Leda78, липсва ти информация, затова и аз ще добавя.
Първо - това с безплатните курсове го има не само в Квебек. Процедурата е следната - първо ходиш на едно място което е лицензирано да изпитва по език новопристигналите (ние ходихме в YMCA - те се занимават с много неща). Полагаш безплатен устен и писмен изпит по език който желаеш да изучаваш - поне тук в Торонто ни попитаха дали искаме Английски или Френски. Ние желаехме Английски. Изпитват те за да установят на какво ниво си, щото безплатните училища не смесват учениците много много - ученици примерно от ниво примерно 1,2,3 са в това училище, нива 4,5,6 в онова и тн. (примерно казвам). Иначе курса има две имена, според какъв език искаш - ESL е за Английски (English as a Second Language), но за френския забравих какво беше съкращението. Та тия курсове вероятно ги има навсякъде.
Далаверата с тях е че са безплатни, детската също ти е безплатна мисля но само за времетраенето на курса, като си тръгваш си взимаш детето. Ние ходихме. Проблема е че приема не е постоянен - има сесии. Примерно за да почне нашата чакахме 2 месеца май. Както и да е. Иначе курса карахме 3 месеца специално ние. Имаше хора дето и след няколко години не бяха много напреднали. Не се смейте - сериозно и трагично е. Но като се има предвид че сме възрастни и всеки има грижи - работа, наем, деца и е обяснимо до някъде.
Както и да е. Има още 4 малки далавери в тия курсове:
- Ако идваш на курс с градския транспорт, носиш си трансферите (вид билетчета) всеки петък и поне в нашето училище ти разменяха трансферите за токъни (жетони които се ползват като билети в градския транспорт, поне тук в Торонто), така че имаш някаква помощ тук.
- Запознаваш се с други имигранти и е интересно - научаваш други съдби и истории щото всеки е дошъл от различно място по света
- Освен че те учат на език ти обясняват и канадската култура, интересни неща за града и страната, снабдяват ги с безплатни вестници (поне нашето) и четете в час и обсъждате новините - това като метод за обучение по език, щото вадите и новите думи в тетрадките и ви се обяснява. Тъй като това са училища за имигранти а те са дошли кой знае от къде, официално в училището се честват празниците на всички нации, от които има ученици в училището (да се разбира че все някой носи по нещо сладко и се черпите, пък и научаваш нещо ново)
- Най-приятната далавера и най-интересната - училищата се ползват с намаления (при това сериозни) за местни културни мероприятия на които ви организират посещения и ви осигуряват безплатен транспорт до там. Немога да се сетя за тия 3 месеца кое точно посетихме, но сега ще се опитам да пиша за по-интересното:
- Агро-панаира в Торонто - панаир на животновъдите - поне мен ми беше много приятно.
- Крофърд Лейк - едно малко, живописно и много приятно езерце закътано сред природата
- Някакво индианско селище, ама забравих къде беше - видяхме реставрирано индианско селище, имаше гид - индианка от съответното племе - обясни ни за бита на племето и др.
- ROM (!!!) (Royal Ontario Museum) - това е от най-известните и най-скъпите за посещение места в града - огромен музей, за 1 ден не стига да го обиколиш като хората. За мижавите $15 долара някъде ни осигуриха не само стандартния вход, ами и вход за специализираната експозиция, която беше китайско изложение за династията Кин. Музея е номер едно ако искаш да си нахраниш културния глад, просто иначе е по-скъпичък.
Отделно каквито въпроси имаш за каквото и да е свързано с Канада, почвайки от история, през как се приготвя кленов сироп или какво е eggnog и стигаш до Джъстин Бийбър - за всичко е разрешено да се пита и ти се обяснява, доколкото го знаят.
Най-накрая по някое време ти правят изпит и или ти вдигат нивото с официален документ който те издават или ти го понижават. Да се похваля - мойто го понижиха ! Щото никога не се дадох на даскалката ни и все и давах да разбере че няма да и търпя своеволията да ни почуква и да се чувства над нас
Сега ще обясня и това какво е

А това че ми понижиха нивото ми е през оная работа щото пак съм си на прилична работа и без това.
Но, сега ще ти кажа и какво друго има в тия училища, за което много не се пише. Има готини учителки, има и недоклатени пачи, но то всяко стадо с черните и белите овце. За учителките след малко, първо училищата. Нашето училище издава ламинирани пропуски където пише че си ученик. Когато напуснахме ни помолиха да не връщаме пропуските. Ето една далаверка - училището си има ученици-фантоми за да цоца повечко от държавата. Нашето беше еврейско училище, но сигурно и при дрругите е така. Вероятно има и други далаверки ама не съм се интересувал. Сега учителките. Това училище по дефиниция се предполага че ще ви приюти точно в периода когато сте новопристигнали и гърмяни зайци, ще ви вдъхне малко знания и увереност и с усмивка ще ви пусне малко по-подготвени за живота тук. Еми горе-долу. Едно нещо което гадните учителки масово прилагат е да ви мачкат психически - няма да пропуснат да ви кажат как вие сте просто поредните навлеци, въпреки че те имат работа точно заради вас, и че нищо не струвате. Къде по-възпитано, къде по-директно (зависи колко е възпитана пачата). Нашата беше, немога да си кривя душата. Но тя се държеше подтиснически дори срещу колежката си - възрастна но много приятна бяла жена родом от ЮАР. Има хора дето поддават, има хора дето през едното ухо им влиза, другото излиза, ма аз не обичам да си трайкам та между нас припламна любов от пръв поглед още от първата седмица.
И така. Да знаете че и това го има. И то даскалки дето си позволяват такива неща да ви говорят на целия клас.
И само да вметна по основния ти въпрос - за това къде да отидеш. Ами честно казано ти най-добре ще си прецениш. Това че ние се оказахме с приятели в Торонто беше случйност. Ние бяхме минали цялата процедура и вече чакахме визи когато случайно го разбрахме. Иначе както казах - решението ни отдавна беше взето - Торонто. Иначе и ние бяхме ок и за Квебек и за тук - два езика, прилични професии, но аз получавам обриви ако трябва да говоря на френски (лични причини) а и жена ми не желаеше Квебек.
Колкото до Торонто (нямам представа другите, не съм живял на друго място), накратко казано тук е доста скъпо, има ужасно много работа и ужасно много хора които се борят за нея и е много трудно да си хванеш готина позиция, но не е невъзможно. В началото - само на късмет. Нещото наречено "канадски опит" го искат почти на всякъде, поне тук. Само за сървайвълите не го искат. Работа в строителството или от рода - няма проблем. Плащат кеш или в по-добрия случай с чекове, плачат обикновено веднага и специално в строителството като за новопристигнали има и нелоши надници на някои места. Обаче вие сте с дете и ще ви е малко по-трудно щото ще има повече разходи.
Поне в началото се сприятелете с когото можеете, щото така изскачат първите работи които ще хванете в Канада.
Иначе тука е супер ако устояваш на стреса на големия град и имаш работа със заплата която ти допада поне малко. Културния живот е на много добро ниво, нямам оплаквания от никъде, освен че сега с малкия (той е на 7 месеца вече) сме закатанчени вкъщи и много не виждам.
В Онтарио трябва да чакаш 3 месеца преди да те включат в здравната система за безплатно здравеопазване, социални никога не съм ползвал, нямам и намерение и не знам как стои въпроса. Принципно за майчински трябва да си работил поне 4 месеца през последната 1 година някъде, но за новопристигнали нямам представа как е.
Иначе това което съм чувал за Квебек, поне за Монреал и Квебек Сити е че било изглеждало много европеидно. Както казах - нямам представа.
Ами това са моите два цента. Където и да се решите - успех!