sasho71 написа:аз си мисля, че това са само фишеци . целта май е изнудване и цицане на повече пари от федералното правителство. едва ли някой ще допусне отцепване.
В момента на семинарите ни надъхват точно за това. Правят съпоставка между федералната и квебекарската части. Урбанизация, соц. политика, образование, ниво на престъпността и пр... Естествено е всяка провинция да защитава интересите си и да търси начини за своето развитие. Правителсвото се готви за открит диалог и промени е явно че ще настъпят (рано или късно). Квебек иска икономическа независимост от доста години, но това неозначава, че тя ще бъде и политическа.St.Anger написа:Става дума за пари разбира се, парите, които Кебек дава на Отава, а тя ги разпределя на провинциите по недотам справедлив за Кебек начин. Повинцията е силна и доста независима, а и голяма част от досегашните й отношения с останалите провинции ще се запазят. Та няма какво да се плашим я!
Според статистиката повечето емигранти сме триезични и дестинацията ни предимно е Монреал. Само глупак би разчитал на такива гласоподаватели, ако неможе да представи своята теза и да я защити относно финансовата стабилност и просперитета на провинцията. Друго е (много по-лесно), да вербуваш за каузата си фаранкофон. Аз мисля, че за сега Квебек само блъфира, но знае ли човек...