yanaaa написа:Хаха. На мен много ми се емигрира, само че не съм сигурна за мястото.
А сега се притесних за снега и количката.

Тази информация ако е актуална, зимата им изглежда 4 месечна.
Ванкувър е много далеч от американските роднини на мъжа ми. Все пак е някаква утеха, че имаш някой на 3 часа път.
Истината е, че мен, дали защото съм жена или защото съм била само временен мигрант, ме е шубе да взема решение. Пак казвам, относно мястото! Решена съм на перманентно напускане на милата родина.
Благодаря ви за отделеното време и съжелявам ако се е наложило да повторите нещо писано преди във форума.
Интересно е откъде си взела таблицата с температурите.
Дори по тази таблица има 15 градуса средни температури за септември и 13.8 за май. Което си е зима.
Забележи следното съществено нещо!
Таблицата съдържа дневен минимум, дневен максимум и средна дневна.
Като, проверих поне половината таблица, средната дневна се калкулира само от събирането и усредняването на минималната и максималната. Само тези 2 температури.
Има дадена някаква девиация, но не е ясно изобщо за какво е там.
Защо е толкова фатално това?
Разбираш, че е фатално, едва след като си поживял в Канада.
Примерно в Бургас, почти през цялото денонощие температурите са близки до "маскималната" за деня. Гледаш маскималната и си наясно какво да облечеш.
В София, не е точно така, има т.нар. "планински климат" с по-хладни вечери и утрини.
В Канада обаче "планинския климат" е на степен Нта. Направо си гледаш "минималната" за деня, и се ориентираш какво да облечеш. Максималната не се достига. Някакви стойности близки до нея, с 2-3 градуса по-малко се достигат в 3 следобед за около половин час. Ако е късметлийско времето.
Да го изразим това в математика, за да е малко по-ясно.
Имаш минимална за деня -10, максимална +10. в 3 различни града.
В Град 1, имаш в 0ч -10, в 12ч +10, а на всеки останал кръгъл час имаш +8.
Средната е (-10 + 10 + 8*22 )/24 = 7.33 гр
В Град 2, имаш в 0ч -10, в 12ч +10, а на всеки останал кръгъл час имаш -8.
Средната е (-10 + 10 - 8*22 )/24 = -7.33 гр
В Град 3, имаш в 0ч -10, в 12ч +10, в 11 от кръглите часове имаш -8 (примерно в 1,2,3,4,5,6,7,20,21,22,23ч), в другите 11 от кръглите часове (примерно 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19) имаш +8.
Средната е (-10 + 10 +8*11 - 8*11 )/24 = 0 гр
Т.е. по твоята таблица и в 3те града имаш минимална -10, максимална +10, и средна 0ла.
Само дето не е изобщо валидно и трябва да се мерят температурите на всеки кръгъл час, за да е коректно. Но това не го пише по таблици.
И така се получава, че в ден с прогноза +5 градуса, си излязъл в 8 сутринта на спирката за работа, през АПРИЛ, и температурата е точно -18 градуса, отделно вятъра.
Това съвсем реален опит.