на гражданството.
Последно промяна от Californian на Пон Апр 29, 2013 2:08 pm, променено общо 1 път.
pumpy

Мнение от pumpy »

Californian написа:Нямаш проблем с Канадски и Американски паспорт, ака гражданства.
Виж вече три - и Български май не можеш да имаш поне според някой. Всъщност скоро ще ти споделя.
E, моята позната видимо има и трите от 2007-8 и не е имала проблем....
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Значи може, супер е това.
:devil: Грациас, Сенйор Пумпалов.

А иначе напълно ги разбирам канадците просто има все повече хора които не толкова им се живее в момента в Канада но искат тяхното гражданство за да се възползват от социалната им система след време или ако им се наложи.
Няма какво да се лъжем Канадската икономика е слаба и това си е, и наистина я разбирам с понижението в кариерата а най вероятно и в доходите.
Но като гледам родителите ми дето не са работили и ден в Канада как си ходят на доктори безплатно, лекарства им дават на почти нищожни цени, операция на инфаркт на баща ми която мисля дойде от болницата нещо от сорта на близо 100хил долара(много тежка и сложна операция с дълго време в болница)
мисля баща ми не плати или нито лев или пак няещо нищожно.
Как да не искаш там да си харчиш "401к" и другите ти спестявания от златната кокошка Щатите.
И да много добре я разбирам Мирката, след като тя върви по моя път. :P
umeiko

Мнение от umeiko »

mirkaa написа:
umeiko написа: Проблема е само че за да отидеш в щатите ти трябва канадски паспорт (който ще го имаш черно на бяло след около 4-5г), както и за да работиш в щатите ти трябва канадски паспорт (който, изненадаааа, ще го имаш след 4-5г) :rofl:
Абе пич! Ти от къде знаеш какъв ми е статута в УС?! От къде си сигурен че нямам примерно американски паспорт?! Ей много ги разбират тия неща значи....
:lol:
Защото както сама каза ти изтича ПР картата.
Освен това, по закон божи, т.е. американски, ако си американка, и решиш да вземеш друго гражданство, трябва да се откажеш от американското. Обратното не е вярно :)
Затова и е възможно да имаш 100 гражданства ПРЕДИ американското, но след това трябва да се откажеш или от американското или от поредното такова (в случая канадско)
Както и по закон вампирски, т.е. данъчен, докато си американка си длъжна да плащаш данък на хамериката.
Аватар
mirkaa
Обратна връзка:

Мнение от mirkaa »

umeiko написа: Защото както сама каза ти изтича ПР картата.
Освен това, по закон божи, т.е. американски, ако си американка, и решиш да вземеш друго гражданство, трябва да се откажеш от американското. Обратното не е вярно :)
Затова и е възможно да имаш 100 гражданства ПРЕДИ американското, но след това трябва да се откажеш или от американското или от поредното такова (в случая канадско)
Както и по закон вампирски, т.е. данъчен, докато си американка си длъжна да плащаш данък на хамериката.
канадската ПР карта, отворков!

Това второто са най-големите глупости, които съм чувала! Айде вземи спри да даваш акъли за неща за които изобщо, явно, не си информиран.
pumpy

Мнение от pumpy »

umeiko написа: Освен това, по закон божи, т.е. американски, ако си американка, и решиш да вземеш друго гражданство, трябва да се откажеш от американското. Обратното не е вярно :)
За да твърдиш последното от къде имаш опит ? Първо си взел американски паспорт и после канадски или обратното ?
А относно данъците си абсолютно прав, за съжаление....
umeiko

Мнение от umeiko »

Пише си го в официалните им сайтове, както и има разни дискусии и сравнения на различните визови режими за различните страни. Иначе Китай са същата хава, затова можете да видите китайци с по на 20-30г ПР карти в Канада. За да не си изгубят китайският паспорт :)
И като интересна подробност, дете канадче родено в Америка има двойно гражданство (по изключение), докато не навърши 18г, и тогава трябва да реши какво иска да бъде, или американче или канадче.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Californian написа:Но като гледам родителите ми дето не са работили и ден в Канада как си ходят на доктори безплатно, лекарства им дават на почти нищожни цени, операция на инфаркт на баща ми която мисля дойде от болницата нещо от сорта на близо 100хил долара(много тежка и сложна операция с дълго време в болница)
мисля баща ми не плати или нито лев или пак няещо нищожно.
Как да не искаш там да си харчиш "401к" и другите ти спестявания от златната кокошка Щатите.
Докато има достатъчно много такива, които не са плащали данъци, а ползват блага ще сме на този хал с високите данъци които вечно недостигат. А златната кокошка я оставяме на по-посредствените затрудняващи се да изкарват добри пари в Канада ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

umeiko написа:Пише си го в официалните им сайтове, както и има разни дискусии и сравнения на различните визови режими за различните страни. Иначе Китай са същата хава, затова можете да видите китайци с по на 20-30г ПР карти в Канада. За да не си изгубят китайският паспорт :)
И като интересна подробност, дете канадче родено в Америка има двойно гражданство (по изключение), докато не навърши 18г, и тогава трябва да реши какво иска да бъде, или американче или канадче.
Интересно. Официални сайтове казваш ? Ако иаше и линк да постнеш, съмсем щяхме да ти поверваме. Иначе аз съм виждал живи хора, на доста над 18 години с по три паспорта.

http://travel.state.gov/travel/cis_pa_t ... _1753.html"
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Междудругото съгласявам се с Умейко. И аз го знам, че е така преди Щатското може и 100тици гражданства да имаш, но вземеш ли Щатско а след това да искаш друго - трябва да се откажеш от Щатското. И ми е интересно как Мирката-бамбинката не го знае това, след като е била дълги години в щатите. :wasntme:
yahoo написа:
Докато има достатъчно много такива, които не са плащали данъци, а ползват блага ще сме на този хал с високите данъци които вечно недостигат. А златната кокошка я оставяме на по-посредствените затрудняващи се да изкарват добри пари в Канада ;)

Ами да ти кажа може и да съм посредствен, де да знам. Моята истина е, че Канадците дори не ми дадоха шанс да работя, каква работа, те дори не ми дадоха шанс на интервю да отида за 3 месеца. Пък камо ли да ми дадът шанс да ме назначат на изпитателен срок.

Пък уш познати познати, дори близки хора никой не ми подаде ръка. Но това е положението, а аз вече на 2ма българи помогнах за работа. Дори ако може и на още бих помогнал. Този канадски опит сигурно ми е липсвал. Незнам, шантава работа. В Америка на 15тия ден имах 3 или 5 предложения за работа вече не си спомням. 5 предложения от 3 града и 2 щата спомних си - Едно в Айова, Едно в ЛА и 3 в Сан Франциско.

Дай боже и да не въведат наистина тази точкова система, не искам да става конкуренцията като в Канада и да има хора с МБА и магистратури да редят рафтове в Костко...

Ако има господ няма да има точкови системи като в Канада а ще си оставят лотарията и 65хилядния кап на H1B-ата естествено.
Последно промяна от Californian на Вто Апр 30, 2013 10:21 am, променено общо 1 път.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Не знам вие какво сте чували, ама от линка на пумпи:
travel.state.gov написа:U.S. law does not mention dual nationality or require a person to choose one citizenship or another.
Другото са митове и легенди
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Публикувай отговор