Как се кандидатства за социал в Торонто

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
jimi

Вземи се в ръце.

Мнение от jimi »

Вземи се в ръце и си намери работа.Мисля,че не е много трудно.Аз не знам езика и с бедните си познания по френски и английски започнах да работя.
agnesa terzyiska

Мнение от agnesa terzyiska »

Seriozno? Bravo na teb i stiskam paltsi kato ponau4iqh iezika da si namerish i po-hubava rabota! A kakva e nastoiashtata ti, ako ne e taina?
Joy

Мнение от Joy »

bate ivan написа:Тази тема за социалните е много болезнена и не мога да приема някои ,бих казал несериозни препоръки. А бе как може да скриеш апартамента си след като още при кандидатстването си показал нотариалния акт и та са ти го снимали. Някои беше казал, че нямало връзка с емиграционните служби?! Ами ако я направят тази връзка след време, а ? Къде отиваш тогава?
:D Дали не искаш да ни убедиш,че си толкова наивен?

Един апартамент се продава,а след интервюто има достатъчно време и за изхарчване на парите. Никой освен това не знае колко дълг си имал да връщаш за същия този апартамент.
Ако предварително си си направил сметката, че ще взимаш социал - може да се подготвиш предварително. Обаче ако си се надявал до последния момент, че ще си намериш работа, а не си в състояние да успееш да започнеш по една или друга причина - Тогава?... Отиваш неподготвен с бележките.
Колкото да апартамента - грешката си беше нейна наистина
Толкова наивен народ ли заминава за Торонто? Как можеш предварително да си сигурен, че ще почнеш работа? :shock: Човек винаги очаква най-доброто,но се готви за най-лошото! Няма нищо сигурно на този свят! Така че, да си правиш сметка от рано евентуално за социал е абсолютно нормална реакция на умен и предвидлив човек.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

JOY написа: Така че, да си правиш сметка от рано евентуално за социал е абсолютно нормална реакция на умен и предвидлив човек.
Joy, ne iskam da se zaiajdam ama takiva po dobre da si sediat v BGto. Tuk ima dostatachno hora na social. Rabota se namira, moje da ne e prestijna, moje da ne e dobre platena no se namira.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

JOY написа:Така че, да си правиш сметка от рано евентуално за социал е абсолютно нормална реакция на умен и предвидлив човек.
Изобщо не съм съгласна! Социалът е нещо, до което се стига в краен, наистина краен случай, а не самоцел още преди пристигането тук. Преди година и половина, когато се преместихме от Монреал в Торонто, бях писала във форума, че най-голямата разлика между двата града е, че в Монреал социалът е много често явление, а в Торонто се работи. Може и да е парадокс, но след повече от две години и половина в Канада, познавам доста хора на социал в Монреал, а в Торонто - само едно семейство бежанци (преди 2 седмици им мина делото, сега си чакат SIN номерата и ще забравят за социала).
Най-логично е, идвайки в нова страна, първо да започнеш каквато и да е работа, пък след време и след поне няколко интервюта и по-добра работа, а защо не и по специалността.
Винаги са ме изненадвали изказвания от рода на "Гледай ги колко са тъпи кебекарите - излъгах ги с парите и сега ми дават социал, а пък и поработвам на черно. Нали трябва да си избия парите, дето съм ги дал за да дойда тук." Подобни изказвания съм чувала из Монреал, че и тук в някой от по-старите форуми могат да се намерят. Е, за това ли идвате тук бе хора, заради висшата цел - социала?
Изображение
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

Sneji написа: Е, за това ли идвате тук бе хора, заради висшата цел - социала?
kato ima koi da im dava pari bez da rabotiat
iavno niamat jelanie da si tursiat rabota

i az se seshtam za 2,3 dushi refugita predi 5 god biaha na welfare po niakalko meseca no pri purva vuzmojnost pochnaha rabota

a i kolio e prav rabota ima stiga da iskash :beer:
Veliko

Мнение от Veliko »

Ej towa ne moga da go razbera, da zarezhesh rahatlyka w BG, da otidesh na majnata si, i da zhiweesh na pomoshti? Kakyw e smisyla da mresh kato kuche w chuzhda strana. Informaciata che shte zhiweesh kato car na social e dosta ostariala (osobeno w Toronto), towa podlygwa mnogo hora. Hora, ako mislite da karate taka, po-dobre ne idwajte. Ako izpadna w takowa polozhenie hwashtam pyrwia samolet za selo. Canada ne e towa za koeto se predstawia pred sweta, i towa mozhe da go razberete samo sled kato dojdete. Tuk bogatite zhiwejat w komunizym, a ostanalite wyw wyrl kapitalizam, w swiat, lishen ot konkurenicia i globaliziran do mozyka na kostite. Canada e edna izostanala i zapadnala dyrzhawa (srawnena s drugite ot G8, ne s BG), zadnia dwor i beden rodnina na US (Niakoj den ako imam wreme shte wi podgotwia edin album e nelicepriatni gledki. Kato shte e garga, da e roshawa). Canada e edna gubeshta strana, osnowana ot gubeshti. Edinstwenia nachin za uspeh e mestnoto obrazovanie, no i towa ne garantira, che shte si namerish swiastna rabota sled kato zawyrshish. Taka che edin sywet ot men, kojto ima snosni dohodi w BG - niama smisyl da emigrira. Ne si mislete che tuk shte widite neshto izkluchitelno, zemiata e krygla i horata zhiwejat ednakwo po celiot swet. Dohodite taka sa smetnati che da ne se umre ot glad.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Veliko написа:, zemiata e krygla i horata zhiwejat ednakwo po celiot swet. Dohodite taka sa smetnati che da ne se umre ot glad.
Veliko - prav si chovek.
Az izkarvam nad srednia dohod no sled kato si platia smetkite vseki mesec sam ili naravno ili na cherveno ako ne rabotia dopalnitelna rabota.
SPriah da pusha, ne harcha extravagantno i pak sashtoto neshto. Sled taxite edvam se vrazvat dvata kraia. Ne go pisha tova za da vi razubejdavam. Znam che i v BG ne e lesno no vi kazvam da si napravite smetkata.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Veliko

Мнение от Veliko »

Kole, Kak e polozhenieto w US? Imam priateli tam, ama te sa nelegalni i ne mogat da sa obrazec. A inache za BG, edin priatel vinagi e kazwal, che BG e edinstwenata dyrzhawa w sweta, w kojato mozhe nishto da ne prawish i da ne umresh ot glad.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Veliko написа:Kole, Kak e polozhenieto w US? Imam priateli tam, ama te sa nelegalni i ne mogat da sa obrazec. A inache za BG, edin priatel vinagi e kazwal, che BG e edinstwenata dyrzhawa w sweta, w kojato mozhe nishto da ne prawish i da ne umresh ot glad.
v US?
tam s 10 dolara na chas chovek se opraviashe edno vreme
az bachkah za 12 po 30 chasa i ucheh i si biah sabral pari
ama sega mai ne e tolkova dobre
abe, koito e doshal na toia kontinent sled 1998ma e doshal na "obran bostan"
Joy

Мнение от Joy »

Социалът е нещо, до което се стига в краен, наистина краен случай, а не самоцел още преди пристигането тук.
Не съм казвала,че е самоцел!!!
Исках да кажа,че предвидливост и резервен вариант никога не е излишен,и че това е умна постъпка,особенно,когато носиш отговорност за семейство и дете!

Колкото до разликата между Монреал и Торонто в получаването на социал,съм съгласна,че в Монреал е много по-разпространено явление,защото тук за разлика от Торонто с тези пари може да се живее.
а в Торонто се работи....Най-логично е, идвайки в нова страна, първо да започнеш каквато и да е работа, пък след време и след поне няколко интервюта и по-добра работа, а защо не и по специалността.
Абсолютно не съм съгласна и съм го казвала не веднъж във форума!

Започването на каква да е работа е порочен кръг от който много трудно се излиза! Нямаш време за търсене на работа по специалността, нямаш възможност да учиш и да повишаваш квалификацията си ! Какво по-лошо от това? Всичките тези възможности ти ги предоставя социала,а следователно,след определен период на адаптация,имаш много по-големи шансове да започнеш квалифицирана работа!

Социала не е висша цел, а само средство за достигане на целите,с които си тръгнал и огромна помощ в началото! Когато се нуждаеш именно от тази помощ,не разбирам защо трябва да я отказваш за да започнеш работа за същите пари на някоя фабрика, където да се прибираш всеки ден смазан и да се опалакваш после от живота!
Joy, ne iskam da se zaiajdam ama takiva po dobre da si sediat v BGto. Tuk ima dostatachno hora na social. Rabota se namira, moje da ne e prestijna, moje da ne e dobre platena no se namira.
Кольо,въпрос на гледна точка! Мисля,че никой не е тръгнал с нагласата да седи на социал или да работи каква да е работа! Нека се намира, но...моля,моля....да си я работи някой друг,който не си е губил живота в учене!

Мина периода ми на уплаха и и мисли и намерения да започна каквато и да е работа много скоро след пристигането ми-още буквално първата седмица след пристигането, когато видях тук емигранти, които както са си почнали работа преди 12-13 год. за 12 дол./час, така и продължават да си вършат същото...Извинявай,но не съм пресичала океана за това, и нямам намерение нито да започвам, нито да си губя живота за подобна работа! Въпрос на изисквания от себе си!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

седенето на социал е най-порочното нещо, а и незаконно!

не знам и един човек дето е седял на социал, дето после след 1-2 години е тръгнал здраво в живота.
Доказателство е писаното горе от жой.

нали вече може да работи по специалността си, да взима една торба пари и т.н., АМА ТЯ ОТКАЗВА - порочност дошла от висене на социал дълго време.
Социала е за да се стъпи на крака, а не да стоиш на него с години, защото се научаваш да живуркаш, уж имаш големи планове, но ти си роб на системата.

Помпи дай едно рамо, а?
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Joy

Мнение от Joy »

нали вече може да работи по специалността си, да взима една торба пари и т.н., АМА ТЯ ОТКАЗВА - порочност дошла от висене на социал дълго време.
Какво ти става,бе,човек???? :shock: :shock: :shock: Такива чак глупости не съм очаквала от теб!

Не съм била на социал НИТО ДЕН!!!!! :shock: И положението ми в момента е много по-добро от твоето и на още сума ти много по-стари кучета!

Това че не съм била на социал е обусловено само от факта,че имах достатъчно средства,с които да се издържам и не означава,че не бих го направила ако ги нямах!!!
Пак щях да уча и на ниско платена работа нямаше да тръгна,та дори и да прекаля със социала! По-добре късно оправяне на финансовото и социално положение, отколкото НИКОГА!
Седенето на социал е напълно законно,когато нямаш с какво да се издържаш! Колкото до порочността,няма по-порочно нещо от празен джоб! С каква да е работа,винаги ще е празен!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:

Какво ти става,бе,човек???? :shock: :shock: :shock: Такива чак глупости не съм очаквала от теб!

Не съм била на социал НИТО ДЕН!!!!! :shock: И положението ми в момента е много по-добро от твоето и на още сума ти много по-стари кучета!

Това че не съм била на социал е обусловено само от факта,че имах достатъчно средства,с които да се издържам и не означава,че не бих го направила ако ги нямах!!!
Пак щях да уча и на ниско платена работа нямаше да тръгна,та дори и да прекаля със социала! По-добре късно оправяне на финансовото и социално положение, отколкото НИКОГА!
Седенето на социал е напълно законно,когато нямаш с какво да се издържаш! Колкото до порочността,няма по-порочно нещо от празен джоб! С каква да е работа,винаги ще е празен!
"И положението ми в момента е много по-добро от твоето и на още сума ти много по-стари кучета!"

ти си нямаш и най-малката представа какво е моето положение!

"Пак щях да уча и на ниско платена работа нямаше да тръгна,та дори и да прекаля със социала! "

до вчера сестрите взимаха 80000 на година а сега са ниско платена работа. По ниско от социал който е около 15-20000 макс на година

Ти така се оплете, че няма разплитане!

Дали си била или не на социал не е толкова важно - важно е какви ги мислиш и какви идеи даваш.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Joy

Мнение от Joy »

ти си нямаш и най-малката представа какво е моето положение!
:D Но имам добра представа какво е моето, а също така, че са малко тези професии, които са по-добре платени (а за бизнес да не говорим...)

до вчера сестрите взимаха 80000 на година а сега са ниско платена работа. По ниско от социал който е около 15-20000 макс на година
Ти защо се правиш на глупав и ме караш да ти обяснявам 100 пъти едно и също? :shock: Ако имах възможност да работя като сестра, нямаше сега да се потрепвам от учене! Но пък е много добре,че я нямах,защото сега ще съм старша сестра и още по-добре платена!
Ще си го мерим само със Сашо! Ти си вън от играта!
Заключено