Пич,
аз БЯХ на възраст като дойдох в канада - така че не ме бъзикай на тема метаболизъм
що се отнася до българия, аз вече писах, че тя е една от много малкото страни в европа, която ползва кравешки хормон на растежа за увеличаване на млеконадоя и угояване на говедата (животинките и другите и те).
в този ред на мисли поне в калифорния е по-добре с млякото, защото пишат на етикетите когато няма добавен IGF.
що се отнася до пестицидите в родната, имам 6 дена престой във военна болница в пловдив 1987 лятото заради отравяне с пестициди от пловдивско равно поле.
за съжаление с храната и лекарствата в северна америка нещата са на принципа на майкрософт - пуска се на пазара и ако има бъгове се фиксират в движение, и/или се скрапва продукта. Малката разлика е, че с продуктите на майкрософт (все още) не можеш да си изтровиш децата.
в този смисъл западна европа (за сега) е далеч по доброто място, поне не третират консуматора като морско свинче.
а живака, ах живака - ние българите имаме много малък принос в замърсяването почнало още в края на 18 ти век по време на златните трески в калифорния и аляска - моем да ви светнем и как - камънака се мели после се полива с живак, живака образува амалгама със златото, после живака се събира и изпарява и voila златото остава, що тонове живак са се отлели в реките, а под формата на органични комплекси - плъзнала е навсякъде гаддта. Сега суперчистите въглищтни електроцентрали на бушмена бълват живак, германии, няма нужда от серен двуокис и киселинни дъждове.
така че народе нема е се пуашиш, всички сме пътници, едни повече други по-малко. Жалко за децата.