JOY,браво за темата! Отдавна исках да изкажа възмущението си от българската некоректност,която смятам за национална черта.
Миналото лято в чата на форума се запознах с една кандидат-имигрантка от София.Търсеше информация за мебелирана квартира,където да отседне,защото не познавала никого в Монреал.Казах и,че мога да се свържа с първата ми хазайка и да я попитам дава ли по-евтина стая под наем.Говорих с жената.Стая имаше.Въпросната българка хареса офертата и каза,че иска да я наеме.Дадох и телефона,имейла и адреса на хазайката.Стаята беше запазена до датата на пристигането и без да се налага да плаща никакво капаро.Тя не само,че не се появи,но дори не благоволи да изпрати един имейл на жената,за да анулира резервацията.Изпитах срам от постъпката на сънародничката си и реших да не протягам повече ръка на непознати.
За нас българите,най-естественото нещо е да се измъкнем тихомълком от уговорката,която не ни изнася без никакво обяснение.Аз самата съм го правила десетки пъти

,но хората тук са различни и за коректността си заслужават поне малко уважение.
А на въпроса защо новопристигащите отказват помощта ни ,вече съм си отговорила отдавна. Зная го от личен опит:хората просто се страхуват.Идват с деца,пари и документи и не вярват ,че някой съвсем безкористно може да ги приюти под покрива си за няколко нощи.Всеки ден в БГ медиите бълват ужасни истории за измамени и ограбени от българи чужденци и допускат,че това може да се случи и на тях. Признавам със срам,че и ние разсъждавахме така, докато бяхме в Бг и така засегнахме един много добър човек,който беше готов да ни помогне ... Та можехме ли да разсъждаваме по друг начин,след като семеен приятел ни се беше оплакал,че докато работел в Западна Европа,бил нападнат и ограбен точно от българи?!!
В заключение бих добавила само,че съм съгласна с общото мнение:нека не правим глобални обобщения за тукашните българи.Има всякакви хора.Просто и тук,както в България,човек трябва да подбира познанствата си.
Всичко не само не е толкова просто, колкото изглежда, но и просто не е така.